אנדרסון .פאאק (Anderson .Paak), ניתוח כתיבה והפקה

אנדרסון .פאאק (Anderson .Paak) הוא יוצר ומפיק שעלה בשנתיים האחרונות לתהילה כלל עולמית, כאשר מפיק הענק ד”ר דרה (Dr. Dre) גילה את כישרונו והחליט לשתף אותו בלא פחות מ-5 קטעים באלבומו האחרון קומפטון (Compton)! מאז שיחרר אנדרסון שני אלבומים בשנה שעברה, וביצע שיתופי פעולה עם מפיקים ואמני ענק כמו Mac Miller, Kaytranada ו-Jack Garatt. במאמר זה נעבור על אלמנטים בולטים בהפקות שסובבות את הכישרון הענק.

 

רוצים ללמוד הפקה מוזיקלית בצורה מקצועית? לפרטים על קורס BSP – המסלול המקיף להפקה מוזיקלית במכללת BPM.

 

מקצב (Beat)

אנדרסון ידוע בתור מתופף מקצוען, שכן כבר מגיל צעיר ניגן בכנסייה המקומית באזור המגורים שלו. ניתן לראות אותו בביצועי לייב מנגן בווירטואוזיות תוך כדי שהוא שר!

 

נגינת תופים

אנדרסון משלב במוזיקה שלו המון ז’אנרים, אבל בתמונה הגדולה הוא מגיע מעולם הנאו-סול והאר אן בי (Neo-Soul & R&B). נגינה בז’אנרים האלה מאופיינת באופי המאוד משוחרר שלה (Loose במילים אחרות). באופן פרקטי מדובר בנגינה שהיא באופן מכוון לא מדויקת במיוחד במקרים, או שהיא כוללת בתוכה שימוש נרחב בסווינג (Swing), כלומר נגינה של הפעמות ה-2 וה-4 לדוגמה במקצב של 4 רבעים באיחור.

הדרך הפופולארית להגיע לסווינג היא לנגן קיק וסנייר בול על ה-1 וה-3, וההיי-האטים שביניהם לנגן בטריולות, כאשר בפועל מנגנים רק את הטריולה הראשונה והשלישית מתוך השלוש. דוגמה לכך היא בסרטון מעל בשיר ‘Your Heart Don’t Stand A Chance’, שימו לב למקצב שנכנס ב-4:04.

לעיתים גם אנדרסון לגמרי נוטש את הרעיון של נגינה על גריד, ומשתמש במקצבים חופשיים.

 

בשיר ‘Silicon Valley’ ניתן לשמוע כי אין תחושת מקצב ברורה, אך השיר יושב במדויק על טמפו של 120 BPM!

 

סאמפלים

בהרבה מקרים יעשה אנדרסון קטעים שלמים שמבוססים על לופ קטן מאוד של מספר שניות אשר חוזר על עצמו. מדובר ברעיון הפקתי ויצירתי מעולה, שכן שבריר שנייה מתוך יצירה קיימת (או אפילו נגינה מקורית שלכם) יכולה להוות בסיס לקטע ארוך במיוחד.

יש לציין שבהרבה מקרים ייבוצעו על הקטעים הדגומים עריכות אודיו כמו שינוי פיץ’ (Pitch Shift), או טיים סטרץ’ (Time Stretch) בכדי להתאים את הסאמפל לאופי השיר, ואף לתת לו אווירה שונה לחלוטין שמתאימה לאנרגיה שמחפשים ממנו.

 

השיר ‘Link-Up’ מבוסס כולו על קטע מתוך שיר לטיני שבוצע לו טיים-סטרץ’ ופיץ’ שיפט!

 

סאונד והפקה

אם יש משהו שאי אפשר לטעות לגביו עם אנדרסון פאאק, הוא שסאונד והפקה מאוד מנחים אותו בתהליך המוזיקלי. אנדרסון משתף פעולה עם המון מפיקים ואנשי סאונד במוזיקה שלו (לדוגמה באלבום Malibu, בו יש בממוצע כמפיק אחד על כל אחת מ-16 הרצועות באלבום), והדבר מאפשר לו יצירת מגוון צבעים וגישות שונות ליצירות שלו, ובכולן נעשה שימוש בטכניקות הפקה מתקדמות.

 

הקלטות לייב (Live Recording) מול אובר-דאבים (Overdubs)

ניתן לשמוע את האנרגיה המוזיקלית פורצת דרך הרבה קטעים של אנדרסון. אחד הדברים שמאפשרים זאת בקלות זה הקלטה בלייב. בעידן המודרני של אולפנים ביתיים וחוסר-אמצעים, לפעמים קל מאוד לוותר על רעיון הקלטות הלייב, אך לפעמים משתלם להיכנס לאולפן ולתת לנפשות הפועלות לנגן ולהקליט יחד בו-זמנית, בשביל לתת תוספת אנרגיה לביצוע.

מצד שני, גם במקרים של הקלטות חיות, לרגע לא נשכחת השימושיות הרבה של טכניקת האובר-דאבים. אפשר לשמוע גם בשירים שהוקלטו בלייב, כי בוצעו הקלטות אובר-דאבים על בסיס הקלטות הלייב בכדי לעבות חלקים מסוימים, או להוסיף טאצ’ים שקשה להוסיף בלייב, כמו עיבוי קטעי שירה מסוימים.

 

בביצוע הלייב של השיר ‘Suede’ ניתן לשמוע לאורך הקטע כי עדיין קיימות הקלטות שירה קודמות שהושארו לעיבוי!

 

הקלטות חופשיות ואד-ליבס (Ad Libs)

דרך מעולה נוספת להעביר אנרגיה בשירים, קיימת כבר שנים וכולנו מכירים אותה והיא טכניקת האד-ליבס. כולנו מכירים את ליל ג’ון בזכות קריאות ה”What?” האקראיות שלו, או פיטבול שדואג לטבוע את החותמת שלו על כל שיר בו הוא מעורב עם איזה “Mr. World Wide”.

אז אנדרסון ללא ספק משתמש בטכניקה הזו הרבה וביעילות שמקשה מאוד על המאזין להישאר אדיש.

מהצד שלכם המפיקים והיוצרים, כל מה שדרוש מכם הוא לבצע הקלטת שירה נוספת על בסיס ההקלטות הקיימות של השירה הבסיסית, ולהוסיף קולות נוספים שמבחינתכם עוזרים להעביר את האנרגיה של השיר החוצה, וזה יכול להיות כל דבר כל עוד זה נשמע טוב באוזניכם! מדובר בפרט שנשמע קטן וזניח, אך לעיתים הופך את השיר לקליט פי כמה וכמה. לא מאמינים? רק תחשבו כמה פעמים לאחרונה שמעתם את המשפט “אוקיי אוקיי אוקיי אוקיי שים גיטרות”.

 

שימו לב לשימוש הנרחב ב-Ad-Libs בשיר Carry Me (מתחיל ב2:14)

 

סיכום

לא המון יודעים, אך אנדרסון כבר נמצא שנים במרדף מתמיד אחר ההצלחה בעולם המוזיקה. כיום הוא בן 31, אך התחיל את דרכו המוזיקלית כבר כשהיה נער והחל לפעול וליצור שנים רבות לפני כן בשם Breezy Lovejoy.

אולי המסקנה הכי חשובה מניתוח של אמן גדול כמוהו היא כי אין כמו התמדה ומקצועיות – ממליצים גם לכם לאמץ גישה של תמיד לנסות להשתפר ולהיות טובים יותר ממה שהייתם אתמול, ובתקווה שיום אחד תצליחו כמוהו 🙂

 

רוצים ללמוד הפקה מוזיקלית בצורה מקצועית? לפרטים על לימודי הפקה מוזיקלית במסלול BSP של מכללת BPM.

 

למאמרים נוספים בסדרת ניתוח הפקות:

רדיוהד (Radiohead)

אנדרסון .פאאק (Anderson .Paak)

קנדריק לאמאר (Kendrick Lamar)

טיים אימפלה (Tame Impala)

בליס (BLiSS)

מייסיו פלקס (Maceo Plex)

פארל וויליאמס (Pharrell Williams)

רד אקסס (Red Axes)