קומפוזיציה למוזיקה אלקטרונית, עקרונות מנחים

קומפוזיציה היא חלק עיקרי בתהליך יצירת מוזיקה מכל סוגי הז’אנרים. במאמר זה נדבר על מהי קומפוזיציה בהקשר של מוזיקה אלקטרונית וכיצד היא באה לידי ביטוי בז’אנרים האלקטרוניים השונים.

 

רוצים ללמוד ליצור ולהפיק מוזיקה אלקטרונית? לפרטים על קורס EMP המסלול המקיף למוזיקה אלקטרונית במכללת BPM.

 

מהי קומפוזיציה?

קומפוזיציה היא מילה גדולה ובעלת משמעות רבה. תוכלו למצוא את השימוש בה בתחומים אומנותיים רבים – ציור, צילום, מזון ועוד רבים…

בהקשר המוזיקלי שלה מדובר בצורה בה נשתמש בתווים וכיצד נשבץ אותם לאורך ציר הזמן בו המוזיקה מתנגנת. המשמעות המוזיקלית הזו הייתה המשמעות הדומיננטית ביותר של קומפוזיציה בחלק גדול מההיסטוריה האנושית שכללה מוזיקה בתוכה, אך בחלק המאוחר יותר של התקופה הזאת, נכנסו אלמנטים נוספים למשוואה ששינו את התמונה.

 

התפתחויות טכנולוגיות

קומפוזיציה במוזיקה אלקטרונית כוללת חשיבה שנכנסה לעולם המוזיקה עוד לפני שהייתה מוזיקה אלקטרונית!

בנוסף לחשיבה של תווים לאורך זמן, עם השנים התווסף גם הפן הטכנולוגי לחשיבה הקומפוזיטורית – אחרי תקופה ארוכה בה ההרכב התזמורתי היה יחסית קבוע ועם רפרטואר כלים קבוע, התחילה המוזיקה המערבית לשלב בתוכה סוגים שונים של כלים שהביאו גוונים ואופני נגינה שונים שגם שינו את הצורה בה אפילו גדולי המלחינים של אותן תקופות ניגשו וייצרו מוזיקה.

במידה ואתם מנגנים על יותר מכלי נגינה אחד, אתם יכולים בוודאי להסכים כי צורת הנגינה (ובכך גם הקומפוזיציה) בכלי אחד שלכם תהיה שונה באופן יחסית קיצוני מכלי אחר שלכם. העיקרון הזה בלבד שינה לגמרי את פני המוזיקה לאורך השנים.

 

משמעות הקומפוזיציה במוזיקה אלקטרונית

ההתפתחויות הטכנולוגיות ופיתוח צורות החשיבה השונות יצר גם בסופו של דבר את הצורך שהוביל ליצירת מוזיקה אלקטרונית. החיפוש המתמיד אחר גוון שונה, סאונד שונה, צורת נגינה אחרת שתוציא מכל מלחין משהו שמעולם לא שמעו תרם רבות להתפתחויות הללו.

אז עם עלייתם של הסינת’יסייזרים השונים לבמה המוזיקלית, הגיעו איתם המון חשיבה של סאונד. התווים וצורת השימוש בהם שהיוו הכלים העיקריים ליצירת רגש בקהל מאזינים, התחלפו באופן חלקי (ולפעמים מלא) בסאונד, גוון, סינתזה וכל מה שימשוך את תשומת ליבו של המאזין.

 

מה מאפיין את הקומפוזיציה במוזיקה אלקטרונית?

בהרבה מקרים החלק המוזיקלי של תהליך הקומפוזיציה במוזיקה אלקטרונית לא שונה בהרבה ממוזיקה אקוסטית, ואף יתבסס על העקרונות הכלליים של המוזיקה הטונאלית-פונקציונלית שמאפיינת את המוזיקה המערבית לאורך רוב ההיסטוריה שלה.

אך עם האופי השונה והצרכים השונים שמילאה המוזיקה האלקטרונית, קיימים מאפיינים ייחודיים שהתפתחו לה.

במוזיקה מז’אנרים שמטרתם בעיקר להיות מוזיקת ריקודים במועדון, כדוגמת ה-EDM, המוזיקה תנסה להיות בעיקר פשוטה מבחינת ההרמוניה. נוכל למצוא מהלכים של 2 עד 4 אקורדים בלבד, כאשר האקורדים עצמם גם כן יהיו פשוטים (מז’ורים ומינוריים). מה שבא לשרת את המטרה של למשוך את תשומת הלב של המאזין בעיקר אל הביט, אך עדיין לתת לו קרקע מוזיקלית להתמקד בה.

כמובן שעם הגישה השונה הזאת, התפתחה שפה הרמונית שיחסית אופיינית לז’אנרים מסוימים.

 

שפות הרמוניות נפוצות באלקטרוניקה

קומפוזיציה למוזיקה אלקטרונית - מכללת BPM

באלקטרוניקה נמצא השפעות רבות מהמוזיקה המערבית כפי שציינו, מה שיבוא לידי ביטוי במהלכים הרמוניים פשוטים שלפעמים יילכו בגישת המוזיקה הטונאלית-פונקציונלית של מתח ופיתרון. שימוש בדרגות הבסיס ובמהלכים בסיסיים כמו פיתרון הדומיננטה לטוניקה יהיו נפוצים מאוד.

מצד שני, סאונדים יחסית ספציפיים כמו שימוש בהרמוניה מודאלית (בעיקר עם מודוסים דורי – Dorian ולידי – Lydian), הפכו לפופולאריים מאוד במוזיקה האלקטרונית הפופולארית. ניתן גם לשמוע שימוש בסולם המינור הפנטטוני (Minor Pentatonic Scale) שהפך לסאונד אופייני לז’אנרים שונים בעולם האלקטרוניקה כדוגמת ה-Trance.

בנוסף, כדי ליצור עניין ולהביא לידי ביטוי אמנים שונים שנכנסו לז’אנר ובאו מתפוצות שונות, נכנסו המון השפעות חוץ-מערבית לעולם המוזיקה האלקטרונית. ניתן לשמוע המון את השימוש של מקאמת, חיג’אז וקורד בז’אנרים כמו Goa Trance, שהתפתחו בארצות המזרח ושאבו מהמוזיקה המקומית והשפה ההרמונית שלה.

 

כלים קומפוזיטוריים ו-MIDI

אלמנט חשוב נוסף במוזיקה אלקטרונית הוא שפת ה-MIDI. עם הגעת ה-DAWs לתחום היצירה, המון מווירטואוזיות ביצועית על כלי נגינה ירדה בחשיבותה, ונכנס פן שיותר מצריך חשיבה.

ניתן להשתמש ב-MIDI בכדי לבצע משפטים מוזיקליים שאין ביכולתכם לבצע על כלי נגינה, או אפילו ליצור משפטים מיוחדים שכנראה לא הייתם חושבים עליהם לבד, דרך שימוש באפקטי MIDI כמו ארפג’ייטור (Arpeggiator), גייט MIDI, ופלאג-איני MIDI קומפוזיטוריים כמו ה-Chord, Scale, Step Designer וכו’…

 

האם מומלץ למוזיקאי אלקטרוני ללמוד תיאוריה וקומפוזיציה קלאסית?

בשביל המון אמנים אלקטרוניים, מדובר בשאלה עקרונית מאוד גדולה ונפוצה. הרי ידוע שבהרבה מקרים באלקטרוניקה קיים דגש חזק על סינתזה אולי יותר מדגש על טכניקות הלחנתיות מתקדמות כפי שיש במוזיקה האקוסטית, כפי שציינו.

אז למרות שקיימים המון אלמנטים חוץ מהתיאוריה המוזיקלית שמשפיעים על יכולת המוזיקה האלקטרונית ליצור רגש אצל המאזין, אנחנו מאמינים כי אין תחליף להלחנה טובה, בין אם היא מוגשת דרך טראק אלקטרוני מרקיד ובין אם מדובר ביצירה לפסנתר.

הבנה של תופעות מוזיקליות באופן אינטואיטיבי והכנסתו לאוזניים\ידיים\אצבעות יעזור לכם לתרגם בצורה מהירה את המוזיקה שיש לכם בראש למוזיקה שאתם מנגנים ויוצרים.

מהבחינה הזאת חשוב ללמוד קומפוזיציה אלקטרונית על כל סוגיה, בין אם מדובר בצד התיאוריה המוזיקלית שלו ובין אם זו סינתזה ולמידה עמוקה של יצירת סאונדים מעניינים להגיש את היצירה שלכם.

 

רוצים ללמוד ליצור ולהפיק מוזיקה אלקטרונית? לפרטים על קורס EMP המסלול המקיף למוזיקה אלקטרונית במכללת BPM

 

לקריאת מדריכים נוספים בתחום יצירה והפקה אלקטרונית למתחילים:

איך להתחיל טראק מוזיקה אלקטרונית?

קומפוזיציה למוזיקה אלקטרונית

יצירת קיק דראם למוזיקה אלקטרונית

מדריך איזון קיק ובאס