מהטלוויזיה לעולם האמיתי: קורס מדיה ויזואלית

צילום: ג’ורדן שולץ

אם תמיד רציתם להלחין מוזיקה לסדרות, סרטים או משחקים – הקורס הזה בשבילכם!

 

קורס מדיה ויזואלית (קולנוע, טלוויזיה, פרסומות ומשחקי מחשב) בהנחייתו של רועי קופרווסר, הסתיים לאחרונה במכללה, והתוצאה היא תיקי עבודות מעניינים של הבוגרים הטריים שלנו.

“הקורס רחב ביותר” , מספר קופרווסר, “כמעט בלתי אפשרי להקיף ולהכיל אותו במהלך 16 מפגשים. המטרה שלנו היא  להקנות לתלמידים כמה מיומנויות קריטיות להבנה והתמצאות בעולם הזה, שעבור רובם הוא זר לחלוטין, ולאפשר להם התנסות מעשית אינטנסיבית כך שבסיום הקורס באמתחתו של כל תלמיד תיק עבודות משמעותי.”

קופרווסר מספר על התהליך שהסטודנטים עוברים: “הקורס נע על פני שני שלבים. בשלב הראשון הסטודנט נחשף לתאוריה, לאמנות והאומנות שמאחורי כתיבת מוסיקה למדיה. כאן יש דגש על הקניית הכלים שמאפשרים לתלמיד להתייחס למוסיקה כשכבה אחת מיני רבות במדיום האודיו-ויזואלי וכאמצעי עזר לספר סיפור. אחד הקשיים הגדולים למוסיקאי חסר ניסיון בתחום הזה הוא הקושי לראות את התמונה הגדולה, לצאת מהנבירה הטבעית שלנו באלמנטים מוסיקליים כמו מלודיה, הרמוניה, טקסטורה וכו’, ולראות את היצירה (סרט, סדרה וכו’) מבעד לעיניו של היוצר והצופה. יש לחשוב איך התווים שאנחנו כותבים עובדים עם הדיאלוג, עם הסאב-טקסט בנרטיב, עם הניואנסים והאופי של הדמויות, עם רגעי המפתח בסצנה וכו’.

בשלב השני של הקורס, הסטודנטים מיישמים את הנלמד במסלול התיאורטי בשלל תרגילים ופרוייקטים ומקבלים משוב על עבודתם על בסיס שבועי. לקראת סיום הקורס אנו נפגשים בקבוצות קטנות ומבצעים מקצה שיפורים כדי ליצור מהן תיק עבודות שבעזרתו יוכל התלמיד לצאת לעולם האמיתי מצויד בכלי פרקטי שיאפשר לו להתחיל לעבוד באופן מיידי.

בנוסף לכך, קיים עוד פן מאוד משמעותי בקורס והוא שיתופי הפעולה עם מוסדות לימוד אחרים. בשנתיים האחרונות שיתפנו פעולה באופן מוצלח ביותר עם מחלקת האנימציה של מנשר, ועם החוג למשחקי מחשב של שנקר. במסגרת שיתופי הפעולה, התלמידים שלנו כותבים מוסיקה ליצירות מקוריות של תלמידי מנשר ושנקר. במסגרת שיתוף הפעולה עם שנקר, חלק מהמשחקים להם כותבים התלמידים מוסיקה נמכרים בחנויות האפליקציות והתלמידים חווים באופן משמעותי ביותר את העבודה בעולם האמיתי, שמעבר לכל המיומנויות הנלמדות בקורס, מקנה להם את ההתנסות הכל-כך קריטית ביחסי-אנוש.”

ביקשנו מרועי לספר קצת על העבודה עם הסטודנטים:  

ארז גורן, מבחינת יכולת הלחנה וורסטיליות מוסיקלית התחיל את הקורס עם כל הכלים להצליח. מה שמרשים אותי בארז, היא העובדה שלמרות היכולות המוכחות שלו ולמרות הכישרון האדיר שהוא ניחן בו הוא תמיד פתוח ללמוד ולביקורת בונה ותמיד מנסה ליישם את הנלמד ואת המשובים שהוא מקבל בעבודותיו. את כל זה הוא עושה מתוך ביטחון בעצמו וביכולות שלו. בקיצור, תענוג לכל מורה. בעבודת הגמר שלו (סדרת סצנות מתוך הסרט “2 בלילה” של רועי ורנר), ארז הביא את כל התהליך שעבר עליו בקורס לשיא, וכתב קיואים נהדרים. החביב עלי מכל הוא הקיו לסצינת הנשיקה על הגג

ארז גורן מספר על החוויות מהקורס: “לפני הקורס לא הייתה לי הבנה של העולם הזה שנקרא מוסיקה למדיה ויזואלית, מעבר לקלאסיקות מובהקות של ג’ון ויליאמס והאנס זימר. מאוד נהניתי מהקורס ואני מרגיש שיצאתי ממנו עם בסיס טוב וביטחון להיכנס לתחום.

משבוע לשבוע קיבלנו קטעי וידאו של סרטים, פרסומות, משחקי וידאו על מנת שנכתוב ונפיק להם מוסיקה, שהמטרה היחידה שלה היא לתמוך במה שקורה על המסך ולהשפיע על הראש של המאזין. מבחינתי, זו הסתכלות אחרת על התהליך- לכל דבר במוסיקה יש סיבה וחייב להיות קשר מסוים לעולם שנמצאים בו באותה נקודה בזמן. במצבים מסוימים נוצר ממש קו מקביל שמשפיע על הצורה שבה עובר הסיפור, ומשחק עם התת-מודע.
רועי, המרצה, הוא מקצוען. רמת ההבנה של התחום והתכנון שלו מרשימים, וכיף ללמוד ממישהו פעיל בתחום ברמה בינלאומית. בנוסף לטכניקות ביצוע מעשיות, קיבלנו גם הרבה מידע על השוק בארץ ובחו”ל (בעלי תפקידים, תפקידם, היררכיה בכל סוג מדיה ועסק, בנישות לכל אורך הסקאלה). חלק מהפרויקטים שהגשתי בקורס הזה ממשיכים איתי בתיק עבודות שאני אפרסם ללקוחות. הקורס עזר לי בצעדים הראשונים של גיבוש הקול האישי שלי והשפיע הרבה על הגישה בכתיבה למסך.”

“למאור אלקיים יש אמביציה בלתי נגמרת ללמוד ולהצליח. מעבר לרצינות ולהשקעה שלו, מאור הוכיח שהוא מוכן לעשות את הסוויץ’ לעולם האמיתי בחוץ- הוא יוצר קשר עם במאים, מחפש עבודות ללא הרף ולראיה, לפרוייקט הגמר שלו הוא כתב סקור ועיצב פסקול לסרט אימה קצר, עבודה שהשיג בזכות כישורי השיווק העצמי, יחסי האנוש המצויינים שלו, השאפתנות והאמונה שלו בעצמו. מעבר לכך, מאור הוכיח פעם אחר פעם שיש לו קול ייחודי ויכולת להבין את צרכי הלקוח- שילוב מנצח בעולם ההלחנה למדיה.”

 מאור אלקיים מספר על הקורס: “כחלק ממסלול הBSP שלמדתי, היה מגוון רחב של קורסים שונים ומעניינים וקורס המדיה הויזואלית היה אחד מהקורסים שהצליחו לרתק אותי בצורה מיוחדת. במהלך הקורס קיבלתי מרועי את כל הכלים שדרושים לי כדי ליצור מוזיקה לכל סוגי המדיות האפשריות- אם זה יצירת אפקטים ומוזיקה לפרסומות, משחקי מחשב ואפילו אפליקציות לפלאפון.

אני רוצה להמליץ לכל מוזיקאי לעבור את הקורס- בזכותו אני מרגיש שנהייתי למוזיקאי טוב יותר וזה נתן לי דרך הסתכלות חדשה ושונה על דברים וגם כמה שיותר לחשוב מחוץ לקופסא. נהנתי מכל שיעור וחיכיתי בקוצר רוח לקראת כל שיעור. במהלך הקורס גיליתי שיש בי צדדים מאוד יצירתיים שכלל לא באו לידי ביטוי ופתאום התחילו לפרוח.

ואני רוצה בהזדמנות זו לשבח את רועי קופרווסר שהעביר את הקורס בצורה הכי כיפית ועניינית שיש! תמיד נתן לי עזרה ועצות, לא משנה מתי ובאיזו שעה.

לפני זמן קצר נפלה לידי הזדמנות- לכתוב מוזיקה לסרט אימה קצר. בתור חובב מושבע של סרטי אימה זו הייתה הזדמנות חיי! הבמאי של הסרט הוא אלי קליין שמביים בימים אלו סדרת רשת והסרט מתוכנן להישלח לפסטיבלים בחו”ל.

זה הטריילר של הסרט שעליו עבדתי מאוד קשה. ממש בקרוב הסרט יוצא לאוויר.”

 

הסטודנט אסף הרמן  הוא דוגמה מושלמת לתלמיד שעשה דרך ארוכה והתקדמות מרשימה לאורך הקורס. המעבר מכתיבת מוסיקה כאומנות בלתי-תלויה לכתיבת מוסיקה למדיה ויזואלית הוא מעבר מאוד מאתגר ובתחילת הדרך לאסף זה היה קשה. עם זאת, האהבה שלו לתחום, הרצינות והיכולת לספוג וללמוד רעיונות חדשים הפכו אותו למלחין מצויין למדיה בסיום התהליך. אחד הדברים שהרשימו אותי יותר מכל באסף הוא הגיוון שפיתח ככל שהקורס התקדם. בסיומו הוא כתב פרסומות בסגנון אמריקנה וסצנות של משחקים בסגנון סימפוני, והכל באיכות גבוהה מאוד. כמורה, אין עונג גדול מללוות תלמיד שעובר דרך כל כך משמעותית.”

אסף הרמן מספר: “אני יכול לומר בוודאות שהקורס למדיה ויזואלית הוא בין הקורסים הכי משמעותיים שעברתי במסלול BSP ואת מלוא הקרדיט אני מעניק לרועי קופרווסר, המרצה, על הבנייה נכונה של מערכי שיעור תיאורתיים שמשלבים פרקטיקה על בסיס שבועי שהביאו אותי ליצירת תיק עבודות שכל פרוייקט התעצב והשתפר בעזרת ביקורת בונה ושיחה משותפת של המרצה ושל הכיתה עצמה.”

 

“הסטודנט קובי עזרא ניחן בתכונה שבלעדיה אין סיכוי להצליח- אינטואיציה, או אינסטיקט. מדובר ביכולת אינהרנטית ועמוקה להבין איך המוסיקה יכולה לעזור לספר סיפור ואיך אפשר לחבר את המוסיקה לנראטיב באופן האפקטיבי ביותר. ישנם מלחינים, גם מלחינים גדולים, שכשנדרשו להשתמש באינטואיציה הזו גילו שפשוט אין להם את זה. לקובי יש את זה בשפע והוא הוכיח לי את זה מספר פעמים במהלך הקורס, ובמיוחד בפרוייקט הגמר, בו נתן טוויסט פאריזאי ל”2 בלילה” של רועי ורנר.כולי תקווה שקובי יעשה את הצעדים הדרושים כדי למנף את הכישרון הייחודי הזה שלו.”

“במהלך הקורס נחשפתי לתחום ואהבתי את השילוב בין המדיות שיוצר יותר כוח ויותר רגש.

כשאני ניגש להלחין קטע, אני מעדיף להשקיע את הזמן בלהבין מה קורה ויזואלית ולנסות לקבל את התחושות של הבמאי, השחקן, התסריטאי ועוד. לפרוייקט הגמר מאוד התחברתי מכיוון שהיינו צריכים לעצב פס קול לסרט ישראלי או פרסומת, והרגשתי שהיה לי יותר קל לבטא את עצמי ואת היצירה שלי בשפה העברית, כי זו השפה שלי וכמו כן זה המקום שבו אני רוצה לעבוד ולעסוק ולהיות חלק מהתעשייה המקומית.