מה מפיק מוזיקלי צריך לדעת? מדריך למתחילים

המפיק המוזיקלי כבר שנים תפקיד עיקרי בתעשיית המוזיקה, אך מדובר בתפקיד ששינה את אופיו לאורך השנים והפך למאוד וורסטילי, שמשתנה ע”פ צורכם של אמנים שונים ומתאים להמון סגנונות שונים, עד לרמה שהיום לא תמיד ברור מה צריך לדעת בשביל להיות מפיק מוזיקלי טוב. במאמר זה ניתן לכם קווים מנחים למה חשוב לדעת בתור מפיק מוזיקלי כיום.

 

מה זה מפיק מוזיקלי?

מפיק מוזיקלי הוא איש מקצוע שאחראי לקחת יצירה מוזיקלית בשלב הגולמי ולהעביר אותה (באופן ישיר או עקיף) את התהליך עד לתוצר מוגמר. עקב המגוון הענק של סוגי היצירות והפורמטים השונים בהם ניתן לצרוך אותן, תהליך ההפקה המוזיקלית יהיה ברובו ייחודי לכל יצירה מוזיקלית באשר היא, והעבודה המעשית שיכלול התהליך גם כן תשתנה בין יצירה ליצירה ותכלול עשייה בתחומים מוזיקליים רבים, דרך עיבוד, תזמור, הקלטות, מיקס ומאסטרינג, סינתזה ועיצוב צליל ועוד.

בעבר, חלוקת התפקידים בתוך האולפן הייתה ברורה ופזורה בין מספר אנשי תפקיד, כאשר תחומי האחריות של המפיק המוזיקלי היו ברורים וכללו בעיקר עיבוד וניהול סשן הקלטות. כיום הגבולות הרבה יותר מטושטשים – עם כניסת הטכנולוגיה והמחשוב אל עולם המוזיקה, והמעבר הדרסטי מאולפנים מסחריים לאולפנים ביתיים, המפיקים המוזיקליים למיניהם התחילו להתמקצע בתחומים שפעם לא היו נחשבים טריטוריה שלהם, והפכו את טייטל המפיק המוזיקלי לגמיש בצורה שיכול להכיל בתוכו הרבה יותר מיומנויות מפעם.

סביר להניח כי יש גבול מסוים לכמה כל מפיק מוזיקלי יכול להיות מעולה בכל אחד מהתחומים שמרכיבים את התהליך שנקרא הפקה מוזיקלית, אך קחו בחשבון שככל שתתמקצעו ביותר תחומים, כך תתבלטו יותר בשטח אל מול התחרות העצומה שיש כיום.

 

מפיק מוזיקלי צריך בקיאות בשפה מוזיקלית

מפיק מוזיקלי לפני הכל צריך לדעת לדבר מוזיקה. מדובר בעיקרון שקשה להגדיר אותו, שכן סגנונות מוזיקליים שונים מצריכים בקיאות שונה בשפה. אז נתחיל בזה שלדבר מוזיקה זה לא בהכרח לדבר תווים, סולמות והרמוניה קלאסית.

המפיק המוזיקלי הוא בהרבה מקרים בעל החזון שלוקח את השיר קדימה. הדבר בא לידי ביטוי דרך הבנת הרעיון המוזיקלי של השיר, וכתיבת תפקידים חדשים ביצירה שמטרתם לחזק את השורש של השיר (ברוב המקרים השירה ואקורדים), והכרחי לדעת איך להביע את אותם רעיונות מול מי שצריך להבין אותם. בין אם נגנים חיצוניים, חברים ללהקה, בין המפיק לאמן או לעצמו – חשוב שהמפיק יוכל לגשר על כל פער מוזיקלי בין הצדדים כדי להעביר רעיונות מוזיקליים בצורה ברורה, יעילה ואינטואיטיבית.

 

תקשורת מוזיקלית, דרכים להתמקצעות

דרך מעולה לעשות זאת היא אכן להתקמצע בתיאוריה מוזיקלית, עיבוד ותזמור. ככל שתהיו יותר עצמאיים ומהירים להביע את הרעיונות שלכם, כך תזכו להפקות יצירתיות יותר בלי תלות רבה בגורמים חיצוניים. הדבר גם מאוד הכרחי כאשר מפיקים בז’אנרים שמבוססים על מוזיקה אקוסטית: מהפופ דרך הפולק, הFאנק, סול, ג’אז, מוזיקה תזמורתית ועוד. בנוסף, נגינה בכלי נגינה היא בהחלט יתרון במקרה הזה, שכן כלי הנגינה יכול לשמש כדרך תקשורת קלה בין מפיק לגורמים השונים שלוקחים חלק בהפקה.

אך חשוב לציין שיש גם מפיקים מוזיקליים מצוינים שמבצעים עבודות תזמור ללא ידע חזק בתיאוריה מוזיקלית. דוגמה טובה לכך היא מפיק הענק המקומי תמיר מוסקט (Balkan Beat Box, אסף אבידן, אפרת גוש ועוד), שמספר כי למרות שלקח חלק בהמון הפקות עם תזמורים סימפוניים, הוא נוהג לשיר לנגנים את התווים שהוא רוצה שינגנו, בלי באמת לדעת את שמם.

 

מפיק מוזיקלי צריך ידע בסאונד והקלטות


ידע בסאונד והקלטות תמיד היה שם נרדף להפקה מוזיקלית במידה מסוימת, והדבר נכון בהמון מקרים גם היום. מפיק מוזיקלי צריך ברמה הבסיסית ביותר לדעת איך לקחת את השיר הסקיצתי מהעולם האקוסטי, ולבצע את התהליך שבסופו של דבר מתקבל שיר מופק ומעובד שנשמע טוב ומוכן להשמעה בפלטפורמות השונות.

תהליך התרגום הזה קורה דרך בקיאות בטכנולוגיה הנדרשת לעבודה עם תוכנת סאונד והפקה (או DAWDigital Audio Workstation כדוגמת קיובייס, אייבלטון לייב, לוג’יק ועוד…), הקלטות של כלי נגינה שונים ונגינה על כלים אלקטרוניים (אם אנלוגיים כמו סינת’יסייזרים או כלי VST שמנגנים עליהם בתוכנת ה-DAW דרך MIDI), ידע בעולם הסאונד וכל הנוגע למיקס ומאסטרינג (התהליך שעובר השיר מבחינת סאונד כדי להישמע טוב) ועוד…

המשמעות היא שמומלץ שיהיה לאותו מפיק אולפן ביתי משלו, אך האפשרות של אולפנים מסחריים עוד קיימת ורלוונטית כך שאין זו חובה.

 

סינתזה ועיצוב צליל

חלק מעולם הסאונד היא גם היכולת לעצב צליל. אלקטרוניקה כיום לוקחת חלק דומיננטי ברוב ככל סוגי ההפקה המוזיקלית מכל הז’אנרים, וניתן לשמוע אותה גם בסגנונות מוזיקליים שאינם אלקטרוניים בהוויתם.

לכן חשוב להתמקצע בסינתזה – הבנה של צליל, אופיו, פרמטרים שמאפיינים אותו (כמו מעטפת), וכיצד ליישם את הידע הזה גם על מידע אודיו קיים כמו הערוצים שאתם מקליטים, וגם על תפקידים שאתם כותבים בעצמכם על כלים אלקטרוניים כמו סינת’יסייזר, שמבוססים באופן ישיר על יכולות עיצוב הצליל שלכם ויכולתכם להשתמש בהם בחוכמה כדי להוסיף אלמנטים מעניינים להפקה שלכם.

 

מפיק מוזיקלי צריך להיות מגוון

דבר שתמיד היה נכון לגבי המפיק המוזיקלי הוא שמפיק צריך להיות סוג של הנדי-מן מוזיקלי. המוזיקה נכון להיום היא מאוד אקלקטית, כלומר מן תערובת מיוחדת של המון ז’אנרים שייצקו לתבנית אחת, במיוחד במוזיקת הפופ. מפיק צריך לדעת איך לקחת השפעות מכל סוג מוזיקה קיימת וליישם אותה בתוך ההפקות שלו, ולהישאר עדכני מתמיד.

מה שמשתמע מכך זה שמפיק מוסיקלי צריך גם לאהוב להאזין למוזיקה באופן כללי, ולדעת להעריך את יצירות המופת לאורך ההיסטוריה המוזיקלית, להתעדכן בטרנדים עכשיוויים (גם אם לא כדי להתחקות אחריהם), להיות בקיא בטכנולוגיות המודרניות השונות ליצירה והפקה מוזיקלית, ובאופן כללי לדעת לקחת כלים מכל התקופות כדי לתת לכל שיר מסוים עליו הוא עובד את מה שהוא צריך כדי לפרוח.

לכן מומלץ תמיד להקדיש זמן במהלך השגרה להאזנה למוזיקה מכל הסוגים, ולהקשיב בצורה אנליטית ואף ביקורתית ולנסות תמיד להבין איך מפיקים ויוצרים שונים עושים את מה שהם עושים. נסו להקשיב לשירים האהובים עליכם ולפרק אותם לאלמנטים: איזה כלים מנגנים ומתי, איך הוקלטו\נוצרו הערוצים, איך המיקס נשמע, איך הקטע מתפתח מבחינה דינאמית ומבנית וכו’… כל הפקה יכולה להיות שיעור על מה כדאי ולא כדאי לעשות בהפקות שלכם.

 

גיוון בהפקה מוזיקלית הוא גם ייחוד

למרות שהמון מהניסיון שתצברו כמפיקים מוזיקליים יינבע משיעורים שלקחתם מהמוזיקה לה אתם מאזינים, המפיקים מהם אתם לוקחים השראה ומדריכים שיהיו לכם לאורך הדרך, המטרה הסופית היא שכל היסודות האלה יתכנסו לצבע האישי שלכם.

אם אתם שואפים להיות מפיקים שבולטים בשטח ומטביעים את החותם שלכם על המוזיקה שעוברת דרככם, אתם מחויבים להעיז ולשבור גבולות ומוסכמות. הסגנון המוזיקלי שאתמול הסתכלו עליו כמוזר, אקספרמינטלי ואף אוונגרדי יכול תוך זמן קצר להפוך למרכיב ייסודי בתוך המוזיקה שכולנו מקשיבים לה.

 

מפיק מוזיקלי צריך יחסי אנוש ברמה גבוהה

הרבה יותר חשובה מכל יכולת טכנית שיכולה להיות לכם, היא היכולת להוציא מאנשים את המיטב. קחו כדוגמה את The Velvet Underground, אשר את אלבום הבכורה שלהם הפיק אנדי וורהול (Andy Warhol), אדם אשר לא ידע את הדבר הראשון על סאונד או מוזיקה בכללי, וחלקו הפורמלי היחידי בהפקה היה לשלם על זמני האולפן. אך עקב החזון האומנותי החזק שהיה לאנדי, הוא הצליח לדחוף את הלהקה ולהכווין אותה בתהליך הפקת האלבום, ובתמונה הגדולה לקח חלק ענק באחד מהאלבומים הגדולים בהיסטוריה של המוזיקה.

מכאן ניתן ללמוד שאחד הדברים החשובים במפיק היא לאו דווקא התמצאותו הטכנית במרחב, ויותר היכולת שלו לנצל את הסביבה שלו ולגרום לאנשים שנמצאים סביבו לקחת את היצירה למקום הכי טוב אליו היא יכולה להגיע. הדבר מצריך מהמפיק המוזיקלי ליצור קשרים בין-אישיים חזקים עם הנפשות הפועלות בתהליך הפקת האלבום, להוות מנטור לסובבים אותו, להנהיג ולהוביל ולדאוג כי המומנטום היצירתי והביצועי תמיד נשמר, וכי האמונה במוזיקה נשארת חזקה לכל אורך התהליך. במילים אחרות, המפיק המוזיקלי הוא סוג של פסיכולוג.

הדבר גם מצריך ממפיקים מוזיקליים לדעת לבחור את האנשים הנכונים לעבוד איתם, שכן המסירות העמוקה שמוזיקה מצריכה כדי להיעשות בצורה טובה תוכל להתקיים בקלות כאשר בוחרים את האמנים הנכונים להיכנס איתם לתהליך ההפקה.

 

מה הקורסים המומלצים למפיק המוזיקלי המתחיל?

מכללת BPM מציעה מגוון קורסים למתעניינים להתחיל את דרכם בעולם המוזיקה כמפיקים מוזיקליים:

מסלול BSP המקיף להפקה מוזיקלית – מסלול הדגל של מכללת BPM, בו תקבלו את כל הכלים להפקה מוזיקלית מכל הסוגים, דרך למידה רב-תחומית של מקצועות המוזיקה, הפקה בתוכנות ה-DAW השונות, סאונד והקלטות ופיתוח קריירה בתעשייה. לפרטים נוספים על מסלול BSP

מסלול EMP המקיף להפקה ויצירה אלקטרונית – המסלול המקיף המכנס בתוכו את כל מה שצריך לדעת כדי להתחיל קריירה עצמאית כיוצרים ומפיקים בתחום האלקטרוניקה על כל סוגיה, דרך למידה של מקצועות המוזיקה, סאונד, הפקה ופיתוח קריירה. לפרטים נוספים על מסלול EMP

המסלול המקיף לסאונד והפקה באולפן הביתי – מסלול ממוקד באורך חצי שנה בו תלמדו כל מה שצריך כדי להתחיל ליצור ולהפיק מוזיקה באולפן ביתי משלכם, דרך למידה של מקצועות הסאונד וההקלטות בשילוב עם תוכנת סאונד והפקה. לפרטים נוספים על מסלול אולפן ביתי