במאמר הקודם סקר אמיר אשר, רכז ומרצה בקורסי הרדיו והקריינות של מכללת BPM, את תחום הפודקאסטים המהפכני והמרתק, וסיפר איפה אפשר למצוא אותם. במאמר הזה ימליץ על עשרה פודקאסטים איכותיים ו/או חשובים שכדאי שתכירו. מדובר ברשימה שמהווה כרטיס כניסה מפנק אל העולם העשיר הזה, על התוכן האיכותי והטכניקות החדשניות שהוא מביא איתו.
עשרה Podcasts שכדאי להכיר
סריאל, הפודקאסט המואזן בכל הזמנים, וחברים
Serial – הפודקאסט שיצא את גבולות הגזרה והפך ללהיט הראשון בתחום. העיתונאית החוקרת שרה קונינג התחקתה אחרי מקרה הרצח של הסטודנטית בת ה-18 הא מין לי, רצח שנמצא אשם בו בן הזוג שלה, עדנאן סעיד, שנידון בעקבות זאת למאסר עולם. קונינג ראיינה עשרות אנשים ובסדרה מצמיתה בת 12 פרקים חשפה אט אט את השתלשלות המאורעות ואת החורים בסיפור שהתקבל על ידי המשטרה ובית המשפט. בעקבות ממצאיה והלחץ הציבורי שנוצר בעקבות השידור הוחלט לפתוח מחדש את התיק ולהעמיד את סעיד בפני משפט חוזר שנקבע ליוני 2018. באתר האינטרנט של הפודקאסט ניתן למצוא עשרות פריטים נוספים, נספחים אם תרצו, הקשורים למקרה – וידאואים, מפות של המקומות השונים המוזכרים בפודקאסט, סריקות של מכתבים של לי לסעיד ועוד ועוד. בעקבות ההצלחה נעשתה עונה שניה לפודקאסט ובה קונינג חשפה את סיפורו המלא של בו ברגדהאל, סמל בצבא האמריקאי שנחטף בידי הטאליבאן בעת ששירת באפגניסטן. ברגדהאל הוחזק בידי הארגון במשך חמש שנים בהן הוא הוגדר ע”י הצבא האמריקאי כעריק. גם במקרה זה הוחלט לעיין מחדש בנסיבות מקרה ולשנות את מעמדו בצבא. העונה השניה של סריאל זכתה ל 50 מליון השמעות מה שמיצב אותה כפודקאסט המואזן ביותר אי פעם.
S-town – עוד הפקה מבית סריאל ו-“This American life” שאגיע אליה בהמשך. שוב עיתונאות חוקרת וטכניקות כתיבה והגשה במיטבן, שהפעם טיפלו במקרה רצח-כביכול שאירע בוודסטוק, אלבאמה. בתפנית עלילתית מפתיעה התברר עד מהרה שהאירוע לא קרה מעולם ובתפנית מפתיעה עוד יותר, ומרגשת מאד, ג’ון מקלמור, מי שהעלה את הסיפור וקרא לצוות התכנית לחקור אותו, התאבד בשתיית ציאניד. הפודקאסט העביר את הפוקוס אל הדמות הצבעונית והטראגית שלו והוא מספר את סיפורו ברגישות רבה. שבעת פרקי הפודקאסט הועלו לרשת בבת אחת להאזנת בינג’ והורדו עשרה מליון פעמים בשבוע הראשון לפרסומו.
This American life – אחות בכורה לסיריאל ואס-טאון. הפודקאסט הזה, מבית NPR – אחד מתאגידי השידור הציבוריים האמריקאיים, זכה פעמיים בפרס פיבודי – פרס ההצטיינות בשידורי רדיו וטלוויזיה, ובאמצעות טכניקות סיפוריות שונות מטפל במגוון רחב של נושאים מזוויות מפתיעות. היא עוסקת בין היתר באקטואליה, בחברה, פסיכולוגיה, חינוך, כלכלה, היסטוריה, פוליטיקה ודת כאשר הטון הכללי שלה יכול לנוע בין הומוריסטי למדכא. איירה גלאס, בעל הקול הלא רדיופוני בעליל, הוא המנחה שלה והוא זה שחתום על סגנון הנחייה שנחשב כאב הטיפוס של הז’אנר, אב טיפוס שיש לו חקיינים רבים וששימש מושא לכמה וכמה פארודיות.
פודקאסטים בנושאי מדע ופילוסופיה
Radiolab – רבים טוענים כי זהו הפודקאסט הטוב בעולם ולא בכדי. באמצעות עריכה טכנית שומטת לסתות והפקה מוסיקלית חסרת תקדים (לאחד הפרקים הובאה מקהלה המונה מעל 40 ווקאליסטים ווקאליסטיות ששרה שמות צבעים על מנת להמחיש את ספקטרום הצבע באמצעות ספקטרום הסאונד) מדברים יוצרי הפודקאסט, רוברט קרולוויץ’ וג’אד אבו מראד על, ובכן, דברים מעניינים. אפשר לסווג את רובם תחת הכותרת הרחבה “מדע פופולרי” אבל הם מטפלים גם בסוגיות של מוסר ובהעמקה בסיפורים מעניינים שלא זכו לחשיפה מספקת בחדשות. כעת משודרת העונה ה-15 של הסדרה, שמופקת בחסות הרדיו הציבורי WNYC ושהחלה את שידוריה בשנת 2005.
פודקאסטים חברתיים
Invisibilia – הם קוראים לזה “פודקאסט אודות הכוחות הבלתי נראים שמעצבים את תפיסותינו, אמונותינו, התנהגויותינו והרעיונות שאנחנו הוגים”. דוגמאות: איך מתהווים העונשים החברתיים והאחרים שמוטלים על אלה שהואשמו בתקיפה מינית, תבניות בחיינו ובעולם – למה הן טובות ומהן הצדדי השליליים שלהן, סיפורים שאנחנו מספרים לעצמנו; איך העולם הזה נהיה כל כך שחור ולבן ומה קורה באמצע, ועוד ועוד. סופר מעניין.
Conversations with People who Hate Me – את הפודקאסט הזה אני מביא כדוגמא לפנינה אודיטורית שנמצאת במעגל השני של הפודקאסטים המוכרים ושבחפירה מינימלית אפשר להגיע אליה ולדומות לה. דילן מארון הוא סופר ויצרן של וידאואים ויראליים בנושאים של צדק חברתי. לצד דברי הטעם המנוסחים היטב שלו, יש למארון קול דק וחד ואינטונציות הומואיות שמעצבנות גולשים רבים, שחלקם אינו מהסס לקרוע אותו לגזרים בטוקבקים אכזריים ביותר. יצרני תוכן רבים בוחרים להתעלם מטרולים והייטרים אבל לא מארון – הוא יוצר קשר עם הטוקבקיסטים חדורי השנאה ובשיחות טלפון מתעניינות שלעולם אינן מגיעות ממקום של פגיעה הוא מברר איתם את יסודות הטינה כלפיו ומגיע לאמיתות מעניינות ומרגשות. בעונה השניה של הפודקאסט מארון הרחיב את היריעה וכעת הוא מחבר בין בלוגרים ויצרני תוכן אחרים עם אלה שמתבטאים כלפיהם בשנאה ובהטרלות.
פודקאסטים ישראליים
סיפור ישראלי – הגירסה המקומית ל “This American Life” אם תרצו – שוב, סיפוריהם הדרמטיים, המפתיעים, המרגשים והמצחיקים של האנשים שחיים בינינו ושלעולם לא היינו מנחשים מאין הם הגיעו ומה הביא אותם למקום שהם נמצאים בו היום. הפודקאסט שהחל את דרכו כהפקה עצמאית נלקח לשידור על יד גלי צה”ל וניתן להאזין לו גם באתר של התחנה.
חיות כיס – גם היא מבית “התאגיד” ובה, במעין גרסה מותאמת לארץ של “פריקונומיקס”, הנגשה פשוטה ומעניינת של נושאים כלכליים מרכזיים יותר (מה הסיפור עם תיק 4000 למשל) ופחות (למה מחירי הוויד בארץ גבוהים כל כך). שאול אמסטרדמסקי וצליל אברהם אחראים ליצירה הזו שכוללת גם היא עריכה טכנית זוקפת אוזן.
המובן מאליו – הפודקאסט של הכתב, העיתונאי והדמות הצבעונית שמאחורי בלוג הקולנוע “עין הדג” וההרצאות המלומדות על “משחקי הכס”, דורון פישלר. בעזרת אופן הגשתו וקולו המיוחדים, כמו גם בזכות ההומור הבלבדי שלו, הוא מרתק כשהוא נוגע בנושאים שנראים לנו מובנים מאליהם אבל שבאמצעות נבירה בהיסטוריה, במדע ובפילוסופיה שלהם, אנחנו מבינים שהם ממש לא כאלה. בין הנושאים שהועלו בשתי עונות הסדרה (נכון להיום): ההיסטוריה הפוליטית והבוטנית של הבננה (סימן ההיכר של פישלר), המקורות של סימן הלב, היווצרות דמות הזומבי בקולנוע ובטלוויזיה, שורשיו של סיפור כיפה אדומה ועוד.
עושים הסטוריה – אחרון ברשימה אבל כנראה לא בטבלאות הרייטינג, “עושים הסטוריה” של רן לוי, הפודקאסט העצמאי המואזן בישראל, עם 90,000 מאזינים קבועים ומעל שלושה מליון האזנות בכלל, מוביל כיום רשת שלמה של פודקאסטים בנושאי עסקים, תנ”ך, שיווק, פוליטיקה ועוד. הפודקאסט המעניין תמיד הזה עוסק בנושאים מתחומי המדעים השונים, הטכנולוגיה וההיסטוריה, הוא משודר מאז שנת 2007 והוא אחראי במידה רבה לכך שהמילה “פודקאסט” שגורה בפיהם של ישראלים רבים.
המלצת העורכים: “להצליח במוזיקה”
“להצליח במוזיקה” הוא פודקאסט אופטימי העוסק בקריירה במוזיקה, שיווק למוזיקאים, ועל איך לקחת את החלומות שלכם ולהפוך אותם ליום יום שלכם! במסגרת הפודקאסט, עמית ויינר, ראש המחלקה ליצירה רב תחומית באקדמיה למוסיקה בירושלים, איתה פתחנו השנה תכנית לימודי המשך לתואר ראשון במוסיקה, מארח אורחים מוזיקאים, יוצרים, ואמנים שמספרים על החיים והבחירות שלהם בקריירה, וכולל שיחות על עולם המוזיקה, ועל איך לנווט בו, מפיהם של מוזיקאים מצליחים במגוון תחומים, מהלחנת מוזיקה לסרטים ומוזיקה למשחקי מחשב, דרך דיג’יים מצליחים, וגם יזמים של חברות טכנולוגיות בתחום המוזיקה.
האזנה נעימה, מספקת ומלמדת!
רוצים ללמוד על רדיו ופודקאסטים בצורה מקצועית? לפרטים על קורס רדיו ופודקאסטים במכללת BPM