סינתזה חיסורית היא אחת מיני סוגים רבים של סינתזה הרווחים היום בשוק הסינתיסייזרים ותחום עיצוב הצליל בכלל. במאמר זה נסביר מה היא סינתזה חיסורית, ואיפה ניתן למצוא אותה בטבע, ובסביבה אולפנית.
מה זה סינתזה?
כדי להבין סינתזה חיסורית, חשוב שנסתכל במבט על על מהי סינתזה. בפירוש ישיר, “סינתזה” משמעותה הרכבה, אך כמו שאולי ידעתם, לסינתזה יש המון משמעויות בהקשר של התחום המקצועי בו היא נאמרת. בהקשר של סאונד ומוזיקה אלקטרונית, סינתזה היא אומנות יצירת צלילים ועיצובם באמצעות חומרה או תוכנה, וברמה מסוימת באה לידי ביטוי בכל היבט של עיצוב צליל שנבצע על סאונדים, אך לרוב מתייחסת לעיצוב צליל על שיטותיו הרבות והשונות בסביבה של סינתיסייזרים מכל הסוגים.
סינתיסייזרים איתם נעבוד הם למעשה יוצרי סאונד, שברמה הבסיסית יאפשרו יצירה של גווני צליל בסיסיים המבוססים על סדרות שונות של תדרים הנובעות מתוך תדר/צליל היסוד אותו ננגן. בנוסף לגוונים השונים שסינתיסייזר יספק, לרוב סינתיסייזרים יגיעו עם אמצעים שונים לעיצוב הצליל הגולמי שלרוב נקבל במצב הראשוני של הסינתיסייזר, בצורה המאפשרת לנו לשנות תכונות נוספות של הסאונד בנוסף לגוון, כמו מעטפת (שינוי ווליום לאורך זמן), LFO (המאפשרת שינוי מחזורי של פרמטרים מסוימים הקשורים בעיצוב הצליל), ולעיתים גם אפקטים שונים אשר יעזרו להוסיף רבדים נוספים לתהליך עיצוב הצליל.
רוצים ללמוד עיצוב צליל לעומק ולדעת איך לשחזר או ליצור כל סאונד שעולה לכם לראש? לפרטים על קורס סינתזה במכללת BPM
מה זה סינתזה חיסורית?
סינתזה חיסורית היא לחלוטין גישה שקיימת בטבע, לדוגמה, תאמינו או לא, בקול האנושי! למעשה, מנגנון הדיבור עובד על מיתרי הקול המתפקדים כ”אוסליטור” היוצר צליל, ותנועות הגרון והפה שלנו הן למעשה פילטר שמעצב את אותו סאונד גולמי כדי ליצור סוגים וגוונים שונים שמבוססים על אותו הצליל.
לשם ההדגמה, במידה ולמשל מישהו/י שאומר/ת “אווו” לעומת “אההה”. אם ננתח את האודיו הנוצר מיצירת צלילים אלה, נגלה שמדובר באותו צליל, עם ההבדל שלרוב “אווו” יהיה פחות עשיר הרמונית מה”אההה”, כמו פילטר שנפתח ונסגר. על אותו עיקרון מבוססים אפקטים כמו “וואה וואה” המפורסמים משימושם בגיטרות, ולמעשה מבוססים על פילטר שנפתח ונסגר על סאונד הגיטרה העובד דרכו, בדומה ל”פילטר” של הפה והגרון שלנו שישנו את גוון הצלילים שנפיק מהפה.
סינתזה חיסורית בעולם הסינתיסייזרים
בעולם עיצוב הצליל, סינתזה חיסורית היא גישת עיצוב צליל שלפיה הסינתיסייזר מייצר סאונדים “גולמיים” שלרוב יהיו מאוד עשירים באינפורמציה (תדרים), ולצד זה יספק כלים שונים לעיצוב הגוון המתקבל בסופו של דבר, דרך הפעלת מנגנונים שונים של החסרה של אינפורמציה או אלמנטים מסוימים מתוך אותו סאונד גולמי.
סינתזה חיסורית היא אחת מהגישות הבסיסיות ביותר של עולם הסינתיסייזרים ועיצוב הצליל בתוכם, ולמעשה סביר להניח כי כל מי שמתעסק בסינתיסייזרים יתנסה בה בשלב מוקדם, שכן המון סינתיסייזרים (גם כאלו שנוצרו כבר בשנות ה-60) היו מבוססים על אותה הגישה, ואפשר לומר כי היוותה אבן היסוד לתחום הסינתזה עד שהטכנולוגיה הולידה עם השנים גישות נוספות.
דוגמה לסינתזה חיסורית בסביבת סינתיסייזרים
אם ניקח סינתיסייזר אנלוגי כדוגמה, בצורתו הגולמית ביותר (שלרוב תהווה גם ברירת המחדל שלו) יספק סאונד כמו גל שן-מסור, שבעצם כולל בתוכו את כמות ההרמוניות הרבה ביותר לסאונד גולמי, ולחיצה על קליד בסינתיסייזר ינגן את הסאונד בצורה של “Gate”, שער שנפתח ונסגר. הלחיצה מהווה טריגר לנגינת הצליל בעוצמתו המקסימלית, אשר תימשך באותה עוצמה וגוון עד שנעזוב את הקליד והסאונד ידעך מיידית.
באמצעות הכלים השונים שנמצא ברוב ככל הסינתסייזרים, יתאפשר לנו “להחסיר” אלמנטים מסוימים ממצב ברירת המחדל הזה כדי ליצור גוונים שונים, בין אם התנהגות ווליום המשתנה מרגע הטריגר בצורה של מעטפת ווליום (מה שיכול ליצור סאונדים יותר דינמיים עד כדי שישמעו כמו כלי הקשה), פילטר אשר מאפשר לנו החסרה של חלק מהתדרים ליצירת גוונים שונים, או שינויים באופי הצליל (כמו PWM, או Pulse-Width Modulation, המאפשר שינוי גוון בסאונד של גל מרובע).
כדי ללמוד על כל זאת ועוד לעומק היכנסו לפרטים על קורס סינתזה במכללת BPM