עיצוב פס קול לסרטים, ראיון עם אייל שינדלר

כולנו זוכרים סרטים שהיממו אותנו לא מעט בזכות פס קול בלתי נשכח – “כלבי אשמורת”, “טריינספוטינג” ו”ספרות זולה” כולם דוגמאות לסרטים בהם המוסיקה שליוותה את הסרט היוותה גורם משמעותי בהצלחתו. אייל שינדלר, מרצה לעיצוב פס-קול במכללת BPM, מספר על נקודות הציון בקריירה שלו ועל משנתו ליצירת פס קול איכותי.

 

רוצים ללמוד מוזיקה לסרטים ומשחקי וידאו בצורה מקצועית? לפרטים על מסלול GFA המקיף לסאונד מוזיקה לסרטים ומשחקי מחשב במכללת BPM

 

 

התחלת את הקריירה שלך בתחום מאוד צעיר, מה משך אותך לתחום ומה הפרויקט הראשון שעשית?

מגיל מאוד צעיר מאוד, ובהשפעת אחיי הגדולים, אהבתי מאוד מוזיקה. התחלתי לעבוד בחברת הגברה בגיל 16, אבל כבר בתקופת בית הספר היסודי הקלטתי וערכתי עם חברים מערכונים בעזרת טייפ דאבל קאסט. כנראה שיש לי איזו שריטה עמוקה לתחום שמקורה בגיל הינקות…

 

פעמים רבות הצלחה או כישלון של סרט טמונים בפס הקול הנכון. מה הקווים שמנחים מעצב פס קול? מהיכן מתחילים?

הכל מתחיל בסיפור. כאשר במאי מביים סרט, הוא רוצה להגיד משהו. חשוב להבין מה הוא רוצה להגיד, מה התפקיד של כל סצנה, ולראות איך אפשר בעזרת הסאונד לעזור להעביר את הסיפור. במקרים רבים נוכל להדגיש בעזרת הסאונד את הסאב טקסט, את מה שהדמויות בסרט לא אומרות, אלא חושבות ומרגישות.

 

האם מעצב פס הקול שותף כבר בשלב כתיבת/עריכת התסריט?

לעתים מאוד נדירות מעצב פס קול יהיה מעורב בשלב הזה של הכנת הסרט, אבל מיד כשהתסריט מוכן מתחיל שלב הקדם הפקה (פרה-פרודקשן) ורצוי שמעצב הפסקול ייכנס כבר בשלב זה, כך הוא יוכל לעבוד בתיאום עם הצוות שמקליט את הסאונד בזמן הצילומים.

 

מהו פס הסרט עם פס הקול הטוב ביותר שיצא לדעתך?

קשה לענות על שאלה כזאת, אבל בהחלט יש במאים שעושים שימוש מצויין בסאונד. למשל סטנלי קובריק, פרנסיס פורד קופולה, מרטין סקורסזה, וו צ’ונג פארק, אנדריי טרקובסקי ועוד.

 

יש במאי מסוים שהיית רוצה לעבוד איתו וליצור פס קול עבור הסרטים שלו?

כל מי שמופיע ברשימה למעלה, או כל מי שמכיר את היצירה של הבמאים האלה, ולמד מהם מה אפשר לעשות עם הפסקול כדי לעזור לסרט. למרות כל זאת, אני מאוד נהנה לעבוד גם עם במאים צעירים, ולהראות להם בחדר העריכה עד כמה הסאונד יכול לעזור לסרט שלהם.

 

אתה גם מקליט הופעות חיות – מהו האתגר הגדול ביותר של הקלטת מופע “לייב”? מה הטעות הנפוצה ביותר שמפיקים עושים כשהם מקליטים מופע חי?

הקלטת הופעות לייב זה אכן תחום מרתק. בדרך כלל מקליטים מופעים שהם חד פעמיים, מה שגורם להרבה לחץ וחייבים שהכל יעבוד בצורה מושלמת. הטעות הנפוצה ביותר בה נתקלתי היתה דווקא בתחום הוידאו. כשמצלמים הופעה כדי להוציא ממנה DVD או קליפ, ובגלל אחת מסיבות רבות (חוסר ידע, רצון לחסוך, ציוד לא מתאים, צוות לא מקצועי, תאורן שלא רואה במוניטור מה מצלמים) ההשקעה יורדת לטמיון, ואיתה גם ההקלטה המצוינת שעשינו…