אייבלטון לייב (Ableton Live), המוכרת בכינויה “אבלטון”, היא אחת מתוכנות היצירה וההפקה המוזיקלית המובילות והפופולאריות ביותר כיום, המשמשת מגוון רחב של אמנים, יוצרים, מפיקים, פרפורמרים ועוד. ברשימת השמות המוכרים של אמנים המשתמשים באבלטון תמצאו את: Diplo, Skrillex, Flume, Tame Impala, M83, Deadmau5, Flying Lotus, Imogen Heap, Richie Hawtin, Justice, Soulwax, Zero 7, Devin Townsend ועוד רבים. במאמר זה ניתן לכם מבוא מקצועי לתוכנה, נסביר לכם כיצד היא עובדת, מה התכונות הייחודיות לה ועוד רבים.
אבלטון לייב, מה זה DAW?
תוכנת DAW (ר”ת Digital Audio Workstation) היא תוכנת מחשב המיועדת ליוצרים מוזיקלים ואנשי סאונד לרוב ככל הצרכים המקצועיים שלהם: יצירה, הפקה, עיבוד, הקלטה, עריכה, מיקס ומאסטרינג ואף בנייה וביצוע לייב של מוזיקה ואודיו מכל הסוגים. תוכנות כמו אייבלטון לייב, או דומות לה כמו קיובייס, לוג’יק, פרוטי לופס וכו’, מאפשרת לבצע באופן ממוחשב את תהליך ההפקה המוזיקלית השלם כפי שפעם היה מתבצע בעיקר בסביבת אולפנים מסחריים ובאמצעות מכשירים אנלוגיים.
אבלטון מאפשרת, מעבר להקלטה של חומר מוזיקלי חיצוני באמצעות מיקרופונים המתממשקים ישירות עם התוכנה, גם להשתמש במגוון רחב של כלים שונים הקיימים בתוכה כדי ליצור חומר מוזיקלי חדש, או לערוך את החומר הקיים. כלים אלה נקראים פלאגינים (Plug-ins), ורוב תוכנות ה-DAW יכללו בתוכן מספר פלאגינים, היכולים לשמש ככלי נגינה ליצירת חומר מוזיקלי, או אפקטים ומעבדי סאונד בהם משתמשים על גבי החומר המוזיקלי הקיים במטרה לשפר את הסאונד או לבצע בו מניפולציות שונות כאפקט אומנותי.
האם אבלטון טובה יותר מתוכנות DAW אחרות?
האינטרנט מלא בדיונים רבים סביב תוכנת ה-DAW הטובה ביותר בשוק, והתשובה לשאלה היא כמובן לא חד-משמעית. לכל תוכנת DAW יש גישה ייחודית משלה לאופן העבודה בה, אשר שמה דגשים על היבטים מסוימים של תהליך היצירה/ההפקה שיכולים להיות מאוד מהותיים ליוצרים מסגנון/אופי מסוים וזניחים לאחר.
החדשות הטובות הן שרוב תוכנות ה-DAW מציעות התנסות חינמית לתקופות של חודש עד 3 חודשים בגרסתן המלאה, מה שמאפשר להתנסות בחופשיות באופן העבודה והיצירה בתוכנה לפני שמקבלים החלטה לקנות אותה.
גם אבלטון מציעה התנסות חינם בתוכנה, לפרטים נוספים קראו את המאמר שלנו על התנסות חינם באבלטון
מתלבטים בין קיובייס לאבלטון? קראו את המאמר שלנו על קיובייס מול אבלטון
למה אבלטון נחשבת ייחודית כתוכנת DAW?
מעבר ליכולות של התוכנה להפוך רעיונות מוזיקליים לכדי יצירה שלמה ומעובדת, אבלטון מציעה מספר פיצ’רים המייחדים אותה משאר תוכנות ה-DAW הקיימות בשוק:
אבלטון לייב מציגה שני מצבי עבודה
לעומת רוב תוכנות ה-DAW בשוק, אשר עובדות בתצורה של עבודה במסך אחד עם ציר זמן (Grid), אבלטון מציעה את מצב העבודה הזה (שנקרא Arrangement View) לצד מצב עבודה נוסף וייחודי, ה-Session View.
ה-Session View הוא מסך רב-שימושי, אשר שובר את פורמט החשיבה הלינארית של ציר-זמן (“מה קורה מתי?”), ומחליף אותה בצורת חשיבה שיותר מתמקדת בעיבוד ובתפקידים, בדומה לסשן נגינה של חברים בלהקה. הכוונה היא כי אין צורך מבחינתכם להחליט על התזמון המדויק שבו האירועים המוזיקליים השונים ביצירה שלכם מתרחשים, אלא רק להרכיב לופים באמצעות כלי נגינה המתווספים לסשן שלכם אשר חוזרים על עצמם בהתאם לאורך הלופ שתקבעו. צורת עבודה זו מאפשרת יצירה אינטואיטיבית ומהירה יותר של לופים, דרופים, סקשנים וחלקים שונים בשיר – ולהשאיר פרטים שיכולים להיות פחות אינטגרליים לשלב היצירה הראשונית כמו מעברים בין החלקים, אירועים מוזיקליים קצרים במיוחד ל”קישוט” (נקרא גם “Ear Candy”) ועוד, זאת כדי להתמקד באלו בשלב מתקדם יותר של היצירה במידה ונרצה.
בשלב זה נציין שמסכי הסשן והאריינג’מנט רצים במקביל אחד לשני, כך שבאפשרותכם בקלות לעבור בין המסכים ולהמשיך את היצירה באיזו צורה שנוחה לכם.
אבלטון לייב מכינה אתכם להופעות
אבלטון לייב היא מבין היחידות בשוק תוכנות ה-DAW המובילות שמציעה גם פיתרון להופעות לייב – למעשה, מטרתה הראשונית של אבלטון הייתה להיות תוכנה לביצועים חיים של מוזיקה אלקטרונית.
כיום, בין אם דרך מסך הסשן או האריינג’מנט, אבלטון מציעה המון פיצ’רים שמייעדים אותה לביצוע ואף יצירה חיה ותקלוט מול קהל: מיקסר דיג’יי, פקודות המאפשרות מעבר מתוכנת מראש בין חלקים שונים של שיר (Launch Clips), תכנות וחיווט מתקדם המשתנה ומשנה סאונדים באופן דינמי לאורך היצירה (Dummy Clips), אפשרות למעבר חלק בין מקצבים שונים לטובת מעבר חלק בין יצירות ועוד רבים וטובים.
גם אם אתם משתמשים בחומר מוזיקלי שלא נוצר בתוכנת אבלטון לייב, באפשרותכם להשתמש בתוכנה כדי ליצור הופעת לייב דינמית ואינטראקטיבית, ובכך להפוך את המחשב הנייד שלכם לכלי נגינה להופעות חיות של ממש.
אייבלטון מציגה ממשק משתמש אינטואיטיבי במיוחד
כפי שהסברנו בויכוח על ה-DAW המובילה, אין תשובה חד-משמעית לגבי איזה ממשק משתמש הוא הכי טוב באופן אובייקטיבי. אך רבים מסכימים כי ממשק העבודה של אבלטון הוא האינטואיטיבי ביותר בשוק, וזאת בזכות הדפדפן (Browser) העוצמתי, שבדומה לתוכנות מחשב אחרות, מאפשר לכם להגיע במהירות לסאונד/אפקט/קליפ או כל אלמנט אחר שתחפשו ע”י לחיצה פשוטה על CMD/Ctrl+F.
זאת לצד פיצ’רים רבים אחרים אשר הופכים את אבלטון לנוחה במיוחד: אופציות מרובות של Drag & Drop לשליפה מהירה, ממשק ה-Warp (התאמה של קטע למהירות הפרויקט) הקליל, האלגוריתמים האיכותיים של התוכנה לביצוע קל של מניפולציות אודיו, יכולת התוכנה לפענח ולהמיר קטעי אודיו ל-MIDI, ממשקי המיפוי המתקדמים (Key Mapping & MIDI Mapping) ועוד.
ניכר כי אחד הדגשים המרכזיים של אבלטון היא ליצור מצב של רצף-תודעה יצירתי, כך שתוכלו להתמקד כמה שיותר ביצירה מבלי שהצד הטכני יסיח את דעתכם בדרך. זאת לצד היותה התוכנה הראשונה לשלב בתוכה התממשקות ישירה עם כלים שונים, כמו סינתיסייזרים מודולריים (עם CV Tools) ותמיכה ב-MPE (ר”ת MIDI Polyphonic Expression) החל מגרסת אבלטון לייב 11.
אבלטון לייב מעולה לעיצוב סאונד מתקדם
לאבלטון לייב יש המון כלי נגינה ואפקטים איכותיים במיוחד בתוכה, אשר יאפשרו לכם לעשות מוזיקה מכל הסוגים ולהגיע לתוצאות סאונד מעולות אפילו אם תשתמשו אך ורק בהם, ללא סיוע מפלאגינים צד-שלישי. זה נכון במיוחד למי שאוהב סאונד-דיזיין שיוצא מהקופסה, המאפיין ז’אנרים כמו דאבסטפ וגליץ’, אך יכול להתאים לכל סגנון במידה ותעשו זאת נכון.
יכולות הסאונד-דיזיין המתקדמות של אבלטון מגיעות המון בזכות כמה מהאפקטים המובנים בתוכה, דוגמת Erosion או Corpus, אשר בהאזנה ראשונה לאפקט המיידי שלהם תגיעו לתוצאות לא שגרתיות, אך עם התמקצעות קלה על התוכנה תוכלו בקלות להשתמש באפקטים אלו כדי ליצור מרקמים ומגוונים אשר יכולים להפוך לצבע האישי שלכם כאמנים.
רוצים להכיר יותר לעומק את ממשק עיצוב הצליל של התוכנה? קראו את המאמר שלנו על אפקטים לסאונד דיזיין באבלטון
אבלטון היא תוכנת קוד-פתוח, בערך
אייבלטון לייב מתגאה בממשק שהחל מגרסת אבלטון לייב 10 כבר הפך למוטמע כחלק מהתוכנה, הנקרא Max for Live. ממשק המקס פור לייב מציג מרחב יצירה ותכנות פשוט יחסית, המאפשר למשתמשים בו ליצור אפקטים וכלים שונים אשר יכולים להשלים צרכים הלא קיימים בכלים המובנים של אבלטון, או לחילופין להמציא את התוכנה והיצירה מחדש דרך יצירה של כלים חדשים לגמרי.
עם הגעתו של הממשק לתוכנה, נוצרה סביבו קהילת ענק של יוצרים ומתכנתים אשר השתמשו בפלטפורמה כדי ליצור כלים ואפקטים איכותיים במיוחד, אשר הרבה מהם זמינים להורדה חינמית באתר Max For Live. תוספת זו הופכת את אייבלטון לתוכנה עם מגוון הכלים הרחב ביותר שניתן לשימוש בה!
אבלטון מקבלת הרחבות ועדכוני גרסה
אחת התכונות המרעננות באבלטון, שתמיד שומרת על היוצרים במצב של התחדשות, היא ההוצאה התכופה של חבילות הרחבה. גם אם אתם לא חסידים של ממשק המקס4לייב, אבלטון לייב מקבלת עדכוני גרסה תכופים למדי אשר רובם חינמיים, ולרוב יפתחו בפניכם אפשרויות יצירתיות ועריכתיות חדשות שיעזרו לכם תמיד לשפר את הוורקפלואו שלכם ולמצוא מחוזות חדשים.
לדוגמה, בין גרסאות 10 ו-11 של אבלטון, אבלטון קיבלה עדכון גרסה משמעותי עם אבלטון גרסה 10.1, ולפני כן קיבלה שדרוג משמעותי למגוון הכלים שלה עם חבילת ההרחבות היצירתיות, Creative Extensions. החבר’ה באייבלטון לא נחים לרגע, והמשתמשים נהנים מכל רגע.
לאבלטון יש קונטרולר ייחודי משלה
תוכנת אבלטון לייב ייחודית בכך שיש כלי נגינה שנוצר במיוחד בשבילה. מדובר בקונטרולר הפוש (Ableton Push), קונטרולר MIDI תוצרת החברה אשר מתממשק באופן חלקלק עם אופן העבודה, היצירה והנגינה בתוכנה, ובכך מאפשר למי שמעדיף ליצור אופן עבודה/וורקפלואו אשר נטול לחלוטין מהתעסקות במחשב.
קונטרולר הפוש יכול לשמש אתכם לנגינה, עריכת סאונד, תכנות תפקידים, שליטה והפעלה ועוד פיצ’רים חשובים רבים בתוכנה, אשר בזמן קצר יכולים להפוך את אבלטון לכלי נגינה של ממש, שיכול לשמש אתכם במצבי יצירה אולפניים באותה מידה כמו בנגינת לייב בהופעה.
עוד לא השתכנעתם? קראו את המאמר שלנו על 10 דברים שכדאי לדעת על אבלטון
יצירה באבלטון, איך מתחילים?
כברירת מחדל, סט (השם האבלטוני לפרויקט) חדש שנפתח יציג את מצב הסשן, ובו 4 ערוצים: 2 ערוצי אודיו ו-2 ערוצי MIDI. בדומה לתוכנות DAW אחרות, ערוץ אודיו ישמש אותנו להקלטה של אודיו חדש דרך האינפוטים של כרטיס הקול שלנו, או לנגינה של אודיו קיים (סאמפלים), וערוץ MIDI ישמש לפקודות MIDI לטובת נגינה בכלי נגינה וירטואלי או שליחה לכלי נגינה חיצוני היודע לתקשר ב-MIDI. למרות שמצב הסשן הוא המצב ההתחלתי שתפגשו בפתיחת סט חדש, כמובן שאין זה מחייב ובאפשרותכם לעבור (בלחיצה על Tab) למסך האריינג’מנט, במידה ותרצו.
במידה והגעתם ליצירה שלכם בלי רעיון מוכן מראש, אולי תשמחו לגלות שאבלטון היא תוכנה שמאוד מעודדת חקר וספונטניות ביצירה. ברמה הראשונית, באפשרותכם להתחיל את היצירה דרך אלתור ונגינה על אחד מהכלים הרבים שאבלטון מציעה לכם: סינתיסייזרים, סאמפלרים, מכונות תופים ועוד, דרכם תוכלו לנגן עד הגעה לרעיון שמעניין אתכם. הגעתם לתפקיד שאהבתם? נגנו אותו כמה שיותר במדויק, ולאחר מכן באפשרותכם ללחוץ על כפתור ה-Capture בשורה העליונה, ואבלטון כבר תדאג ליצור לופ סביב התפקיד שניגנתם, ולשנות את מקצב הסט (טמפו, הנמדד ב-BPM) בהתאם אליו.
אייבלטון לייב, הוספת ערוצים חדשים
מכאן, באפשרותכם להוסיף ערוצים חדשים כדי לעבות את העיבוד שלכם, בין אם דרך הקלטה או נגינה של אודיו קיים ע”י הוספת ערוץ אודיו או המשך נגינה ב-MIDI עם ערוץ MIDI חדש.
במידה ויש לכם רעיון לסאונד מסוג מסוים שיכול להתווסף, אתם תמיד יכולים להשתמש בקיצור Ctrl/CMD+F כדי לחפש דרך הדפדפן סאונדים שונים שאולי יתאימו למה שאתם מחפשים. לדוג’: בנינו תפקיד תופים מעולה, ועכשיו אנחנו רוצים להוסיף בייסליין. נשתמש בקיצור המקלדת ונקליד ‘Bass’ כדי לחפש סאונד באס. התוכנה תציג בפנינו רשימת סאונדים העונים להגדרה, ובאפשרותנו ללחוץ על כל אחד מהסאונדים פעם אחת כדי לקבל דגימת סאונד קצרה שתשמיע לנו אותו, ולעשות Drag & Drop לתוך החלק הריק במסך העבודה שלנו כדי שייפתח ערוץ חדש עם הסאונד שבחרנו.
הקלטות באבלטון לייב
במידה ויש לנו כלי נגינה שאנחנו רוצים להקליט לסט שלנו, באפשרותנו לחבר את כלי הנגינה לכרטיס הקול, לפתוח ערוץ אודיו חדש, לחווט את הערוץ לכניסה המתאימה בכרטיס הקול, ללחוץ על כפתור החימוש (הנקודה שהופכת לאדומה בלחיצה בתחתית כל ערוץ), ולאחר מכן על הקלטה.
באפשרותנו גם לבצע עיצוב סאונד לסאונדים שאנחנו מקליטים דרך שימוש באפקטים השונים שיש לנו, ויתרה מכך, באפשרותנו ליישם אפקטים על האודיו רק לשלב ההקלטה, ולנטרל אותם לאחר סיום ההקלטה. אפשרות זו מעולה לכל מיני תרחישים, לדוג’: במידה ואנחנו מקליטים זמר שאוהב לשמוע את הקול שלו עם המון ריוורב בזמן הקלטה, אך אנחנו לא רוצים להתחייב לסאונד מסוים של ריוורב, באפשרותנו לשים ריוורב על הערוץ המקליט את הזמר, להקליט אותו בעוד הריוורב פועל, ולאחר מכן למחוק את הריוורב מהאינסרטים של הערוץ, מה שיביא לנו את התוצאה היבשה.
עוד לא מרגישים שהסתדרתם עם התוכנה? קראו את המדריך למתחילים באייבלטון לייב
טיפים ליוצרים באבלטון לייב
כפי שהיינו מצפים מתוכנה שקיימת יותר מ-15 שנים, לאייבלטון מגוון רחב של פיצ’רים ושיטות עבודה אשר תמשיכו לגלות ככל שתעבדו יותר ויותר עם התוכנה.
קיצורי מקלדת לאבלטון
לאבלטון רשימה ארוכה של קיצורי מקלדת יעילים אשר יכולים לחסוך לכם המון זמן לאורך תהליך העבודה. דרך הוספה או מחיקה של ערוצים שונים, דרך קיצורי מקלדת הפותחים פיצ’רים שלא זמינים בצורה אחרת כמו מחיקה או שכפול של חלקים בציר הזמן של הסט שלכם – המקלדת שלכם הופכת באבלטון לכלי הנשק החזק ביותר שלכם.
בתור התחלה, נמליץ להשתמש באינסטינקטים שסביר שצברתם לאורך השימוש הארוך שלכם במחשבים, כי המון מהם רלוונטיים גם לסביבת העבודה של אבלטון. כמו ש-Ctrl/CMD+T מוסיף לשונית חדשה בגלישה ברוב דפדפני האינטרנט, באבלטון קיצור זה משמש להוספת ערוץ אודיו חדש. כנ”ל לגבי Ctrl/CMD+S, אשר יבצעו שמירה לסט שלכם, ובצירוף אותו קיצור עם Shift, שמירה בשם, או אולי החשוב מכולם: Ctrl/CMD+Z לביטול הפעולה האחרונה שביצענו.
רוצים להכיר כמה קיצורי מקלדת חשובים? קראו את המאמר שלנו על קיצורי מקלדת באבלטון
אבלטון כפלטפורמה לסינתזה
סינתזה ועיצוב צליל הם מהתחומים שאבלטון מאוד מעודדת לחקור כתוכנה, ע”פ הצורה שבה היא עובדת. היא מאפשרת באופן אינטואיטיבי מאוד לשמור סאונדים ופריסטים מורכבים שתיצרו בעבודה בתוכנה, כדי שתוכלו להטמיע אותם בפרויקט עליו אתם עובדים, או אפילו לשמור בצד למתי שעלול לעלות הצורך.
בסדנת האמן של Mr. Bill במכללת BPM, סיפר היוצר האבלטוניסט המפורסם על שיטת העבודה שלו של “ג’אם רעיונות” (“Idea Jam”). לפי גישה זאת, הוא לעיתים מקדיש סשנים שלמים של עבודה רק כדי להתנסות בחקר של סאונדים שונים וסינתזה לא שגרתית, במטרה להגיע לתוצאות סאונד מרתקות אותן הוא שומר ובסופו של דבר משתמש בהם בפרויקטים השונים שלו. אנחנו ממליצים לאוהבי המוזיקה האלקטרונית לאמץ את הגישה, ולתת לתהליך עיצוב הצליל מקום של כבוד ביצירה שלכם, כך בקלות תוכלו להגיע לחותמת סאונד אישית משלכם שדרכה המוזיקה שלכם תיצרב בזיכרון המאזינים.
רוצים להתחיל לסנתז ולא יודעים מאיפה? קראו את המאמר שלנו על סינתזה ופריסטים
לאבלטון כלים מובנים מצוינים, השתמשו בהם
אבלטון כוללת בתוכה ארסנל חזק ומגוון במיוחד של כלים פנימיים שיכולים לשמש אתכם לכל צורך יצירתי או עריכתי שיהיה לכם ברוב המקרים. למרות שלהמון יוצרים מתחילים קיימת נטייה להוריד פלאגינים חינמיים ופלאגינים חיצוניים כדי להרחיב את מגוון הכלים לשימושם, אנחנו דווקא ממליצים בתור התחלה להגביל את עצמכם לכלים המובנים של אבלטון לייב.
הגבלה זו יכולה מצד אחד להיות יצירתית, שכן שפע הכלים שנמצא לרשותנו יכול להביא אותנו בקלות למצב של חופש גדול מדי שהופך למגבלה יצירתית. בנוסף, שימוש בכלים של אייבלטון יכול לעזור לכם בהבנה בסיסית יותר כל התפקיד של כל כלי שנמצא לרשותנו בעולם הסאונד, משם נוכל להתפתח לכלים חיצוניים במידה ונמצא משהו שמשרת מטרה מסוימת בצורה יעילה או טובה יותר מאשר הכלים המובנים בתוכנה.
RTFM (Read The F&^%ing Manual)
במידה ואתם לא בטוחים כיצד להשתמש באפקטיביות בתוכנה או בכלים המובנים שלה, אנחנו ממליצים מאוד לקרוא את הוראות התוכנה. מעבר להסברים הטכניים שידריכו אתכם על כל הפיצ’רים שיש לתוכנה להציע, ההוראות של אבלטון מפולפלות בהמון עצות אומנותיות ויצירתיות שיעזרו לכם לפתח גישה בריאה ונכונה לעבודה בסביבת התוכנה.
בגלל שההוראות הן מסמך ענק באורך של כמה מאות עמודים, אנחנו כמובן ממליצים לקרוא את ההוראות לפרקים, ואף לשאוף לתרגל את מה שקראתם בהוראות בסשן יצירה קצר בתוכנה, כדי להטמיע את הידע בתהליך העבודה שלכם.
רוצים ללמוד יצירה והפקה בתוכנת אבלטון לייב בצורה מקצועית? לחצו על הכפתור לפרטים על קורס Ableton של מכללת BPM