איך להגיע למיקס המושלם במוזיקה אלקטרונית

החיים הם מרדף אינסופי אחר המיקס המושלם. אם אתם מזדהים עם המשפט הזה, כדאי לכם לקרוא הלאה. אם גם אתם מבלים ימים כלילות בניסיונות אינסופיים להרכיב את הפאזל הבלתי אפשרי הזה שנקרא מיקס מעולה, יש לנו כמה טיפים בשבילכם. לכולנו יש אחלה רעיונות שהעלינו לנייר בשלבים מוקדמים של העבודה: בייסליין, מלודיה, פדים, חטיבת קצב עשירה. אך ברור היה לנו תמיד שיגיע שלב המיקס, השלב בו כל דציבל ב-EQ יכריע בין מיקס מעולה לסתם עוד טרק. הבאלאנס הסופי בין הצלילים, זה שצריך להוות מצד אחד איזון מושלם ומצד שני ריגוש טוטאלי.

הבעיה הקשה ביותר במיקסינג היא מיקסוס התדרים הנמוכים שם נמצאים בדרך כלל הקיק והבאס. שני התפקידים הללו מהווים את היסודות של כל טרק, וממש כמו יסודות של בניין הם חייבים להיות מושלמים כיוון שעליהם בנוי הכל. במאמר זה אני רוצה להתמקד במיקסוס הסאבים (Subs) שהם התדרים הנמוכים ביותר- מתחת ל hz100.

האתגר במיקסוס הסאבים:

1. אי אפשר לשמוע אותם כמו שצריך בחדר קטן שאינו מטופל אקוסטית בהרבה מלכודות באסים. הסיבה לכך היא הגלים העומדים, שהם נושא למאמר בפני עצמו.
2. מוניטורים מסוג Nearfield המיועדים לעבודה בחדרים קטנים מקשים מאוד על העבודה כיוון שהם לא נותנים לנו תמונה ברורה מתחת ל 50 hz. לכן חשוב מאוד למקסס גם על רמקולים גדולים. מי שעובד בתור DJ יכול לבדוק את הסאבים על ה PA של המועדונים בהם הוא עובד.
מי שלא, יכול להוסיף לסטודיו סאב וופר שייתן את התדרים הנמוכים. קומבינה אחרת היא למקסס על מערכת סטיראו גדולה. אני באופן אישי ממקסס את הסאבים על הרמקולים הענקיים שיש לי בסלון. הם לא מגיעים לרמת הדיוק של המוניטורים בסטודיו אך אפשר לשמוע בהם את הסאבים בבירור.

בייסליין:

אז אחרי שדאגנו לשמוע את הסאבים כמו שצריך, נבין מיד שבטווח התחתון- ומדובר בעיקר ב”אוקטבה השנייה” (40-80hz )- יש מעט מקום והקיק והבאס מתחרים עליו. כאן על המפיק להכריע למי הולכים הסאבים- לקיק או לבאס? אם לא נעשה זאת כמו שצריך נקבל מיקס מרוח ולא ברור. תהליך קבלת ההחלטה הזאת תלוי בבייסליין שכתבנו.

1. אם הבייסליין כתוב כך שאין באס וקיק בו זמנית אז אין למעשה שום בעייה. מכאן גם ההנחה של יוצרי רבים בתחום מוזיקה אלקטרונית ש:”אסור לכתוב באס על הקיק”.  ברור שכתיבה כזאת הינה מגבילה מאוד.

2. שימוש בקומפרסור בעל אפשרות Sidechain כדי ליצור אפקט Ducking- הנמכה של ערוץ מסויים עם כל קיק. במקרה שלנו אם נשתמש ב Ducking לבייסליין נפתור את בעיית הסאבים כיוון שהבאס יונמך עם כל קיק  והתדירויות המדוברות לא יתחרו על המקום. דבר זה נעשה על ידי שליחת הקיק אל הקומפרסור של הבאס, כך שכל קיק ינמיך את הבאס. מהירות התגובה וחוזקו של האפקט תלויים באיך שנכוון את הקומפרסור. כיוון שהמטרה במקרה זה היא להנמיך את הווליום של הבייסליין אז כמובן שאפשר להשיג אותה גם על ידי ציור אוטומציה או בכל דרך אחרת (ב Ableton Live יש אפקט Autopan שיכול לעשות את העבודה מצויין אם מאפסים את הPhase).

3. אם יש באס וקיק בו זמנית ואנו לא מעוניינים ב DUCKING אז עלינו להחליט מי ייקבל את הסאבים. הורדת הסאבים מהקיק תתבצע בעזרת EQ בעל פילטר HP. כאן כדאי להיזהר כמו רב שמוהל תינוק:
ברור שצריך לחתוך אבל לא יותר מדי! אז עד לאן לחתוך? אם הבייסליין בנוי מטון אחד בלבד אז צריך פשוט לבדוק מה התדירות שלו. אפשר להיעזר בטבלאות Pitch- Frequency אך הכי טוב להשתמש בגל סינוס כדי לבדוק. בTools של קיובייס יש Test Generator שמשמיע גם סינוסים. דרך נוספת היא להיעזר בספקטרום אנלייזר. וכך אם גילינו למשל שמדובר ב 80HZ אז נחתוך את הקיק עם HP עד 80HZ. אם הבייסליין מורכב מכמה טונים אז נקבע איפה לחתוך בהתאם לטון הגבוה ביותר. אם לעומת זאת נבחר להשאיר את הסאבים לקיק אז כדאי להיעזר בספקטרום אנלייזר כדי לגלות באילו סאבים משתמש הקיק ולחתוך מהבייסליין בהתאם.