מחשב נייד להפקה מוזיקלית, איך לבחור לפטופ נכון

המחשב הנייד הפך ללחם והחמאה של המפיקים המוזיקליים המודרניים, עקב הצרכים הגמישים מאוד שהם יכולים לשרת. בין אם מדובר בהופעות לייב, היכולת להתנייד בין חללי סטודיו שונים וליצור שיתופי פעולה, או אפילו היכולת ליצור ולהפיק באופן ספונטני מחוץ לסביבת האולפן – כל הצרכים הללו הופכים לאפשרות בזכות הניידות של לפטופים. במאמר זה נדריך אתכם בהחלטתכם לרכוש באופן חכם מחשב נייד לצורכי אודיו והפקה מוזיקלית, ונענה על כמה שאלות חשובות כמו: איפה להשקיע את רוב התקציב? PC או מאקינטוש? ועוד.

 

 

לפטופ להפקה מוזיקלית, עקרונות מנחים לבחירה


שוק המחשבים הניידים כיום רווי בדגמים וצורות שונות בייצור של המון יצרניות, מה שמקשה על קבלת החלטה מושכלת גם אם החלטנו על תקציב. נקדים ונגיד שרכישה חכמה של לפטופ מתחילה במחקר והבנה של הצרכים שלנו, ולפי כך גם התאמה של המפרט הטכני של המחשב שהולך להתמודד עם המשימות הללו. חשוב גם לומר שבהקשר של אודיו, מחשב יקר בהרבה מחברו יכול להיות דווקא משמעותית פחות טוב לצרכים אלה מכל מיני סיבות, ושלא רק הכסף מדבר כאן.

 

לפטופ לאודיו, לייטנסי במחשבי PC

לפטופ לאודיו, לייטנסי במחשבי PC - מכללת BPM

במידה ואתם בוחרים מחשב נייד מסוג PC, חשוב לדעת שלא מעט לפטופים סובלים מבעיית DPC Latency גבוה. בעיה זו באה לידי ביטוי ביכולת מופחתת של המחשב לעבד במהירות משימות קטנות יותר, מה שיוצר בעיה של לייטנסי (עכבה, או הזמן שלוקח מרגע שמידע נכנס למחשב ועד שהוא מעבד אותו) שיכולה לפגוע ביכולת להקליט אודיו אל המחשב בזמן-אמת, וליצור עכבה שעלולה למנוע את יכולת הנגן להיות מדויק ולהרגיש טבעי בנגינה בזמן הקלטה.

אבל יש חדשות טובות – רוב ככל המחשבים הניידים מהיצרניות המוכרות לכולנו בתחום ה-PC (דוגמאות בהמשך) עוברים סקירות טכניות מעמיקות של סוקרי ציוד ותוכנה, וכיום ברוב המקומות נחשב סטנדרט לבצע בדיקת DPC Latency. קיימים מספר מערכות אשר מבצעות את הבדיקה הזו, ודרך תוצאות הבדיקה שלהן ניתן לדעת אם לפטופ מתאים בהוויתו לעבודת אודיו או לא. במידה ושמתם עיניכם על דגם לפטופ PC מסוים, חפשו סקירה מקצועית שלו בגוגל דרך החיפוש “*שם הדגם* DPC Latency”.

בתמונה בראשית הפסקה אתם יכולים לראות דוגמה לתוצאות בדיקה שנעשתה באמצעות תוכנה למדידת DPC Latency בשם LatencyMon. במקרה הזה תוצאות הבדיקה טובות, ויכולות להעיד כי המחשב הנבדק מתאים לעבודות אודיו. ניתן לראות כי רשום בירוק משפט שמעיד כי המחשב מתאים לעבודה עם אודיו בזמן-אמת ללא נפילות ועכבות.

 

מחשב נייד לאודיו, חשיבות החיבוריות ואמצעים הנלווים

מחשב נייד לאודיו, חשיבות החיבוריות ואמצעים הנלווים - מכללת BPM

בין אם אתם אנשים של PC או Mac, חשוב לוודא כי המחשב ברמה הבסיסית שלו תואם את צרכי החיבוריות שלכם. חשוב שלמחשב שלכם יהיו חיבורים התואמים את הציוד שאתם הולכים להשתמש בו – לדוגמה, מומלץ שכרטיס הקול שלכם (או זה שאתם מתכננים לרכוש בעתיד) יוכל להתחבר ישירות לאחד מחיבורי המחשב (בין אם USB, Thunderbolt או אחרים) ולא דרך מתאם / Hub / תחנת עגינה, כך שכרטיס הקול (אולי המעבד הכי חשוב בהקשר של זרימת האודיו במחשב) יוכל לעבור ללא מתווכים באמצע שעלולים להשפיע על איכות החיבור.

בנוסף, במידה והתקציב מאפשר לנו, עדיף שנשקיע בנפח זיכרון שיספק אותנו כבר ברמת המובנה במחשב. ניתן כמובן להסתמך על כוננים חיצוניים, ולצרכים כמו גיבוי תקופתי זה אפילו חובה, אך האידיאל הוא כי המחשב יכול להכיל בנפח שלו את רוב ככל הכלים שאנחנו צריכים כדי שהמחשב יהיה בתפקוד מלא.

 

מחשב נייד להפקה, מה החלקים החשובים?

מחשב נייד להפקה, מה החלקים החשובים? - מכללת BPM

המחשב שלנו מורכב ממספר חלקים במערכת שאחראיים על אספקטים שונים של הביצועים שלו, ועל כך הרחבנו במאמר שלנו על בניית מחשב אודיו. לכן במקום להרחיב כאן על חשיבות כל חלק, נספר על כמה מההמלצות שלנו למפרט מינימלי ומומלץ של מחשב, בין אם PC או מאק.

קטגוריית “המינימום ההכרחי” רלוונטית למעוניינים בהרצת תוכנות דיג’יי ופרויקטים בתוכנות DAW בסדר גודל קטן עד בינוני, “המומלץ” יספק אתכם גם לפרויקטים כבדים יותר שהם מרובי ערוצים ופלאגינים, ו”האופטימלי” הוא המומלץ ביותר לכלל העבודות האודיו וככל הנראה יספיק לכם גם שנים קדימה.

והמלצותינו הן:

מעבד (CPU) – המינימום ההכרחי: מעבד אינטל i5 סדרה 12000 או מעבד AMD Ryzen 5 סדרה 5000. המומלץ: מעבד אינטל i7 או i9 סדרה 12000 או מעבד AMD Ryzen 9 סדרה 5000. האופטימלי: מעבד M1 / M1 Pro / M1 Max (נכון להיום זמין במחשבי Mac בלבד).

זיכרון RAM – המינימום ההכרחי: 8GB. המומלץ: 16GB ומעלה. האופטימלי: 32/64GB (במחשבי M1 של מאק ניתן להסתפק גם ב-16/32GB).

זיכרון קשיח – המינימום ההכרחי: 512GB/1TB HDD. המומלץ: 1TB/2TB SSD. האופטימלי: 1TB/2TB SSD + כונן SSD חיצוני (נפח לפי הצורך).

כרטיס גרפי (GPU) – הכרטיס הגרפי המובנה במחשב יספיק לכם בהנחה והמחשב מיועד לשימושי אודיו.

חיבוריות – המינימום ההכרחי: חיבור USB 2.0 אחד. המומלץ: חיבור USB-C 3.0/3.1 (תואם Thunderbolt) + חיבור USB רגיל. האופטימלי: 2 חיבורי USB-C (תואמי Thunderbolt) + 2 חיבורי USB.

 

לפטופ לתקלוט והפקה, PC או מאק?

לפטופ לאודיו, PC או מאק?

שאלת הפיסי או מאק כבר שנים נחשבת לאחת השאלות הסוערות יותר בתחום מחשבי האודיו, וגם מחוץ לו. מחשבי ה-PC וה-Mac נמצאים כבר זמן רב בתחרות, כאשר נראה שכל פעם האחת תופסת יתרון קל על השנייה, ונדיר שהאיזון נשאר על כנו ליותר ממספר שבועות או חודשים.

כמובן שאחת הסיבות לכך היא כי אין לשאלה זו תשובה חד-משמעית – הרבה מאיתנו גדלו על ממשק ה-Windows של מחשבי הפיסי ולעבור למערכת הפעלה חדשה לגמרי יכול להרגיש כמו תהליך מורכב, מה גם שמחשבי המאק לרוב יציעו מפרטים טכנים זהים לאלו של הפיסי במחירים יותר גבוהים. מצד שני, מחשבי המאק תמיד נחשבו המלכים הבלתי מעורערים של היציבות (דבר אינטגרלי להופעות לייב עם מחשב ועבודות אודי ובכללי), ובזכות היותם מערכת סגורה יותר מהפיסי, נחשבים מחשבים אופטימליים יותר אשר “מוציאים יותר” ממפרטים זהים בפיסי וגם בעלי אורך-חיים שגובר על ה-PC.

נכון לכתיבת מאמר זה (סוף 2021), אפשר לומר שאפל ומהפכת מעבדי ה-M1 (ובמיוחד נגזרותיו החדשים יותר, M1 Pro ו-M1 Max) לקחה את מחשבי המאק כמה צעדים קדימה לעומת מחשבי ה-PC הניידים. המעבדים החדשים בתצורת ה-ARM, שדומה למעבדים שנמצאים בסמארטפונים (והחליפו את מעבדי האינטל שקיימים גם במחשבי הפיסי), מציגים ביצועים חסרי-תקדים שבאים לידי ביטוי במיוחד בעולמות כמו האודיו, בהן כוח רב לעיבוד ריבוי משימות קטנות חשוב לעיתים יותר מעיבוד משימות גדולות במיוחד כמו משחקי וידאו כבדים. אז אם אתם שואלים אותנו, נכון להיום יכול להיות ששווה לכם לשקול את מחשבי ה-M1/M1 Max/ M1 Pro) של Mac כאופציה אופטימלית יותר לעבודת אודיו, זה כמובן לפחות עד שמחשבי ה-PC יצטרפו למהפכה.

אם בכל זאת בחרתם במחשב נייד מסוג PC, אנו ממליצים בעיקר על דגמים של היצרניות Lenovo, Dell ו-Asus, בכפוף לתוצאות DPC Latency פרטניות של דגמי החברה.

 

רוצים ללמוד מוזיקה, סאונד, תקלוט והפקה מוזיקלית בצורה מקצועית? לפרטים על לימודי סאונד, הפקה ותקלוט במכללת BPM