יצירת פודקאסטים, טעויות נפוצות ודרכי הימנעות

תרבות הפודקאסט כיום מוגדרת ברובה ע”י האמירה הנפוצה ש”לכל אחד יש פודקאסט”. אנשים נוטים לחשוב שהכנה ושידור פודקאסט הינם פשוטים, ושכל אחד יכול לעשות זאת. אז נכון שלתחום הפודקאסט יש חסם כניסה נמוך יותר, שמשמעותו היא כי כל אחד יכול להפיץ את דעתו בקלות יחסית. החשש מעלויות הפקת סרט או מהמשוכה של תעשיית ההוצאה לאור כמעט ונעלמה. הפקת פודקאסט, או “פודקאסטינג”, היא בד”כ עשייה פשוטה, במידה ולא נופלים לאותן הבעיות הנפוצות. במאמר נדבר על הטעויות הנפוצות שעושים בפודקאסטים ועלולות לפגוע באיכות הפודקאסט או ברצון הקהל היעד הפוטנציאלי להאזין לו.

 

מהו “פודקאסט”?

פודקאסט הוא תוכנית רדיו המופצת באינטרנט באמצעות מנוי חינמי או בתשלום, אשר ניתן להאזין לה בכל זמן ובכל מקום. הפודקאסטים כבשו בסערה קהל צרכנים שהולך ומתעצם, וכיום הפודקאסטים נחשבים חלק מהותי מתעשיית הבידור האינטרנטי, עם עשרות מיליוני האזנות מדי חודש והשקעה של מאות מיליוני דולרים מחברות כמו ספוטיפיי.

 

רוצים ללמוד איך ליצור ולתפעל פודקאסטים באופן עצמאי? לפרטים על קורס פודקאסט במכללת BPM

 

טעויות נפוצות בפודקאסטים, דרכי הימנעות

כמו בכל מדיום, נדרשים זמן רב ומאמץ לוודא שהיצירה אכן שווה התייחסות. נדרש אם כן לראות מה שדרי פודקאסט אחרים לא עושים בצורה המיטבית, ולנסות לבצע זאת בעצמך באופן טוב יותר. לשמחתנו, רק על ידי הימנעות מהטעויות הבאות, הדרך להצלחה תהיה פשוטה יותר. זה אומנם דורש קצת עבודה, אבל הדבר נדרש אתם לא רוצים להיות עוד “כל אחד” עם פודקאסט.

 

החזקת טיוטות וסקיצות גולמיות

החזקת טיוטות וסקיצות גולמיות - מכללת BPM

זה בסדר גמור “לחפש את המקום שלכם” בתחילת הדרך – שקלו לייצר יותר פרקים מהתכנון המקורי. זאת דרך מעולה להישאר עקבי (זהו מרכיב חשוב ממעלה ראשונה). לפעמים, עדיף ללמוד תוך כדי עשייה ופשוט לקחת את הצעד הזה.

במידה ויש לך קהל או בסיס לפני העלייה לאוויר מרשתות חברתיות, עסק או כל פלטפורמה אחרת, התחלה ברגל ימין היא עניין משמעותי. המשמעות יכולה להיות מחיקת פרקים מוקדמים שלא מתיישבים עם הסגנון בו תרצו להמשיך. זה בסדר גמור, בתור יוצר פודקאסט להחזיק טיוטות וסקיצות. הקליטו פרקים באותה הרצינות כאילו אתם עומדים לשחרר אותם. לאחר מכן, שלחו אותם לאנשים שאתם מכירים וסומכים עליהם, ושאלו אותם את השאלות הבאות:

• האם בנקודה מסוימת בפרק התחלת להשתעמם?
• איך הייתה איכות הקול?
• האם היו דיונים שלא הצלחת לעקוב אחריהם?

אם קיבלתם תגובות חיוביות מהמאזינים, מעולה! אם לא, חשבו כיצד ניתן לדייק את הפרקים. אין צורך להקליט את כל הפרק מילה במילה. חשבו על דברים אלו בזמן הקלטת הפרק הפוטנציאלי הבא, אל תסתכלו על זה כבזבוז זמן – חשבו על זה כדרך לוודא שהפודקאסט שלכם הוא מעולה כבר בפרק הראשון. אם זהו הפודקאסט הראשון שלכם ואתם רוצים הכוונה אישית, תמיד אפשר לשכור יועץ או מישהו שיעזור לכם בהפקה. המשמעות היא שיהיה לכם היתרון של להתחיל מוקדם, ובנוסף יהיה לעזרתכם מישהו שיכול לתת עצות ומשוב לאורך הדרך. זה מדהים כמה זמן וכאבי ראש ניתן לחסוך לטווח הארוך, אם נמנעים ממלכודות נפוצות בתחילת הדרך.

 

עקביות

יש סיבה טובה לכך שעקביות היא אחת מהעצות המרכזיות והמשמעותיות שתקבלו ברגע שתתחילו פודקאסט. מאזינים רוצים לדעת למה לצפות כשהם נרשמים לתפוצת הפודקאסט שלכם. בין אם זה לוח זמני העלאות, נושאי הדיון, הסגנון או אורך הפרק. הטיוטות יעזרו לכם לשמור על עקביות, אבל לוח זמני שחרור הפרקים צריך להיות מאורגן עוד לפני שהתחלתם להקליט.

חישבו באיזו תדירות תוכלו לשחרר פרקים חדשים בצורה שתוכלו לעמוד מאחוריה. סיכוי גבוה שהפודקאסט הראשון שלכם לא הולך להיות עבודה במשרה מלאה בשבילכם, ויש לכם התחייבויות קודמות כמו עבודה ומשפחה. יכול להיות שהמשמעות של זה היא ששחרור פרק כל שבוע זה לא אפשרי מבחינת לוח הזמנים שלכם. ניסיון לדחוף את זה בכוח רק יגרום לכם לשחרר פרקים שאתם לא גאים בהם.

 

קבעו את הסגנון

חישבו על הסגנון שהייתם רוצים לפודקאסט שלכם. האם נקי, חינוכי ומעורר מבחינה מחשבתית או יותר משוחרר ושיחתי? אתם תרצו לשמר את סגנון הפודקאסט, לתת למאזינים משהו להסתמך עליו. למשל, אם המאזינים מצפים לפרק קומי ולבסוף הפרק נהיה מעט אפל, הם כנראה ירגישו כאילו משכו להם את השטיח מתחת לרגליים.
זה לא אומר שאין לכם את החופש לשנות את הפורמט או הסגנון. אפשרות יעילה היא ליצור פרקים מיוחדים בסגנונות שונים, רק צריך רק לוודא שהפרק מתויג כפרק מיוחד, שהקהל ידע למה לצפות.

 

דע את המדיום

דבר שנלמד הרבה בשיעורי כתיבה יוצרת הוא שאי אפשר להיות כותבים טובים אם אתם לא קוראים טובים. אותו דבר בעולם הפודקאסט. הקשיבו לפודקאסטים ברעבתנות, חישבו מה הם עושים שגם אתם יכולים לעשות. הימנעו מלגנוב רעיונות, אבל חשבו איזה קונספטים אתם יכולים לייצר בעצמכם. דוגמאות לכך יכולות להיות: שימוש בחלוקה תוך כדי הפרקים, עיצוב סאונד ברמה גבוהה, איך ניתן להיות יותר פגיעים ואותנטיים עם האורחים שלכם.

הקשיבו לכל מיני סגנונות של פודקאסטים וראו מה מעורר בכם השראה. תעשיית הפודקאסט היא ענקית, הרבה אנשים עוסקים בה ועושים דברים מדהימים שלא יכולתם לדמיין. בנוסף, הכירו את הנישה בה הפודקאסט שלכם נמצא. הקשיבו לפודקאסטים שונים מהנישה הזאת – כך תוכלו לדעת כיצד לבדל את עצמכם מהשאר ולהיות ייחודיים.

 

לא יודעים מאיפה להתחיל? קבלו את הרשימה שלנו: 10 פודקאסטים שאתם חייבים להכיר

 

סאונד בפודקאסטים הוא מרכיב מהותי

סאונד בפודקאסטים - מכללת BPM

אחת מהסיבות המרכזיות שמאזינים מפסיקים להקשיב בתחילת הדרך היא איכות הסאונד. מחסום העלות הכספית בעשיית פודקאסט הוא נמוך באופן משמעותי מאשר בתעשיית הקולנוע והטלוויזיה, אך זה לא אומר שאין כמה הוצאות מקדימות ששווה לחשוב עליהן.

מיקרופונים איכותיים הם זולים משמעותית מעלותם בעבר, למזלנו. אין צורך במיקרופון באיכות רדיו בשום נקודה בזמן ההקלטות. לרוב יוצרי הפודקאסט אין ציוד יוקרתי. מיקרופונים הם לא הדבר היחיד שצריך לחשוב עליו. צריך לחשוב גם איפה מקליטים – חדרים קטנים ומרופדים הם החדרים הכי טובים להקלטה, למשל בתוך ארון או שמיכת פוך. דבר נוסף שחשוב לשים לב אליו הוא הקולות המוזרים שהפה שלנו מייצר. למשל אם הפה יבש או אם השתייה שלך מבוססת על משקאות מסוכרים, הקול יצא עם קליקים מוזרים ועם איכות דביקה. חשבו על העיצורים שלכם (האותיות: ב’, פ’, ט’, ת’) וכיצד הם “פוגעים” במיקרופון. זה מייצר קפיצות בגל הקול. מומלץ להשקיע סכום זעום על “פופ פילטר” שימנע את הבעיות הללו.

 

אל תחזיקו פודקאסט רק כדי שיהיה לכם פודקאסט

לפני שאתם מתחילים, חישבו למה אתם רוצים לייצר את הפודקאסט הזה. האם אתם רוצים זאת כי זה משהו שאנשים אחרים עושים? פודקאסטינג יכול להיות תחביב מאד כיפי, אבל הוא לוקח הרבה יותר עבודה והשקעה ממה שנראה על פני השטח. פודקאסט שקיים רק לשם להיות קיים לא יהפוך אתכם למפורסמים, סביר להניח כי זה בתור התחלה יהווה רק השקעה של זמן וכסף, לכן חשוב לוודא שיש לכם מטרה לפני שאתם מתחילים – זה פחות משנה מה הסיבה עצמה, אלא שיש סיבה מלכתחילה.

 

עקרונות מנחים ליצירת פודקאסטים, סיכום

כאשר אתם מתכננים פודקאסט, אתם לא רוצים ליפול לבדיחת “לכולם יש פודקאסט היום”, אתם רוצים שיהיה לכם משהו שתהיו גאים בו ושיעמוד מעל כל השאר, לכן:

  • ודאו שאתם מאפשרים לעצמכם סקיצות וטיוטות – הן לא רק לכותבים. זו דרך מעולה לעבור כמה מהמורות לפני שאתם באמת מתחילים
  • היו עקביים בלוח זמני העלאות שלכם, אורך הפרק והסגנון הכללי
  • הקשיבו לפודקאסטים שונים ולמדו מהם
  • וודאו שאתם עושים משהו ייחודי
  • איכות הסאונד היא מרכיב חשוב ומרכזי – ודאו שהסאונד יציב ואיכותי, גם אם זה אומר להקליט עם שמיכה מעל הראש.
  • הבינו מה המניע שלכם ומה המטרה שלשמה התחלתם לעסוק בתחום הזה, כדי שלא תתעייפו מהעיסוק בזה.

הפקת פודקאסט היא לא תהליך פשוט כמו שאנשים נוטים להגיד, זה לוקח זמן ואנרגיה ליצור משהו המובדל מהשאר. על ידי הימנעות מהטעויות הנפוצות, אתם תהיו בדרך ליצירת משהו מעולה.