היפ-הופ וטראפ (Hip Hop & Trap), טכניקות ליצירה והפקה

היפ-הופ וטראפ (Hip-Hop & Trap) הם ז’אנרים עם הפקה מאוד ייחודית, ועקב תפיסת התאוצה של הז’אנרים בשנים האחרונות הן במיינסטרים והן במחתרת, החלטנו לעזור לכל המפיקים הצעירים שמחפשים את האלמנטים ההפקתיים העיקריים בז’אנר. במאמר זה נעבור על אלמנטים בולטים שיישמשו אתכם בעת הפקת היפ-הופ וטראפ, ונסקור פלאג-אינים שיוכלו להיות לכם לכלים כדי לממש אותם.

 

רוצים ללמוד סאונד והפקה בצורה מקצועית? לפרטים על קורס BSP – המסלול המקיף להפקה מוזיקלית במכללת BPM.

 

צפו במפיק ההיפ-הופ והטראפ אורי שוחט, בסדנת אמן על הפקת היפהופ וטראפ (Hip Hop & Trap)

 

ביט (Beat) וסאמפלים (Sampling)

הביט הוא אלמנט מאוד מרכזי בהיפ-הופ והטראפ. כבר מראשית ההיפ-הופ בשנות ה-70, נעשה שימוש בסאמפלים מתוך חלקים בשירים בהם היה ברייק תופים, שחזרו בלופ בכדי להיות הביט של השירים בז’אנר.

 

השיר המפורסם ‘Straight Outta Compton’ של ההרכב N.W.A. כולל ביט שמבוסס על סאמפל ה”Amen Break” המפורסם


לאחר השימוש בסאמפלים של ברייקים ליצירת הביט, עם השנים התפתח השימוש בסאמפלים והפך להיות דרך להוות מוזיקת רקע שלמה מאחורי השירים. חשוב לדעת לבצע מניפולציות אודיו על אותם סאמפלים בכדי לתת להם סאונד ייחודי שיאפיין את ההפקה בה השתמשם בסאמפל.

 

למדריך שלנו על שימוש בסאמפלים בהפקה לחצו כאן!

 

לאחר מכן עם התפתחות מכונות התופים (כדוגמת ה-808 האגדי של Roland), נעשה שימוש בטכנולוגיה המודרנית בכדי ליצור את הביטים בהיפ-הופ. השימוש הנרחב במכונות התופים, עם ה-808 בראשיתן, היה כה נרחב ואייקוני בז’אנר שעד היום אפשר לומר כי הסאונדים של מכונת התופים הזו הם ברירת המחדל ביצירת ביט בז’אנרי ההיפ-הופ והטראפ.

כיום בהמון תוכנות הפקה (DAWs) כמו אייבלטון לייב, תמצאו בבנק הסאונדים שמגיעים איתה את מערכת התופים הזו לשימושכם המיידי. חשוב לציין כי האלמנט הכי חשוב מתוך ה-808 שנעשה בו שימוש הוא הקיק דראם עם שילוב זנב הבאס הארוך, שנהוג לשים אותו על סאמפלר ולהשתמש בו בתור הבאס של השיר, עם פיץ’ שמשתנה ע”פ הטראק.

 

לחצו להורדה חינמית של קיט 808 שהוקלט לתוך קסטה! (source: Goldbaby)

 

ניתן לשמוע את הביט מבוסס ה-808 גם בהמון הפקות היפ-הופ וטראפ מודרניות

 

היי-האטס בטראפ (Hi-Hats)

חשוב לציין ספציפית בטראפ, כי נעשה המון שימוש בטכניקה של היי-האט בריתמיקה מהירה. גם כאן נעשה בד”כ בסאמפל של היי-האט סגור ממכונת התופים ה-808, אבל רוב ההיי-האטים יכולים לעבוד.

הדגשים בעבודה כזו היא עבודה על המעטפת, ועבודת EQ (בד”כ חיתוך גבוהים חלקי עם Low-Pass בנד) כך שההיי-האט יהיה עדין יחסית ויהיה ניתן להשתמש בו בהרחבה.

טכניקה שימושית לכך היא להשתמש בארפג’ייטור (Arpeggiator) על הערוץ של ההיי-האט, ולבצע אוטומציות על המהירות שלו (Rate), מומלץ לבצע סינכרון (Sync) לטמפו הפרויקט. יש הלוקחים זאת צעד קדימה ומשתמשים בטכניקות כמו צידוד-אוטומטי (Auto-Pan) ואפקטים מודולטוריים כמו פייזר ופלנג’ר (Phaser & Flanger) בשביל לתת להיי-האטים לבלוט בתמונה הסטריאופונית.

 

טיפול בווקאל (Vocals) והתייחסות

המון מהבשר בהיפ-הופ טראפ באופן טבעי הוא הראפ. יתרה מזאת שחשוב שהרקע לראפ יהיה טוב, חשוב גם שההפקה תתייחס אליו.

הכוונה בלהתייחס יכולה להתפרש בהמון מובנים, בהתאם לסגנון המוזיקה. בחלק מהמקרים מדובר בהפסקת המוזיקה כאשר מגיע הפאנץ’ ליין של שורה מסוימת, במקרים אחרים זה להדגיש את התוכן של מה שהראפר אומר דרך שימוש באפקטים הממחישים אותו.

 

שימוש באד-ליבס (Ad-Libs)

אחת מהדרכים הפופולאריות בז’אנרים האלה לחיזוק התוכן ויצירת אווירתיות במוזיקה, היא טכניקת האד-ליבס. משמעות הטכניקה היא שימוש בערוצי שירה שבהם מדובר בהברות קצרות, קריאות והדגשות של מילים כשכבה נוספת של ווקאל בסמוך לראפ.

הטכניקה כיום נחשבת כמעט חלק מהסטנדרט בהיפ-הופ וטראפ מיינסטרימי, והשימוש בה הוא קל – כל מה שנדרש הוא לבצע הקלטה בזמן שהראפ מתנגן ברקע, ופשוט להעביר כמה שיותר אנרגיה בכל צורה מעניינת שאתם מכירים עם הקול שלכם\של הראפר!

 

שימו לב לאד-ליבס לאורך כל הקטע, אחד מסימני ההיכר של הרכב ההיפ-הופ מיגוס (Migos)

 

פלאג-אינים מומלצים

לא קיימים המון פלאג-אינים ספציפיים לז’אנר, לכן נתמקד בפלאג-אינים כלליים יותר אשר חלק מהתכונות שלהן יסייעו לכם בעת הפקה בז’אנר.

 

Native Instruments Kontakt

הפקת היפ-הופ וטראפ - מכללת BPM

קונטקט מבית נייטיב אינסטרומנט (Native Instruments Kontakt), היא פלאג-אין סאמפלר פנימי, דרכה ניתן להשתמש בספריות סאונדים מכל הסוגים, בין אם כלים אקוסטיים דגומים, מערכות תופים, אפקטים מיוחדים ועוד המון.

המון מהספריות אשר בלעדיות לקונטקט נחשבות אידיאליות להפקות בז’אנרים האלה, כדוגמת ספריית הפסנתר Alicia’s Keys שמגיעה ברכישת הפלאג-אין.

 

Lennar Digital Sylenth1

סיילנת' - מכללת BPM

 

סיילנת’1 מבית לנאר דיגיטל (Lennar Digital Sylenth1) נחשב לאחד מהסטנדרטים בתעשיית הסינת’יסייזרים, ונעשה בו שימוש בכל מיני ז’אנרים וע”י כל מיני אמנים ומפיקים.

הממשק שלו נוח ואידיאלי הן למתחילים והן למקצועיים בתחום, ויכול לשמש אתכם בהפקת לידים וליווי הרמוני לכל הטראקים שלכם.

 

ולסיום, יריב עציון, מרצה במכללה מסביר עקרונות ביצירת ביט להיפ הופ:

 

יצירת ביט היפהופ

 

רוצים ללמוד סאונד והפקה בצורה מקצועית? לפרטים על מסלול BSP המקיף להפקה מוזיקלית במכללת BPM

 

למדריכי פלאג-אינים, סאונד והפקת ז’אנרים נוספים:

פסיי-טראנס (Psytrance)

דאבסטפ (Dubstep)

היפ-הופ וטראפ (Hip-Hop & Trap)