הלחנת שירים, טיפים מקצועיים חינם

איך מלחינים שיר? לשאלה זו יש המון תשובות אפשריות, וכולן יכולות להיות נכונות לכם באותה המידה. במאמר זה ניתן לכם כמה טיפים מקצועיים על כיצד לכתוב ולהלחין שירים.

 

 

1. הלחנת שירים דרך ג’יבריש

כאשר נבוא להלחין מהלך אקורדים או מלודיה קיימת, יש המון דברים שצריך להתחשב בהם: קצב, טקסט, הגשה, מנעד ועוד רבים. אם ננסה ליצור לחן לשיר תוך כדי התחשבות בכל הדברים הללו, סביר להניח שנחווה תחושת הצפה שבהרבה מקרים יכולים להוציא לנו את האוויר מהגלגל היצירתי שלנו.

אז פתרון אפשרי לכך הוא שימוש בג’יבריש, כלומר, לשיר מילים ללא משמעות. כאשר אנחנו לא מגבילים את עצמנו למציאת טקסט במקום, נוכל להתמקד בדברים שיכולים להיות חשובים יותר בשלב הראשוני: מה המלודיה שנשיר, באיזה קצב נשיר אותה, ועוד.

ואם לא השתכנעתם שזה עובד, אולי תופתעו לגלות שכמה מהשירים הכי אהובים בהיסטוריה נולדו בצורה הזאת, לדוגמה: השיר “Yesterday” של הביטלס, כשעדיין היה רק סקיצה טרייה, זכה לשם Scrambled Eggs (ביצים מקושקשות), שדרכו המלחין פול מקרטני מצא את הלחן והקצב של השיר, ורק לאחר מכן כתב לו טקסט שהפך אותו לימים לאחת הבלדות המרגשות בהיסטוריה.

 

2. כתיבת לחנים דרך התמקדות ב-3 וב-7

המספרים 3 ו-7 הם לא רק מספרים טיפולוגיים, אלא גם מספרים בעלי משמעות רבה בהקשר של הרמוניה. בלי להיכנס יותר מדי לתיאוריה מוזיקלית, נגיד שהצלילים שנחשבים למשמעותיים ביותר באקורד הם צלילי הטרצה והספטימה. בואו ניקח כדוגמה את אקורד C Major 7, המורכב מהצלילים: C, E, G, B. צלילי הטרצה והספטימה כאן הם E ו-B, לכן הם הצלילים שבשימושם מעל לאקורד הזה ישמעו יותר אופייניים ל”צבע” של האקורד מאשר C ו-G.

אז מה אפשר לעשות עם המידע הזה? בתרחיש הזה, נצא מנקודת הנחה כי יש לכם מהלך אקורדים שהוא כבר כתוב, ואולי אפילו טקסט שמוכן להפוך למלודיה המרכזית באותו שיר. נסו לשיר את צלילי הטרצה והספטימה של האקורדים במהלך האקורדים שלכם, ונסו להשתמש בהם בתור המרכיב המרכזי ללחן של השיר. כמובן שניתן ואף רצוי להשתמש בצלילים נוספים, במיוחד אם מהלך האקורדים שלכם מגוון.

 

3. כתיבת טקסטים דרך Cut-Ups

לא תמיד אפשר לזהות מהיכן תגיע ההשראה, וסיפורים לאורך ההיסטוריה מוכיחים שהיא יכולה להגיע ממקומות לא צפויים. אחת הדוגמאות לכך היא טכניקת הקאט-אפס, שנמצאת בשימוש כבר כמה עשורים ע”י כותבים ממגוון סוגים, מביניהם גם אמני ענק כמו דיוויד בואי, משתמש ידוע בטכניקה זו.

במידה ולא שמעתם על קאט-אפים, אנחנו מזמינים אתכם לנסות: קחו עיתון, ספר, פיסת טקסט, אתר אינטרנט או כל מקור מילולי לבחירתכם, והגדירו כי אתם הולכים לכתוב שיר דרך גזירה, עריכה והדבקה מחדש של המילים בו. כמובן שזו בחירה שלכם אם להישאר נאמנים לקטע המקורי או לא, אך מה שבטוח זה שלמרות שהטכניקה הזו מבוססת במהותה על קטעים שנוצרו ע”י כותבים אחרים, היא הולידה המון יצירות מקוריות לחלוטין שכולנו מכירים. דוגמה לשימוש בטכניקה הוא השיר “שירת הסטיקר” של להקת הדג נחש, שנכתב כולו על בסיס סטיקרים שונים שראה הסופר דויד גרוסמן לאורך חייו.

 

4. כתיבת מלודיה דרך אלתור ונגינה

הלחנת שירים, הלחנה דרך אלתור ונגינה - מכללת BPM

המון מהמוזיקאים, גם אם הם זמרים, עדיין ירגישו בנוח יותר עם כלי נגינה אחר מהקול שלהם בתור הכלי ה”מרכזי” שלהם. למעשה, למערכת היחסים בין הכותב לכלי הנגינה המועדף עליו יש המון השפעה על המוזיקה שתיכתב. אם תשימו לב, המון מהשירים המפורסמים שנכתבו ע”י מוזיקאים שכלי הנגינה המרכזי שלהם הוא גיטרה, ייכתבו בסולם מי מז’ור, שהוא הסולם הכי “נגיש” לכתיבה לגיטריסטים, ותופעה דומה עם נגני פסנתר ושירים שנכתבו בדו מז’ור.

לכן חשוב לפתח את הכישור של חיבור הידע המוזיקלי בין כלי הנגינה השונים שלנו, ולדעת להשתמש באחד כדי להחמיא לאחר, ולהפך. מדובר בכלי הלחנתי חזק שיכול להביא אתכם למחוזות שטרם חקרתם, במיוחד אם תתנסו בהלחנה דרך שימוש בכלי נגינה שאתם לא יודעים לנגן עליו. נסו לאלתר על מהלך אקורדים שיש לכם, והקליטו את עצמכם תוך כדי שאתם עושים את זה – והשתמשו בחומר המוזיקלי שיוצא מהאלתור כבסיס להלחנת קטעי השירה.

 

5. הלחנת שיר דרך התמקדות בקצב ולא במלודיה

כאשר נשב לכתוב לחן לשיר או מהלך אקורדים מסוים, המון פעמים נלך למקומות המוכרים לנו: קווים מלודיים משתנים, תבניות קצב מסוימות, דינמיקה רחבה בעוצמה או ברגש. אך לעיתים שימוש יצירתי באלמנטים מוזיקליים שונים יכול לפצות על היעדר תנועה באחר.

לדוגמה: נסו כאתגר להלחין מלודיה לשיר כאשר אתם משתמשים בתו אחד בלבד לכל אקורד, או אפילו תו אחד למהלך אקורדים שלם. עם שימוש בתבניות קצב מעניינות מספיק, בין אם בניגוד שלהן לשאר חטיבת הקצב בשיר או דווקא במונוטוניות שלהם, יכולים להשיג תוצאות מרשימות יותר מאשר קווים מלודיים דינמיים במיוחד.

 

6. להלחין שיר דרך סקוונצות מלודיות / הרמוניות


מכירים את זה שיש לכם התחלה מעולה לליין מלודי, אבל נתקעתם בלי המשך? לעיתים הפיתרון למחסום יהיה מתחת לאף שלכם בלי שתשימו לב אליו. כאן נכנסות לתמונה הסקוונצות (Sequence), או רצף מלודי / הרמוני שחוזר על עצמו באותה צורה, רק בגבהים שונים.

יש משהו בתופעה המוזיקלית הזו של הצגת אותו חומר מוזיקלי בגבהים שונים שיכול לספק תחושת רעננות וחדשנות ביצירה אפילו יותר מיצירת קו מלודי שונה לחלוטין. אז נסו את זה בבית: קחו את הליין המלודי שאתם אוהבים, ונסו לשיר או לנגן את אותו ליין שוב בגובה אחר בהתאם לאקורדים אותם אתם מנגנים. מומלץ גם לעיתים לשנות את חלק מהצלילים בהתאם לסולם של היצירה, אך כמובן שאין זה מחייב. אחת הדוגמאות המפורסמות לכך הוא השיר “The Girl From Ipanema”, שיר הבוסה-נובה המפורסם, שרובו בנוי על סקוונצות מלודיות.

 

טיפים להלחנת שירים, סיכום

כתיבת שירים היא שריר שמצריך תחזוקה, וחשוב שכל מוזיקאי ימצא את הדרך האישית שלו להגיע לתוצאות שהוא שואף אליהן. כמובן שאין טכניקה אחת שתהיה נכונה באופן אבסולוטי לכל התרחישים, אך גם אם תמצאו כזאת – העיקר שתמשיכו להמציא את עצמכם מחדש דרך התנסות בטכניקות וגישות שונות לכתיבה וההלחנה שלכם.

אם לכתוב שירים באופן מקצועי זה החלום שלכם, אתם מוזמנים ללמוד אצלנו במסלול המקיף לזמרים יוצרים – לחצו על הלינק לפרטים