עיצוב והרחבת סטריאו (Stereo Imaging), מדריך למתחילים

אחת הבעיות הנפוצות בקרב מיקסים של טכנאים פחות מנוסים היא תמונה סטריאופונית דלה/צרה. למרות השימוש הרב שנעשה בצידוד, לא תמיד השיבוץ על התמונה הפנורמית הוא מה שיתן למיקס את תחושת הרוחב שהמון אנשי סאונד והפקה מחפשים שיהיה להם. במאמר נדבר על סטריאו, הרחבות סטריאופוניות ושיטות מיקס שיסייעו לכן בהגדלת תחושת הרוחב במיקס.

 

רוצים ללמוד סאונד והפקה מוזיקלית? לפרטים על מסלול BSP המקיף להפקה מוזיקלית במכללת BPM לחצו כאן

 

מה זה Stereo?

מה זה סטריאו? - מכללת BPM

לפני שניכנס בהרחבה על שליטה ברוחב הסטריאופוני, חשוב להבין מהו סטריאו באופן בסיסי. אפקט הסטריאו, שיכול להתקיים דרך השימוש במערכות שמע של יותר מרמקול אחד ונכנס לשימוש באמצע המאה ה-20, הוא למעשה אשלייה פסיכו-אקוסטית.

במקור, מערכות הסטריאו היו אמורות להכיל 3 רמקולים: ימין, מרכז ושמאל. אך חוסר הפרקטיות והנוחות של 3 רמקולים הביאה לצורך בפחות מכך, מה שהביא לגילוי אשליית הסטריאו: כאשר נשמע סיגנל אודיו שיוצא בעוצמה שווה מ-2 רמקולים שונים, כאשר אנחנו במרחק שווה מהרמקולים והם אחד מהשני, תתקבל אשלייה בה הסאונד שיוצא נמצא במרכז, כאשר הנחתה או הגברה של הסיגנל באחד מהצדדים ייתן תחושה כי הסיגנל ממוקם יותר לצד (הצד בעל העוצמה החזקה יותר “ימשוך” אליו את המידע).

אשליית התמונה הסטריאופונית נשענת על העיקרון ה-Phantom Center Speaker, שבא לתאר את הרמקול האמצעי הדמיוני שנוצר דרך תופעה זו.

 

טכניקות להשגת מיקס סטריאו רחב עם Stereo Imaging

קיימות מספר שיטות להשגת תחושה של מיקס רחב יותר.

 

הרחבת סטריאו עם שיטת ה-LCR

שיטת ה-LCR (ר”ת Left Center Right) באה לומר כי למרות שהמיקסרים איתם נעבוד יאפשרו לנו לבצע צידודים חלקיים במספר רב של רזולוציות, ניצול האפשרות זו יכול ליצור פוטנציאלית יותר חסרונות מיתרונות – מבין השאר גם מיקס שאינו מספיק רחב. לכן בעבודה ע”פ עיקרון ה-LCR, לא נשתמש בצידודים חלקיים, אלא בצידודים קיצוניים בלבד (Hard Pan).

התוצאה שבדרך כלל תתקבל תהיה הישארות במרכז של אלמנטים שנמצאים בפוקוס של היצירה, לרוב השירה המרכזית (Lead Vocal), באס, קיק וסנייר, בעוד ששאר האלמנטים (כמו גיטרות, סינת’יסייזרים ואפקטים) יצודדו באופן קיצוני ימינה ושמאלה, בדגש על בחירת צדדים תוך כדי שאנחנו מנסים למנוע מיסוך הנובע מהבדלים בדינמיקה וחפיפה בטווח תדרים.

השיטה לא תמיד תהיה יעילה או בריאה למיקס שתחפשו, אך מומלץ להתנסות בה באופן מלא או חלקי על המיקסים שלכם.

 

מיקס סטריאו רחב עם Stereo Imagers

iZotope Ozone Imager - מכללת BPM

כיום קיימים פלאגינים אשר מטרתם לשלוט ברוחב הסטריאופוני של ערוצים בודדים / קבוצות ערוצים, ויכול לעזור לכם לעצב את התמונה הסטריאופונית שלכם דרך הרחבה והצרה פרטנית של כל אלמנט במיקס שלכם.

שימו לב כי שימוש קיצוני בפלאגינים אלו עלול לפגוע באיכות, אנרגיה ובאיזון של אותם אלמנטים במיקס, לכן חשוב להיות עדינים בעבודה איתם, ולשים לב דרך השוואה שלא מתקבלים תוצרי-לוואי שליליים.

העיקרון גם נכון לתדרים מתוך ערוצים קיימים. כחוק כללי שאינו תמיד מדויק, ככל שתדר גבוה יותר, כך נרגיש יותר צידוד שלו. לכן נסו להשתמש בעיצוב Multi-Band (עבודה דרך חלוקה לטווחי תדרים של הסיגנל) בכדי להתנסות בהרחבה חלקית של ערוצים.

דוגמה מעולה לפלאגין מסוג זה הוא ה-Imager, ממשק ההרחבה הסטריאופונית שמגיע כחלק מממשק המאסטרינג Ozone של iZotope.

 

שיפור Stereo Width בשימוש עם מיד/סייד (M/S)

מה זה מידסייד (Midside)? - מכללת BPM

טכניקת ה-Mid/Side גם היא יעילה במיוחד להרחבות סטריאופוניות. בין אם אתם עובדים על ערוץ בודד או אפילו על כל המיקס, עיבוד או עריכה של ערוץ בצורה בה המרכז מוחלש והצדדים חזקים יותר, תיצור תחושת רוחב בצורה מסוימת.

שימוש במיד/סייד יכול לסייע לכם בלפתור בעיות מיסוך דרך ניקוי תדרים לא הכרחיים מהמרכז, שעל הדרך תרוויחו גם רוחב סטריאופוני מאותם אלמנטים. גם הניקיון שיתקבל יעזור לכם לקבל מיקס צלול יותר.

 

יצירת רוחב סטריאופוני דרך עיבוד / הפקה

הרחבת סטריאו דרך אוטומציות - מכללת BPM

כל איש סאונד מנוסה יגיד לכם שמיקס שיישאר סטטי לאורך כל היצירה יהיה הרבה פחות מרגש ממיקס שמשתנה בין חלקי היצירה דרך אוטומציות ושימוש בכלים שונים.

בהרבה מאוד פעמים, תחושת הרוחב הסטריאופוני תהיה פסיכולוגית (מעבר לאשלייה הפסיכו-אקוסטית), עקב עיבוד אשר יוצר ניגודיות ברוחב הסטריאופוני בין חלקים שונים של היצירה. ניתן להשיג זאת דרך שימוש נכון בעיבוד, כמו השמטה והחזרה של כלי נגינה מסוימים או טכניקות הפקה כמו שימוש באוטומציות לאורך היצירה של צידוד ואפקטים שונים לעיצוב תמונת הסטריאו.

 

לקריאת מדריכי מיקס ומאסטרינג נוספים:

מיקס ומאסטרינג, מאגר מדריכים וטיפים

מיקס, מדריך למתחילים

מיד/סייד

יצירת מיקס סטריאופוני רחב

מיקס על ערוץ המאסטר (Mix Buss Processing)

עיבוד מקביל (Parallel Processing)

איך עושים מיקס בצורה נכונה?

מאסטרינג, מדריך וטיפים למתחילים