מה זה הפקה מוזיקלית? מדריך למתחילים

הפקה מוזיקלית היא אחד מהתחומים הפופולאריים ביותר בעולם המוזיקה מזה שנים רבות, ובמיוחד בשנים שמאז מהפכת המחשב שהפכה אותו לתחום מקצועי רחב ומגוון יותר מאי פעם. במאמר הזה נסביר מה היא הפקה מוזיקלית, ואיך תפקיד המפיק המוזיקלי בא לידי ביטוי בעולם המודרני.

המאמר מנוסח בלשון זכר, אך מתייחס לכל המינים!

 

 

הפקה מוזיקלית, מה זה?

הפקה מוסיקלית, מה זה? - מכללת BPM

הפקה מוזיקלית היא הגדרה כללית לסך התהליכים והפעולות שכל יצירה מוזיקלית על כל סוגיה וגווניה צריכה לעבור בדרך להפוך לתוצר מוגמר (אלבום, סינגל ברדיו, הופעת לייב וכו’) . עקב הגיוון הרב בסוגי היצירות המוזיקליות הקיימות, המשמעות הפרקטית של הפקה מוזיקלית תשתנה באופן משמעותי בין הפקה להפקה, ובין מפיק למפיק.

לרוב, התהליך יכלול מספר פעולות שלרוב יחזרו על עצמן בין כלל היצירות: עיבוד, תזמור, נגינה, הקלטה ומיקס ומאסטרינג, אך יכול להיות שצרכים מוזיקליים שונים יביאו איתם תהליכים נוספים.

 

האם מפיק מוזיקלי צריך לדעת את כל הדברים האלו?

השאלה המתבקשת לאחר שמבינים כמה רחב יכול להיות תהליך ההפקה המוזיקלית היא האם כל מפיק מוזיקלי צריך לקחת על עצמו/ה את ה”נטל” של לבצע את כל הפעולות האלו לכל יצירה? מה מפיק מוזיקלי צריך לדעת? התשובה היא שהכל תלוי ברצון האישי.

הכוונה היא שבדינמיקה ה”קלאסית” בה אמן עם שירים מגיע למפיק מוזיקלי על מנת להפיק את שיריו לכדי אלבום / סינגל / EP, יצופה מהמפיק לספק את כלל השירותים הללו, אך לא בהכרח באופן ישיר. אחריותו של מפיק מוזיקלי לספק ליצירה מוזיקלית את מה שהיא צריכה בצורה הטובה ביותר על מנת שהשיר יהפוך לתוצר הכי טוב ומדויק בהתאם לרצון האמן, וזה אומר הרבה פעמים גם ניהול בפועל של פרויקט ההפקה, היכול גם לכלול את שכירת שירותיהם של מוזיקאים מחוץ לפרויקט על מנת לספק את המעטפת הזאת.

בין אם מדובר בנגן גיטרה מוכשר שנשכור את שירותיו כדי שינגן לנו סולו גיטרה אחרי הפזמון השני, או מעבד תזמורתי שיצור תפקידים לרביעיית כלי מיתר שהחלטנו שילוו את העיבוד בבית השני, או טכנאי מיקס / מאסטרינג שיעזור לתת ליצירה שלנו את הסאונד שאנחנו מדמיינים לה – לרוב המפיק המוזיקלי יהיה המבצע של העבודות הללו, ו/או החוליה המקשרת בין אותם אנשים שיבצעו אותה.

כמובן שככל שמפיק מוזיקלי ידע לבצע יותר מהעבודות האלו, כך יהיה לו יתרון תחרותי גדול יותר אל מול מפיקים אחרים, וככל הנראה שיהיה לו יותר קל למצוא עיסוק ופרנסה בתעשייה, אך אין הדבר מחייב, והמון מהמפיקים המובילים כיום בוחרים להתמחות באספקטים מסוימים של עולם ההפקה המוזיקלית, בעוד הם שומרים על קשרים מקצועיים הדוקים עם מוזיקאים אחרים שעובדים יחד איתם באופן קבוע על המוזיקה שהם מפיקים.

 

מה הפקה מוזיקלית כוללת?

הפקה מוזיקלית, כפי שציינו, היא תחום רחב שכולל בתוכו כמה צורות שונות של עשייה מוזיקלית. מומלץ גם כאמנים אשר לא מתכוונים להפיק את המוזיקה שלהם באופן עצמאי להיות מודעים לתהליך ואף ללמוד אותו קצת, כדי לקבל כלים לעבודה טובה יותר מול המפיק.

 

עיבוד ותזמור בהפקה מוזיקלית

הפקה מוזיקלית, עיבוד ותזמור - מכללת BPM

בהרבה מקרים בהם ירצה אמן להפיק את השירים שכתב, נקודת המוצא ממנה יתחיל התהליך הוא סקיצה/ות שתכלול שירה בלבד, לעיתים גם עם אקורדים שנכתבו על גיטרה או פסנתר. המון שירים יכולים להסתפק בעיבוד מינימליסטי כזה בתור התוצר המוזיקלי הסופי, אך ברוב המקרים תהליך ההפקה המוזיקלית יכלול יצירת עיבוד מרובה-כלים, במטרה לתת לשיר מעטפת מוזיקלית שתחזק ותהדהד את ההוויה העומדת מאחוריו.

המפיק המוזיקלי לרוב יהיה המוביל של תהליך העיבוד. בין אם בכתיבת תפקידים לכלי נגינה כדי ליצור עיבוד להקה, ביצירת ביט אלקטרוני, יצירת עיבוד תזמורתי לכלי מיתר או נשיפה – למפיק המוזיקלי המודרני לרוב יהיה מגוון רחב של כלים המאפשרים לו ליצור עיבודים מכל הסוגים, בהתאם לסגנון המוזיקלי איתו הוא עובד, והאמן אותו הוא מפיק.

נכון להיום, הרבה מהתהליך הזה יקרה בסביבה של תוכנת DAW (דוגמת תוכנות כמו קיובייס, אבלטון לייב, לוג’יק וכו’), אליהן יוכל המפיק להקליט כלים אקוסטיים או להשתמש בכלי נגינה וירטואליים (VSTi) ו-MIDI לבניית העיבוד.

 

סאונד, הקלטות וסינתזה בתהליך ההפקה המוזיקלית

הפקה מוזיקלית, סינתזה - מכללת BPM

הסאונד הוא מרכיב מרכזי בתחומי האחריות של המפיק. הסאונד יהיה תוצר ישיר של המון בחירות אומנותיות שיילקחו במהלך תהליך העיבוד והתזמור, אך יש שלבים נוספים בדרך שגם הם מהותיים במיוחד לתמונת הסאונד שתתקבל ביצירה הסופית.

דוגמה ברורה מאוד לזה היא בעיבודים אלקטרוניים, שנפוצים היום ברוב הסגנונות המוזיקליים – שם הידע של המפיק המוזיקלי בסינתזה ועיצוב צליל מאוד ישפיע על התוצאות שיתקבלו. בין אם בשימוש בכלים וירטואליים או בסינתיסייזרים אנלוגיים, מדובר בתחום אומנותי שיכול להשפיע מאוד על העיבוד והתחושות שייצור במאזין.

בנוסף, הרבה פעמים בעיבודים אשר מבוססים על כלים אקוסטיים, יעלה הרצון להקליט נגנים אמיתיים אשר מנגנים את התפקידים שיצר המפיק לעיבוד. כאן ההיכרות של המפיק עם נגנים מוכשרים לטובת ביצוע ההקלטות האלה מאוד יבוא לידי ביטוי, לצד בחירות נוספות כמו סט-אפ ההקלטה לרבות המיקרופונים, הפרה-אמפים, תצורת ההקלטה ועוד משתנים רבים אשר לרוב מצופה מהמפיק לדעת כיצד לנווט כדי להשיג תוצאות נאמנות לרצונות האמן.

 

מיקס ומאסטרינג בהפקה המוזיקלית

הפקה מוזיקלית, מיקס ומאסטרינג - מכללת BPM

שלבי המיקס והמאסטרינג יהיו השלבים האחרונים בתהליך ההפקה המוזיקלית של יצירה. במהלך התהליך הזה, כלל האלמנטים המוזיקליים שהוקלטו ונוצרו לעיבוד היצירה יעברו תהליכי סאונד אשר יגרמו להם לעבוד בצורה טובה יותר אחד עם השני. זאת במטרה להדגיש כמה שיותר את המסרים המוזיקליים והאומנותיים הנמצאים ביצירה, ובמטרה להפוך את היצירה למתאימה ברמה הטכנית להשמעה מיטבית בכמה שיותר מערכות שמע אפשריות.

למרות שאנו מזכירים אותם יחדיו, מיקס ומאסטרינג נחשבים 2 תהליכים שונים שייעשו אחד לאחר השני, ובהרבה מקרים המפיק המוזיקלי יבצע רק את אחד מהם (לרוב את המיקס), ובלא פחות מקרים גם ישאיר את מלאכת המיקס לטכנאי מיקס חיצוני מתהליך ההפקה המוזיקלית.

הסיבה לכך, מעבר להיות תחום המיקס והמאסטרינג תחום מורכב אשר לוקח שנים להפוך למקצוענים בו, היא שבהרבה מההפקות שלב המיקס והמאסטרינג יגיע לאחר תהליך הפקה ארוך בו היו מעורבים רק האמן היוצר והמפיק (לעיתים גם עם נגנים שלקחו חלק בהקלטות), ושלב המיקס והמאסטרינג נחשב שלב מפתח לקבלת פידבק מצד שלישי ניטרלי שלא לקח חלק בתהליך. גם במקרים בהם יוצר ומפיק עצמאי לקח על עצמו את ביצוע כלל השלבים מכתיבת השירים ועד המיקס, לרוב ינצל את המאסטרינג כדי לקבל אינפוט חיצוני על היצירה.

 

הפקה מוזיקלית כתהליך יצירתי

הפקה מוזיקלית כתהליך יצירתי - מכללת BPM

עד כה דיברנו על תהליך ההפקה המוזיקלית בצורה שנחשבת “הסטנדרט” – אמן יוצר אשר נותן את המושכות למפיק מוזיקלי לניהול וביצוע תהליך ההפקה והעיבוד. אך כאשר חושבים על מפיקים מוזיקליים, יעלו המון דמויות שונות שלא בהכרח מתאימות לפרופיל הזה, דוגמת מפיקים יוצרים כמו אביצ’י או טיים אימפלה, שהקרדיט על רוב ככל התהליכים במוזיקה שלהם עצמם רשום על שמם בלבד (חוץ ממיקס ומאסטרינג במקרים מסוימים).

הסיבה לכך היא שגם יוצרי מוזיקה עצמאיים, אשר מבצעים את תהליך ההפקה המוזיקלית שלהם לבד, נחשבים גם הם מפיקים מוזיקליים. האם זה אומר שכל מי שנחשב מפיק מוזיקלי יכול לבצע את אותן עבודות מוזיקליות ולעבוד על אותן יצירות כמו חברו? התשובה היא מורכבת ואינה חד-משמעית, אך נגיד שלרוב כאשר אמן מעוניין להפיק יצירה מוזיקלית שלו, בין אם הוא בוחר בעצמו או במפיק אחר לביצוע תהליך ההפקה המוזיקלית שלם – מדובר בבחירה של טעם אומנותי בהתאם ליכולותיו, חוזקותיו וחולשותיו של אותו מפיק שבחר, ולכן כל אמן צריך לחשוב טוב בטרם בוחר לשים את היצירה שלו בידי מישהו, אפילו אם מדובר בו עצמו.

 

מה זה מפיק מוזיקלי? סיכום

תפקיד המפיק המוזיקלי הוא רחב-היקף, ונע על הסקאלה שבין מפיק בפועל אשר מקשר את היצירה עם בעלי מקצוע מתאימים לביצוע שלבי ההפקה, ועד היוצר המוזיקלי העצמאי שמבצע את כלל העבודות שלו ללא סיוע חיצוני. חשוב שנדע כאמנים יוצרים מה ניתן לצפות מהמפיק המוזיקלי ששכרנו את שירותיו, וחשוב שנדע כמפיקים מוזיקליים מה מצופה מאיתנו לספק בתהליך ההפקה. אך אולי יותר חשוב מהכל לזכור – כשם שלמוזיקה יש המון סוגים וגוונים (ובכך גם דרכי עשייה שונות), כך גם תפקיד המפיק המוזיקלי גמיש בהתאם למוזיקה אותה הוא בא “לשרת”.

 

מה הקורסים המומלצים למפיק המוזיקלי המתחיל?

מכללת BPM מציעה מגוון קורסים ומסלולים למעוניינים להתחיל את דרכם בעולם המוזיקה כמפיקים מוזיקליים:

מסלול BSP המקיף להפקה מוזיקלית – מסלול באורך שנתיים, בו תקבלו את כל הכלים להפקה מוזיקלית מכל הסוגים דרך למידה רב-תחומית של מקצועות המוזיקה, הפקה בתוכנות ה-DAW השונות, סאונד והקלטות ופיתוח קריירה בתעשייה. לפרטים נוספים על מסלול BSP

מסלול EMP המקיף להפקה ויצירה אלקטרונית – המסלול המקיף המכנס בתוכו את כל מה שצריך לדעת בכדי להתחיל קריירה עצמאית כיוצרים ומפיקים בתחום האלקטרוניקה על כל סוגיה, דרך למידה של מקצועות המוזיקה, סאונד, הפקה ופיתוח קריירה. לפרטים נוספים על מסלול EMP

המסלול המקיף לסאונד והפקה באולפן הביתי – מסלול ממוקד באורך חצי שנה בו תלמדו כל מה שצריך בכדי להתחיל ליצור ולהפיק מוזיקה באולפן ביתי משלכם, דרך למידה של מקצועות הסאונד וההקלטות בשילוב עם תוכנת סאונד והפקה. לפרטים נוספים על מסלול אולפן ביתי