לימודי סאונד ולימודי הפקה מוזיקלית, מה ההבדל?

מה ההבדל בין לימודי סאונד ללימודי הפקה מוזיקלית? היא מבין השאלות שאנחנו מקבלים הכי הרבה. יש לא מעט משותף בין השניים, אך חשוב לומר כי אין התחומים מחייבים להיות כרוכים יחדיו באופן ישיר. במאמר זה נבהיר את ההבדל בין שני התחומים המקצועיים הללו וכיצד זה בא לידי ביטוי בלימודי מוזיקה מקצועיים. בשביל לדעת את ההבדל בין שני תחומי הלימוד הללו, חשוב שנגדיר מה כל אחד מעולמות התוכן כולל.

 

 

מה זה הפקה מוזיקלית?

מה זה הפקה מוזיקלית?

הפקה מוזיקלית היא תהליך שעובר כל תוצר מוזיקלי מהשלב שבו הוא נוצר ועד שהוא הופך לתוצר מוגמר שמופץ לצריכת ההמונים. מדובר בהגדרה כללית, ולא סתם – למוזיקה יש המון גוונים, צורות, ז’אנרים וסגנונות שמשפיעים באופן ישיר על כל שלב בתהליך ההפקה המוזיקלית, והתהליך כמעט לעולם לא יהיה זהה לחלוטין בין שתי יצירות שונות. ברמה המעשית, מדובר בתהליך בו בהתאם לתוצר הראשוני, יעשו שלבים כמו יצירת מבנה, כתיבת עיבוד, הקלטות, עיצוב צליל, מיקס ומאסטרינג ועוד.

על תהליך ההפקה המוזיקלית לרוב ינצח המפיק המוזיקלי, איש/אשת מקצוע שהופקד/ה להעביר את היצירה את כלל שלבי התהליך הנדרש כדי שתהפוך לתוצר לשביעות רצונו של היוצר/ת, ובהתאם ליכולותיו של המפיק המוזיקלי, הוא יבצע באופן ישיר או עקיף את שלבי התהליך הזה. בהרבה מקרים, מפיק מוזיקלי ייעזר במפיק/ים מוזיקלי/ים אחר/ים אשר מתמחים בהיבטים שונים של תהליך ההפקה כדי להגיע לתוצר הכי איכותי שמתאפשר לו בהתאם לרצונות היוצר/ת.

 

לימודי הפקה מוזיקלית, מה לומדים?

לימודי הפקה מוזיקלית, מה לומדים?

עקב הגמישות בהגדרה של תהליך ההפקה המוזיקלית עצמו, לימודי הפקה מוזיקלית יציעו התמקצעות בתחומים שונים ובצורות שונות המרכיבות את תהליך ההפקה המוזיקלית השלם. לרוב, בלימודי הפקה מוזיקלית תלמדו את הדברים הבאים: הפקה מוזיקלית עם תוכנת DAW (כמו קיובייס או אבלטון), עיבוד מוזיקלי ותזמור, סאונד, סינתזה, מיקס ומאסטרינג, לימודי תעשיית המוזיקה ושיווק עצמי ועוד רבים.

בגלל שהפקה מוזיקלית בהרבה מובנים מצריכה גם יכולות ניהול פרויקטים ויכולת התנהלות בין-אישית ברמה גבוהה, הלימודים יכללו עיסוק בפן האנושי של המקצוע, דינמיקה מקצועית, חוזים לעבודה על מוזיקה, אפיקי פרנסה ועוד.

 

מהו תחום הסאונד?

לימודי סאונד מקצועיים, מה לומדים?

תחום הסאונד (Audio Engineering) הוא במובן מסוים תת-תחום של עולם ההפקה המוזיקלית, אך בגלל שהוא מאוד רחב בפני עצמו וגם מצריך התמקצעות ארוכת-שנים כדי להגיע לרמה מקצועית גבוהה, הוא נחשב גם תחום מקצועי עצמאי מעולם ההפקה המוזיקלית, שכן ניתן להיות מקצוען בתחום הסאונד ללא הרבה ידע בתהליך ההפקה המוזיקלית השלם.

כאנשי סאונד ניתן להיות טכנאים מקצועיים בכל אחת משלושת השלבים האינטגרליים של סאונד בתהליך ההפקה המוזיקלית: הקלטות, מיקס ומאסטרינג. התעשייה מלאה באנשי מקצוע אשר מבצעים אחד או כמה מהתהליכים הללו לפרנסתם העיקרית.

 

לימודי סאונד מקצועיים, מה לומדים?

לימודי סאונד מקצועיים, מה לומדים?

כמו שציינו, ישנם 3 תחומים מרכזיים של סאונד בהקשר של הפקה מוזיקלית. אך מעבר לעולם הסאונד בהקשר של עולם ההפקה המוזיקלית, עולם הסאונד הוא עולם ידע רחב אשר חוצה את גבולות תהליך ההפקה המוזיקלית, וכמובן גם נוגע לא מעט לתחומים שונים כמו סינתזה ועיצוב צליל, טכנולוגיות מוזיקה וצרכנות מוזיקה.

לימודי סאונד לרוב יהיו מורכבים מלימודים מעמיקים של תורת הצליל, אקוסטיקה בחלל, פסיכו-אקוסטיקה, מרכיבי אולפן ההקלטות, הכלים המקצועיים להקלטות, מעבדים ואפקטים שונים בעולם הסאונד, טכניקות הקלטה שונות, טכניקות מיקס שונות, מאסטרינג ועוד. חלק מלימודי הסאונד יתמקדו בנתינת הכלים לעבודה באולפן ביתי, למפיקים ואנשי סאונד המעוניינים להקים אולפן משלהם באופן עצמאי, בעוד שאחרים יתמקדו יותר בעבודה באולפנים מסחריים חיצוניים, אשר לרוב יכללו יותר ציוד, חללים מטופלים אקוסטית ברמה גבוהה ועוד אמצעים אשר מאפשרים הקלטה איכותית.

באופן אידיאלי, לימודי סאונד ימקצעו אתכם על אופן העבודה באולפן ועל הכלים הנדרשים כדי לעשות זאת, כך שבסוף הלימודים תקבלו את הכישורים והכלים המתאימים לעבודה בכל אולפן אשר תהיו בו, בין אם ביתי, מסחרי או מה שביניהם.

 

רוצים ללמוד את תחומי הסאונד וההפקה המוזיקלית בצורה מקצועית? לפרטים על מסלול BSP המקיף לסאונד והפקה מוזיקלית במכללת BPM