קורס אבלטון, מה לומדים בקורס הפקה בתוכנת Ableton?

אבלטון היא אחת מתוכנות הסאונד וההפקה (DAW) הפופולריות ביותר היום, ומאפשרת יצירה והפקה מוזיקלית מגוונת ברוב ככל הסגנונות שנבחר. מדובר בתוכנה שנחשבת יחסית פשוטה לתפעול, אך ביכולתה להגיע עמוק מאוד. אז איך לומדים תוכנה כמו אבלטון לעומק? במאמר זה נסביר קצת על הנלמד בקורס אבלטון אצלנו במכללה. כמובן שקצרה היריעה מלפרט את כלל הנושאים הנלמדים, אך ננסה לתת מושג כללי לגבי אופי החומר הנלמד והלימודים עצמם.

 

 

לימודי אבלטון, הפקת ביטים וטראקים

השלב הראשון בלמידת תוכנה כמו אבלטון לרוב יהיה דרך התנסות ישירה ביצירה בתוכנה. היצירה הראשונית לרוב תהיה בסגנונות אלקטרוניים, שכן ביצירה מסוג זה ניתן להשתמש בשלל הכלים הוירטואליים והאפקטים השונים המגיעים באופן מובנה עם התוכנה, ללא צורך בהקלטות של כלי נגינה חיצוניים.

למידת יצירה כוללת את הכרת האלמנטים הבסיסיים בתוכנה: מצבי היצירה השונים (סשן ואריינג’מנט), הגריד המהווה ציר הזמן ליצירה, המיקסר הדיגיטלי של התוכנה, קליפים, MIDI ועוד. דרך הכרה של כלים בסיסיים אלו, נוכל להתחיל להתנסות ביצירה מוזיקלית אלקטרונית המורכבת ממספר אלמנטים חשובים: קצב, מלודיה, הרמוניה, בס ועוד.

 

רוצים ללמוד ליצור ולהפיק באבלטון כמו אלופים/ות? לפרטים על לימודי אבלטון במכללת BPM

 

יצירה באבלטון עם הקלטות וכלים מתקדמים

לאחר התנסות ביצירה והכרה בסיסית של כמה מהקונספטים היסודיים, נוכל להתקדם להקלטות אודיו, דרכן נוכל להקליט שירה וכלי נגינה חיצוניים, ונתנסה בשימוש בכמה מהכלים הייחודיים של אבלטון שיכולים לשמש אותנו רבות בעת יצירה. כלים כמו דראם ראק (Drum Rack) המאפשר בנייה ונגינה של מערכת תופים מותאמת אישית (או נגינה על מערכת קיימת), סימפלר וסאמפלר המאפשרים לנו עיצוב של חומר אודיו לכלי נגינה ועוד.

בנוסף, נלמד טכניקות יצירה ועריכה מתקדמות יותר אשר יוסיפו מורכבות ליצירה שלנו: אוטמציות המאפשרות יצירת עיבודים דינמיים המשתנים לאורך זמן, עריכות MIDI מתקדמות המאפשרות הוספת תחושת אמיתיות וחיות לתפקידים קיימים, שימוש בראקים (Racks) ליצירת כלי נגינה מרובי-שכבות ועוד.

 

קורס Ableton, יצירת רמיקסים ומאש-אפים

יצירה באבלטון עם הקלטות כלים מתקדמים

לאחר שביססנו יצירה ועריכה ברמה שמעבר לבסיסית באבלטון, נוכל להתקדם להתנסויות יצירתיות אשר שמים את היכולות האלו במבחן. זה כולל יצירה של רמיקסים ומאש-אפים, אשר נובעים מהיכולת שלנו לסמפל (להשתמש באודיו קיים ביצירה החדשה שלנו) ולבצע וורפינג לאודיו, המאפשר לנו למתוח ולכווץ אודיו בהתאם לקצב הפרויקט שלנו.

בנוסף, כדי שנוכל להגיע לתוצאות אופטימליות, ניחשף בשלב זה גם לקונספטים בסיסיים של עולם הסאונד וההפקה המוזיקלית, ונלמד להשתמש בכלים כמו EQ וקומפרסור כדי ליצור תהליכים בסיסיים של מיקס ועיצוב סאונד, שיאפשרו לנו להגיע לתוצאות סאונד איכותיות יותר.

 

סינתזה ועיצוב צליל

תוכנת אבלטון מגיעה עם מספר סינתיסייזרים וירטואלים מעולים אשר נמצאים בשימוש רחב של המון ממשתמשי התוכנה, דוגמת Operator, Wavetable, Analog ועוד, וכחלק מהקורס נקבל מבוא בסיסי לעולם הסינתזה עיצוב הצליל, במסגרתו נלמד את מושגי הבסיס בתחום כמו צורות הגל השונות, ונלמד לעצב בשימוש כלים כמו פילטר, LFO, מעטפות ועוד.

 

לימודי אבלטון, הפקת ביצועי לייב


אולי לא ידעתם את זה, אך אבלטון לייב נוצרה במקור במטרה של להיות בדיוק לפי שמה – תוכנה המיועדת לביצועי לייב אלקטרוניים! ולמרות שמאז שנוסדה קיבלה המון פיצ’רים ויכולות אשר מגיעות הרבה מעבר לתחום הלייב, היא עדיין נחשבת לאחת מהתוכנות הכי פופולריות בעולם למופעי לייב מכל הסוגים.

באופן שאולי לא יפתיע אתכם, עבודה על לייב שונה בהמון מובנים מעבודה אולפנית קלאסית על התוכנה. בחלק הזה של הקורס נלמד על כמה מהכלים החשובים והייחודיים של התוכנה שהופכים אותה לכזו מעולה ללייב כמו אפקט הלופר המובנה בתוכנה, המאפשר לייב לופינג חכם ומתוכנת מראש, או Follow Actions המאפשרים מעבר בין סוגים שונים של עיבודים לאורך חלקיו השונים ובין הקטעים השונים בהופעה, מיפויי MIDI המאפשרים לנו להשתמש בכלי ה-MIDI השונים שלנו להוספת אפקטים ודינמיקה להופעות הלייב שלנו, ועוד רבים.

 

קורס אבלטון במכללת BPM

מכללת BPM היא המוסד הראשון בארץ להיות מוסמך רשמית ללימוד התוכנה ע”י יצרנית התוכנה Ableton. קורס אבלטון במכללה מועבר במספר פורמטים לנוחיותכם: פרונטלית בקמפוס ת”א או שלוחת חיפה, וגם אונליין. הקורס כולל למידה של כלל הנושאים המוזכרים לעיל, לצד תרגולים בנושאים שונים ומגוונים והתנסות ישירה ביצירה והפקה באופן עצמאי, ומועברת ע”י מרצים מנוסים ופעילים אשר משתמשים בתוכנה ביומיום שלהם. לפרטים על הקורס ליחצו כאן