איך להפוך את המוזיקה שאני שומע בראש למציאות? (חלק ב’)

כמעט לכל אדם יש מוזיקה שמתרוצצת לו בראש, ומחכה שיהפכו אותה לטראק\שיר שייצא החוצה לאוויר העולם. בחלק א’ של המאמר דיברנו על איך להוציא מוזיקה מהראש ועל החשיבות של נגינה על כלי מוזיקלי, היכרות עם שפה מוזיקלית להבנת התוכן שאנו מוציאים ופיתוח השמיעה המוזיקלית. אז מה עוד נדרש מאיתנו לפתח בכדי להצליח ליצור מוזיקה מאפס.
רוצים ללמוד מוזיקה וסאונד באופן מקצועי? לפרטים על קורסים ומסלולים מקיפים ללימודי מקצועות המוסיקה וההפקה במכללת BPM

 

היכרות עם תוכנת סאונד והפקה (DAW) ותהליך העבודה באולפן

אחת מהפריווילגיות הברורות של מוזיקאי במאה ה-21, היא השגשוג של תחום האולפנים הביתיים. כיום כל אדם המעוניין להתחיל ללמוד וליצור מוזיקה מהנוחות של ביתו, יכול לעשות זאת באופן די פשוט ובסכומים כספיים צנועים יחסית.

אז מסתמן שחלק עיקרי מהוצאת המוזיקה בעידן המודרני שאנו חיים בו לא בהכרח כולל אולפנים מסחריים ועבודה ע”פ שעה. מה שנשאר בצד שלכם זה לבחור תוכנת סאונד והפקה, או DAW – Digital Audio Workstation, על גביה תוכלו ליצור ולהפיק את אותם רעיונות שעולים לכם לראש.
כיום קיים מגוון רחב של תוכנות אשר באפשרותכן להשתמש בהן – Cubase, Ableton Live ועוד…
ההמלצה שלנו לגבי תוכנה טובה להתחלה היא לא חד-משמעית שכן לכל יוצר ומפיק תהיה תוכנה אשר תהיה נוחה לו. רוב התוכנות כיום מציעות התנסות חינמית איתן, נסו את התוכנות השונות וגלו מה עובד לכם הכי טוב!

 

ה-DAW ככלי נגינה

ההיכרות עם תוכנת הסאונד וההפקה היא דומה באופייה להיכרות עם כלי נגינה. אתם דרכה תוכלו ללמוד המון על כיצד מוזיקה בנויה ונעשית, הן מהבחינה המוזיקלית דרך כלי העזר של התוכנה וכלי הנגינה הממוחשבים (VST) שתכלול בה, וגם מהבחינה של סאונד, הפקה ושימוש באפקטים בכדי ליצור גוונים מסוימים.

דרך התוכנה גם תגיעו לנתיבים שונים של ידע – גם עולם ההקלטות כולל בתוכו עולם שלם של תוכן אשר יוכל לעזור לכם במציאת סאונדים וגוונים מסוימים שתשמעו בשירים ותרצו לשחזר ביצירות שלכם, או אפילו סאונד חדש שתרצו ליצור מאפס. מהרמות הגדולות של השימוש באולפן\חדר מסוים, ועד הרמות הקטנות של של הזווית בה תציבו את המיקרופון בעת הקלטה של כלי מסוים – כולם ייקחו חלק אינטגרלי בבניית הסאונד שנמצא לכם בראש!

 

לחצו בכדי לקרוא את המדריך שלנו למתחילים בתחום האולפן הביתי!

 

סינתזה מוסיקלית ומניפולציות אודיו

לאחר שנגענו בצד הפרקטי של איך להוציא מוזיקה מהראש, הגיע הזמן לגעת גם בחלק האסתטי. אפשר לומר כי סאונד הוא חלק בלתי נפרד ממוזיקה, ולעיתים שירים מסוימים הצליחו לבלוט לנו לאוזן בגלל הצורה בה הם נשמעו בלבד!

פה סינתזה ומניפולציות אודיו נכנסות למשחק. במידה ולא ידעתם – סינתזה היא תהליך ההפקה, והצורה בה מעצבים אותו בכדי להגיע לגוון מסוים. תורת הסינתזה היא התחום דרכו נאפיין צליל מסוים דרך הגוון, משך, אורך או כל פרמטר אחר אשר באפשרותכם לתאר דרכו את הצורה בה הצליל נשמע.

הבנה בסיסית של סינתזה יכולה לעזור לכם להגדיר טוב יותר את הסאונדים שאתם שומעים, איך לאפיין אותם ובסופו של דבר גם לדעת איך ליצור אותם בעצמכם!

רוצים ללמוד את מושגי הבסיס בסינתזה? לחצו כאן למעבר למאמר שלנו למדריך סינתזה למתחילים, ובקרו בעמוד קורס סינתזה, ותוכלו ללמוד עיצוב צליל ברמה מתקדמת.

לאחר שהבנו את הבסיס של סינתזה, נוכל בשלב מתקדם גם לדעת כיצד ליצור כל גוון צליל אשר נמצא בראש שלנו. הכלי המועדף ללימוד תהליך יצירת ועיצוב הצליל באופן טבעי יהיה הסינת’יסייזר! במידה וכבר יש ברשותכם תוכנת סאונד והפקה, תוכלו להשתמש בסינת’יסייזרים הממוחשבים שלהם בכדי ללמוד את התהליך מאפס ועד הנקודה בה אתם יוצרים סאונדים מגוונים וייחודיים לכם, אשר יעבירו בצורה הכי נאמנה למה שעובר לכם בראש את המוזיקה.

חשוב גם להיכנס לעולם מניפולציות האודיו (לחצו להגעה למדריך שלנו בנושא!) – שאנו מפרידים אותו מסינתזה בשלב הזה מפני שמדובר בתהליך עיצובי יותר מאשר יצירתי כמו בסינתזה. לדוגמה, אם אתם מדמיינים צליל של גיטרה אשר מנוגנת ברוורס? אם אתם רוצים לקחת משפט שזמר מסוים שר ולקחת ממנו רק הברות מסוימות וליצור ליין מוזיקלי ייחודי? כל אלה ייפלו תחת הקטגוריה של מניפולציות אודיו, והצורה בה תבצעו זאת ייעשה באופן ייחודי ע”פ ה-DAW שבחרתם להשתמש בה.

 

יחזקאל רז, מרצה לסינתזה ואייבלטון לייב במכללת BPM, מסביר על סינתזה בסדנה במכללה

 

רוצים ללמוד מוזיקה וסאונד באופן מקצועי? לפרטים על קורסים ומסלולים מקיפים ללימודי מקצועות המוסיקה וההפקה במכללת BPM