טכניקות סאונד והפקה – ריבוי שכבות (Multi-Layerying)

בהרבה הפקות מקצועיות ברמה בין-לאומית, נשמע איכות סאונד מסוימת שהמון מפיקים ויוצרים צעירים תוהים איך להשיג אותה. הסאונד הגדול והרחב שמאפיין מאוד את המיינסטרים (וגם הפקות קטנות יותר) כולל בתוכו שימוש בטכניקות סאונד והפקה אשר גם מפיקים צעירים יכולים לעשות בהם שימוש. ריבוי שכבות במקרה הזה הוא נפוץ מאוד, ובמאמר זה נסביר את הטכניקה וכיצד ניתן להשתמש בה.

 

רוצים ללמוד סאונד והפקה באופן מקצועי? למידע על קורסים ומסלולים מקיפים בסאונד והפקה במכללת BPM

 

סאונד גדול ורחב – מהו ריבוי-שכבות?

כשנאזין לשיר או טראק – מה אנחנו באמת שומעים? ברוב המקרים נשמע את מה שנמצא בקידמה – ה-Front. ברוב המקרים זה יהיה הביט, הזמר, הכלים המלודיים והבאס. אבל למה לא תמיד נקבל את הסאונד הענק הזה כשאנחנו מקליטים יצירה או טראק בהרכב דומה? מפני שיש תפקידים מחוץ לפרונט שמתנגנים.

הכוונה היא שלמרות שיש מספר תפקידים שאנחנו שומעים בבירור, ישנם מתחת לפני השטח עוד תפקידים רבים אשר מתנגנים, ולא תמיד יהיה לנו קל לשמוע אותם, אבל הם תורמים לתחושת עיבוי שקשה לפספס.

מדובר בתפקידים שלא אמורים להישמע, ונרגיש בחסרונם רק אם נשתיק אותם תוך כדי שהשיר מתנגן. ברוב המקרים אותם “תפקידים” ינוגנו בסינכרון מושלם לתפקידים אחרים ולכן יהיה קשה לעלות עליהם.

 

איך משתמשים בMulti-Layering?

לריבוי-שכבות יש מספר טכניקות, שלכולן עיקרון דומה אך השימוש בהן באופן פרקטי קצת שונה.

 

הרחבה ועיבוי דרך ריבוי הקלטות (Overdubbing)

מכירים את זה שאתם מקליטים תפקיד מוזיקלי כלשהו, אך הסאונד נשמע קטן, עמום ורזה? אז נסו את הדבר הבא – פעם הבאה שאתם מקליטים תפקיד כלשהו, הקליטו אותו יותר מפעם אחת, בצורה כמה שיותר נאמנה להקלטה הראשונית (מבחינת אופן הנגינה/שירה וכמובן עמידה בקצב).

לאחר שקיבלתם שתי תוצאות דומות ככל הניתן, נסו לצדד את הערוץ הראשון שמאלה (לא חובה באופן קיצוני) ואת השני ימינה. אם עשיתם זאת בצורה נכונה, כבר בשלב הזה תשימו לב שהסאונד קיבל טוויסט לרוחב שלו, וכי פתאום הוא נשמע דומה, רק גדול יותר.

חשוב לציין כי הטכניקה הזאת עובדת בעיקר עם סאונדים אקוסטיים – כלומר אם תקחו את תפקיד הסינת’יסייזר שלכם (או כל כלי אלקטרוני אחר לצורך העניין) שמוקלט באופן מדויק עם MIDI, האפקט לרוב יאבד את המשמעות שלו.

באותה דרך ניתן גם לעבות את הסאונד – כלומר לתת לו מין “שומן” כזה שיגרום לו להרגיש יותר אמיתי, ובפרצוף. במקום לצדד את התפקידים, נגנו אותם בכוונה באותו מקום בתמונה הסטריאופונית ותראו מה יוצא! במידה והתוצאה יוצאת רועשת מדי, הנמיכו בווליום את אחד התפקידים, ואז העלו אותו בהדרגה תוך כדי שהראשון מתנגן עד שמתקבלת התוצאה הרצויה.

 

בשיר Oh! Darling של ה-Beatles, ניתן לשמוע שירה רגילה בבתים אל מול שירה מוכפלת בפזמונים

 

עיבוי סאונד דרך ריבוי תפקידים (Triggers) והכפלות (Doubling)

שיטה נוספת לעבות תפקיד מוזיקלי מסוים היא דרך ריבוי תפקידים דומים לו.

דרך אחת שיכולה לעבוד היא לקחת את התפקיד המוזיקלי המקורי, ולהקליט מחדש\להעתיק את המקור באוקטבות מעל ומתחת! ניתן גם להשתמש בסאונדים אחרים שמשתלבים איתו בצורה שיוצרת סאונד אחד הומוגני, שלא נשמע כמו המון תפקידים שונים.

שימו לב כי במידה והתפקידים יוצרים מיסוך (Masking) ביניהם במקום להעשיר את המקור, ניתן להשתמש ב-EQ על כל אחד מהתפקידים בכדי לתחום כל אחד מהם לתחום התדרים הרצוי.

גם כאן תקפה העצה לגבי תוצאה שיוצאת אגרסיבית מדי – את השכבות החדשות מומלץ להוריד לגמרי מבחינת ווליום ואז להעלות באופן הדרגתי כך שלא מתנגשות עם הסאונד המקורי.

דרך נוספת שיכולה לעבוד ותקפה בעיקר לתפקידי קצב, היא ריבוי תפקידים. לדוגמה, במידה ויש לכם תוף סנייר במערכת התופים שאתם רוצים לעבות – הוסיפו עוד סאמפלים או הקלטות נוספות ששונות מהמקור ככה שישתלבו יחד. מומלץ לשים כאן דגש על מרווח הזמן בין הסאמפלים/הקלטות, שכן הבדל של מילי-שניות יכול ליצור הבדל עצום בסאונד הסופי.

 

הרחבת סאונד דרך עיבוד-מקביל (Parallel Processing)

עד עכשיו נגענו בתוספות של ערוצים חדשים לסאונד קיים על מנת לעבות אותו, אך קיימת גם השיטה של עיבוד במקביל. הכוונה היא כי אנחנו יוצרים מידע חדש שמתבסס באופן ישיר על הסאונד המקורי. הנה עוד 2 דרכים לעיבוי הסאונד ללא כתיבה חדשה:

 

קימפרוס פרללי (Parallel Compression)

יש לפתוח ערוץ שליחה עם קומפרסור קיצוני מאוד (סף/Threshold נמוך מאוד, יחס/Ratio גבוה מאוד, מעטפת מהירה) ולשלוח אליו באופן הדרגתי את הסיגנל המקורי. התוצאה תוסיף לכם המון בשר ופאנץ’ לסאונד!

 

עריכה לפי תחומי תדרים (Multiband Processing)

יש לקחת את הסאונד ולחלק אותו ללפחות 2 תחומי תדרים (ע”פ נוחות, יכול להתבצע ע”י הכפלה של הערוץ ועל כל אחד מהם EQ עם band-pass שמאפשר רק את טווח התדרים שברצונכם לערוך), ואז לערוך כל תחום תדרים בנפרד. דרך מומלצת לעשות את זה לרוב תהיה לשים קומפרסור על הטווח הנמוך (Low-end), ולשים טיפה דיסטורשן או סטורציה (Distorsion/Saturator/Amp Simulator) על האמצעים ומעלה (Mid, High-Mid, High וכו’).

 

 

רוצים ללמוד סאונד והפקה באופן מקצועי? למידע על קורסים ומסלולים מקיפים בסאונד והפקה במכללת BPM

 

לקריאת מדריכי הפקה נוספים:

טכניקת ריבוי-שכבות

מניפולציות אודיו

סאמפלינג

סיידצ’יין