איך יוצרים את הסאונד של טיים אימפלה (Tame Impala)?

טיים אימפלה (Tame Impala) היא הפרויקט המוזיקלי של המוזיקאי והמפיק האוסטרלי קווין פארקר (Kevin Parker). במהלך קריירה של כעשור צבר קווין פארקר דרך הפרויקט שלו המון תשומת לב והצלחה, ואף היה מועמד לגראמי על שני האלבומים האחרונים שלו. למוזיקה שלו יש סאונד ייחודי אשר נחשב שילוב של מוזיקה בת-ימינו יחד עם “תחייה” של פסיכדליית שנות ה-60 וה-70. במהלך מאמר זה ננסה להדריך אתכם כיצד ניתן להשיג את הסאונד הכל-כך נחשק הזה!

רוצים ללמוד להפיק את היצירות שלכם? לפרטים על קורסי סאונד והפקה ומסלולים מקיפים במכללת BPM

 

סאונד שירה (Vocals)

דבר שמאוד אופייני למוזיקה פסיכדלית הוא טיפול מיוחד בשירות. בזמן שבפופ רוב הזמן תמצאו ווקאלס שהם מאוד פרונטאליים, ויחסית יבשים ונקיים מאפקטים, אצל טיים אימפלה תוכלו למצוא הרבה סוגים שונים של עריכות מיוחדות.

 

ריוורב ודיליי (Reverb & Delay)

ברוב ההפקות של טיים אימפלה ניתן לשמוע בבירור שהווקאלס נשמעים מרוחקים יחסית. אפקט זה מתקבל ע”י תוספות של ריוורב (סביר להניח כי באינסרט ולא בשליחה, עם אחוז Wet גבוה יחסית), ועם דיליי  קצר אשר נותן תחושת גודל ומוסיף לריחוק. את כל האפקטים האלה משיג קווין דרך השימוש ב-Boss VE-20 Vocal Performer, יחידה המשמשת לעריכות מתקדמות של ווקאלס הן בסטודיו והן בלייב.

לחצו למדריך טכניקות הפקה עם ריוורב ודיליי!

 

דיסטורשן וסטורציה (Distortion & Saturation)

השימוש בדיסטורשן על כל סוגיו משמש המון מפיקים מכל הז’אנרים לטובת שינוי הגוון של סאונדים מסוימים. זאת בעצם אחת השיטות להשיג את הגוון ה”חם” שהמון מפיקים מחפשים. שימוש מגניב נוסף הוא תוספת דיסטורשן על זנב של דיליי, ככה שככל שההחזרים מתמשכים, הם גם נהיים יותר ויותר מלוכלכים ו”מדוסטרסים”.

 

דוגמה : בשיר Expectation – באזור ה2:00, שימו לב כי זנב הדיליי מקבל גוון מלוכלך ככל שממשיך

סאונד גיטרות חשמליות

כמובן שאי אפשר לדבר על הסאונד של טיים אימפלה בלי לדבר על הסאונד של הגיטרות החשמליות. דווקא במובן הזה קווין הולך בצורה יחסית מסורתית ונאמנה לעולם הפסיכדליה, אך כמובן עם כמה שכלולים משלו.

 

אופן הקלטה

בזמן שרוב הגיטריסטים בד”כ ישימו מיקרופון על מגבר הגיטרה ויקליטו את התוצאה לתוכנה, קווין עושה שימוש בטכניקת ה-Direct Injection\DI, אשר מאפשרת חיבור גיטרה באופן ישיר לקדם-מגבר ללא מעבר דרך הגברה אקוסטית. קווין משתמש ב-Seymour Duncan KTG-5, שהוא DI אנלוגי ישן (אשר בעקבות השימוש של קווין עלה ערכו בכמה מאות דולרים).

 

פאז וקורוס (Fuzz & Chorus)

הפאז (Fuzz) הוא אחד מאבני היסוד לפסיכדליה והסיבה לכך היא הגוון הייחודי שלו. הפדאל שקווין משתמש בו הוא ה-Dunlop Fuzz Face, מהמפורסמים מסוגו ונעשה בו שימוש נרחב גם ע”י אמנים אגדיים כמו ג’ימי הנדריקס, דיוויד גילמור (Pink Floyd), ג’ורג’ האריסון (The Beatles) ועוד!

קורוס (Chrous) לעומת זאת נותן תחושת עיבוי ושומן. הוא עושה זאת ע”י חזרה על הסיגנל (כמו דיליי!) במהירות מאוד מהירה עד אשר היא משתלבת עם הסיגנל המקורי.

לפעמים נשמע את השימוש בשני האפקטים יחדיו!

 

דוגמה : בשיר Elephant, ניתן לשמוע שימוש בפאז וקורוס יחדיו על הגיטרה כבר בהתחלה

 

פייזר (Phaser)

פייזר הוא בהחלט אפקט אשר מגדיר באופן מובהק את הסאונד של טיים אימפלה. קווין בעצמו מציין שאם הוא היה יכול, הוא היה מעביר את ארוחת הבוקר שלו דרך האפקט הזה! את הפייזר תוכלו לשמוע בחלק מאוד נכבד מהשירים של טיים אימפלה. הפייזר שבדרך כלל תראו בלוח הפדלים (Pedalboard) של קווין יהיה ה-Electro Harmonix Small Stone.

 

סינת’יסייזרים (Synthesizers)

החל מ-Lonerism (אלבום המופת של קווין מ-2012) והלאה תוכלו לשמוע את הסינת’יסייזרים כחלק בלתי נפרד מהסאונד של טיים אימפלה. קווין מעיד כי הוא פריק של נוסטלגיה, ואין דרך יותר טובה להשגת הנוסטלגיה משימוש בסאונדים שמאפיינים את העבר.

את הסינת’יסייזרים שקווין עושה בהם שימוש נרחב בהפקות שלו כנראה שלא תוכלו להשיג בקלות רבה, וברוב המקרים רק ביד שנייה. אך כיום קיימים חידושים אשר לא רחוקים מאוד מהמקור – כדוגמת ה-Roland JU-06, שהוא שיחזור מודרני של ה-Roland Juno 106 שקווין עושה בו שימוש נרחב, ונחשב מאפיין מובהק של שנות ה-80. סינת’ים נוספים שניתן למצוא ברפרטואר של קווין הם ה-Sequential Circuits Pro One, Moog Sub Phatty ועוד רבים!

 

סיכום ולינקים שימושיים

ניתן לדבר על השימוש של קווין או כל מוזיקאי אחר בציוד מסוים. אם אתם מעוניינים לגלות עוד על הציוד של קווין (ומוזיקאים רבים אחרים) מוזמנים להיכנס לדף האמן של האמן הרצוי באתר Equipboard.com, לדוג’ דף האמן של קווין פארקר.
אך התבוננות מעמיקה יותר על הציוד שקווין משתמש בו תביא אתכם למסקנה שבהרבה מקרים לא מדובר בציוד יוקרתי כלל! ממליצים לכם כיוצרים ומפיקים צעירים לגבש חזון לגבי איך אתם רוצים להישמע, ולנסות למצוא זאת דרך הכרת הציוד שיש ברשותכם לעומק.

בהצלחה!

 

רוצים ללמוד להפיק את היצירות שלכם? לפרטים על קורסי סאונד והפקה ומסלולים מקיפים במכללת BPM

 

למאמרים נוספים בסדרת ניתוח הפקות:

רדיוהד (Radiohead)

אנדרסון .פאאק (Anderson .Paak)

קנדריק לאמאר (Kendrick Lamar)

טיים אימפלה (Tame Impala)

בליס (BLiSS)

מייסיו פלקס (Maceo Plex)

פארל וויליאמס (Pharrell Williams)

רד אקסס (Red Axes)