יצירת ביטים, טיפים ליצירת ביט היפ-הופ

איך יוצרים ביט היפ-הופ? בעידן הנוכחי בו תוכנות היצירה מתקדמות ואינטואיטיביות וחומרים מוזיקליים לשימוש ביצירה זמינים לנו יותר מתמיד, מדובר במשימה פשוטה באופן יחסי. במאמר זה ניתן טיפים לבניית ביט מודרני בסגנון היפ-הופ.

 

יצירת ביטים להיפ-הופ, הקדמה

יצירת ביטים להיפ-הופ, הקדמה

ההיפ-הופ נולד בשנות ה-70, ומאז עבר גלגולים רבים וכיום נחשב לאחד הז’אנרים המושמעים והחשובים ביותר בעולם המוזיקה. קיימות דרכים רבות לגשת ליצירה של ביט הופ-הופ, בשל הסגנונות הרבים שבהם ניתן לייצר אותו.

כבסיס, היפ-הופ ברוב המקרים יהיה בקצב של בין 80 ל-100 BPM, כאשר התפקידים המרכזיים בעיבוד לרוב יהיו התופים והבס. בהינתן ביט היפ-הופי אופייני (עליו נרחיב בהמשך), החומר ההרמוני-מלודי ביצירה יכול להיות בגדול – מה שתרצו. זו אולי התכונה המעניינת ביותר בהיפ-הופ – מרגע שביססנו חטיבת קצב בהתאם לדגשי הז’אנר, שאר העיבוד יכול ללוות אלמנטים מכל סגנון אחר אשר תרצו: רוק, ג’אז, בלוז, ואף מוזיקה תזמורתית.

 

רוצים ללמוד להפיק היפ הופ כמו מקצוענים? לפרטים על מסלול EMP להפקה אלקטרונית במכללה

 

יצירת ביט היפ הופ, התופים

יצירת ביט היפ הופ, התופים

ביט היפ-הופ יכול להישמע מצד אחד אלקטרוני מאוד, שכן הביטים המקוריים של ראשית הז’אנר נעשו על מכונות תופים כמו ה-TR-808 של רולנד. אך עם הזמן והתפתחות הז’אנר, נוספו דרכים נוספות ומתוחכמות יותר ליצירת תופי היפ-הופ: שילוב של מערכות תופים אקוסטיות, נגינה של דגימות עם סאמפלרים כמו ה-AKAI MPC, שימוש בסווינג ושאפל לתחושות קצב שונות ועוד.

כפי שציינו בהקדמה, התופים הם לרוב החלק החשוב ביותר בביט היפ-הופ קלאסי – אז הכינו את הסאמפלים הכי איכותיים שלכם! ביט היפ-הופ, בדומה להמון סגנונות אחרים, לרוב יכלול קיק דראם בפעמות החזקות (1 ו-3 במשקל של ארבעה רבעים), וסנייר בחלשות (2 ו-4 באותו משקל). תבנית זו יכולה להישחק מהר באוזנו של המאזין, לכן מומלץ למלא גם את הפעמות שבין לבין באלמנטים ריתמיים נוספים, ואת זה ניתן לעשות במספר צורות:

 

ביט היפ-הופ עם הייהאטים

בהרבה ביטים בסגנון היפ-הופ, הקצב המרכזי יינתן ע”י הקיק והסנייר, כאשר תחושת ה”גרוב” תגיע דווקא מההיי-האטים. באפשרותכם ליצור היי-האטים במקצבים שונים אשר ימלאו את החללים בין הקיק לסנייר – ואנחנו ממליצים לעשות זאת דרך שימוש בדגימה של היי האט בנגינה חיה של הדגימה על מקלדת.

כמובן שלא מדובר בחוק, ובאפשרותכם גם לתכנת את ההיי-האטים שלכם באופן אלקטרוני. באפשרותכם להפוך את ביט ההיפ-הופ שלכם ליותר טראפי בסגנון ע”י הוספת תפקידי היי-האטים מהירים (1/16, 1/8 טריולות, ואף מהיר יותר) במקצבים אשר גם הם משתנים במהירות (מפעמה לפעמה). נסו לעשות זאת בצורה אשר מחמיאה לביט – לדוגמה דרך הוספת שינוי מהירות רגע לפני הקיק או סנייר כבניית מתח אליו.

 

ביט היפ-הופ עם שימוש בסווינג ושאפל

דגש נוסף להוספת ריתמיות מעניינת לביט היפ-הופ הוא שימוש בשאפל או סווינג, למעשה נגינה שבאופן מכוון אינה מדויקת על הפעמה בתזמון שלה ליצירת תחושת דיסאוריינטציה ריתמית. ניתן לעשות זאת בקלות בתוכנה ע”י גרירת האודיו / MIDI באופן עדין אל לפני או אחרי הקו בגריד שמסמן את הפעמה המדויקת.

שימו לב כי חשוב לעשות שימוש בטכניקה באופן מעודן ומבוקר, תוך כדי שאנחנו שומרים על תחושת קצב ברורה בשיר. דרך טובה להשיג את האפקט הזה לדוגמה הוא דרך החלת השאפל או הסווינג על ההיי-האטים בלבד (עם דגש על אלו שבין הקיקים והסניירים ולא אלו שמנוגנים יחד איתם, במידה ויש), כאשר הקיק והסנייר יושבים בדיוק במקומם על הגריד.

דגש נוסף לשימוש בשאפל וסווינג הוא במידה ומשתמשים בדגשים כמו דאבל-קיק או דאבל-סנייר – לרוב בביט עם תחושת סווינג / שאפל חשוב לשמור על הריתמיקה גם בדגשים הקטנים הללו, לכן כאשר נוסיף לדוגמה קיק נוסף שמגיע לפני הקיק הראשי שיושב על הפעמה, יכול להיות כי נצטרך להזיז אותו מעט על הגריד כדי להתאים אותו לתחושת הריתמיקה של הביט.

 

ביט היפ-הופ, מלודיה והרמוניה

ביט היפ-הופ, מלודיה והרמוניה

כפי שציינו, החלק המלודי ההרמוני בהיפ-הופ בהרבה מקרים ישאב מז’אנרים אחרים, ואין המון מוסכמות באשר למלודיה וההרמוניה בז’אנר.

 

שימוש בסימפולים בביט היפ-הופ

שימוש בסימפולים בביט היפ-הופ

עקב הגמישות הרבה של הז’אנר, הרבה מהחומר המוזיקלי בהיפ-הופ מבוסס על שימוש בסימפולים של יצירות אחרות. ג’אז לדוגמה נחשב לז’אנר “קרוב-משפחה” של היפ-הופ, עקב השימוש הרב בסימפולים של ג’אז בעולם ההיפ-הופ, עד כדי שהפך לחלק בלתי נפרד ממנו.

רוצים להתנסות? מוזמנים להוציא את אוסף התקליטים הישן של ההורים (או כל מקור מוזיקה אחרת שברשותכם), ולבצע מניפולציות אודיו על החומר המוזיקלי כדי להגיע למשהו ייחודי שיהווה בסיס לביט שלכם.

 

בס בהיפ-הופ

בס בהיפ-הופ

הבס לרוב תהיה החלק השני החשוב ביותר בבסיס של כל ביט היפ-הופ. לרוב, בס של היפ-הופ יהיה מאוד דומיננטי ושמן בסאונד שלו, כאשר לרוב נמצא 2 גישות מרכזיות לשילוב שלו בביטים בז’אנר: נגינה מרווחת מאוד של תווים בודדים אחת ל-2 פעמות עד תיבה (ואף יותר), או נגינה ריתמית במיוחד אשר תומכת את הקצב של התופים בקטע.

מבחינת סאונד, בס היפ-הופ לרוב תהיה אפלולית יחסית, כלומר ללא המון אינפורמציה בתדרים הגבוהים יותר של הספקטרום. סאונד בס אופייני מאוד להיפ-הופ הוא הבס של קיק ה-808, כך שדרך בסיסית ליצור בייסליין אופייני להיפ-הופ היא דרך נגינה שלו בסנכרון עם הקיק.