מפיק מוזיקלי ופיתוח קריירה, במה ניתן לעבוד?

המפיק המוזיקלי הוא אחד המקצועות הנפוצים ביותר בעולם המוזיקה, אך אחת מהסיבות לכך היא דווקא הכיוונים המאוד וורסטילים שניתן לקחת כמפיק. האמביוולנטיות של המושג היא דווקא זו שעלולה לבלבל את מי שמעוניין להיכנס לעולם ההפקה המוזיקלית. במאמר ננסה להבהיר מה האפיקים הכלכליים והמקצועיים השונים שמפיק מוזיקלי יכול לקחת בקריירה שלו.

 

מהו מפיק מוזיקלי?

המפיק המוזיקלי הוא בעל התפקיד שמעביר שיר, יצירה או כל קטע אודיו את התהליך שמשלב הרעיון התיאורטי ועד למוצר המוגמר, בין אם ישירות או דרך שימוש בבעלי תפקיד אחרים. מדובר בהגדרת תפקיד שבהתחשב בכל הסגנונות והפלטפורמות בהם מוזיקה באה לידי ביטוי, יכולה להיות מאוד כללית. מפיקים מוזיקליים בתפקידים שונים יצטרכו מיקוד בסוגי ידע שונים על מנת לבצע את תפקידם כהלכה, ויש רבים כאלה.

 

המפיק המוזיקלי ותפקידיו השונים

כפי שציינו, תפקיד המפיק המוזיקלי יכול לומר דברים שונים לחלוטין בהתאם לעולם המקצועי בו ייטמע. אפילו במבט על מוזיקה בצורתה הטהורה, שיכולה להגיע כהפקה אולפנית של להקת רוק, הקלטה של תזמורת פילהרמונית או ביצוע ג’אז, או ביט אלקטרוני שמיועד לרחבות הריקודים –  מספיקה בשביל לטמון בחובה סוגים שונים מאוד של מפיקים. וזה עוד לפני שנכנסנו לעולם המדיה הוויזואלית.

חשוב לציין כי למרות שיש מספר כיוונים ברורים יחסית שמפיק מוזיקלי יכול לקחת, אף אחד מההגדרות אינה מחייבת אתכם ו”כולאת” אתכם בתוכה, אלא רק מצריכה התעמקות מסוימת בתחום ידע ספציפי יחסית בתוך עולם התוכן השלם של ההפקה המוזיקלית. כמובן שהאפשרות לגוון ולשלב בין ההגדרות אפשרית לחלוטין ותלויה אך ורק בכם.

 

מפיק מוזיקלי אולפני

הסוג הראשון שנדבר עליו הוא מבין התפקידים המוקדמים ביותר שזכו לתואר ‘מפיק מוזיקלי’. מדובר במפיק שלרוב יעבוד באופן ישיר מול אמנים או הרכבים, ויעביר את היצירות שלהם את התהליך שמשלב הסקיצה הראשונית ועד לשיר שמוכן ליציאה לפלטפורמות ההאזנה השונות אחרי מיקס ומאסטרינג.

המפיק הסטנדרטי מסוג זה יהיה בעל רקע מקצועי בעולם הסאונד – הבנה של הצליל וכיצד עובד, כיצד מקליטים אותו בצורה האיכותית ביותר, כיצד עורכים אותו באולפן (בין אם בציוד אנלוגי או בשימוש מחשב כנהוג כיום) ולעיתים גם כיצד לבצע את תהליך המיקס והמאסטרינג לשיפור הסאונד. ה”בית” של אותו מפיק בד”כ יהיה האולפן – בין אם אולפן מסחרי או כפי שנהוג בהרבה מקרים היום, אולפן ביתי.

בהרבה מקרים, המפיק המוזיקלי הסטנדרטי גם היה בעל ידע נרחב בתיאוריה מוזיקלית. מההבנה הבסיסית ביותר של צלילים, אקורדים וסולמות, אשר איפשרו להבין את אותן רעיונות ראשוניים של האמנים איתם עובדים, ולשכלל אותם, ועד לידע נרחב הכולל את אומנות העיבוד והתזמור, אשר אפשרה למפיקים לקחת שירים פשוטים שנכתבו בשימוש כלי נגינה בודד, ולהפוך אותם ליצירה אשר מתאימה להרכב מלא, עם אפשרות לליווי של תזמורת קלאסית במקרה הצורך.

 

המפיק המוזיקלי האלקטרוני

כמובן שאחרי שנים רבות בהן המוזיקה הייתה מבוססת ב-100% על הקלטות של כלי נגינה חיים, האלקטרוניקה פרצה לתודעה הכללית לקראת סוף שנות ה-70, ולאורך העשורים שאחריה התחילה להשתלט במהירות על עולם המוזיקה.

בתחילתה של האלקטרוניקה, הרבה ממנה הוטמעה כצבע נוסף בתוך הפקות אקוסטיות, וחלק מהמפיקים שהשתמשו בהן לא באמת חוו את השינוי המוזיקלי הזה מעבר למשחק עם כמה “גאדג’טים” חדשים, אך הרי שהיום, כאשר ז’אנרים שלמים מסתמכים ברובם עד כולם על אלמנטים אלקטרוניים, לעיתים ללא הקלטות של כלים חיים בדרך, הרי שמפיק מוזיקלי מהסוג הזה יהיה שונה דרסטית מהמפיק האולפני.

ההבדל הבולט ביותר בין המפיק האלקטרוני למפיק האולפני הקלאסי הוא בעיקר עולם הסאונד בו יתעמקו כל אחד מהם. בעוד שהמפיק האולפני נשען בצורה לא קטנה על עולם ההקלטות ואומנות התיעוד, עולם הסאונד של המפיק האלקטרוני יתמקד יותר בתחום הסינתזה ועיצוב הצליל, אשר קשור לא מעט לסאונד במובן המסורתי, אך הפוקוס הגדול יותר על שימוש בכלים אלקטרוניים הפך לאומנות בפני עצמה.

ככל שהמוזיקה האלקטרונית תפסה מקום דומיננטי יותר ויותר, ככה ההתמקדות בסאונד ועיצוב צליל גברה על הצורך בידע לתיעוד ביצועים חיים דרך הקלטות, עד למצב שבו כיום יכול להיות מפיק אלקטרוני בסדר גודל עולמי אשר יכול להיות חסר ידע לחלוטין בעולם ההקלטות.

מבחינת הקריירה, המפיק האלקטרוני המודרני יעבוד בדומה למפיק האולפני מול אמנים, אך חלק גדול מאוד מאותם מפיקים יהפכו ליוצרים מוזיקליים בפני עצמם, אשר יוצרים מוזיקה משלהם ומופיעים איתה. גם במקרה הזה תישמר כותרת המפיק המוזיקלי. בנוסף, הידע הנרחב בסינתזה, יחד עם היכולת הבלתי נמנעת של מפיקים אלקטרוניים לצבור וליצור בעצמם דגימות, מאפשרת למפיק האלקטרוני להתפרנס מהצד במכירה ושיתוף של ביטים, פריסטים וחבילות סאמפלים.

 

המפיק לעולם המדיה הוויזואלית


למרות שמוזיקה לוקחת חלק לא קטן באופן עצמאי, מאז תחילתה היה בה חלק שהיה פונקציונלי – כלומר שירת מטרה או בא כחלק ממשהו גדול יותר במטרה ללוות אותו או להחמיא לו. אחד מהמקומות בעולם המודרני שמוזיקה היא חלק בלתי נפרד ממנו הוא עולם המדיה הוויזואלית – הקולנוע, הטלוויזיה, משחקי הווידאו, עולם הפרסום ועוד…

המפיקים בתחום המוזיקה למדיה הוויזואלית גם הם מתחלקים למספר תחומים, אך רובם ככולם יהיו בעלי אוריינטציה דומה למפיק האלקטרוני – עיצוב צליל ועבודה בסביבה ממוחשבת, אך עם הבדל ניכר: המוזיקה עצמה. כאשר המוזיקה אינה בהכרח הפוקוס, היא מתנהלת בצורה שונה לחלוטין, ומצריכה מהמפיק יכולת התמצאות במרחב מוזיקלי אשר מטרתו להוות בהרבה מקרים הרקע להתרחשות, ולא מוקד העניין המרכזי ממנו מגיעה ההתרחשות.

מצד שני, עולם הקולנוע ומשחקי הווידאו המודרני יצריך המון ידע דווקא במוזיקה תזמורתית, הטומנת בחובה את אומנות העיבוד והתזמור, בשילוב עם היכולת לשחזר את התחושה הגרנדיוזיות של מוזיקה תזמורתית דרך שימוש באמצעים טכניים / ממוחשבים בלבד. בעולם בו לצד הפקות ענק הוליוודיות יש לא פחות הפקות בתקציבים נמוכים יותר אשר לא יכולים להרשות לעצמן לשכור תזמורת לכל פרק בסדרה, סרט או משחק ווידאו, המחשב התחיל לתפוס מקום יותר דומיננטי והביא את מה שאנו חווים היום כתור הזהב של התזמור הווירטואלי.

גם כאן כמובן קיים צורך בידיעת מקצועות התיאוריה המוזיקלית ברזולוציות מתקדמות במיוחד, שכן תיתקלו לא מעט במקרים המצריכים יצירות לתזמורת מלאה הכוללת עשרות כלים, וניחשתם נכון – אתם אלה שתזכו לבחור מה כל כלי נגינה עושה, ולרוב גם אלה שתגרמו להם להישמע טוב ביחד דרך תזמור נכון ועבודת סאונד פרטנית.

 

המפיק כמומחה סאונד

לא כל אנשי ההפקה המוזיקלית והסאונד שואפים להיות מפיקים עצמאיים, אשר לוקחים אחריות מלאה על התהליך הארוך של הפקת יצירות מוזיקליות. באותה מידה בה מפיק מוזיקלי יכול ליצור עם אנשי מקצוע מומחים אשר יבצעו את חלק מתהליך ההפקה בדרך למוצר המוגמר, כך גם קיימים אנשי מקצוע אשר עוסקים באופן ממוקד בחלקים ספציפיים מהתהליך הזה.

מדובר בהגדרה כללית יחסית, אך לרוב מדובר בבעלי מקצוע המתמחים בתחומים הקשורים לסאונד, התיעוד שלו והעיבוד שלו לאורך הדרך. הכוונה היא כמובן לטכנאי הקלטות, מיקס ומאסטרינג. כל אחד מהתחומים הללו נחשב אומנות בפני עצמה, אשר כוללת בתוכה עולם ידע שופע שלרוב לא תרצו להתפשר על מי שלוקח עליו אחריות בהפקות שלכם.

היתרון הבולט במקצועות אלו הוא שיוצא לכם לגעת בעשייה המקצועית של יצירות מוזיקליות רבות ומגוונות. הדבר גם מיתרגם לאחר ניסיון רב להזדמנות כלכלית מעולה אשר נשמרת לאורך זמן, כל עוד אתם שומרים על עצמכם עדכניים עם כל הטכנולוגיות והטכניקות החדישות ביותר!

 

המפיק ככותב שירים ומעבד עצמאי

הרבה כותבי שירים ואמנים עצמאיים מוצאים את התלות במפיק מוזיקלי כלא פשוטה. הצורך לעבוד מול אדם אחר עם דעות והשקפות עצמאיות משלו (למרות הרצון הטוב של המפיק לעבוד ע”פ הכוונת האמן) לפעמים ייחשב בעיניי האמן כהגבלה. הצעד שהמון אמנים אשר מרגישים כך עושים הוא להפוך למפיקים מוזיקליים בפני עצמם, כדי שיוכלו ליצור מוזיקה כמיטב האמנים וע”פ הסגנון הרצוי עליהם, אך הם לוקחים אחריות עצמאית על תהליך ההפקה המוזיקלית של היצירות שלהם.

אותו צעד, שפותח את אותו אמן גם לכל האפיקים המקצועיים של סוגי המפיקים שהזכרנו לעיל מצד אחד, מאפשר לו מצד שני גם להפוך ליוצר עצמאי כמעט לחלוטין אשר מקבל גם את היכולת לייצר שירים מוגמרים ולהציע אותם לאמנים שונים. הרי חלק נכבד מהאמנים המפורסמים ביותר לנו לא כותבים את השירים שלהם בעצמם, וכאן נכנס לתמונה כותב השירים.

היכולת להפקה מוזיקלית גם באה המון לידי ביטוי כאשר האמן מעוניין להופיע בפני עצמו ללא תלות בהרכב עם נגנים, ויכול, באמצעות כלים כמו לופר ויצירת פלייבקים שיכול ליצור בפני עצמו, להעלות בקלות מופע יחיד עם סאונד של מופע מלא.

בפני עצמו, לא מדובר בתפקיד שמצריך ידע בהפקה, אך כמובן שככל שהאמן כותב השירים יהיה עצמאי יותר ביכולת שלו לעבד ולהפיק, יוכל להגדיל את הסיכויים שלו להנגיש את שיריו החוצה לאמנים העשויים להיות מעוניינים, או אפילו לקבל דרך השיר פרויקטים חדשים לעבוד עליהם.

 

הזדמנויות מקצועיות למפיק מוזיקלי, סיכום

אז למרות שסיכמנו את המפיק המוזיקלי ל-5 מסלולים מקצועיים ייחודיים בפני עצמם, חשוב לדעת שכיום המפיק המוזיקלי הוא במידה מסוימת המקביל של עולם המוזיקה לתחום היזמות בעולם העסקים. כל אדם בעל היכולות המקצועיות המספקות יכול לבצע כל סוג של עבודה בתחום, ויכולה להגיע גם מקומות פחות צפויים כמו הפקת מופעים, הוראה, כתיבת מוזיקה לתיאטרון ועוד רבים, בהתאם לתחומי העניין שלכם.

ההמלצה שלנו תמיד תהיה לשאוב כמה שיותר ידע ולהתמקצע בכמה שיותר תחומים כדי להוות תחרות לשוק הענק של המפיקים הקיים היום. בהצלחה!

 

קורס הפקה מוזיקלית למתחילים, מה מומלץ?

מכללת BPM מציעה מגוון קורסים למתעניינים להתחיל את דרכם בעולם המוזיקה כמפיקים מוזיקליים:

מסלול BSP המקיף להפקה מוזיקלית – מסלול הדגל של מכללת BPM, בו תקבלו את כל הכלים להפקה מוזיקלית מכל הסוגים, דרך למידה רב-תחומית של מקצועות המוזיקה, הפקה בתוכנות ה-DAW השונות, סאונד והקלטות ופיתוח קריירה בתעשייה. לפרטים נוספים על מסלול BSP

מסלול EMP המקיף להפקה ויצירה אלקטרונית – המסלול המקיף המכנס בתוכו את כל מה שצריך לדעת כדי להתחיל קריירה עצמאית כיוצרים ומפיקים בתחום האלקטרוניקה על כל סוגיה, דרך למידה של מקצועות המוזיקה, סאונד, הפקה ופיתוח קריירה. לפרטים נוספים על מסלול EMP

המסלול המקיף לסאונד והפקה באולפן הביתי – מסלול ממוקד באורך חצי שנה בו תלמדו כל מה שצריך כדי להתחיל ליצור ולהפיק מוזיקה באולפן ביתי משלכם, דרך למידה של מקצועות הסאונד וההקלטות בשילוב עם תוכנת סאונד והפקה. לפרטים נוספים על מסלול אולפן ביתי