מאסטרינג למתחילים, איך לעשות מאסטר למוזיקה שלכם

מאסטרינג הוא השלב האחרון והאינטגרלי בתהליך היצירה המוזיקלית, ויש לו מספר מטרות. מדובר בתהליך מורכב באופן מתעתע, אשר חשוב שיעשה באופן מקצועי כי ביכולתו להשפיע רבות על איך היצירה המוזיקלית הסופית תישמע. במאמר זה ניתן הכוונה ראשונית לביצוע מאסטרינג למוזיקה שלכם.

 

מה זה מאסטרינג?

מאסטרינג הוא השלב (המוזיקלי) האחרון שקטע מוזיקלי עובר טרם יציאתו לאור. במסגרת המאסטרינג נהוג לבצע מספר תהליכים, אשר מטרת רובם ככולם יצירת ווליום יציב התואם את אופי היצירה, לצד החלת תהליכי סאונד גורפים לכלל היצירה, בין אם החלת גוונים שונים עם העשרה הרמונית, דיוק האיזון הטונאלי של המיקס עם EQ, הוספת תנועה ואיזון דינמי דרך שימוש בכלים כמו קומפרסור, ולבסוף מיקסום הווליום בשימוש לימיטר.

 

רוצים ללמוד לעשות מיקס ומאסטרינג כמו מקצוענים? לפרטים על קורס Mix & Mastering

 

איך מתחילים לעשות מאסטרינג?

מה זה מאסטרינג?

תהליך המאסטרינג הינו תהליך מורכב שלרוב שמור לביצועם של טכנאי מאסטרינג מקצועיים וותיקים, אך ניתן להתנסות בביצוע התהליך בעצמכם. נדגיש כי מאסטרינג אמור להיות תהליך יחסית קצר לעומת שלב המיקס, וכי אם אתם מוצאים את עצמכם מנסים במשך זמן רב להוסיף או לתקן משהו במאסטר שלכם – סיכוי טוב שמדובר בבעיה אשר כדאי לפתור ברמת המיקס, ולאחר תיקונה לנסות שוב לבצע מאסטר.

דגש נוסף וחשוב הוא שיש לבצע את העבודה המרכזית של תהליך המאסטרינג תוך כדי האזנה לחלק העוצמתי ביותר ביצירה, כך שלא יצא מצב שנבצע תהליכי סאונד בחלק מסוים בשיר אשר סיכוי כי יצרו קליפינג בשלבים מאוחרים ועוצמתיים יותר ביצירה.

לשם ההתנסות, נספק לכם כאן שרשור אפקטים מומלץ שיכול לשמש אתכם להתנסות ולביצוע מאסטרינג ראשוני לקטעים שלכם, לפי הסדר.

 

רוצים להבין מאסטרינג יותר לעומק? קראו את המדריך שלנו למאסטרינג

 

העשרה הרמונית

העשרה הרמונית

דרך מעולה להתחיל את תהליך המאסטרינג היא עם יצירת אפקטים שנותנים תחושת “הדבקה” למיקס, ואחת הדרכים הפופולאריות להשיג זאת היא דרך העשרה הרמונית. בשלב המאסטרינג מומלץ להשתמש במעשירים הרמוניים עדינים יחסית ברמה ההעשרה שלהם, עם דגש על סאטורציה (רצוי כזאת שיש לנו שליטה רבה על ההשפעה שלה), או מדמה מכונות סלילים (Tape).

בנוסף, באפשרותכם להחיל אפקטים חריפים יותר מסאטורציה עדינה דרך שימוש בטכניקות עיבוד מקבילי (Parallel), אשר יאפשרו לכם להשתמש באפקטים גסים יותר באופיים, אך לאזן את הגסות שלהם דרך החלה בווליום נמוך יחסית שלהם לצד המיקס הקיים.

 

איקוולייזר לשינוי גוון ואיזון טונאלי

איקוולייזר לשינוי גוון ואיזון טונאלי

השלב הבא, שיכול גם להגיע לפני שלב הסאטורציה, הוא שלב האיזון הטונאלי. בשלב זה, באפשרותנו לפתור בעיות של עודף או חוסר תדרים מסוים במיקס, או להשתמש באיקוולייזרים כדי לתת למיקס באופן גורף גוונים מסוימים (עם דגש על איקוולייזרים המדמים יחידות אנלוגיות). לדוג’: שימוש באיקוולייזר המדמה את יחידת ה-Pultec להוספת הגבוהים האופייניים לו לכלל המיקס בשלב המאסטר.

לשם המשימה הזאת אנו ממליצים להשתמש ב-2 איקוולייזרים שונים: איקוולייזר דיגיטלי ושקוף ככל הניתן, שישמש לביצוע הגברים והחסרות עדינים למדי ובצורה שקופה ככל הניתן, ואיקוולייזר המדמה יחידה אנלוגית כדי לתת שלב נוסף של “צביעת” המיקס, וישמש לעבודה גורפת יותר לעומת השלב הראשון והעדין.

 

קומפרסורים לאיזון דינאמי ותנועה

קומפרסורים לאיזון דינאמי ותנועה

כאשר עובדים ברמת המאסטר כולו, לעבודה דינמית יכולה להיות משמעות רחבה בהרבה ברמת ההשפעה על המיקס. לכן בשלב זה אנו ממליצים להיות עדינים במיוחד, ולעבוד עם קומפרסורים בצורה עדינה, שלרוב מומלץ כי לא תעלה על יותר מ-3-5dB של GR (גיין רידקשן, או רמת ויסות העוצמה שמחיל הקומפרסור על הסיגנל).

גם כאן נמליץ על שימוש ב-2 קומפרסורים שונים: האחד יכול לעבוד ברמה גורפת על כלל המיקס, וקומפרסור נוסף עם אפשרות להתעלמות מטווח התדרים הנמוך כדי לאזן דינמית בעיקר את אזור ה-Mid ומעלה. אפשרות נוספת היא שימוש ב-Multiband-Compressor כדי לעבוד במדויק יותר על אזורי תדרים מסוימים.

 

הגברה שקופה לפני לימיטינג

הגברה שקופה לפני לימיטינג

לאחר שביצעתם פרוססים שונים על המאסטר שלכם, ניתן להכין את הקרקע לפני ביצוע הלימיטינג. בגלל שמומלץ שהלימיטר שלנו לא יבצע עבודה גסה מדי (כפי שנפרט בהמשך), נשתמש באמצעי הכי “שקוף” שברשותנו להגברה של המאסטר כך שהפיק המקסימלי שלו יגיע לעוצמה של -0.01 dB. ניתן להשתמש בכפתור ההאוטפוט של אפקטים דיגיטליים, או לחלופין בפלאגינים המובנים בתוכנת ה-DAW שלכם המיועדים לשליטה בווליום, דוגמת Utility של אבלטון לייב.

 

לימיטר למיקסום הווליום

לימיטר למיקסום הווליום

מרגע שהמיקס שלנו עבר את הפרוססים השונים והוגבר לרמה הרצויה, ניתן להתחיל בתהליך הלימיטינג. הבחירה לגבי העוצמה הסופית אליה נכוון יכולה להתקבל ע”פ מוסכמות הז’אנר בו אנו יוצרים, לפי רפרנס שאנחנו אוהבים, או לפי טעמנו האישי בלבד. כמובן שבהתאם להחלטותינו, סיכוי שהמאסטר יונחת או יוגבר בפלטפורמות סטרימינג שונות – כדי ללמוד עוד על סטנדרטי העוצמה השונים, קראו את המאמר המורחב שלנו על מאסטרינג.

את שלב הלימיטינג נתחיל בהחלת לימיטר בסוף שרשרת האפקטים על המאסטר, כאשר נכוון להנחתה של עד 1-1.5dB. במידה וזה יספיק להגעה לעוצמה הרצויה, נסיים כאן עם אקספורט. במידה ולא, מומלץ להחיל עוד לימיטרים עם אותה עוצמת הנחתה כדי למנוע מצב בו לימיטר אחד מבצע את כלל העבודה על המאסטר.

חשוב מאוד בשלב זה להתנסות בלימיטרים שונים ועוצמות יעד שונות כדי להבין את ההשפעה של שלב הלימיטינג על הסאונד של המיקס שלנו, וליצור מצב בו אנו מוצאים את הנקודה המדויקת בין עוצמה גבוהה לטווח דינמי מספק.