כרטיס קול, מדריך לאולפן הביתי ההתחלתי

כרטיס הקול הוא אחד מפיסות הציוד החשובות בכל אולפן הקלטות, הפקה ומיקסים בו תהיו, והוא אחראי על כמה מההיבטים החשובים ביותר בסאונד וביכולות ההקלטה של המחשב שלנו באולפן. במאמר זה נסביר: מהו כרטיס קול? איזה תפקיד הוא נועד לשרת? איך בוחרים כרטיס קול בהתאם לצרכים שלנו?

 

מה זה כרטיס קול?

כרטיס קול (Audio Interface) הוא הרכיב שאחראי על 2 פעולות מרכזיות: המרה של מידע אנלוגי למידע דיגיטלי שהמחשב יודע לקרוא ולשמור (Analog to Digital, או בקיצור, A/D) ובכך מאפשר לנו הקלטה של מידע אודיו חיצוני אל המחשב שלנו, והמרה הפוכה של מידע דיגיטלי למידע אנלוגי (Digital to Analog, או D/A), מה שמאפשר נגינה של מידע אודיו מהמחשב שלנו החוצה להתקני השמע המחוברים למחשב (רמקולים, אוזניות וכו’). פעולות אלה הינן בסיסיות וחשובות בכל מחשב על מנת שנוכל לשמוע אודיו דרך המחשב, כך שבכל מחשב קיים כרטיס קול מובנה.

 

למה צריך כרטיס קול אולפני?

בשונה מכרטיסי הקול המובנים בכל מחשב סטנדרטי (מזול ועד יקר) – כרטיסי הקול האולפניים יודעים לבצע את הפעולות ההמרה (A/D ו-D/A) בצורה איכותית יותר באופן משמעותי, מה שמאפשר רזולוציית הקלטה ונגינה בסטנדרט שמע אולפני, ומאפשר שליטה על מספר היבטים המאפיינים את הפעולות האלה. לדוג’: כרטיס קול אולפני יאפשר לנו שליטה בקצב הדגימה (Sample Rate), כלומר עומק הרזולוצייה בה מידע אודיו יוקלט למחשב, דרך שליטה על כמות הפעמים שהאודיו יידגם מצורתו האנלוגית בדרך לקבל את הייצוג הדיגיטלי שלו במחשב שלנו.

בנוסף, עם צמיחת שוק האולפנים הביתיים, כרטיסי הקול השתכללו ונוספו להם פיצ’רים נוספים מעבר לביצוע פעולות ההמרה. כיום, בכרטיס קול אולפני סטנדרטי (אפילו בכרטיסים בטווח התקציב הנמוך יחסית) תוכלו לרוב למצוא גם:

  • קדם-מגברים (Pre-Amps) – כניסות המאפשרות חיבור מיקרופון חיצוני לטובת הקלטה
  • מגבר אוזניות – יציאה מוגברת המאפשרת חיבור אוזניות לנגינת מידע אודיו מהמחשב בעוצמה גבוהה
  • יציאות מאוזנות (Balanced/Line Out) – מאפשרות חיבור של המחשב למוניטורים אולפניים מקצועיים (בהרבה מקרים יגיעו גם לצד זוג יציאות לא-מאוזנות לטובת חיבור לרמקולים ביתיים)
  • מתח פאנטום 48v – משמש לכניסות המיקרופון כדי לאפשר הקלטה עם מיקרופון קונדנסר (המצריך את המתח כדי לפעול)
  • כניסת Hi-Z או Instrument – לחיבור ישיר להקלטה של כלי נגינה כמו גיטרה חשמלית או בס

 

רוצים ללמוד סאונד ולהכיר את כל המושגים המקצועיים? לפרטים על לימודי סאונד במכללת BPM

 

איך לבחור כרטיס קול לאולפן?

כרטיס קול מקצועי לאולפן

מרגע שהבנו את תפקידו של כרטיס הקול, הגיע הזמן לבחור את האחד שלנו (לבינתיים…), אבל איך נקבל בחירה מושכלת? קיימים מספר משתנים אשר יכולים להשפיע על ההחלטה שלכם.

 

כרטיס קול לאולפן, מה התקציב שלנו?

כיום אנחנו נמצאים במעין תור זהב בעולם הציוד האולפני, עקב הנגשה של המון ממרכיבי האולפן לשוק האולפנים הביתיים. לכן קניית כרטיס קול אולפני ומקצועי לא חייבת לשבור לנו את הכיס – כיום נוכל לקנות כרטיס קול בפחות מ-1,000 ש”ח ולקבל איכות הקלטה והמרה שמתעלה על כמה מהאמצעים ששימשו את גדולי המוזיקאים והאולפנים בהם הקליטו בשנות ה-60 וה-70!

אך כמובן שאין זה אומר כי אין סיבה להוציא יותר מכך על כרטיס קול – ככל שהתקציב שלנו יעלה, נזכה ברוב המקרים לכרטיס שישרת יותר צרכים שלנו, יבצע עבודה איכותית יותר, יגיע עם צ’ופרים צדדיים יותר יוקרתיים (למשל פלאגינים חינם, או עיבוד DSP שמאפשר הקלה על שימוש במשאבי המחשב בשימוש בפלאגינים), ויאפשר לנו דברים שכרטיסים התחלתיים לא תמיד יספקו לנו.

אנחנו ממליצים לקבוע את התקציב שלכם בהתאם לצרכים המקצועיים הריאליים שלכם לתקופת הזמן של השנים הקרובות (עליהם נעבור בפסקאות הבאות), ואם אתם מתחילים והצרכים שלכם עדיין לא ברורים לכם, מומלץ להתחיל בכרטיס זול יחסית במחיר של עד 1,000 ש”ח.

 

איזו חיבוריות המחשב מאפשר?

Mac מומלץ לאודיו, חיבוריות אודיו - מכללת BPM

קיימים מספר חיבורים מרכזיים שרוב כרטיסי הקול האולפניים מתבססים עליהם כדי להתממשק עם המחשב שלנו, וחשוב לוודא איזה מהם קיימים במחשב אליו אנחנו מתאימים את כרטיס הקול שלנו. כעיקרון, יש שלושה חיבורים מרכזיים כיום:

  • USB – חיבור ה-USB הוא אולי הנפוץ ביותר היום. חשוב לוודא אם הכרטיס מצריך מהמחשב חיבור USB-A (עבה) או USB-C (דק, בדומה לסמארטפונים)
  • Thunderbolt – חיבור נפוץ במיוחד במחשבי Mac. החל מגרסה 3 שלו, חיבור הת’אנדרבולט זהה במבנו לחיבור USB-C, אך לא תמיד יתאים לכרטיסים המיועדים לחיבור מסוג זה.
  • Firewire – חיבור שלעיתים יגיע באופן מובנה עם מחשבים ביתיים, אך לרוב לא. חיבור ה-Firewire נחשב ישן יחסית, וכיום רוב הכרטיסים זנחו את סוג החיבוריות הזה.

חשוב לציין כי אין חשיבות רבה במיוחד לסוג החיבור עליו תתבסס התממשקות כרטיס הקול עם המחשב שלנו, כלומר – כל עוד הוא מאפשר את החיבור של הכרטיס הרצוי, אין צורך לייחס לחיבוריות עצמה חשיבות יתרה מדי. בנוסף, כדאי לציין שקיימים סוגי חיבוריות אחרים של כרטיסי קול למחשב (דוגמת MADI, PCI ועוד), להם יש יתרונות ייחודיים משלהם, אך את ההרחבה עליהם נשמור להזדמנות אחר.

 

כמה ערוצים נרצה להקליט בעת ובעונה אחת?

כרטיס קול להקלטה מרובת ערוצים

אחד הפקטורים החשובים ביותר הוא כמות כניסות ההקלטה לכרטיס הקול שלנו, וכדי להבין כמה אנחנו צריכים מומלץ לדמיין את התרחיש בו נרצה להקליט הכי הרבה מקורות אודיו בעת ובעונה אחת. חשוב מצד אחד למנוע מצב שהכרטיס שלנו מגביל אותנו, אך לא פחות חשוב להיות ריאליים לגבי ההערכה שלנו כדי שלא נצטרך למקד את התקציב שלנו לטובת כניסות הקלטה שלא נשתמש בהן רוב הזמן.

האם אתם זמרים שאוהבים לנגן בגיטרה תוך כדי הקלטת שירה? במצב כזה נמליץ על לפחות 2 כניסות הקלטה בכרטיס הקול ההתחלתי (אחת לשירה ואחת לגיטרה). אתם קונים את כרטיס הקול כדי שתוכלו להקליט את החברים בלהקת הרוק שלכם מנגנים יחד? נמליץ על כרטיס קול שכולל מספר פרה-אמפים שבמינימום שווה בגודלו לכמות החברים בלהקה ועוד כמה ספייר (הקלטות של תופים שלרוב יצריכו יותר ממיקרופון אחד, קולות רקע וכו’). יש לכם מספר רב של כלי נגינה כמו סינתיסייזרים וגיטרות אשר תרצו שיהיו מחוברים ומוכנים להקלטה בקלות? נמליץ על מספר כניסות בהתאם למספר כלי הנגינה שאתם רוצים שיהיו זמינים לכם להקלטה באופן מיידי.

חשוב לזכור – יש כלי נגינה כמו פסנתר חשמלי, או גיטרה חשמלית עם אפקטים מסוימים, אשר מומלץ כי יוקלטו בסטריאו, כלומר שלטובת הקלטה נצטרך שתי כניסות הקלטה לכל אחד מהכלים הללו.

 

האם כרטיס הקול הולך לשמש אותנו לביצועי לייב?

כרטיס קול בביצוע לייב

שיקול חשוב בבחירת כרטיס קול הוא אם יש לנו צורך להשתמש בכרטיס לטובת הופעות וביצועים חיים. כיום, המון מהאמנים המבצעים בלייב ישתמשו בפלייבק וכלי נגינה וירטואליים אשר יוצאים מתוך מחשב נייד אשר לוקח חלק אקטיבי בהופעה. במידה ויש לכם תכנון להופיע עם אודיו אשר ינוגן מהמחשב שלכם, ישנם כמה שיקולים שחשוב לקחת בחשבון:

  • מה ביצועי הלייטנסי של כרטיס הקול? ישנם כרטיסים אשר יאפשרו הוצאה מהירה יותר של אודיו מהמחשב לכל התקן נגינה חיצוני, ובכך מאפשרים נגינת לייב ללא עכבה מורגשת
  • כמה כניסות יש לכרטיס הקול? אם אתם רוצים להחיל על הערוצים המנוגנים בהופעה אפקטים מתוך המחשב, חשוב שכרטיס הקול יוכל להכיל את כמות הערוצים
  • כמה יציאות יש לכרטיס הקול? אם האודיו שלכם יוצא מהמחשב, ככל שיהיו לכם יותר יציאות – ככה תוכלו לאפשר לסאונדמן שליטה גדולה יותר על המרכיבים השונים של העיבוד שלכם

 

איזה כרטיסי קול מומלצים לאולפן? הקדמה

אחת הסיבות שקשה להבין את ההבדלים בין כרטיסי הקול השונים היא שבניגוד לכלי נגינה, אוזניות או מוניטורים, לא ניתן לחבר את כרטיסי הקול בחנות לשמוע את הביצועים שלהם בצורה ברורה ולהשוות ביניהם, בין היתר בגלל שההבדלים נורא קשים לשמיעה. עם זאת, יש מבחר גדול של כרטיסים.

לכן, החלטנו לדגום עבורכם במאמר זה את שלושת כרטיסי הקול המוכרים ביותר שקיימים בשוק לאולפן הביתי, נכון לכתיבת מאמר זה. חשוב להגיד כי הכרטיסים שנציין כאן הם כרטיסים קטנים ויחסית פשוטים, האמורים לתת מענה לאמנים מתחילים בתחום ולאולפנים ביתיים.

 

כרטיס קול לאולפן הביתי, Focusrite Scarlett 2i2 G2

כרטיס קול לאולפן הביתי, Focusrite Scarlett 2i2 G2

ה-Focusrite Scarlett 2i2 הוא אחד מכרטיסי הקול הכי מוכרים ונמכרים היום. נראה שחברת Focusrite יצרה כאן את השילוב המנצח של עיצוב אסתטי, ממשק פשוט ונוח, מחיר נמוך ותוצאות איכותיות.

ל-Focusrite 2i2 יש 2 כניסות מונופוניות בפאנל הקדמי עם פרה-אמפים למיקרופון, כך שניתן לחבר בבת אחת 2 כלים מונופונים (2 מיקרופונים, מיקרופון וגיטרה ועוד מגוון אפשרויות) או כלי אחד סטריאופוני שמתחבר ל-2 הכניסות במקביל. מסביב לכפתורי ה-Gain לשליטה על ווליום הכניסה, ישנה נורת LED שזוהרת בצבעים ירוק, כתום ואדום לפי עוצמת הכניסה של הסיגנל לכרטיס ומודיע לנו אם אנו נכנסים בקליפינג – עזר ויזואלי נוח שרק מוסיף לנוחות של הכרטיס הזה. בנוסף, בפאנל הקדמי ישנו כפתור סיבובי גדול ונוח לשליטה על הווליום של המוניטורים, ושקע 1/4” עם כפתור סיבובי לחיבור אוזניות ושליטה על העצמה שלהן. הוא כרטיס בעל LATENCY מאוד נמוך ואיכות המרה מעולה של 24Bit ועד 192Khz.

הפאנל האחורי פשוט וברור, עם שקע USB 2.0 לחיבור הכרטיס למחשב ו-2 יציאות מאוזנות לחיבור מוניטורים בעזרת כבלי PL-TRS. חיבור ה-USB למחשב גם מפעיל את הכרטיס, כך שאין צורך בספק כוח נוסף – דבר שהופך את ה-2i2 לכרטיס נייד. הוא קומפקטי, קל משקל ובעל מעטפת עשויה מתכת שהופכת את הכרטיס גם לעמיד יותר. גם מבחינת איכות הסאונד ה-2i2 לא מאכזב. הוא נקי ולא צובע את הסאונד בצורה אגרסיבית. הכרטיס מחזיר את ההשקעה יחסית למחירו הנמוך והוא ללא ספק עושים את העבודה בצורה מרשימה ביותר. עם רכישה של כרטיס קול זה, תקבלו גישה למספר פלאגינים מבית היוצר של פוקוסרייט, וגם תיכנסו עם הרשמת הכרטיס באתר ל-Plug-In Collective של פוקוסרייט, שמדי כמה חודשים מחלקים פלאגינים חינם במייל.

לסיכום, נראה שהמשפט המאפיין של כרטיס קול זה הוא “זול ונוח”. אם אתם מחפשים כרטיס עם 2 כניסות לאולפן הביתי, משהו פשוט וקל במחיר משתלם, ה-Focusrite Scarlett 2i2 הוא הבחירה האידיאלית עבורכם.

 

כרטיס קול מקצועי, PreSonus AudioBox iTwo

כרטיס קול מקצועי, PreSonus AudioBox iTwo - מכללת BPM

כרטיס הקול של PreSonus, ה-AudioBox iTwo, הוא אופציה מצוינת למוזיקאים ומפיקים המחפשים כרטיס קל, נייד, עמיד ומגוון.

ל- AudioBox iTwo יש 2 כניסות מונופוניות, Combo Mic המאפשרים בחירה בין Mic/Instrument לכל כניסה בפאנל הקדמי (לחיבור במקביל של 2 מיקרופונים / מיקרופון וגיטרה וכו’ או חיבור של כלי אחד סטריאופוני), חיבור USB 2.0 ויכולת המרה של 24bit/96kHz, שיחדיו מאפשרים הקלטת סאונד עוצמתי וצלול במיוחד. בנוסף, הפאנל הקידמי כולל נוב סיבובי גדול לשליטה על הווליום של המוניטורים וחיבור 1/4″ לחיבור אוזניות ושליטה על העוצמה שלהן. בפאנל האחורי תמצאו כרטיס חיבור MIDI המאפשר חיבור של סינתיסייזרים ומקלדות ישירות לכרטיס. ישנה תמיכה ב-Direct Monitoring בעזרת כפתור ה-MIX בפאנל הקדמי, שנותן לבחור את האיזון בין עוצמת הפלייבק לעוצמת הכניסה וכפתור להפעלת Phantom Power לכניסות של הכרטיס. לכרטיס ישנה אופציה כיפית מאוד של חיבור ל-iPad. כאשר הכרטיס מחובר למחשב, הוא לא זקוק לספק כוח חיצוני’ אך בחיבור ל-iPad’ יש לחבר אותו בעזרת חיבור ה-USB לחשמל. הסאונד של ה-AudioBox iTwo שקוף ונקי, לא מוסיף צבע מיותר ואיכותי מאוד יחסית למחיר הנמוך של הכרטיס.

לסיכום, ה-Audio Box iTwo הוא כרטיס ורסטילי מאוד, עם מגוון רחב של אפשרויות ובמחיר נמוך. אמנם הוא לא הכרטיס הכי קטן ונייד שיש, אבל הוא בהחלט קל מאוד ועמיד.

 

כרטיס קול אולפני, Steinberg UR22 mkII

כרטיס קול אולפני, Steinberg - UR22 mkII

כרטיס הקול של חברת Steinberg, בשיתוף עם חברת Yamaha, הוא אחד הכרטיסים המוכרים והאיכותיים לאולפן הביתי כיום. למרות המחיר הנוח של ה-UR22mkII, חברת Steinberg, יצרנית קיובייס, דואגת לשלב בו את הטכנולוגיות המתקדמות ביותר. ה-UR22 בעל יכולת המרה של 192kHz 24bit ומשלב פרה-אמפים איכותיים של חברת Yamaha – דגם D-PRE המספקים סאונד צלול, נקי ושקוף.

בפאנל הקדמי של הכרטיס ישנן 2 כניסות מונופוניות, עם אפשרות להדלקת מתח פאנטום (Phantom Power) על שתיהן ולאחת מהן כפתור “HI-Z”, להפעלת התנגדות גבוהה לחיבור של כלי נגינה (דוגמת גיטרה חשמלית או בס). קיים גם חיבור לאוזניות וכפתור סיבובי לשליטה על העצמה שלהן. בנוסף, קיימת בכרטיס האופציה להאזנה וניתור דרך החומרה – Latency Free – כפתור מיקס ייעודי לבאלאנס בין המחשב לכניסות של ה-UR22mkII. בפאנל האחורי של הכרטיס נמצאות 2 יציאות מאוזנות מונופוניות לחיבור מוניטורים, חיבורי MIDI – כניסה ויציאה ו-2 חיבורי USB, הראשון USB Type-B 2.0 והשני Micro-B USB. כאשר הכרטיס מחובר למחשב, הוא אינו זקוק לספק כוח נוסף. אך במידה ורוצים לחבר את הכרטיס ל-iPad או טאבלט, ה-iPad לא יכול לספק מתח מספק לכרטיס ולכן יהיה צורך בחיבור של הכרטיס לחשמל בעזרת חיבור ה-USB הקטן. מבחינת ביצועים, גם פה נחשב ה-UR22 לכרטיס חזק מאוד. הדרייברים שלו עמידים ועובדים בצורה טובה מאוד, וחברת Steinberg ידועה בטיפול המהיר שלה בבאגים. החומרה ניתנת לעדכון דרך האתר של Steinberg, כך שמומלץ לשמור עליה מעודכנת לשמירה על ביצועים איכותיים מהכרטיס. מבחינת העיצוב, הכרטיס כולו מצופה מתכת’ מה שהופך אותו לעמיד מאוד ואידיאלי עבור מוזיקאים בדרכים.

לסיכום, ה-UR22mkII של Steinberg הוא כרטיס קול מצויין, עמיד, חזק ואיכותי. הוא מקבל שבחים על העמידות שלו, הבנייה האיכותית שלו והכללת כניסה ויציאת MIDI. אם אתם מחפשים כרטיס ורסטילי ונייד, עם אפשרות לחיבור לiPad, אין ספק שזה הכרטיס עבורכם.