מה זה פודקאסט (Podcast)? מבוא למתחילים

תחום הפודקאסטינג הפך במהירות לפנים החדשות של עולם הרדיו, ושינה אותו לחלוטין מהפורמט המוכר לכולנו. במאמר זה אמיר אשר, רכז קורסי הרדיו והקריינות במכללה, ייתן מבוא לפודקאסטים, יסביר מה הם ולמה הם מוצלחים כפי שהם.

 

רוצים ללמוד את תחום הרדיו והפודקסטים בצורה מקצועית? לפרטים על קורס רדיו ופודקאסטים במכללת BPM

 

מה זה פודקאסט?

שאלה מעולה, והיא מעולה כי אין לה תשובה חד משמעית. מקור השם הוא בהלחם המילים “פוד” – קיצור של אייפוד (המכשיר העתיק ששימש עשרות מליוני מאזינים כנגן המוסיקה הנייד המועדף עליהם בתקופה שבין הדיסקמן לסמארטפון), ל”קאסט” – קיצור של “ברודקאסט” או “שידור”, מונח שמגיע מתחום הרדיו והטלוויזיה.

פריצות הדרך הטכנולוגיות שאיפשרו לכל אחת ואחד להקליט תכניות רדיו בבית או בגראז’ שלהם, רוחב הפס שאיפשר להסטרים (מלשון Stream) את תכני האודיו האלה והתנועה (שרק החלה להתהוות אז – בראשית המאה ה-21), שהפכה אותנו מצרכני תוכן ליצרני תוכן שמשתפים אותו בפלטפורומות החדשות, עזרה לחברת אפל לזהות את הטרנד, ועל כן היא החליטה לאפשר לאנשים להעלות את יצירותיהם דמויות תכניות הרדיו תחת הקטגוריה “Podcasts” בתוכנת האייטיונס המובנית בתוך האייפודים שלה.

 

 

מאז, המילה, שהאקדמיה תרגמה לעברית כ”הֶסכֶּת”, העמיסה על עצמה שלל פרשנויות שהרחבה בהן היא מוצר אודיטורי (שמיעתי) מוקלט מראש, שנצרך באמצעות האינטרנט. אנשים מייחסים למילה משמעויות כמו תכנית רדיו רגילה שהועלתה מאוחר יותר לאון-דימנד ואפילו לסט דיג’יי שנוגן במסיבה או הוכן בבית והועלה על ידי יוצרו לרשת. במאמר הזה אתייחס לפודקאסטים במשמעות המקורית שלהם – תכנים מוקלטים מראש, שהוכנו על מנת שהעלותם לרשת.

 

ההבדל בין פודקאסט לרדיו

מה זה פודקאסט (Podcast)? מבוא למתחילים - מכללת BPM

רדיו ופודקאסטים הם תחומים דומים אך שונים. אלו הדברים שמבדילים בין השניים בצורה הכי ברורה:

התוכן בעולם הפודקסטים

בגלל שפודקאסטים לא מכוונים לציבור הרדיו הכללי והרחב, התכנים שתמצאו בהם יהיו הרבה יותר ספציפיים ומעמיקים. דוגמא אהובה עלי היא הפודקאסט (ותכנית הרדיו) שהכינה אחותנו רדיו “הקצה”, שהוקדשה כולה למהדורת הקאמבק של “טווין פיקס” עם מומחים באולפן, חלקם אזוטריים כמו הסדרה עצמה, עם חפירות שלא היו מביישות את טובי הארכיאולוגים ועם תוכן מרתק ברמה דיוויד לינצ’ית. נישתי? נישתי. יותר מזה? – גם תאגיד השידור העלה פודקאסט באותו נושא, כך שהקהל המצומצם של צופי הסדרה שרצה להעמיק בתוכן נוסף, הצטמצם עוד יותר כשהתחלק בין שני גופים מפיקים.

 

פודקאסטינג וההבדל בהגשה

בגלל שהתכנים מוקלטים מראש, ובגלל שאמצעי עריכת הסאונד שיש היום הם משוכללים ונגישים, בהרבה מקרים טכניקת העברת הסיפור וקישוטי הסאונד שמסביבו הם יצירתיים ומעניינים. שלא כמו ברדיו המסורתי אין חשיבות לשעון: התכנית לא צריכה להיות משודרת בכל יום רביעי ב-20:00 והיא לא מחויבת להפסקות פרסומות כל 20 דקות או להסתיים עם אות החדשות. לכן תמצאו פוקדאסטים שאורכם פחות מרבע שעה וכאלה של שעתיים וחצי.

 

Podcasts והכוח האינטרנטי

הרבה יותר קל לעקוב אחרי נתוני ההאזנה – כמה אנשים הקשיבו, כמה זמן, ואם תיצרו קהילת מאזינים נאמנה תדעו מיהם ומאיפה הם באים. בגלל שהפלטפורמה היא הרשת ולא תחנת שידור – אין גוף שמפקח על התכנים – אתם יכולים להגיד שם דברים שתחנת שידור לעולם לא היתה מסכימה שתגידו. אל תסיתו לאלימות או משהו, אבל אם תקשיבו לפודקאסטים בנושאים שנויים במחלוקת, יש מצב שתהיו בהלם ממה שקורה שם.

 

נוחות אחסון הפודקאסטים

השידור האינטרנטי מאפשר לעצור את ההשמעה באמצע, לחזור אליה להאזנה מאוחרת יותר מאותה נקודה, לחזור אחורה למשהו שפספסת, לדלג קדימה על הקטעים המשעממים ועוד. השידור לא נעלם אל תוך השכחה כשהוא נגמר. השרתים מחזיקים את התכנית לעד, ויש סיכוי שיגלו את התכנית שהקלטת גם שנים אחרי שסיימת אותה. וכמובן – שלא כמו בשידור הרדיו המסורתי המוגבל גאוגרפית, אתם יכולים להגיע לקהל שנמצא בכל העולם ולכבוש כמה מעריצי טווין פיקס דוברי עברית שחיים באוסטרליה, או בקוטב הצפוני.

 

נכון לומר שהמוסיקה אינה תחום חזק בפודקסטים?

זה נכון! וזה קורה בין השאר בגלל ענייני זכויות יצרים שקצרה היריעה כאן מלפרט. אנחנו מרחיבים על זה בקורסים.

 

פודקאסטים והפופולאריות הגדלה

קורס רדיו, האולפן החדש של מכללת BPM

בעולם יש כיום 700,000 פודקאסטים פעילים. הם כוללים 2.9 מליון פרקים המוגשים ב-100 שפות שונות, ועוסקים כמעט בכל תחום שעולה בדעתכן/ם. עם זאת, המאזינים עדיין מתרגלים לפורמט החדש יחסית: “רק” 22% מהאמריקאים מאזינים לפודקאסטים על בסיס שבועי, אבל אלה שמאזינים – מתמכרים מהר: הם מאזינים לשבעה פודקאסטים בממוצע בשבוע. ההודעה של ספוטיפיי, שתשקיע חצי מיליארד דולר בתחום השנה (2019), תעזור לו מן הסתם לפרוץ בגדול. הוא צפוי לגלגל השנה 514 מליון דולר, זינוק של 27% מהשנה שעברה (!).

 

פופולאריות הפודקסטים בארץ

אנחנו משהו כמו 4 שנים מאחורי ארה”ב. זה עדיין לא תפס אצל רוב האוכלוסיה, אבל בזכות גופים כמו “התאגיד” או רשת “עושים הסטוריה” זה תופס יפה.

 

איפה ניתן למצוא פודקאסטים?

אם אתם עם אפל – יש לכם אפליקציה ייעודית לזה. אם אתם באנדרואיד או על ווינדוז – נסו את Stitcher ו/או את Podcast Addict – לשניהם יש אפליקציות ואתרים.

ואם בא לכם לעשות את הצעד הראשון לעולם הפודקסטים המרתק – קבלו מאיתנו רשימה של 10 פודקסטים שאתה חייבים להכיר!