בתור זמרים יוצרים, הרבה פעמים נמצא את עצמנו עם רעיון מוזיקלי שעולה לראש. לפעמים הרעיון יהיה מלודי בלבד, ולכן נרצה גם לכתוב לה הרמוניה, אקורדים שילוו את השירה בצורה שתמנף אותה ותעביר אותה בצורה הטובה ביותר. במדריך זה נעבור על הדברים החשובים שיש לעבור עליהם בעת כתיבת ההרמוניה.
רוצים ללמוד איך לכתוב, ליצור ולבצע מוזיקה משלכם? לפרטים על המסלול המקיף לזמרים-יוצרים של מכללת BPM
שיעור הרמוניה עם אופיר ונדר, מרצה לעיבוד, הלחנה וקיובייס במכללת BPM
סולם מוזיקלי (Key)
בכדי להתחיל למצוא את האקורדים של המלודיה שלנו, כדאי להבין מה הסולם שלה. הסולם המוזיקלי ישמש לנו אבן יסוד בכתיבה, שכן דרכו נבין איפה במהלך המלודיה אנחנו מרגישים “בבית” (צלילי טוניקה), נינוחים ומציגים את המוטיבים שלנו, והיכן יימצאו צלילי המתח אשר ייחזקו את צלילי הבית (צלילים דומיננטיים) או ישמשו כמעבר מטוניקה לצלילים הדומיננטיים (צלילים סאב-דומיננטיים).
למציאת הסולם מומלץ מאוד להיעזר בכלי נגינה, שכן על בסיסו בדרך כלל תתבצע כתיבת האקורדים. נסו בעזרת השמיעה שלכם לנגן את המלודיה שלכם על הכלי. ברגע שתמצאו את התווים נסו לכתוב אותם – ברגע שתמצאו את הצלילים אשר המלודיה שלכם מרכיבה תוכלו לנסות לשבץ אותן על גבי סולם שכולל את אותם צלילים.
דרך מעולה להאיץ את התהליך היא לנסות להבין את המלודיה מנקודת המבט של “בית” ו”מתח” – איפה בסולם אתם מרגישים שהצלילים מייצגים במיוחד את האווירה המוזיקלית הכללית של היצירה? תווים אלה בד”כ יהיו תווי הבית אשר יהיו צלילי הטוניקה של הסולם. לדוג’ : אם הרבה פעמים במלודיה שלי יש את הצליל G \ סול, ננסה לנגן את סולמות G השונים (סול מז’ור\מינור, G Major\G Minor), ובמידה וצלילי המלודיה שלי מתאימים לסולם, נדע כי זהו הסולם.
הרמוניה ע”פ צלילי המלודיה (Chord-Tones ו-Non-Chord Tones)
ברגע שמצאתם את הסולם, אפשר להגיע למציאת האקורדים.
ברוב המקרים לא נקצה אקורד לכל צליל במלודיה (הרמוניה קוראלית), אלא נבחן איזה מהצלילים ברצוננו שיקבלו אקורד.
בשלב זה להסתמך על אינסטינקטים היא לא מילה גסה כלל! בחרו איזה צלילים במלודיה בולטים לכם ואתם מרגישים שצריכים הדגשה ע”י אקורד. הדרך הפשוטה ביותר למצוא אקורד מתאים היא בניית אקורד שמתבסס על אותו צליל. לדוג’ : אם G\סול הוא הצליל שברצוני להרמן, אבנה אקורד סול מז’ור\מינור G \ Gm, ואבדוק את מידת ההתאמה. ניתן גם לבדוק אקורדים אחרים מכל הסוגים, אשר אותו צליל נכלל בתוכם (Chord-Tones). לדוג’ : G הוא גם צליל הטרצה באקורד מי מינור (Em – מורכב מהצלילים E, G ו-B),
שימו לב, תחושות המתח והביתיות יכולים להיות סובייקטיביים לחלוטין, וגם כמובן שניתן לבנות אקורדים שהצליל הרצוי לא נמצא בהם (Non-Chord Tones). לדוג’ : אם האינסטינקט שלי אומר שהצליל G\סול הוא צליל טוניקאי, זה לא אומר שהאקורד שאני מקצה לו חייב להיות אקורד שבמקור כולל אותו. אוכל לנגן אקורד לה מינור (Am – מורכב מהצלילים A, C, E), והצליל שהמלודיה נותנת לי יהפוך אותו לאקורד לה מינור קטן (Am7 – מורכב מהצלילים A, C, E, G). לפעמים ללכת בצורה הפוכה לאינסטינקט, ולנסות צליל כדומיננטי לאקורד המנוגן, יכול לתת תחושה שונה לחלוטין לשיר אשר יכולה לעזור לכם לבטא את הרגש שלו בצורה טובה או מעניינת יותר!
הרמוניה דרך ריתמיקה
הקצב בו נשתמש ונחליף אקורדים יכול לשנות באופן משמעותי את הצורה בה המאזין יתפוס את היצירה.
ברירת המחדל היא כמובן לתחום את המלודיה במסגרת הקצב של השיר שלנו, ולתת אקורד בפעמות החזקות של כל תיבה (לדוגמה הפעמה הראשונה והשלישית בתיבה של יצירה ב4\4).
אך כמובן שביכולתכם להשתמש בריתמיקה ככלי שנותן ייחוד, גם אם האקורדים שמצאתם הם לא בהכרח משרתים את המלודיה בצורה הכי טובה שיש בפני עצמם. אתם יכולים להחליט כי תתנו אקורדים לצלילים אשר לא נמצאים על פעמות חזקות, ובכך לתת גוון לא צפוי לשיר!
דרך נוספת לשימוש יצירתי בריתמיקה היא שינוי תדירות תחלופת האקורדים ע”פ התקדמות היצירה. בחלקים יותר מתוחים בשיר נסו לתת אקורדים גם בפעמות החזקות וגם בחלשות, או ההפך – קחו חלק ארוך יחסית במלודיה אשר כולו על אקורד אחד!
בניית אקורדים עם אייל ריץ’, מרצה לתיאוריה מוסיקלית
רוצים ללמוד איך לכתוב, ליצור ולבצע מוזיקה משלכם? לפרטים על המסלול המקיף לזמרים-יוצרים של מכללת BPM
לקריאת מדריכים נוספים לזמרים יוצרים:
מה חשוב לדעת כמוזיקאי יוצר? מיומנויות חשובות לזמרים ויוצרים
מדריך הרמוניה, איך לכתוב אקורדים למנגינה
איך לבחור ולעבוד עם מפיק מוזיקלי? טיפים לזמרים ויוצרים
שיטות הלחנה ויצירה שיעזרו לך לצאת מהקופסא
מדריך לזמרים-יוצרים, איך לשמור על פוריות יצירתית?