איך לבחור ולעבוד עם מפיק מוזיקלי? טיפים לזמרים ויוצרים

בתור זמרים-יוצרים אשר מפתחים קריירה בעולם המוזיקה, לא תמיד נהיה בקיאים בכל הקשור להפקה, סאונד ועיבוד. כל התהליך שהופך רעיונות שלכם ליצירות שמוכנות לצאת לאוויר העולם ייעשה בהרבה מקרים ע”י מפיק מוזיקלי. לפעמים אותו מפיק יהיה חבר שהכרתם מלפני, ובמקרים מסוימים גם אדם שמעולם לא פגשתם. בכדי שהתהליך הזה ייעשה בצורה בריאה, יעילה ובאופן שישמור על האופי של היצירות שלכם ללא פשרות – יש כמה דברים שצריך לקחת בחשבון. במהלך מאמר זה ננסה לתת לכם את הכלים לטובת תקשורת יעילה עם המפיק המוזיקלי.

 

למה צריך מפיק מוזיקלי, מה הוא עושה?

למה צריך מפיק מוזיקלי, מה הוא עושה?

למפיק המוזיקלי יש תפקיד מרכזי בכל תהליך הגימור של רוב היצירות המוזיקליות, ובהקשר של עבודה עם זמר-יוצר-מלחין ניתן לחלק את זה ל-2 חלקים מרכזיים:

 

עיבוד

למה צריך מפיק מוזיקלי, מה הוא עושה?

בין אם אתם כותבים את השירים שלכם על פסנתר, גיטרה או עם תוכנת הפקה – סביר מאוד להניח כי יש תהליך עיבודי שהשיר יצטרך לעבור טרם מקליטים ומנציחים אותו. בשלב העיבוד ייתקבלו החלטות קריטיות לגבי הצורה בה השיר יישמע בתוצאה הסופית שלו. מה הסאונד הכללי שמחפשים? איזה כלים יהיו דומיננטיים יותר ופחות ביצירה? מהו ה-Hook (החלק ביצירה אשר יהיה קליט\יתפוס את תשומת ליבו של המאזין) של השיר וכיצד נדגיש אותו? מה יהיה מבנה השיר? האם יש משהו שכדאי לשנות או לשפר? כל אלה שאלות שכנראה יעלו וגם ייענו בתהליך היצירה בסיוע ישיר של המפיק.

בהרבה מקרים בשלב הזה המפיק ייקח חלק פעיל גם בכתיבת חלקים מהשיר, בין אם זה שיפור המלודיות\הרמוניה, או כתיבת ליינים וחלקים קטנים בשיר אשר מטרתם להבליט בשיר את חוזקותיו ולהוציא ממנו את המקסימום.

 

הקלטות

למה צריך מפיק מוזיקלי, מה הוא עושה?

תיעוד נכון של ביצועים בהקלטות הוא צורת אומנות בפני עצמה. מעבר לידע הטכני והכלים המרובים הנדרשים כדי לקיים את האופרציה, מדובר במשימה מורכבת שבהרבה מקרים עדיף כי הזמר היוצר לא יהיה אמון עליה בבלעדיות. לכן תהליך זה לרוב ינוהל ע”י המפיק, שבד”כ יהיה אחראי על ארגון האולפן בו ההקלטות ויצירת התפקידים האלקטרוניים (במידה ויש) יתקיימו. המפיק ייקח חלק מאוד פעיל בשלב ההקלטות – ברמה של מציאת המיקרופונים הנכונים, הנגנים הנכונים ולעיתים גם הסביבה והאווירה הנכונה לכך.

 

כנסו לפרטים על המסלול ממוקד לזמרים יוצרים במכללת BPM, לימודי כתיבת שירים, פיתוח קול, עיבוד, הלחנה ופרפורמנס.

 

איך להתכונן למפגש עם מפיק מוזיקלי?

איך להתכונן למפגש עם מפיק מוזיקלי?

כאשר מגיעים למפגש עם מפיק מוזיקלי חשוב להיות מוכנים לכך, ויש מספר דרכים אפשריות לעשות את זה. כמובן שכל זמר-יוצר ומפיק מוזיקלי הם אינדיווידואלים עם סטנדרטים אישיים משלו, אך קיימות כמה דרכים מוסכמות להראות מוכנות בדרך למפגש:

 

סקיצה לשיר או ביצוע מוכן

איך להתכונן למפגש עם מפיק מוזיקלי? סקיצה לשיר

כאשר אתם מגיעים למפיק בכדי להפיק שיר\אלבום, כמובן שיהיה חשוב שיהיה לכם איך להשמיע אותו ברגע המפגש הראשוני. המפיק צריך לקבל היכרות כמה שיותר טובה עם היצירה והרעיון שברצונכם להוציא החוצה, וכדאי שה”קליק” עם השיר ייקרה בשלב כמה שיותר מוקדם.

סקיצה יכולה להיות מינימליסטית מאוד, אפילו הקלטה לא מקצועיות שלכם מבצעים אותו עם הרכב חסר. בנוסף, מומלץ להביא אקורדים\תווים מוכנים של מה שכבר קיים בסקיצה וקריטי לאיך שיישמע – עם דגש על הרמוניה.

 

הפניות ורפרנסים

רפרנסים הם כלי מעולה לבניית ציפיות הדדיות נכונות אחד מהשני ושלב מוקדם יעזור ליצירה לקחת כיוון. השלב הראשון מרגע שמיעת הסקיצה ברוב המקרים יהיה שלב של סיעור מוחין, והצורה הכי קלה ליצירת תקשורת משותפת בין היוצר למפיק היא דוגמאות לשירים\קטעים אשר מדגימים את התחושות\סאונד\הגשה שברצונכם להעביר דרך היצירה שלכם. אתם מוזמנים גם להיכנס לפרטים כמה שיותר ספציפיים – לדוג’ סאונד תופים בשיר מסוים שאהבתם, או צורת הגשה של שירה בשיר אחר.

 

גישה נכונה

המפגש עם המפיק יכול להיות מלחיץ או נעים, ותדעו כי הרבה מכך תלוי בכם. מומלץ לבוא בגישה חיובית, עם ראש פתוח ורצינות מלאה. השתדלו להגיע בזמן, ערוכים וכמה שיותר מגובשים לגבי מה אתם רוצים שהמפיק ייתן לכם. הרגישו חופשיים לשאול שאלות, מפיק מוזיקלי טוב יגלה את מלוא הסבלנות לענות לכם על כל השאלות עד שתרגישו בנוח. תמיד יש לזכור כי היצירה היא חלק אינטימי מחייכם, וזכותכם המלאה לחתור ללהרגיש בנוחות מלאה על מנת שתוכלו לעבוד עליה.

 

מה חשוב לדעת בשלב ההפקה המוסיקלית?

מה חשוב לדעת בשלב ההפקה המוסיקלית?

תהליך ההפקה המוזיקלית יכול להיות סבוך, ארוך ומבלבל, וחשוב לכל אורכו לשמור על מיקוד להיבטים שונים של התהליך:

 

שמירת נאמנות ליצירה שלכם

הפקה של יצירה אישית שלכם היא קודם כל חוויה. מדובר בתהליך לא פשוט, אשר ידרוש מכם המון עבודה קשה והמון מעורבות. מפיקים מוזיקליים הם בסופו של יום אנשים לכל דבר, עם דעות ורגשות. לעיתים החזון שיהיה להם לגבי היצירה שלכם יתאים לכם באופן מדויק, ולעיתים קצת פחות. חשוב להגיע מוכן עם הביטחון לדעת מתי לומר כן ומתי לא – אחרי הכל מדובר ביצירתכם האישית, וסביר להניח שתרצו שהיא תישמע שלכם.

 

“השיר תמיד יודע מה הוא צריך”

בניגוד אך ללא סתירה לנקודתנו הקודמת. ראש פתוח הוא אחד מהכלים הכי הכרחיים שיכול להיות לכם בעת עבודה על השיר שלכם. הנטייה הטבעית של אמנים היא לתפוס מקום מסוים בראש ולגונן על כל סטייה ממנו, וזה הגיוני. אבל חשוב לדעת – השיר תמיד יודע מה הוא צריך.

הכוונה היא שגם אם כאשר נכנסתם לאולפן היה לכם חזון מאוד מסוים לגבי היצירה שלכם, לפעמים הדברים שחשבתם עליהם לא עובדים טוב בפועל כמו שהם בראש שלכם. חשוב לגלות גמישות כלפי היצירה בצורה אשר תתן לשיר את מה שהוא רוצה – שזה להגיע לצורה הכי טובה שאליה הוא יכול להגיע.

 

לקריאת מדריכים נוספים לזמרים יוצרים:

מה חשוב לדעת כמוזיקאי יוצר? מיומנויות חשובות לזמרים ויוצרים

מדריך הרמוניה, איך לכתוב אקורדים למנגינה

איך לבחור ולעבוד עם מפיק מוזיקלי? טיפים לזמרים ויוצרים

שיטות הלחנה ויצירה שיעזרו לך לצאת מהקופסא

מדריך לזמרים-יוצרים, איך לשמור על פוריות יצירתית?