מדריך סאונד והפקה, איך להשמע דומה ל-BLiSS

בליס (BLiSS) הוא אחד מאמני הפסייטראנס הייחודיים ביותר כיום. השילוב שלו בין אלקטרוניקה, לגיטרה חשמלית בשילוב MIDI, מאפשר לו קשת רחבה של סאונדים יחידים במינם שהמון אמנים ומפיקים מתחקים אחריו. במאמר זה נעבור על דרכים שונות בהן הוא משיג את הסאונד שלו, וניתן טיפים וטכניקות לשחזור שלהם.

 

מה מאפיין את הסאונד של בליס (BLiSS)?

בליס מגיע מעולם הטראנס הפסיכדלי (פסייטראנס \ PsyTrance), עם שילוב של ביטים שאופיינים לז’אנר הפול-און (Full On). אך יחד עם זאת, בליס מביא לעולם ההפקתי שלו גם את הגיטרה החשמלית.

השילוב עצמו של גיטרה חשמלית בהפקות טראנס כידוע לרוב מעריצי הז’אנר, הוא לא מהפכני, שכן אקטים כמו אינפקד מאשרום (Infected Mushroom) עשו על זה קריירה. אך בהרבה מקרים, השימוש בחשמלית לא יהיה מסורתי.

 

צפו בסדנת אמן עם BLiSS שהתקיימה במכללה

 

מה הופך את השימוש של בליס בגיטרה חשמלית לייחודי?

בנוסף לשימוש המסורתי בגיטרה חשמלית, בליס פותח עולם שלם של סאונדים דרך השימוש בפיק-אפ מידי (MIDI Pick-Up). לאלה מכם שלא יודעים, פיק-אפים הם הלוחות המגנטיים באזור הפריטה של הגיטרה החשמלית, שמתרגמים את המידע של הנגינה על החשמלית לחשמל שמומר בסופו של דבר למידע שיוצא מהמגבר שאנו שומעים.

ההבדל בפיק-אפ שיש לבליס מבין השאר, הוא שהוא מבצע את המידע המנוגן על הגיטרה למידע MIDI. כלומר, מה שמתנגן מסתנכרן עם ה-DAW שעושים בה שימוש, ובכך ניתן לנגן על הגיטרה על פלאג-אינים ממוחשבים כדוגמת סינת’יסייזרים.

הסינכרון בין הנגינה על גיטרה חשמלית עם סאונד של סינת’יסייזר, מאפשר ארטיקולציות נגינה ואקספרסיביות שנגינה רגילה לא יכולה לאפשר.

 

סינת’יסייזר ש-BLiSS עושה בו המון שימוש הוא ה-Sylenth 1 של Lennar Digital

סיילנת' - מכללת BPM

לדוגמה, השימוש בוואמי באר\פלויד רווז (Whammy Bar/Floyd Rose – המוט שמתחבר לגשר הצף של הגיטרה ומאפשר ירידה ועלייה בפיץ’ של מה שמתנגן) הוא בשליטה מלאה של MIDI, בטווח המוגדר מראש. גם השימוש בסליידים (Slide) ייתן גוון שונה מנגינה מונופונית עם Glide על סינת’יסייזר.

 

 

סאונד הבאס (Bass) של בליס

טכניקה נוספת שבליס עושה בה שימוש, הוא הפרדת הבאס ל-2 חלקים. טכניקת הפרדת הבאס לפארטים שונים היא מאוד נפוצה, כאשר החשיבה בד”כ תהיה באס שאחראי על ה-Low-End (עד ה-80Hz בערך), יחד עם באס שאחראי על הטווח התדרים הגבוה יותר.

אז במקרה הזה בליס לרוב יעשו משהו דומה אך שונה. יהיו לו שני סאונדים שונים של באס, כאשר אחד “מרוח” עם זמן Glide (מעבר הדרגתי בין שני תווים כאשר הסינת’יסייזר על מצב מונופוני), בעוד שהשני יהיה באס עם תפקיד מאוד ריתמי ופרקסיבי, ומאופיין במעטפת עם Decay קצר וסאונד פאנצ’י.

 

השפה המוזיקלית של בליס (BLiSS)

איך להישמע כמו בליס - מכללת BPM

בדומה להמון ז’אנרים אחרים במוזיקה האלקטרונית, בליס משתמש המון בסולם הפנטטוני המינורי (Pentatonic Minor Scale).

הסולם פופולארי עקב האינטואיטיביות שבה הוא מאפשר מהלכים הרמוניים ומלודיים שמאוד אופיינים למוזיקה אלקטרונית, במיוחד כאשר נעשה שימוש בגיטרה חשמלית בהפקה, אשר הסאונד שלה (ושל ז’אנרים העושים שימוש נרחב בגיטרה חשמלית) מאוד מוחמא מהשימוש בסולם.

 

באס כרומטי (Chromatic Bassline)


טכניקה מוזיקלית שגם כן אופיינית למוזיקה בסגנונות עם סאונד “אפל” יותר, הוא הבאס הכרומטי היורד. הכוונה היא כי תפקיד הבאס ירד בגובה של חצי-טון בין תו לתו, כאשר ההרמוניה מותאמת לכך. להזכירכם, גם אם צליל השורש של האקורדים שאתם משתמשים בהם לא מתאימים לבאס כרומטי, ניתן להשתמש בהיפוכי אקורדים (Chord Inversions) בכדי “להנדס” את המהלך ההרמוני בצורה שיתאים לבאס הזה.

 

מעוניינים בלימודי הפקה אלקטרונית בצורה מקצועית? לפרטים על מסלול EMP המקיף ליצירה והפקה אלקטרונית.

 

למאמרים נוספים בסדרת ניתוח הפקות:

רדיוהד (Radiohead)

אנדרסון .פאאק (Anderson .Paak)

קנדריק לאמאר (Kendrick Lamar)

טיים אימפלה (Tame Impala)

בליס (BLiSS)

מייסיו פלקס (Maceo Plex)

פארל וויליאמס (Pharrell Williams)

רד אקסס (Red Axes)