איך להקים תחנת רדיו? בוגר המכללה יובל יוספסון בראיון

‘רדיו זה רוק’ הוא כיום אחד הקולות המרכזיים ברדיו הישראלי לכל מה שקשור לז’אנרי הרוק והמטאל. החלומות של יובל יוספסון, בוגר קורס רדיו במכללת BPM, יחד עם הביקוש הבלתי-פוסק למוזיקת גיטרות שנותנת בראש, נתנו במה להקמה של התחנה. לרגל חגיגות השנה לרדיו, פגשנו את יובל לראיון קצר אודות הדרך אותה עשה עד להקמת הרדיו, איך גרם לזה לקרות ולהבין את הסיפור שמאחורי.

 

 

על תחנת ‘רדיו זה רוק’

איך להקים תחנת רדיו? בוגר המכללה יובל יוספסון בראיון - מכללת BPM

רדיו זה רוק‘, תחנת הרדיו הראשונה בישראל המוקדשת אך ורק למוזיקת רוק על כל גווניה, הוקמה ע”י יובל יוספסון (ג’וס), בוגר קורס הרדיו של המכללה. את הקורס סיים יובל בשנת 2015, וישר לאחר סיומו החל לשדר תכנית רוק ברדיו אורנים, אשר שודרה במשך שנתיים. התוכנית הוכיחה כי קיים ביקוש בארץ למוזיקת רוק ומטאל בפורמט רחב יותר משעת שידור אחת בשבוע.

‘רדיו זה רוק’ החלה דרכה בשנת 2014 כעמוד פייסבוק שריכז מידע אודות הופעות וקליפים של מוזיקת רוק מהארץ ומהעולם. בשנת 2017, אחרי כניסת התאגיד החדש ושינוי מבנה ומהות התחנות 88 ורשת גימל, נוצר חלון הזדמנויות לספק אלטרנטיבה למאזיני התחנות המסורתיות על הסקאלה והגרעין של ‘זה רוק’, שכלל כבר שישה מנהלי קהילות מיומנים מהתחום, החליט לפתוח קמפיין גיוס מימון המונים בהדסטארט לגיוס הכספים הנדרשים להקמת תחנה אינטרנטית שתיתן מענה ובמה לרוק מהארץ ומהעולם.

ב- 1.11.17 תחנת הרדיו עלתה לאוויר. ולכבוד שנה להקמת ‘רדיו זה רוק’, ולאור התאוצה שהתחנה צוברת בקרב המאזינים, התחנה תחגוג את יום הולדתה בדיוק ביום השנה להקמתה 1.11 באירוע ‘זה רוק פסט’ – מרתון הופעות חיות, תיקלוטים של שדרני התחנה, יריד מרצ’נדייס ועוד, במועדון הוונדרבר בחיפה.

 

איך נולד הרעיון להקים תחנת רדיו ואיך מיישמים את זה?

“הרעיון הזה נולד אצלי איפשהו בשנת 2001. גרתי תקופה קצרה בפורטוגל לאחר שהשתחררתי מהצבא, עבדתי אצל קרוב משפחה בעסק, מה שהצריך ממני נסיעות מרובות ברחבי המדינה. בנסיעות הללו התוודעתי למספר תחנות רדיו מקומיות, תחנות FM ששידרו רוק ומטאל 24 שעות, עם תוכניות שונות, פלייליסטים מתחלפים – תחנות של ממש, עם פרסומות והכל. ובתור מישהו שרדיו תמיד היה ג’וק שלו, אמרתי לעצמי שזה משהו שהלוואי והיה בישראל גם.

מאז עברו שנים רבות – חזרתי לארץ מאוד מהר ומסלול חיי הוביל אותי למחוזות אחרים: התחתנתי, נולדו לי 2 ילדים והתגרשתי. בעקבות הגירושין, ובעקבות פגישה עם האנשים הנכונים כנראה, החלטתי ללכת ולהגשים את החלום שלי: ללמוד רדיו באופן מקצועי.

וברגע שהתחיל הקורס, שאלו אותנו למה הגענו ופשוט עניתי שאני הולך לפתוח את תחנת הרוק הראשונה בישראל. אמרתי את זה ללא כל תכנון מראש, מה שהפתיע אותי מאוד, אבל ברגע שאמרתי את זה פתאום נפלה עליי התובנה הזאת שאני הולך לעשות את זה No Matter What.

ומשם זה פשוט התחיל לקרות – מיד כשסיימתי את הלימודים פניתי לתחנת רדיו אורנים, קרית טבעון, שהסכימו להיפגש איתנו (עד אז היינו רק עמוד פייסבוק בשם ‘זה רוק’, שמשתף מוזיקה ואייטמים על מוזיקת רוק בארץ) וקיבלנו הזדמנות לעשות פיילוט בשידור חי. התקבלנו ושידרנו תוכנית בשם “זה רוק” בימי חמישי במשך שנתיים, ומאוד מהר הבנו ששעה שבועית זה כלום. יש כל כך הרבה חומרים ואמנים ולהקות והתחלנו לדבר ברצינות על הקמה של תחנה שלמה שתעסוק ותתן במה לז’אנר הזה. כמו בכל מקום בעולם, בו הרוק קיים ובועט (כאן בישראל הוא גם קיים ובועט אך זוכה להתעלמות גורפת מצד רוב מוחץ של תחנות הרדיו).

באותה תקופה פלטפורמת ההדסטארט, שבה זכיתי לנהל מספר פרויקטים, החלה לתפוס תאוצה במקביל לקריסת תחנת 88FM והשתלטות התאגיד ונוצר איזשהו ואקום רדיופוני. החלטנו ללכת על זה בכל הכוח ופתחנו קמפיין גיוס המונים בהדסטארט, שהוכיח לנו שצדקנו ויש כאן קהל רב שצמא לרוק ורעש ודיסטורשנים, המון להקות ואמנים, וכמובן לא לשכוח – בחו”ל הסצנה הזו מעולם לא מתה! יש טונות של חומרים שיוצאים כל הזמן.

470 איש ואישה פתחו את כיסם וליבם והפכו את החלום הזה למציאות. גייסנו 114% מסכום היעד שלנו, כ-70,000 שקלים, התחלנו להזמין ציוד, אחד המרצים ומנהל הקורס בזמנו, יניב מורוזובסקי, שהפך גם לחבר, הקים איתנו את האולפן, “אולפן קורנל” (ע”ש כריס קורנל שנפטר יום אחד אחרי תחילת פרויקט ההדסטארט). התחלנו להרכיב צוות שדרנים, שחלק מהם היו חברים חדשים שתמכו בפרוייקט ההדסטארט עצמו, בנינו לוח שידורים מגוון, שכולל את כל הספקטרום של הרוקנרול, עם תוכניות נושא (שמונים ארומטים – תוכנית על רוק וגלאם רוק מהאייטיז, מטאל מאנדיי – כל יום שני תוכניות מטאל בפריים טיים, רוק קלאסי, רוק ישראלי כמובן, תוכנית בוקר שאותה אני מגיש 5 ימים בשבוע בשידור חי, תוכנית רוק לילדים שאני מגיש עם ילדיי בשבתות בבוקר שזוכה להמון האזנות, גראנג’, תוכנית דארק אייטיז ופוסט פאנק, לייט נייט טפשי…).

בקיצור יש אצלנו הכל. האולפן ממוקם בחלל בבית של ליאת שהיא מהצוות המייסד ובת הזוג שלי, ובקרוב יעבור למיקום חדש. עלינו לאוויר ב1.11.17 ומאז חיינו השתנו”

 

צפו בשיעור רדיו ופודקאסטים עם אמיר אשר, רכז מגמת רדיו ב-BPM

 

איך בתור תושב מהצפון הסתדרת עם המיקום של BPM בת”א?

“צפון הארץ זה רק מקום. בחרתי את BPM בעקבות פגישת ייעוץ עם אחד היועצים, הרכב המרצים והרכב הקורס פשוט התחבר לי. הייתי מגיע אחת לשבוע ברכבת ופשוט חי משבוע לשבוע וממתין ליום שלישי כדי להגיע לקורס.  הכל הרגיש כל כך נכון, הקורס, המרצים, הכיוון הזה…”

 

איזה כלים שרכשת בקורס הרדיו ב-BPM יישמת במהלך הקמת תחנת הרדיו?

“קודם כל, הקורס מתקיים בתוך אולפן של תחנת רדיו הקצה, שהיא תחנת רדיו פעילה והיא למעשה התחנה האלטרנטיבית האינטרנטית החלוצה בתחום, שהוקמה באופן דומה לשלנו על ידי קוואמי ונדב רביד. אז רק מתוך השהות הפיזית שם אתה כבר סופג השראה – אפילו גנבתי מהם את רעיון הדגל עם סמל התחנה והחתימות של האמנים שהתארחו שם [צוחק].

למדנו איך מתנהלת תחנה, איך משדרים רדיו נכון כמובן, קריינות, עריכה מוזיקלית וכללים חשובים. למדנו להכין תוכנית של שעה (פרוייקט הגמר), למדנו לעבוד בצוות ועוד. רוצה לציין את כל המרצים שפשוט היה מדהים לפגוש וללמוד ולו מעט מהנסיון המטורף שלהם: יואב קוטנר, קוואמי, לאון פלדמן, נועה ארגוב, איתי מרקסון, יניב מורוזובסקי, שי גולדמן, עומר סנש… ממש בכיתי כשנגמר הקורס.”

 

מה החלומות לעתיד? איפה רדיו זה רוק יהיה בעוד 5 שנים?

“החלומות שלי נוצרים תוך כדי תנועה, אני רואה המון דברים טובים. הכמויות המדהימות של התגובות והאהבה שאנחנו מקבלים על התחנה רק מוכיחות שיש עוד המון לאן לשאוף – הרוקנרול הוא משהו נצחי ולעולם לא ייעלם. בעוד 50 שנה ישמעו עדיין זפלין ולא בריטני.

אנחנו רק התחלנו. בקרוב נעבור לאולפן חדש וגדול יותר, יהיה לנו אולפן לאירוחים של להקות ואמנים בלייב, אנחנו מפיקים ערבים של רוק ומטאל, נותנים במה לצעירים לצד ותיקים, ובעוד 5 שנים, אולי כבר לפני, יהיה כאן פסטיבל רוק אמיתי בחסות רדיו זה רוק. פסטיבל שיוביל ויתן את הטון ויחזיר את הקהל הצעיר פה בארץ למקומות שמזמן הוא לא ביקר בהם.. מקום של מוזיקה אמיתית ולא מוזיקה של צפיות ביוטיוב ולייקים בפייסבוק.

ועד אז אנחנו נמשיך לבעוט ולתת בראש, לשדר מוזיקה בועטת ורועשת גם בשעות שכולם נרדמים בפקקים וגם בסופשבוע שיהיה פרוע ולא רגוע.”

 

מה ההמלצות שלך לחבר’ה צעירים שמתעניינים בתחום הרדיו אבל חוששים שזו קליקה סגורה שהדרך אליה עוברת בגלי צה”ל?

“זהירות קלישאה – כדי להגיע למקומות שרוצים להגיע אליהם, צריך לעבוד קשה.

בישראל יש קומבינות וקליקות בכל תחום, וגם ברדיו אני מניח. השאלה היא מה רוצים לעשות. בתחנות הגדולות של ישראל אין ממש חופש עריכה לשדרנים, בסדר או לא בסדר, זה כבר עניין פנימי של כל תחנה. אם מישהו רוצה לשבת ולשדר שירים שמישהו אחר ערך לו, זה מגניב גם. החוויה של לשבת מול מיקרופון היא נהדרת. אני לא באמת יודע איך זה עובד בגלי צה”ל אבל שוב, כנראה שזה כמו בכל מקום בישראל.

אני אומר: תצרו קליקה משלכם, תהיו אתם אלה שירצו להיות חלק מהם ולא להפך. אני יודע שהמשפחה שבנינו ברדיו זה רוק היא ברזל. אנחנו נפגשים כל הזמן מחוץ לתחנה עם המשפחות, חלק מהצוות שלנו הוא משפחה בעצמו, יש לנו 2 תוכניות של זוגות נשואים, עוד 2 זוגות משדרים בנפרד שזה ממש נפוטיזם [צוחק], וזה מחזיר אותי לנושא של העבודה הקשה. אנחנו בעיצומה, עוד לא סיימנו. אנחנו עדיין עובדים בday jobs שלנו ולא מתפרנסים מהתחנה, אני רואה את התחנה הזאת כלהקת רוק. עוד הופעה, עוד אירוע, עוד שיר ולאט לאט צוברים את ההכרה שאנחנו מצפים לה.

מי שאוהב את מה שהוא עושה ימצא את הדרך להביא את עצמו למקום הנכון לו. והדרך עצמה היא חלק מהקטע. לא רק היעד. לא לשכוח להנות מהדרך.

 

 

רוצים ללמוד את תחום הרדיו והפודקאסטים בצורה מקצועית? לפרטים על קורס רדיו במכללת BPM