איך להשתמש בסאמפלים (Sampling) בתהליך ההפקה ויצירה

דגימה (Sampling) היא אומנות השימוש בסאמפלים, חלקים מתוך שירים\יצירות קיימות, במוזיקה קיימת כבר שנים רבות. הדרכים השונות בהן השתמשו אמני הסאמפלינג (Plunderphonics, בשמם המקצועי) רק הלכו והתרחבו והתגוונו עם השנים, עד לרמה שכבר יצרה ז’אנרים חדשים לחלוטין. במאמר זה נסביר איך להשתמש בסאמפלים, כיצד אנחנו יכולים לשלב אומנות זו במוזיקה שלנו.

 

רוצים ללמוד איך ליצור מוזיקה אלקטרונית בעצמכם? לפרטים על מסלול EMP המקיף ליצירה והפקה אלקטרונית במכללת BPM.

 

איך משתמשים בסאמפלים?

כמו שאמרנו מקודם, בכדי להשתמש בסאמפל, נצטרך אודיו קיים שממנו נבצע את הדגימה. הדגימה עצמה יכולה להיעשות במספר דרכים, נבחן זאת מהרזולוצייה הקטנה לגדולה ביותר:

 

וואן-שוטס (One-Shots)

כשמתחילים לשמוע מוזיקה מנקודת המבט של יוצר או מפיק, סביר מאוד להניח כי נתחיל להכיר סאונדים מאוד ספציפיים שאנחנו אוהבים. זה יכול להיות אלמנט קטן מאוד – כמו תוף סנייר, סלייד של גיטרה חשמלית או אפילו הצורה שבה זמר מסוים אומר מילה מסוימת. אז אם כל כך אהבנו, למה לא להשתמש? ניקח את שבריר השנייה הזה מתוך השיר ונשתמש בו כחלק מרזומה הכלים ביצירה שלנו.

תוכלו לעשות זאת דרך שיבוץ השיר שכולל את הוואן-שוט שברצונכם לדגום על הגריד בתוכנת הסאונד וההפקה (DAW) שלכם, ולנסות לחתוך כמה שיותר במדויק את החלק שבא לכם. שימו לב, מומלץ לעשות זאת מתוך חלק בשיר אשר שומעים את האלמנט בצורה הכי ברורה וללא הפרעות שיש – ככל שהסאמפל יהיה נקי יותר, כך תהיה לכם יותר אפשרות להשתמש בסאמפל בלי להגיע לתוצאות לוואי לא רצויות.

דרך נוספת היא כמובן סאמפלים\דגימות מוכנות שמגיעות עם תוכנות הסאונד וההפקה שלכם, או שניתן להוריד באינטרנט, ויכולות לשמש לכם לבניית טראקים שלמים מ-0!

 

מפיק הענק מארק רונסון (Mark Ronson) מסביר על איך סאמפלינג שינה את היסטוריית המוזיקה

 

מקטעים (Fragments)

בשיטת סמפול זו אתם יכולים להשתמש גם במוזיקה שאתם מכירים וגם נגינה מקורית שלכם!

כל מה שאתם צריכים זה לקחת את קטע האודיו שכולל את המוזיקה שאתם רוצים לדגום (גם אם היא שלכם) ולשים אותו על הגריד ב-DAW. ברגע ששמתם, קחו את סרגל הלולאה (Loop Brace) ותחמו אותו לאורך קטן של בית מספר פעמות לתיבה או 2 בלבד, ותתחילו לטייל על ציר הזמן של הקטע. בכל מקום שבו אתם נוחתים לחצו פליי ותשמעו את הלופ הקטן שיצא לכם – מומלץ לעשות זאת גם לא רק על תיבות עגולות ופעמות מדויקות.

תופתעו לגלות כי גם קטעים שנשמעים תחילה חסרי השראה לחלוטין יכולים להביא לרגעים קטנים ונחמדים שלא אתם או היוצר המקורי התכוון אליהם, ויכולים לקחת את היצירה שלכם לאווירה שונה לחלוטין ממה שהתכוונתם.

 

לופים (Loops)

המון מהמוזיקה הראשונה שהשתמשה בסאמפלים, נעשתה דרך שימוש בלופים. לדוגמה – תיבה אחת מתוך ברייק סולו התופים בשיר Amen Brother של הווינסטונס (The Winstons), אשר זכתה לכינוי Amen Break, הפכה תוך כמה שנים לאחד הלופים החשובים בהיסטוריית המוזיקה וסומפלה באלפי יצירות מפורסמות!

כיום תוכלו למצוא המון לופים מוכנים אשר מוזיקאים ומפיקים מכינים ומאפשרים הורדה חינמית, אך גם אתם בקלות יכולים לקחת תיבה או שתיים מתוך חלק בכל שיר שאתם מכירים אשר התופים בסולו, וליצור מהם מוזיקה חדשה לגמרי. שימו לב כי אתם עושים Warp נכון, כך שלדגימה הוגדר ה-BPM המקורי שלה ותוכלו להשמיש אותה ליצירות מכל סוגי המהירות.

 

השיר Amen Brother של The Winstons (ניתן לשמוע את ה-Amen Break בדקה ה1:26)

 

אלמנטים

מדובר בטכניקת הסימפול מהנפוצות ביותר מצד אחד, והיצירתיות ביותר מצד שני. כל מה שצריך הוא לעלות על אלמנט\מוטיב מסוים ביצירה, ולחשוב כיצד ניתן לשלב זו בצורה מקורית ביצירה שלכם. מומלץ גם לעשות זאת בצורה שמשנה את האווירה של השיר המקורי של הדגימה.

סקרנים כיצד האמנים האהובים עליכם השתמשו בטכניקות הסימפול השונות בשירים שלהם? אתר WhoSampled.com מאפשר לכם לחפש אמנים ושירים אהובים ולראות את מי הם סימפלו וגם מי סימפל אותם!

 

מפיק ההיפ-הופ אורי שוחט, מסביר בסדנת אמן במכללה על הפקת היפ-הופ ועל שימוש בסאמפלים

 

טיפ חשוב בעת שימוש בסאמפלינג

אם אתם עוסקים בדגימה מוכרת משיר פופולארי בצורה אשר ניתנת לזיהוי קל – כדאי וחשוב לוודא כי אינה מוגנת בזכויות יוצרים או כי ביקשתם אישור מבעלי הזכויות לטובת השימוש. בהצלחה!

 

 

רוצים ללמוד איך ליצור מוזיקה אלקטרונית בעצמכם? לפרטים על מסלול EMP המקיף ליצירה והפקה אלקטרונית במכללת BPM.

 

לקריאת מדריכי הפקה נוספים:

טכניקת ריבוי-שכבות

מניפולציות אודיו

סאמפלינג

סיידצ’יין