איקוולייזר (EQ), טכניקות הפקה

איקוולייזר, כנובע משמו, אחראי על מאזן התדרים בחומר שעובר דרכו. הוא יכול לשמש אותנו לעיצובי סאונד נועזים ולשנות לגמרי את מה שייצא מהקצה השני, והוא יכול לגרום לכלים לחיות בשלום אחד עם השני במיקס. במאמר זה, שכתב בוגר מסלול BSP המקיף להפקה מוזיקלית ארז גורן, נסביר מה ה-EQ מאפשר לנו, וכיצד מומלץ להשתמש בו.

 

רוצים ללמוד סאונד והפקה בצורה מקצועית? לפרטים על מסלול BSP המקיף להפקה מוזיקלית במכללת BPM

 

EQ, הקדמה

כמו כל אפקט ומכשיר שאנחנו מעבירים דרכו סאונד למטרת עיבוד כלשהי, יש חשיבות למיקום שלו בשרשרת, כלומר לפעולות שאנחנו מבצעים לפניו או אחריו. לדוגמא, “האם אני מוסיף תוכן הרמוני עם דיסטורשן ואז חותך ממנו, או שאני מנקה תדר בעייתי ואז מעשיר את מה שנשאר עם אותו דיסטורשן?”.

חשוב להבין שיש חשיבות אדירה לסביבת ההאזנה בעניין החלטות שאנחנו מקבלים, ולכן חשוב להכיר את סביבת העבודה שלנו ברמה טובה בשביל לקבל החלטות נכונות שיתורגמו בצורה דומה בסביבות שונות. זאת לעומת קבלת החלטות על סמך תופעות אקוסטיות בחדר לא מטופל/מטופל חלקית. בהקשר של מיקס, אין חשיבות לאיך ערוץ בודד נשמע ב-SOLO. החשיבות היא במה שיוצא בברז המרכזי, ואיך הכלים מתקשרים ביניהם כיחידה אחת.

 

איקיו, צורת חשיבה

יש הרבה מדריכים שמסבירים פעולות ש”נהוג” לעשות על כלים ספציפיים; צריך לקחת אותם בערבון מוגבל. הכל תלוי הקשר, ותלוי בחומר הנכנס. מניפולציות שאנחנו עושים לסאונד עם מכשירים, בתוך התוכנה ומחוץ לה, צריכות להתבצע כי התקבלה החלטה לכך, ולא כי מישהו אמר שככה עושים. אני לא נגד קווים מנחים, אבל יש יותר מדי משתנים במשוואה בשביל להגדיר סדר פעולות קבוע. בנוסף, חשוב מאוד לבדוק את הפעולות האלה לאחר ביצוע, בהשוואה בין החומר גלם לפני הEQ ואחרי, כדי לוודא שבאמת תרמנו לתוצאה ולא גרענו ממנה. ככל שמתעסקים יותר באיקיו, גם השמיעה מתפתחת, וכך מבינים שאפילו לחיתוך עדין יכולה להיות חשיבות גדולה לתוצר הסופי.

 

כלים נלווים בעבודה עם איקוולייזר

EQ-BPM

אני מאמין בעבודה מול Spectrum Analyzer, שמספק תצוגה ויזואלית של הסאונד. ישנם כלים, כמו SPAN מבית Voxengo, שניתן לחווט אליהם כמה ערוצים שונים ולראות את הפעילות של כולם באותו מסך. במקביל, יש את ה-Pro-Q מבית FabFilter, שמאפשר אנליזה על מסך ה-EQ: לפני, אחרי, או גם וגם. המטרה היא להעזר בכלי, אך לא נסתמך עליו יותר מעל השמיעה שלנו. אישית אני ממליץ לעבוד עם מכשירים מהסוג הזה, אך להמנע מפיתוח תלות בהם.

 

EQ2-BPM

 

איקוולייזר (EQ), שיטות עבודה

אני מחלק את העבודה עם ה-EQ לשלוש קטגוריות (אם תרצו, סיבות לשימוש).

 

עבודת איקיו כירורגית/טיפולית

למקורות סאונד אקוסטיים וגם סינתטיים, הגיוני שיהיה תדר בעייתי אחד או יותר. ב”בעייתי” הכוונה היא לתדר “שורק” (באנגלית: Resonant Frequency) שהופך את הסאונד ללא נעים, או לא ברור. בדרך כלל, זאת אחת הבעיות הראשונות שמטפלים בה ברמת הערוץ הבודד. נעדיף לחתוך את התדר הבעייתי (אחרי שמצאנו אותו) ברוחב פס (Bandwidth/Q) צר, על מנת לשמר את הסאונד הטבעי שיש לנו בלי לשנות את אופיו.

בנוסף, אם הכלי לא מחזיק נוכחות באזורים הנמוכים ביותר של הספקטרום, סינון תדרים נמוכים עד 80/100Hz יכול לתרום פלאים לתמונה הגדולה. אם מדובר בכלי שתדרי הבסיס שלו גבוהים מ100Hz ובכל זאת מכיל אנרגיה בתדרים נמוכים יותר, זה יכול להיווצר כתוצאה מרעשים של מכשירים חשמליים כמו מזגן/מחשב, או החזרים מהחדר שבו הוקלט הסאונד. בכל אופן מדובר בחומר שלרוב הוא מיותר, ובנוסף יגנוב אנרגיה מכלים אחרים כמו בייס דראם, באס (חשמלי או סינתטי) וכל סאונד שמככב באזורים האלה.

 

צורת חשיבה בעת חיתוך תדרים עם EQ

כשאנחנו ניגשים “לנקות” ערוץ, צריך לחשוב על התמונה הגדולה, וכבר בשלב הזה להבין פחות או יותר איפה הוא הולך להיות במיקס, ולהשאיר את מה שצריך. בסופו של דבר חלוקת אנרגיה נכונה מביאה תוצאות ברמה מקצועית הרבה יותר.
במקרה של חומרים מהעולם המוקלט – חשוב לזכור שאיקוולייזר הוא לא פלסטר, והקלטה לא טובה לא תצא מהצד השני של ה-EQ עם סאונד מצוחצח. נשאף למצוא את הסאונד האידאלי לפני ההקלטה, לפני שחושבים בכלל על EQ כאופציה, הרי עיגול פינות גובה מחיר מרמת התוצאה!

 

EQ אומנותי

שוב, מדובר בהחלטה מודעת. אנחנו יודעים שגם פעולה עדינה יכולה ללכת רחוק, אבל מה זה אומר לגבי פעולה אגרסיבית? אנחנו יכולים באמצעות מכשירים לעצב סאונד ולהפוך אותו למשהו שונה לחלוטין, כולל משהו שישנה את התפיסה של כמה הוא קרוב או רחוק מהמאזין, גדול או קטן, קשה או רך, מודרני או מזכיר סאונד ‘של פעם’.

אופן הפעולה בו בדרך כלל ננקוט, כאשר אנו שוקלים לבצע פעולת EQ קיצונית, היא להתנסות עם איקוולייזרים אנלוגיים, ופלאג-אינים אשר מדמים אותם. הסיבה לכך היא שכאשר נבצע העשרה של תחום תדרים מסוים עם EQ מסוג זה, אותה פעולת העשרה תישמע שונה מפעולה של EQ דיגיטלי, אשר מטרתו להיות שקוף יחסית. בנוסף להעשרה רגילה, תתקבל גם העשרה הרמונית מסוימת (דיסטורשן \ סאטורציה), אשר בהמון מקרים יכולים להביא לסאונד פן אומנותי מעניין.

 

איקוולייזר מיקס ואיזון בין ערוצים

בהרבה מצבים ניתקל בקונפליקט בין שני כלים או יותר שפעילים באותו תחום תדרים, ולרוב יהיה אחד שידרוס את השאר (ימסך, Masking). כמובן שהרבה לפני המיקס צריכה להיות התייחסות עיבודית לסוגי הכלים שינגנו, והמנעדים של אותם כלים. עיבוד מוצלח יקל משמעותית על תהליך המיקס, בעוד עיבוד עמוס יהיה מאתגר מאוד. בכל מקרה, אנחנו יכולים לקבל החלטות ולקבוע איזושהי היררכיה בין אותם כלים מתנגשים.

לדוגמה, אם יש גרוב תופים פעיל, עם ליין בס עמוק, ובנוסף פד סינתטי שמן מטבעו, הבוץ מהתדרים הנמוכים ועד 200Hz כמעט מובטח. במצב הזה, הבחירה ההגיונית היא לתת עדיפות באותו תחום לקיק ולבאס. המשמעות של הבחירה הזאת היא שכל עוד הם שולטים בתחום, הפד יכול להנות מהנמכה משמעותית (או אפילו סינון מוחלט, צריך לשמוע) של אותם תדרים, על מנת לפנות מקום. כמובן ששיקולי ווליום וצידוד גם כלולים במשוואה. חשוב לא לשכוח – לאף אחד לא אכפת איך הערוץ נשמע לבד. מה שמשנה זאת התמונה הגדולה!).

גיטרות חשמליות מלוכלכות אוהבות לחרוג לתחומים הגבוהים (מעל 7kHz), כאשר בפועל, זה אזור שמאוכלס על ידי מצילות, גיטרות אקוסטיות, ברירות הדיבור/שירה, ובמוזיקה אלקטרונית – הקצה הגבוה של הרעש הלבן. אפילו אם הגיטרה היא כלי מרכזי במיקס, שווה לנסות להנמיך בHigh Shelf את האזור הזה, ולשמוע את ההשפעה במיקס על אותם כלים שקיבלו עדיפות שם (“האם נפתרה הבעיה?”). וזכרו – שיקולי אנרגיה, והכי חשוב – להקשיב להשפעה על המיקס.

 

EQ, הערות וטיפים נוספים

  • בשיקולים של מיקסוס כמה כלים שמדברים באותו תחום, נעדיף לחתוך תוכן מהערוץ החשוב פחות, מאשר להגביר בערוץ שאנו רוצים שיקבל עדיפות, משיקולי הוספת רעש.
  • כמו בשאר הקטגוריות – גם מכשירי EQ שונים ישפיעו על הסאונד שלנו בצורות וצבעים שונים, אפילו עם אותם פרמטרים. מדובר במיוחד בפלאגינים שבאים לדמות מכשירים אנלוגיים (דוגמה – UAD Pultec Pro, בתמונה), שלרוב כבר צובעים את הסאונד בעצם היותם בשרשרת.

EQ3-BPM

  • התנסו כמה שיותר עם צורות שונות של הגברה וחיתוך, במקומות שונים בספקטרום, ועל כלים בעלי אופי שונה, בשביל להכיר תחומי תדרים שונים ותפקידם בסאונד.
  • A/B. השוו את התוכן לפני ה-EQ ואחריו. ושוב, ושוב.
  • במיוחד בהתעסקות ממושכת עם מאזני תדרים כאלה ואחרים, האוזן נוטה להתעייף, מה שיכול להוביל להחלטות פחות ממוצלחות. מומלץ להרבות בהפסקות בשלבי המיקס.

 

מדריך EQ, טבלה שממקמת כלים שונים על תחומי תדרים רלוונטים

EQ4-BPM

 

להורדת ה-Span Analyzer של Voxengo בחינם: http://www.voxengo.com/product/span/

רוצים ללמוד הכל על הפקה מוזיקלית? הצטרפו למסלול BSP המקיף להפקה מוזיקלית בכמללת BPM!

 

למדריכים נוספים על אפקטים:

מיקס ומאסטרינג, מאגר מדריכים וטיפים

אפקטים ומעבדים בעולם הסאונד, מבוא

EQ (איקוולייזר), מדריך למתחילים

EQ (איקוולייזר), טכניקות הפקה

ריוורב (Reverb)

דיליי (Delay)

ריוורב ודיליי, טכניקות הפקה

סאונד ומיקס ריוורב (Reverb)

קומפרסור (Compressor)

העשרה הרמונית