תוכניות ריאליטי לזמרים, האם כדאי להשתתף?

תוכניות הריאליטי-מוזיקה השונות הפכו לחלק בלתי נפרד מתעשיית המוזיקה בחלק נכבד מהעולם. הדבר נכון במיוחד לישראל, שמשתמשת בפורמט ‘הכוכב הבא’ מהז’אנר הזה כדי לבחור את מי שייצג את המדינה בתחרות האירוויזיון חוצת המדינות. ואז עולה שאלה לעיתים תכופות בקרב אמנים: האם נכון לאמן מבחינת ניהול הקריירה להשתתף בתוכנית מסוג זה? במאמר נדבר על היתרונות והחסרונות של השתתפות בתוכנית ריאליטי כמו The Voice, הכוכב הבא, האקס פקטור ועוד.

 

תוכניות ריאליטי מוזיקה, הקדמה

תוכניות ריאליטי לזמרים, האם כדאי להשתתף? - מכללת BPM

בשנת 2003, שיגעון תחרויות השירה הגיע לישראל עם שידורה של העונה הראשונה ‘כוכב נולד’. מדובר ברגע מכונן בתרבות הטלוויזיה הישראלית, שכן באותה עונה התגלו כשרונות ענק שמלווים אותנו כאמנים מובילים בתעשיית המוזיקה הישראלית עד היום.

עונות ותוכניות רבות שהגיעו לאחר מכן הולידו איתן הצלחה של עוד אמנים רבים שהפכו עם הזמן לפסקול של מוזיקת המיינסטרים הישראלית. חלקם גיבשו את זהותם האומנותית כבר בשלב התוכנית, וחלקם עברו לא מעט שינויי תדמית בדרך לשם – נינט טייב עולה באופן טבעי לראש כשחושבים על דוגמה לכך.

אך עם המון הצלחה שזכו בה המון אמנים דרך התוכנית, חשוב לומר באותה נשימה כי הפורמטים לא הצליחו לשמור על ההשפעה הרבה שהייתה להן לאורך זמן, ולא תמיד ניתן להבטיח כי אמן שמשתתף בתוכנית זו ייזכה להצלחה באופן גורף, גם אם הכישרון שם.

 

תוכניות מוזיקה, יתרונות בהשתתפות

הזדמנויות קרייריסטיות חד-פעמיות

בהנחה והמוזיקאי המשתתף הוא בעל כישרון רב, תוכניות הריאליטי הן הזדמנות חד-פעמית להגיע במהירות להצלחה וחשיפה. כמובן קיים גם התנאי שהשאיפות שלכם תואמות את סוג ההצלחה שניתן לקבל דרך התוכנית.

ברוב ככל הפורמטים, כבר בשלב הראשוני תגיעו למצב של מפגש עם אנשי מפתח בתעשיית המוזיקה, בחלקן גם תוכלו לזכות לחניכה ישירה מאותן דמויות – דבר שללא קשרים קודמים או המון מזל כנראה שלא תצליחו להשיג באותה מהירות.

דבר נוסף הוא, כפי שציינו בפתיחה, שאם ברצונכם להגיע לפורמט דוגמת האירוויזיון – נכון לכתיבת מאמר זה, השתתפות בתוכנית ‘הכוכב הבא’ הוא ההזדמנות הכי יעילה וגם הבלעדית שלכם להגיע לשם!

 

פיתוח אישי ובניית תדמית

תוכניות ריאליטי לזמרים, האם כדאי להשתתף? - מכללת BPM

רוב התוכניות מסוג זה שמות דגש על הדמות של המשתתף בתוכנית. הכוונה היא כי התוכניות עוזרות לאמנים השתתפים לגבש חזון אומנותי, העוזר לאמן למצוא מיקוד ובסופו של דבר גם קו אומנותי שילווה את האמן לאורך ההשתתפות בתוכנית, ובהרבה מקרים גם בקריירה שלאחר מכן.

שימו לב כי ברוב המקרים, אמנים אשר נתפסו כשייכים לז’אנרים מסוימים במהלך התוכנית, המשיכו באופן טבעי לשחרר חומרים מוזיקליים מקוריים אשר ממשיכים את אותו הקו – מה שסביר כי עזר לאמן באחת השאלות הגדולות בהן רוב האמנים נתקלים בשלבים המוקדמים של הקריירה לגבי הזהות המוזיקלית.

 

חשיפה ובניית קהל

אולי היתרון החזק ביותר של השתתפות בתוכניות היא באופן טבעי החשיפה שתקבלו דרך ההשתתפות. רוב תוכניות המוזיקה משודרות לרוב בפריים-טיים בערוצים המרכזיים בארץ, עם מספרי רייטינג שלעיתים גם שוברים שיאים.

יצירת החשיפה הראשונית וקהל בסיס חזק אשר ייצור נקודת פתיחה טובה לקריירה הינו דבר לא פשוט לעשייה, ברמה שיכולה להפוך לגורם מכריע בעצם קיום הקריירה של האמן. השתתפות בריאליטי יסייע במיוחד ליצור קהל בסיס חזק ונאמן, אשר יוכל לתמוך באמן לאורך התוכנית וגם כן בהמשך הקריירה.

 

חסרונות בהשתתפות בתוכניות ריאליטי למוזיקה

תוכניות ריאליטי לזמרים, האם כדאי להשתתף? - מכללת BPM

אפשר לומר כי רוב החסרונות של השתתפות בתוכנית נגזרים מהיתרונות שלה.

 

חשיפה בשלב מוקדם מדי

דבר שכל אמן יעיד כי קשה להעיד על עצמו היא מידת הבשלות שלו, בעיקר מבחינה אישית ומוזיקלית.

בחשיפה דרך התוכנית מדובר בתהליך קצר-טווח אשר במסגרתו עלול האמן לעבור חוויות הצלחה משמעותיות בתדירות גבוהה ועם מעט זמן לעכל את המתרחש. בהיעדר הבשלות לקפיצת קריירה קיצונית מהמים הרדודים היישר למים העמוקים, עלולה החוויה להתגלות כמטלטלת במיוחד ולעיתים ליצור “חרדת ביצוע” אצל האמן.

לכן מומלץ לחשוב פעמיים טרם נכנסים לתחרות – ולוודא (ככל הניתן) כי הנכם מוכנים לשינוי קיצוני בהרבה פרמטרים בחייכם.

 

מיתוג וחזון מוזיקלי

ההשתתפות בתוכנית, גם אם תביא להצלחה במסגרת התוכנית עצמה, יכולה להפוך לחסרון כאשר האמן מבין לאורך הדרך שהחזון המוזיקלי שהציג לאורך התוכנית שונה מהחזון שיגבש לאחר מכן.

כאשר אמן בוחר להשתתף בתוכנית, מסתכן ביצירת תדמית סביבו וסביב התדמית המוזיקלית שלו, שבמידה והאמן ירצה שתשתנה, יכול להיות כי יחווה קשיים רבים לשנות אותה. אם להשתמש בדוגמת נינט, שהתחילה בתור “המאמי הלאומית”, ובסוף עבדה קשה לאורך שנים כדי לשנות את האימג’ שלה ליותר רוקיסטי וקשוח.

 

השתייכות ואופי מוזיקלי

כאשר בוחנים את המשתתפים בפורמטים השונים והקריירות שלהם לאחר הזכייה, רואים כי בסופו של דבר ההשתתפות בתוכנית מובילה לעולם מוזיקלי שאינו בהכרח רחב בסגנונות אליהם הוא מאפשר כניסה.

הכוונה היא כי ברור למדי שהתוכנית מיועדת לזמרים בעלי יכולות ביצוע גבוהות, המעוניינים לרוב לבצע שירים בז’אנר הפופ עם נטייה למיינסטרים, מה שכמובן אינו מנת חלקו של כל אמן מוזיקלי.

לכן חשוב להבין עם עצמכם באיזה עולם מוזיקלי אתם שואבים להשתלב כמוזיקאים. מעריצים את ביונסה, אברהם טל או עידן רייכל? יכול מאוד להיות שהתחרויות יתאימו לכם. שואפים להיות זמרים בלהקת רוק, אלקטרוניקה או כל מוזיקה שנחשבת יותר אלטרנטיבית? כדאי שתחשבו פעמיים טרם אתם נכנסים לתחרויות הללו – כמובן שאין מניעה שזמר מסוג כזה יצליח ואף ינצח בתחרויות אלה, אך לרוב מדובר במקרים יוצאים מן הכלל.

 

השתתפות בריאליטי מוזיקה כמו האקס פקטור, סיכום

ההשתתפות בתוכניות ריאליטי מוזיקה יכולות להיות הדבר הכי טוב או הכי רע שיכול לקרות לקריירה המוזיקלית הקיימת או הפוטנציאלית של אמן. חשוב שאמן אשר נכנס לתחרות יעשה זאת בחוכמה ויתאים את הציפיות שלו למה שבאמת ניתן לקבל מהשתתפות בהם. מאחלים לכם בהצלחה בכל דרך שתבחרו!