אפקטים ומעבדים בעולם הסאונד, מדריך למתחילים

עולם עיבוד האודיו והאפקטים בסאונד יכול לבלבל אף את המנוסים שבמהנדסי הקול, במיוחד כשמדובר בהפקה מבוססת מחשב בה האפשרויות כמעט בלתי מוגבלות. כדי לפתור לכם את חלק מתחושות הבלבול, כתבנו מאמר בו נציג בפניכם חלק מהאפקטים ונסביר מה הם יעשו לסאונד שלכם.

 

מעוניינים בלימודי סאונד והפקה מקצועיים? לפרטים על קורס BSP המקיף להפקה מוזיקלית 

 

מהו אפקט בסאונד?

אפקט הוא מכשיר אשר מבצע מניפולציה מסוימת לאודיו, בצורה אשר מתווספת על בסיס הערוץ המקורי ובכך מוסיפה אלמנט ואופי לאותו סאונד, כדוגמת ריוורב, דיליי ועוד. קיימים גם אפקטים אשר מיועדים לעריכה של סאונד ברמת ההתנהגות שלו, אשר מדי פעם זוכים לכינוי מעבדים, ותחתם נמצא אפקטים כמו קומפרסור, איקוולייזר (EQ) ועוד…

 

איך משתמשים באפקטים בהפקה?


אפקט ניתן להחיל על כל ערוץ במיקס שלנו. ניתן לגם להחילו על ערוצי Group/Bus אשר מכילים בתוכם כמה ערוצים. קיימים גם אפקטים אשר יכולים לבצע עריכה על חלק מהערוץ מבחינת טווח תדרים, ולרוב ייקראו אפקטי Multi-Band.

הצורה בה נחיל אפקט על ערוץ מסוים תשתנה בין אפקט לאפקט, אך קיימות שתי דרכים עיקריות לכך:

 

אינסרט (Insert)

משמעות החלת אפקט באינסרט היא כי מידע האודיו שמתווסף מהאפקט יבוא על חשבון המידע של הסיגנל המקורי. באפקטים אשר מיועדים גם להחלה באינסרט בדרך כלל תמצאו פרמטר שנקרא Dry/Wet, אשר קובע כמה מהסיגנל שנשמע יבוא מהסיגנל המקורי וכמה מהמידע המתווסף מהאפקט. ברוב המקרים נרצה באינסרט את אפקטי העיבוד השונים, אשר העיבוד שמבצעים איתם אמור לבוא על חשבון הערוץ המקורי, אך לא בהכרח.

 

שליחה (Send)

כאשר אנחנו מבצעים שליחה של אפקט, אנחנו נפתח את האפקט בערוץ נפרד (בד”כ ייקרא ערוץ ReturnFX או Aux), ואנחנו נבצע שליחה של מידע מערוץ אל תוך ערוץ האפקט הזה, מה שיוסיף לנו מידע בנוסף לסיגנל המקורי, בלי דריסה שלו. בד”כ בערוצי שליחה נמצא אפקטים אשר לא נרצה כי יבואו על חשבון הסיגנל המקורי, כמו ריוורב ודיליי אשר אין סיבה שייגרעו מהמקור אותו מעבדים. מה שניתן להחשיב כייתרון של ערוצי אפקטים בשליחה היא כי ניתן לשלוח מספר ערוצים לאותו אפקט, מה שיכול לעזור לכם מצד אחד ליצור אפקט של אחידות במיקס בין ערוצים שונים, אשר לא הצלחתם לגרום להם להיטמע ייחדיו במיקס שלכם, ומצד שני לחסוך במשאבי מערכת בכך שתחסכו פתיחה של אפקטים נוספים, ובכך תקלו על ה-CPU שלכם.

 

אפקטים בסיסיים בסאונד

אפקטים - מכללת BPM

 

Equalizer (EQ)

Frequency EQ - מכללת BPM

האיקוולייזר (משוון) הוא אחד מהאפקטים המוכרים ביותר בעולם, אותו מכירים גם אנשים אשר אינם בהכרח מגיעים מעולם המוזיקה המקצועי, כיוון שניתן למצוא איקוולייזרים בכל מקום: ברכב, במערכת הקולנוע הביתית, בנגן המדיה של המחשב, וכן, גם באולפן.

ה-EQ, על כל סוגיו, מטרתו להנחית ולהגביר תדרים מסוימים מתוך טווח התדרים הכולל של הסיגנל אשר יעבור דרכו. השימוש המקורי של ה-EQ היה לבצע את ההמרה מאיך שסאונד היה נשמע במציאות לאנשים שעבדו איתו, לבין איך שנשמע בסופו של דבר לאחר תהליך ההקלטה וההמרה שעבר. בפועל נשתמש באיקיו גם כדי לפתור בעיות של תדרים אשר מעמיסים על האוזן, חיתוך של תדריך שאינם רצויים בתמונת המיקס הכוללת (כדי למנוע את תופעת המיסוך\Masking בין תפקידים שונים עם טווח תדרים חופף), ועיצוב הסאונד בצורה אשר מדגישה את מה שאנחנו מחפשים מהתפקיד.

ניתן להחיל EQ גם על ערוצי אפקטים שמיועדים לשליחה, כדוגמת הריוורב שלרוב נרצה לחתוך את התדרים הנמוכים במיוחד (150 הרץ ומטה) והגבוהים במיוחד (10 קילוהרץ ומעלה) כדי שלא ייבלוט יתר על המידה במיקס.

גם את ה-EQ נרצה באינסרט, מפני שברוב המקרים אין סיבה לשמור במיקס גם את החלק הלא מטופל של הסיגנל אשר אנחנו מעבדים.

 

 

Delay

דיליי מופק על ידי העתקת הסיגנל המקורי ואז השמעתו בהפרש זמן מוגדר לאחר מכן. בעבר אפקטים אלו היו מיוצרים על ידי לופים של טייפ סלילים, ואחר כך על ידי מכשירים אנלוגיים ייעודיים. כיום יחידות הדיליי הן דיגיטליות, אך כוללות מאפיינים אשר מדמים את אופי הסאונד של הדיליי האנלוגי כמו דיסטורשן, פילטר ומשחקים בפיץ’.

בעוד Delay דיגיטלי מייצר הדהודים ברורים, הדמייה של הידהוד אנלוגי הוא יותר מוסיקלי, כשכל הידהוד ברצף ההידהודים נעשה פחות ופחות ברור. כמו כן האוזן שלנו מפרשת הידהוד הנעשה עמום יותר ויותר בצורה טיבעית יותר, ובכך נוצרת תחושה של פרספקטיבה ומרחק. ביחידות שונות קיים ווסת לפידבק , כלומר לכמות ההדהודים המוחזרים ומוזנים מחדש ב-Input. יותר מידי פידבק יגרום להגברה עצמית של הדיליי, אפקט ידוע במוזיקת דאב.

ב-Delay רצוי להשתמש כאפקט Send, על מנת לשלוח אליו קבוצות ערוצים במידת הצורך. ניתן גם לפתוח מספר ערוצי אפקט דיליי שונים כדי לקבל דיליים עם ריתמיקות שונות בקליק.

 

Reverb

הריוורב הוא אפקט אשר נותן לסיגנל תחושה כי הוא נמצא בחלל מסוים, דרך הדמייה של תהליך ההדהוד אותה עובר כל אלמנט סאונד בחלל אמיתי. קיימים סוגים שונים של ריוורב, אשר ניתן להבדיל ביניהם מבחינת הסאונד שלהם (כמו Spring ו-Plate, אשר רומזים למקור מהם ייצרו אותם בעבר), או גם מהשיטה עלייה מבוססת הדמיית החלל (Convolution, או קונבולציה, בה דוגמים הדהוד של חלל קיים ומשחזרים אותה באפקט, או דיגיטלי, שעובד על אלגוריתם ממוחשב).

כאשר תשימו ריוורב על ערוץ שלכם, בהתאם לאיך שתשחקו עם הפרמטרים שלו, תוכלו להרגיש מייד כאילו המידע נוגן בחדר מסוים, גם אם מדובר בהקלטה מקורית שהינה מאוד “יבשה” ואף חסרת אופי. השימוש בריוורב גם הרבה פעמים יהיה אומנותי, וייתן תחושת חלל שלא באמת קיים במציאות, או זנב הדהוד ארוך שהופך צליל למאוד ממושך.

ב-Reverb רצוי להשתמש גם כן בשליחה, אך בהחלט ניתן גם באינסרט כאשר נרצה אפקט גס יותר. גם כאן ניתן לפתוח מספר ערוצי ריוורב מראש, כאשר בד”כ נעשה ריוורב קצר (שנותן תחושת חלל בלבד), ריוורב בינוני וארוך.

 

רוצים ללמוד עוד על אפקטים כמו דיליי וריוורב? לחצו כאן למדריך טכניקות הפקה עם ריוורב ודיליי

 

Distortion\Saturation\Overdrive

פלאג-אין השבוע - מכללת BPM

אפקט הדיסטורשן מבצע העשרה הרמונית דרך שינוי צורת הגל של הסיגנל המקורי, ומוסיף הרמוניות חדשות לצליל ובכך מעשיר אותו.

את הדיסטורשן נוכל למצוא במספר שמות וגוונים: Saturation, Overdrive, Distortion, Tape Emulation, Amp Simulation ועוד רבים, כאשר הדבר העיקרי המבדיל בין סוגי הדיסטורשנים השונים הוא אילו הרמוניות נתווספו ובאיזו עוצמה. קיים גם דיסטורשן דיגיטלי הנובע מ-Clipping (עיוות הסיגנל עקב עוצמות גבוהות ממה שמכשיר ההקלטה\השמעה מסוגל להכיל), ויישמע לרובנו לא נעים עקב תכולתו ההרמונית האקראית באופייה, אשר אינה מתייחסת לתכולה ההרמונית של הסיגנל הנכנס. אך למרות זאת, גם דיסטורשן זה נכנס לאחרונה לאופנה בז’אנרים מסוימים!

שימוש בדיסטורשנים קיים כבר שנים בעולם הגיטרות החשמליות, אך דיסטורשן במידה הנכונה (שהיא לרוב תהיה מעוטה בהרבה מהכמות שמחמיאה לגיטרות חשמליות), יכולה להחמיא כמעט לכל סאונד שניתן לחשוב עליו, בין אם אקוסטי או אלקטרוני.

את הדיסטורשן ברוב המוחלט של המקרים נרצה לשים ב-Insert. זאת כדי למנוע הגברה מוגזמת של הסיגנל המקורי, מה שבד”כ יוצר את האשליה כי הסאונד נשמע יותר טוב, למרות שאנחנו רק נהנים מתוספת הווליום שמבליטה אותו, ולא בהכרח מהשפעת האפקט.

 

 

אפקטים בסאונד – סיכום

אפקטים הם חלק בלתי-נפרד מתהליך ההפקה והסאונד של מוזיקה על כל סוגיה, אך בהרבה מקרים לא תחפה על חומר גלם שאינו איכותי בפני עצמו. בעזרת שימוש נכון באפקטים ניתן להפוך מיקס טוב למצויין, אך מדובר בחרב דו-כיוונית במקרים בהם השימוש באפקטים אינו מושכל ועם מטרה ברורה. המפתח כאן הוא להתנסות בכל האפקטים, להבין מה הם עושים לסאונד שלכם ולדעת לשלוף אותם בעת הצורך כחלק מארגז הכלים שלכם, אך עבודה טובה כבר בשלב ההכנות להקלטה (Pre-Production במילים אחרות) תעשה פלאים ליצירה ולמיקס שלכם!

 

רוצים ללמוד סאונד והפקה בצורה מקצועית? לפרטים על קורס BSP המקיף להפקה מוזיקלית לחצו כאן

 

למדריכים נוספים על אפקטים:

מיקס ומאסטרינג, מאגר מדריכים וטיפים

אפקטים ומעבדים בעולם הסאונד, מבוא

EQ (איקוולייזר), מדריך למתחילים

EQ (איקוולייזר), טכניקות הפקה

ריוורב (Reverb)

דיליי (Delay)

ריוורב ודיליי, טכניקות הפקה

סאונד ומיקס ריוורב (Reverb)

קומפרסור (Compressor)

העשרה הרמונית