איך להפוך אהבה למקצוע ולפתח קריירת הפקה בתעשיית המוסיקה

מאת יריב עציון, מנהל פדגוגי וממייסדי מכללת BPM

האם אפשר לעשות מזה כסף?

אם אתם חושבים שלפתח קריירה בעולם המוסיקה היא דבר פשוט כדאי שתכתבו על זה רב מכר. תעשיית המוסיקה, כמו כל תעשייה אחרת, הינה תחרותית, משתנה במהירות ומושפעת מגורמים נוספים בעולם המטורף בו אנו חיים כיום.יחד עם זאת, אין דבר יותר מספק מלקום כל בוקר ולעשות את מה שאתה באמת אוהב, ועוד להתפרנס ממנו!  אז איך עושים זאת?

למה כדאי להפיק פרויקט עצמאי?

כל מפיק מוסיקאלי התחיל כנגן יוצר – ומעבר לעבודה על חומרים של אחרים, רצוי שתטפחו ותפתחו את הפרויקטים האישיים שלכם.

כיום האולפנים הגדולים הצטמצמו למחשב ולחדר בקרה, הציוד נהיה זול יותר ובסכום שלא יעלה על כמה עשרות אלפים תוכלו לבנות את האולפן המושלם. מפיקים בסדר גודל של דאנטון סאפל (Coldplay), בראיין אינו (U2), ונייג’ל גודריך (Radiohead) עובדים כיום בדיוק באותה הצורה, ומפיקים אלבומי מופת.

העבודה על פרויקט עצמאי אינה כרוכה בהוצאות רבות או בלוח זמנים נוקשה. בנוסף, ה”מאסטר” של האלבום שייך לכם; ולכן גם מרבית ההכנסות והתמלוגים ילכו לכיסכם לאחר מכירתו.

איך כדאי למכור מוזיקה?

במודל הנוכחי של תעשיית המוסיקה ניתן למכור שיר בכמה אפיקים:

– מכירת סינגל או אלבום בחנויות פיזיות או דיגיטליות כגון ITUNES
– מכירת האלבום פיזית בהופעות.
– מכירת שיר מתוך האלבום לשימוש בפרסומת, סרט או משחק מחשב (PUBLISHING).
– תמלוגים ע”י השמעה פומבית של האלבום.

גלו את הדבר הגדול הבא – הפקת פרויקט להרכב/ זמר/ת:

בתחום הזה ממש לא חסרה עבודה, אחרת איך תסבירו את הכמויות האדירות של מתחרים המגיעים לאודישנים של תוכניות הריאליטי למיניהם בעולם?

כל זמר מתחיל כזה חייב את עזרת המפיק ביצירת דמואים, סינגלים ואלבום, בציפייה גדולה להיות הכוכב הגדול הבא.אמנם לא תעבדו מהיום הראשון עם לנה דל ריי או אדל, אבל לא חסרים כשרונות צעירים שטרם התגלו – ובדיוק כאן נכנס תפקיד המפיק שיכול לייצר את הדבר הגדול הבא.

מעבר לשכר על הפקת שיר, שנע בין 3,000 ש”ח עבור מפיק מתחיל ועד 100,000 ש”ח למפיקי על, מעורבות המפיק מתבטאת בכל שלבי ההפקה, כגון עיבוד, תזמור, טקסטים ואולי גם ביצוע. כל אלה מזכים את המפיק בתמלוגים עבור השמעת השיר במדיות השונות. בגלל שהמפיק אחראי במידה רבה על ההצלחה המסחרית של האמן –  נהוג שהוא מקבל אחוזים מתוך הכנסות מהופעות של הזמר/ת / ההרכב שהפיק.

DSC_9856

הרחיבו את האפשרויות שלכם – הפקת מוסיקה לפרסומות וסרטים:

מפיקים רבים בעולם הרחיבו את אפשרויות הפרנסה ובחרו לייצר מוסיקה למדיות נוספות.

אחת מהדוגמאות הבולטות בישראל הוא המפיק הנחשב, מרצה להפקה במכללת BPM, עופר מאירי. מאירי עומד מאחורי מספר מנגינות בלתי נשכחות מההווי הישראלי, ביניהן “אין כמו במבה”, “AIG 1800″ ו”תפוזינה”. אין צורך לספר כמה פעמים המוסיקה הזאת הושמעה במהלך השנים…

בתחום הקולנוע אפשר לקחת כדוגמה את Juno Reactor (בן ווטקינס), מרצה אורח במכללה, שבין השאר יצר את הפסקול למספר סרטים מצליחים. הפרויקט הגדול מביניהם היה סדרת הסרטים המצליחה “THE MATRIX”.

התשלום על כתיבה או שימוש במוסיקה לפרסומת או סרט מתחיל באלפי שקלים לסרט עצמאי קטן ועד לעשרות ומאות אלפי דולרים לסרט מסחרי מצליח.

Branding – איך להפוך את עצמכם למותג

בעשור האחרון השכילו מפיקים בתעשייה העולמית לצאת מהאולפן ולהגיע לתודעה הציבורית, ממש כמו האמנים המצליחים שהם מפיקים. מפיקים זוכים לציוד רב לאולפן בחסות חברות תוכנה וחומרה ולפרסום ברחבי הרשת, אך למה לעצור שם?!

אנדראה רומל יאנג, או בשמו המוכר יותר ד”ר דרה, החל להופיע בקליפים של האמנים אותם הוא הפיק וכמובן ביצירות העצמאיות שלו, מה שהפך אותו למפיק מבוקש ואפשר לו לפתח את ההזדמנות העסקית עם אוזניות ה- “BEATS” המפורסמות,שלאחרונה מכר לחברת APPLE במחיר הצנוע של 3 מיליארד דולר.

עוד דוגמא מצוינת הוא המפיק פארל וילייאמס שנחשב לאחד מעשרת המפיקים הגדולים בעולם. פארל ניצל את הפופולאריות ומעבר לכיכובו בקמפיינים שונים של חברות מסחריות הוא פיתח חברת אופנה מובילה משלו.

אז כל מה שצריך לעשות הוא להיות חדורי מטרה, להתמקצע, לעשות מוסיקה מקורית וטובה והכי חשוב להתמיד. כל השאר כבר יגיע..

מסלול ה BSP360 הינו המסלול המקיף ביותר ללימודי הפקה מוסיקאלית המותאם לצרכי התעשייה ומכין אתכם לבניית קריירה בתעשיית המוזיקה בצורה הטובה ביותר. להרשמה למסלול לחץ כאן.