הקלטות באולפן הביתי, איך להכין את החדר להקלטות

להשיג הקלטות איכותיות במסגרת האולפן הביתי שלנו יכול להיות משימה לא פשוטה. הרבה מהאולפנים הביתיים יחסרו מרכיבים אינטגרליים שניתן למצוא ברוב האולפנים המסחריים, מה שיכול לפגוע משמעותית באיכות ההקלטות שנשיג בחלל, גם אם ברשותנו מיקרופון איכותי במיוחד. לעומת זאת, אם נכין את האולפן הביתי שלנו למצב הקלטה אופטימלי, נוכל להשיג הקלטות איכותיות גם עם ציוד לא יוקרתי. במאמר זה נדבר על כמה עקרונות שניתן לבצע בדרך להשיג הקלטות טובות יותר במסגרת האולפן הביתי.

 

איך להקליט באולפן הביתי? שלבים להשגת סורס איכותי

השלב הראשון המומלץ לבצע טרם סשן ההקלטות הוא מציאת המיקום האידיאלי בחדר להקלטה. בהתאם לאזור בו נמקם את המיקרופון בחלל, נקבל רמות משתנות של החזרים והדהודים טבעיים של החדר, והמטרה היא באידיאל למצוא את הנקודה שתציג כמה שפחות “תוספות” כאלו לסיגנל שלנו.

כדי למצוא את המיקום האידיאלי להקלטות (במיוחד הקלטות שירה), מומלץ להסתובב באזורי החדר השונים תוך כדי שאנחנו מוחאים כף או משמיעים קול, תוך כדי תשומת לב לעוצמת ההחזרים וההדהוד המתקבלים כתוצאה מכך. לרוב הנקודות היבשות ביותר בחדר יהיו בפינת החדר או בסמוך לפריטים אשר שוברים את הסימטריות המלבנית שלו (כמו ארון בגדים), לעומת המרחבים הפתוחים יותר של החדר, שלרוב ייצרו יותר הדהודים.

 

רוצים ללמוד סאונד והפקה לאולפן הביתי בצורה מקצועית? לפרטים על לימודי אולפן ביתי במכללת BPM

 

טיפול אקוסטי מאולתר לשיפור האולפן הביתי

טיפול אקוסטי לאולפן הביתי

אם לאחר מציאת הנקודה האופטימלית בחדר עדיין יש רמה מורגשת של החזרים, ניתן לבצע טיפול אקוסטי מאולתר לחדר, שלעומת טיפול מקצועי לא בהכרח יצריך הוצאה כספית של אלפי שקלים. לדוגמה:

  • הציבו שטיח על רצפת אזור ההקלטות – שטיח יעזור בספיגת החזרים, וגם יעזור בהחלשה של רעשים נלווים שיגיעו מהאזור, כמו רצפות חורקות או רקיעת רגליים של המקליט
  • כסו את חלונות החדר עם בד – ככל שהבד שתתלו יהיה עבה יותר, כך הוא יבצע עבודת ספיגה טובה יותר. בנוסף, באפשרותנו לחבר את הבד התלוי לעמדת המיקרופון ליצירת עמדת הקלטה בנוסח עשו-זאת-בעצמכם. חשוב לשים לב שאנחנו לא מייבשים את החדר יתר על המידה – גם זה יכול ליצור תוצאה לא נעימה להקלטה!
  • השתמשו בדלתות הארון לתיחום עמדת ההקלטה – לא בטוח שהסאונד שיווצר מכך יהיה בהכרח טוב יותר, אך הרבה פעמים הפיתרון יכול לסייע לכך. תמיד חשוב להתנסות!
  • תלו פלטות צמר-סלעים או פיברגלאס בחדר – מדובר בפלטות לא יקרות במיוחד, ויעילות משמעותית מפלטות הספוג שלרוב נראה באולפן הביתי הסטנדרטי. שימו לב – חלק מהפלטות מסוג זה יצטרכו התקנה של כיסוי בד עליהן, כדי לא לבוא במגע פיזי איתן. ראו הוזהרתם!
  • רהטו את החדר ככל הניתן – חוץ מזה שריהוט חשוב מאוד לאווירה והאנרגיה בחדר (מה שיתרום לאיכות הטייקים שלכם), ככל שהחדר מרוהט יותר, ככה לסאונד יהיה יותר נקודות להישבר בהן ובכך למנוע הדהוד

 

הקלטה באולפן הביתי, פתרונות נוספים

מעבר לטיפול אקוסטי, קיימים עוד לא מעט עקרונות אשר יכולים לתרום לאיכות ההקלטות שלכם בבית:

  • השתמשו בפופ-פילטר – פופ-פילטר מאפשר וויסות חשוב במיוחד של עיצורי בומ”פ, שלרוב בהקלטה ללא פופ-פילטר ייצרו עליות חדות בעוצמה ומגדילות את הטווח הדינמי בצורה שמקשה על הטיפול בסיגנל
  • השתמשו במייצב מתח – חשוב שהציוד שלנו יוזן ממתח יציב ובריא גם במקרים בהן התשתיות יכולות פחות איכותיות, ואין פיתרון טוב כמו מייצב מתח להעלמת קרחצים פתאומיים ונפילות מתח לא צפויות
  • צרו סביבה סטרילית מרעשי רקע – כמובן שלא תמיד ביכולתנו ליצור שקט מוחלט בסביבה הביתית, אך תמיד נשאף ליצור זאת ככל הניתן. סיגרו חלונות ודלתות, ואת הטלפונים עדיף שתשאירו אפילו מחוץ לחדר

כמובן שקיימות דרכים נוספות ליצירת סביבת הקלטה אופטימלית, אך אנחנו מאמינים שהפתרונות שסיפקנו כאן יספיקו להגעה לרמה מספקת של הקלטות באולפן הביתי. בסופו של דבר, הכלים הכי חזקים להשגת סאונד איכותי הוא האוזניים שלנו והסקרנות שלנו, אז אל תפסיקו להתנסות בפתרונות יצירתיים ותמיד תמשיכו לחקור!

 

Source: Splice.com