20 טיפים למפיק המוזיקלי המתחיל

עולם ההפקה המוזיקלית הוא מהמרתקים שניתן ללכת בהם כמוזיקאי. ההבנה של המוזיקה בתמונה הגדולה, ההתעסקות בכמות סגנונות כאוות נפשכם והיכולת להקליט ולתעד רגעים מוזיקליים מרגשים כולן הופכות את הטייטל הזה לאחד הנכספים בקרב קהל המוזיקאים המודרני. מצד שני, מדובר בסט כישורים אשר מצריך צבירה של המון ניסיון ומעבר תהליכי למידה שיכולים להמשך שנים. אז כדי לעשות לכם את הדרך קצת יותר קלילה ופחות בלתי-צפויה, אירגנו לכם 20 טיפים חשובים למפיק המוזיקלי המתחיל.

 

1. פחות זה יותר

20 טיפים למפיק המוזיקלי המתחיל - מכללת BPM

אחד הדברים הראשונים שמפיקים מוזיקליים מתחילים עושים הוא, באופן טבעי, לאגור כלי נגינה, פלאגינים ואפקטים ובאופן כללי למלא את ארגז הכלים שברשותם. הנטייה הזאת יוצרת הרגלים לא “בריאים” בהתנהלות, המתבטאים בניסיון לפתור בעיות ופערים בידע של המפיק דרך כלים חיצוניים.

בהרבה המקרים, המגוון הרחב שתצברו ישחק כנגדכם, כי ליצירתיות יש נטייה להגיע מתוך גבולות שתציבו לעצמכם ומומחיות אמיתית תגיע מהיכרות מעמיקה של הכלים הנתונים לרשותכם, גם אם יש מעט מהם. במקום להוריד פלאגין סינת’יסייזר חדש כדי לקבל עוד סאונדים, נסו לדחוף את הפלאג-אין שהגיע באופן מובנה עם התוכנה שלכם לקצה ע”י למידה יסודית שלו.

אם לתרגם זאת לעיקרון כללי – השתדלו לשמור על הצמא שלכם ללמוד ע”י התעמקות באופן אינדיווידואלי בכל אחד מהכלים שלכם תוך כדי שאתם מבינים איזה מטרות הוא יכול (ולא יכול) לשרת. בתור התחלה, שימו לכם כמטרה להוסיף כלים חדשים לרזומה רק אחרי שהבנתם כי הכלים שברשותכם לא נותנים לכם את מה שאתם מחפשים.

 

2. סבלנות, מדובר בתהליך ארוך

אחד המאפיינים המרכזיים של הדור שלנו הוא סיפוק-מיידי. אחרי שגדל בסביבה המורכבת ממשחקי וידאו, סמארטפונים ופיתוחים טכנולוגיים, הדור הנוכחי נוטה להשתעמם מהר ובכך להימנע מתהליכים ארוכים.

לכן חשוב לעשות את הסוויץ’ הזה בראש – כאשר נכנסים לעולם המוזיקה, מדובר בתהליך ארוך שיכול לקחת שנים ויצריך מכם המון התפתחות אישית ובעיקר סבלנות. בפועל זה אומר שלמרות שכדאי לכם לשמור על פעילות יצירתית כל הזמן, מומלץ להימנע מדרך החשיבה שלפיה המון עשייה תביא לתמורה באותו הרגע.

קחו את הזמן, תלמדו, תתרגלו ובעיקר תתמסרו ותתאהבו בתהליך – הדרך אמורה להיות כיפית באותה מידה כמו התוצאות אליהן אתם שואפים.

 

3. אף פעם לא מאוחר מדי להתחיל בהפקה מוזיקלית

הרבה מסיפורי ההצלחה שנשמע בעולם המוזיקה יבואו מאנשים שהתחילו בגיל מאוד צעיר, מה שיכול ליצור מחשבה שמדובר בתנאי הכרחי להצלחה. אבל באותה מידה שמענו מספיק סיפורים על מוזיקאים שהצליחו בגילאים מאוחרים, בין אם כזמרים, נגנים או מפיקים (קחו כדוגמה את אנדרסון .פאאק שפרץ לתודעה רק בגיל 30).

חשוב להרוג את ההתלבטות בשלב כמה שיותר מוקדם, הקפיצה שלכם למים העמוקים יכולה לקרות גם בגילאי ה-40-50 ועם מספיק השקעה תוכלו גם בגילאים אלה ליצור מוזיקה מעניינת ומרגשת.

 

4. אל תפסיקו ללמוד, צאו מאזור הנוחות

לא משנה באיזה שלב אתם בקריירת ההפקה המוזיקלית שלכם – גם אם כבר הצלחתם בענק, זה לא אומר שאתם צריכים להפסיק ללמוד.

אחת מהתכונות החשובות אצל מוזיקאי היא חדשנות-עצמית, כלומר מתיחה של הגבולות היצירתיים ושמירה על גיוון מוזיקלי. מוזיקאי שחוטא בהפסקת הלמידה לרוב יסבול מיצירה שמרגישה “עייפה” והעדר תחושת האתגר תהפוך את תהליך היצירה לפחות ופחות מרגש.

לכן אנחנו תמיד ממליצים לפקוח עין ולהמשיך להיחשף לקונספטים יצירתיים חדשים, תוך כדי הבנה שתהליך הלמידה לעולם לא נגמר. אם זה אומר לצפות בסרטוני הדרכה ביוטיוב, לקרוא מאמרים מקצועיים ולהתעדכן בטכנולוגיות חדשות במוזיקה.

 

5. מחסומי כתיבה הם לא דבר אמיתי

בעיה שהמון יוצרים נתקלים בה היא “מחסום הכתיבה”. האשלייה של מחסום הכתיבה נובעת מהסטריאוטיפ השגוי לגבי יצירתיות כמשהו שמתפרץ מתוך היוצר באופן כמעט בלתי-רצוני.

אז כאן חשוב לומר – למרות שהציבור הרחב לא יודע, יצירתיות היא משהו שנוצר מתהליך ארוך של יצירת הרגלים ובעיקר משמעת עצמית. יצירת מוזיקה היא בהחלט לא משהו שבא בקלות וחשוב שיגיע מתוך החלטה שלפעמים לא פשוט לקבל שהיא פשוט ליצור, גם אם התוצאה בתור התחלה לא בהכרח מוצאת חן בעיניכם.

 

צפו ביונתן דגן (J.Views) בסדנת האמן שלו ב-BPM מספר על מה עושים כשאין מוזה

 

6. היו נאמנים לעצמכם כמפיקים

דבר שהוא הכרחי ביותר להפיכת התהליך הארוך שאתם הולכים לעבור לכיפי, הוא כמובן להגיע אליו מתוך מקום אישי שלכם ולהכניס את המקום הזה במוזיקה שלכם.

המשמעות היא לא לעקוב אחר טרנדים באופן עיוור, לא לפחד להכניס במוזיקה שלכם אלמנטים שאינם בהכרח נחשבים מצליחים כל עוד הם משקפים את הצבע האישי שלכם ובעיקר לזכור למה נכנסתם לעולם היצירה המוזיקלית מלכתחילה.

 

7. התעלמו מהפחד והפקפוק העצמי

אם יש דבר אחד שניתן לומר בקלות, זה שהרוב המוחלט (אם לא כל) האמנים הגדולים בהיסטוריה חוו בשלב כלשהו לאורך הקריירה פחד וספק-עצמי. מדובר בחלק טבעי אשר נמצא בכל עוסק באומנות והוא כמעט בלתי-נפרד ממנו.

לכן חשוב להבין שגם אם אתם חווים רגשות מהסוג הזה – להרגיש את מה שאתם מרגישים הוא לחלוטין לגיטימי. כדאי להתעלם מהפחד הזה וכמובן לא לתת לו את המקום לקבל החלטות בשבילכם. תמשיכו ליצור וללמוד בכל הכוח, עם המון סבלנות והשקעה תמיד תוכלו להתעלות על עצמכם.

 

8. סמכו על הטעם האישי שלכם כמוזיקאים ומפיקים

בסופו של יום, אין המון דברים שיכולים להבדיל אתכם משאר המפיקים המוזיקליים שם בחוץ. לכולכם יש את הגישה לאותם כלים, תוכנות וכלי נגינה. אז מה הדרך הטובה ביותר לייחד את עצמכם מאחרים? הצורה בה אתם משתמשים בהם כמובן, או במילים אחרות, הטעם האישי שלכם.

בתור אמנים, זאת חובתכם לבטוח בטעם האישי שלכם כדי להביא משהו שיישמע חדשני ואותנטי – הטעם שלכם למעשה הוא מה שמגדיר את הזהות שלכם כמוזיקאים ובהיעדר זהות, יהיה לכם קשה מאוד להתבלט. שברו מוסכמות, שלבו ז’אנרים אחד בשני, השתמשו בסאמפלים לא שגרתיים ובעיקר תעשו כיף!

 

9. היזהרו מאגו

התנשאות היא תכונה שסביר כי לא תיקח אתכם רחוק בעולם המוזיקה, או אפילו בחיים עצמם. אל תחשיבו עצמכם כטובים יותר אם אתם בזים למוזיקה מסוג מסוים, טרנדים פופולאריים של השנים האחרונות או כל אלמנט אחר ביצירה מוזיקלית.

אמצו גישה כזאת: יש בכל סגנון מוזיקה משהו שניתן ללמוד ממנו. גלו פתיחות-ראש, היו סקרנים לגלות דווקא במוזיקה שאתם לא מתחברים אליה מה גורם להצלחה או אי ההצלחה שלה ועצבו את היצירה שלכם בהתאם לכך.

 

10. אל תבזבזו יותר מדי מהר מדי

20 טיפים למפיק המוזיקלי המתחיל - מכללת BPM

נטייה טבעית של המון מפיקים מתחילים הוא להיכנס בכל הכוח עם רכישות מוגזמות למדי של ציוד מקצועי. אז בדומה לנטייה לאגור פלאגינים, חשוב לשמור גם על יצר הקניות מאולף.

בדומה לכל עסק, חשוב להיות מפוקסים על מודל ההצלחה שלכם ולראות אם הקנייה שלכם משרתת את הרווחיות שלכם (בין אם כלכלית או בניסיון). שאלו את עצמכם: האם אתם קונים ציוד שהכרחי למקום בו אתם נמצאים בקריירה? האם אתם נמצאים במקום מקצועי בו אתם באמת חייבים ציוד שהוא יותר מהבסיס? האם אתם באמת בשלב בהתפתחות המוזיקלית שלכם שמצדיק שדרוגים? האם אתם כבר מספקים שירותים שמצריכים אתכם להתחייב לתוצרים והציוד שלכם הוא זה שמגביל אתכם?

אלה רק כמה מהשאלות שכדאי לשאול את עצמכם לפני שאתם רצים לחנות ומתחילים להשקיע אלפים ועשרות-אלפים באולפן שלכם. הגישה הבריאה ביותר היא לשדרג את הציוד שלכם עם הכסף שאתם מרוויחים מהעבודה עצמה!

 

11. אל תהיו מאויימים מאנשי תעשייה / חברים למקצוע

20 טיפים למפיק המוזיקלי המתחיל - מכללת BPM

המון מפיקים צעירים ייקחו את ההזדמנויות המתגלמות לשיתופי פעולה וצמיחה בתעשייה כאיום. הנטייה להסתכל על התעשייה כמרחב קטן בו כל מילה שאתם אומרים תשמש כנגדכם היא לצערנו טבעית, אך לרוב אינה נכונה.

אז למרות שחשוב לדעת כיצד להתנהל עם אנשים אחרים שיכולים להוות חלק מהקריירה המוזיקלית שלכם (בעיקר שמירה על נימוסים בסיסיים), חשוב לדעת לקחת הזדמנויות כשהן נמצאות לנגד עיניכם ולא להסתכל עליהם בתור משהו שאם חלילה תפשלו בו, אתם “שרופים”.

אז אם יצא שמפיק שמעוניין לפגוש אתכם, ראו זאת כהזדמנות ללמוד ולקבל כלים דרך הסתכלות על עשייה של מישהו אחר. לכו תדעו, אולי יצא חיבור מקצועי שילווה אתכם לאורך הדרך.

 

12. החשיבות של רפרנסים בהפקה מוזיקלית

אחת האמונות הרווחות בקרב מפיקים מקצוענים היא שלא משנה באיזה ציוד אתם משתמשים באותה מידה כמו שמשנה כמה אתם מבינים את הציוד שיש לכם. עבודות אודיו ממושכות יכולות לגרום בקלות לאובדן תחושת מאזן מהמון בחינות, עד כדי שנוכל להגיע מצב שאנחנו כבר לא בטוחים במה שאנחנו עושים.

כאן רפרנסים נכנסים לתמונה. למי מכם שלא יודע – רפרנסים הם שירים / טראקים / תוצרים מוגמרים אשר נעזרים בהם כעוגן שמאפשר לבצע “איפוס” לאוזניים ולעזור להבין מהמון בחינות כיצד היצירה שלכם צריכה להישמע. שימו לב – המטרה היא לא להעתיק או להתחקות אחר טראק הרפרנס שלכם, אלא לשאוב השראה ולעזור לכם להבין, בזכות ההיכרות המעמיקה שלכם עם הרפרנס, כיצד אתם רוצים (בגדול) שחלקים מסוימים בשיר שלכם יישמעו (עם דגש על איזון תדרים, מבנה, דינמיקה, עוצמה ועוד…).

 

13. אין דבר כזה “להצליח בגדול”

הצבת מטרות ויעדים היא דבר חשוב ויש שיגידו אינטגרלי להצלחה. אך לעיתים ההיקשרות הרגשית ליעדים ספציפיים כהגדרה שלכם להצלחה יכולה ליצור המון תסכול לאורך הדרך.

כבני אדם אשר מכניסים את עצמם לתהליך שמתפרס על גבי שנים, אתם צפויים להשתנות המון לאורך התהליך וההגדרה שלכם להצלחה כנראה תשתנה כל הזמן וטוב שכך. אז אל תחשבו שכש”תגיעו להופעה בפסטיבל מול אלפים”, רק אז “באמת תצליחו”. היפטרו מדפוסי חשיבה דומים כמו “לא באמת הצלחתי עד שאגיע למקום הראשון במצעד של ביטפורט” וכדומה.

העיקרון נכון לכל הישג אחר שבריא שתשאפו אליו במהלך הקריירה: שימו את הדרך שאתם עוברים וההנאה שלכם ממנה בתור העדיפות הראשונה – ה”הצלחה”, בצורה כזו או אחרת, כבר תגיע אליכם.

 

14. הימנעו מהלהשוות את עצמכם לאחרים

אם כבר דיברנו על מטרות ויעדים, חשוב שתדעו לשים לעצמכם כאלו שתואמות את הדרך שאתם רוצים לעבור במסע המוזיקלי שלכם.

המון אנשים ירבו להתייחס לסביבה שלהם ולקחת ממנה מדד להצלחה האישית ולעיתים גם ייתנו לאותה השוואה המון משקל רגשי שעלול לפגוע במוטיבציה / משמעת העצמית. בצורת חשיבה מסוג זה, קל מאוד לאבד את עצמכם ואת הסיבה שיצאתם למסע הזה מלכתחילה: להשיג את המטרות האישיות שלכם בהתאם לעולם המוזיקלי שלכם ובעיקר ליהנות ע”פ ההגדרה שלכם.

אז כמובן שבסדר לראות ולהעריך את עצמכם אל מול חבריכם למקצוע, אך אל תשכחו שכל אחד מכם עובר את הדרך הייחודית שלו שמצריכה את הזמן, ההשקעה והמשאבים שלה וזה בסדר אם אתם קצת יותר “איטיים” או צריכים יותר זמן “להבשיל” כמוזיקאים.

 

15. אל תתנו לשיקול הכלכלי לעצור אתכם

בעידן המודרני בו אנו חיים, הכולל שפע של אופציות, לוקסוסים ופתרונות טכנולוגיים לרוב הבעיות היומיומיות שתוכלו לחשוב עליהן – דווקא תתפלאו עם כמה מעט ביכולתכם לחיות בלי לאבד מתחושת שביעות הרצון הכללית שלכם מאורח חייכם.

כחלק מהצלילה העמוקה שלכם לעולם היצירה המוזיקלית, תידרשו להשקיע שעות רבות כדי לפתח את הכישורים הדרושים להצלחה ברמת יצירת הפרנסה מהמוזיקה. לפעמים כדי לאפשר זאת תצטרכו להוריד את הרגל מהגז בכל הקשור לתחום הכלכלי שלכם.

אז אל תחשבו שזו בושה לחיות לתקופה בצמצום, או לגור עוד תקופה אצל ההורים כדי לחסוך עלויות – תעשו את מה שצריך כדי שתוכלו לתחזק אורח חיים הכולל בתוכו שפע של עשייה מוזיקלית איכותית, מפתחת, מלמדת ומפרה.

 

16. השקיעו בעצמכם

נשמע סותר לעצה הקודמת, אבל לא. להשקיע בעצמכם לא חייב להיות במובן הכלכלי, ואם כן, לפחות שאותה השקעה כלכלית תגיע מהמקום הנכון.

אם תשקיעו את כל כולכם אל העשייה, מהר מאוד תוכלו גם לאבד את עצמכם בתוך התהליך ולשכוח שבסופו של יום גם אתם בני אדם. מגיע לכם להתפנק מדי פעם, להעשיר את הידע שלכם, ליהנות ולצבור חוויות. כל הדברים האלה לעיתים יצריכו מכם השקעה ולמעשה הכרחיים באותה מידה כמו הדברים שמסייעים לתהליך הגדילה שלכם באופן ישיר.

אז תגדירו לעצמכם, תוך כדי מודעות ללוחות הזמנים ומצבכם הכלכלי, איפה אתם יכולים מדי פעם להשקיע בעצמכם. אם זו הופעה, מסאז’, ספר טוב או חופשה – תדאגו לקחת ימים שבהם תשקיעו במה שהכי חשוב בכל הסיפור: אתם.

 

17. שמרו על הבריאות שלכם

סביר להניח כי אם תיקחו את התהליך ברצינות, בשלב כזה או אחר תהפכו למכורי-עבודה / וורקהוליקים. אין הדבר פסול, רק שלפעמים במומנטום קל מאוד לאבד מעקב אחר מצבנו הבריאותי / נפשי דרך גישה של “המטרה מקדשת את האמצעים”.

אז בדומה לטיפ הקודם בו המלצנו לכם לפנק את עצמכם, חשוב גם באותה מידה לתחזק את עצמכם. הטיפ נכון לכל אחד, אך חשוב במיוחד כאשר יוצרים אורח חיים שסובב סביב עבודה – השתדלו לשמור על תזונה בריאה ומסודרת, עשו ספורט מדי פעם, צאו להליכות, תספגו קצת שמש, אל תשכחו לקחת הפסקות, דאגו לשבת עם גב זקוף ובאופן כללי – הישארו קשובים לגוף שלכם.

 

18. תמיד תסיימו שירים

20 טיפים למפיק המוזיקלי המתחיל - מכללת BPM

טיפ לא פשוט ליישום, זה ברור. אבל אם יש משהו שיכול לעכב מאוד את הגדילה שלכם כיוצרים ומפיקים זה פספוס התמונה הגדולה עקב התמקדות בפרטים הקטנים.

מה שמאוד יעיל בשיטה בה נתעקש לסיים כל יצירה שהתחלנו לפני שניכנס לפרטים קטנים יותר כמו מיקס, עיצוב צליל וכד’ הוא חשיפת החולשות שלכם. עם יצירות גמורות הרבה יותר קל להצביע על החוליה החלשה בתהליך היצירה שלכם: מבנה היצירה לא הגיוני? הבתים קצת ארוכים מדי? הסולו המדהים שלכם לא באמת מתאים לשיר? שכחתם לעשות פתיחה ראויה? כל זאת ועוד הם דברים שתגלו הרבה יותר מהר כשתחתרו כמה שיותר מהר לסיום השלב היצירתי יותר בעשייה המוזיקלית.

 

19. תנו יותר ותקבלו הרבה יותר

אחרי שתצברו ניסיון רב בעולם המוזיקה, לפעמים האינסטינקטים שלכם יגידו לכם להיאחז בידע וברעיונות המוזיקליים שלכם ולשמור אותם בעיקר לעצמכם, כדי לשמור על הייחוד שלכם או פשוט כי עבדתם קשה כדי להרוויח אותו.

חשוב שתשחררו את הסנטימנטים – כל אחד שייקח את פיסת המידע שתתנו לו יעשה איתה דבר שונה לחלוטין גם אם ינסו להתחקות אחריכם. לעומת זאת, כל אדם שתחלקו איתו את הידע שלכם יוכל להפוך לחבר / קולגה / עזרה בעתיד.

 

20. שברו את החוקים

לבסוף, אחרי שנתנו כמה טיפים שיכולים להוות לכם לחוקים מנחים, חשוב גם לדעת לשבור אותם. למעשה, תלמדו את החוקים רק כדי שתוכלו לשבור אותם לאחר מכן!

דבר אחד בטוח: באומנות, זה ששובר את החוקים והולך בדרך בה לא המון הלכו ומודע לעצמו לגבי זה – ימצא את עצמו ביתרון גדול על התחרות.

והכי חשוב – אל תקחו את עצמכם או את המוזיקה שלכם ברצינות-יתר. אחרת, איך תיהנו מהדרך?

 

 

כללים מנחים למפיק המוסיקלי המתחיל, סיכום

  1. פחות זה יותר, אל תמהרו לאגור
  2. היעזרו בסבלנות, התהליך הוא ארוך
  3. אין דבר כזה “מאוחר מדי” להתחיל
  4. צאו מאזור הנוחות ואל תפסיקו ללמוד
  5. אין דבר כזה “מחסום כתיבה”
  6. הישארו נאמנים לעצמכם
  7. פחד וספקות יהיו בכל מקרה, תלמדו לעבוד איתם
  8. סמכו על הטעם האישי שלכם
  9. אל תפתחו אגו נפוח
  10. אל תבזבזו יותר מדי מהר מדי
  11. היו חברותיים לאנשי תעשייה וקולגות
  12. השתמשו ברפרנסים כעוגן לאוזניים שלכם
  13. אין באמת דבר כזה “להצליח בגדול”
  14. אל תשוו את עצמכם לאחרים
  15. אל תתנו לשיקול הכלכלי לעצור אתכם
  16. אל תשכחו לפנק את עצמכם מדי פעם
  17. שמרו על עצמכם ועל הבריאות שלכם
  18. תמיד תסיימו את היצירות שלכם
  19. אל תפחדו לתת ולחלוק עם אחרים
  20. שברו את החוקים וקחו בקלות

 

צמאים לעוד ידע? הורידו את המדריך הגדול למתחילים בעולם הסאונד וההפקה

רוצים ללמוד הפקה מוזיקלית בצורה מקצועית? לפרטים על מסלול BSP המקיף להפקה מוזיקלית

 

Source: Hyperbits.com