אבלטון, 3 אפקטי אודיו שאתם חייבים להכיר מקרוב

אבלטון לייב היא אחת מהתוכנות העמוקות יותר שקיימות היום בשוק ה-DAW, ובדומה לתוכנות אחרות כמו קיובייס, אפשר לגלות אפשרויות יצירתיות וטכניות חדשות בתוכנה גם שנים לתוך העבודה בתוכנה. במאמר זה נדבר איתכם על 5 אפקטים בתוכנת אבלטון שמומלץ מאוד שתכירו מקרוב.

 

אבלטון לייב, הכירו את Drum Buss

אבלטון לייב, הכירו את Drum Buss

האפקט הראשון ברשימת האפקטים האבלטוניים שחייבים להכיר הוא דראם באס (Drum Buss), אפקט אודיו שנועד לרכז במקום אחד שליטה במספר פרמטרים חשובים שיוכלו לעזור לכם להעשיר את גרופ התופים שלכם, או אפילו בשימוש על תופים אינדיווידואליים מתוך קבוצת הערוצים.

אנו ממליצים להתחיל להתנסות בו דרך לשים אותו בסוף שרשרת הסיגנאל של התופים שלנו, ואיפוס פרמטר הדרייב כדי לוודא שאנו שולטים בהשפעה שלו על הסאונד. האפקט מציע שליטה קלה בכמה מהתכונות שלרוב הכי חשוב שיהיה לנו בתופים שלנו: פאנץ’ (דרך הגברת ההתקף או הנמכת ה”גוף” עם פרמטר Transients), תדרים נמוכים (שניתן להגביר ולכוונן עם Boom, וה-Freq ו-Decay שמתחתיו), ריכוך תדרים גבוהים שעלולים להיות צורמים (ניתן לשליטה עם Damp), קומפרסור לשליטה דינמית (מופעל דרך לחיצה על Comp, ניתן להשפיע על האפקט דרך שליטה בעוצמת הכניסה דרך Trim) וסאטורציה שמגיעה ב-3 מצבים להעשרה הרמונית.

תכונה נוספת ומעולה שיש לדראם באס היא שבאפשרותנו לקבוע את עוצמת היציאה של הסיגנל באאוטפוט, כך שנוכל להתנסות בהגדרות יחסית קיצונית בלי לחשוש מדיסטורשן ביציאה מהאפקט.

 

רוצים ללמוד ליצור ולהפיק מוזיקה באופן עצמאי עם תוכנת אבלטון? לפרטים על קורס Ableton היכנסו ללינק

 

אבלטון, ה-Audio Effect Rack

אבלטון, ה-Audio Effect Rack

האפקט השני ברשימה הוא דווקא אפקט שבפני עצמו, אין לו השפעה כלל על הסאונד שנשים דרכו. אך משתמשי אבלטון עם מעט ניסיון לרוב ייחשפו בשלב די מוקדם לעוצמה של שימוש בראקים ליצירת סאונדים מרובי שכבות ביצירה או במיקס.

אז למה האודיו אפקט ראק הוא אפקט חשוב במיוחד? הוא בראש ובראשונה מאפשר פיצול של הסיגנל לכמה שרשראות באמצע שרשרת הסיגנל שלנו. נניח ואנו מעוניינים לשים ריוורב על סאונד שיש לנו, אך מצד אחד, אנו לא רוצים להשתמש בו באינסרט עקב שינוי העוצמה שמשחק עם פרמטר Dry/Wet יכול להביא איתו, ומצד שני, אנו לא רוצים לשלוח את הסיגנל הסופי על כלל האפקטים בצ’יין שלו לערוץ שליחה חיצוני. באמצעות האודיו אפקט ראק, אותו ניתן לפתוח בכל שלב בשרשרת הסיגנל, נוכל לפתוח שרשרת נוספת (Chain), ובה ליישם איזה אפקט שנרצה ב-100% Wet, ולשלוט בעוצמת האפקט דרך הפיידר של הצ’יין הזה ספציפית.

אפשרות חשובה ונוספת שהאודיו אפקט ראק מאפשר לנו היא יצירת מולטי-אפקט משלנו. באפשרותנו ליצור ראק כאשר צ’יין אחד שמור לסיגנל היבש שלנו, וצ’יין/ים נוסף/ים מוקדשים לאילו אפקטים שנרצה, ובאפשרותנו בנוסף לכך למפות פרמטרים חשובים מתוכם למאקרואים המצויים בראק, ובכך לשלוט בקלות בסאונד.

 

אפקטים באבלטון, ה-Saturator

אפקטים באבלטון, ה-Saturator

המעשיר ההרמוני של אבלטון לייב הוא כבר אחד מהאפקטים הפופולאריים שיש לאבלטון להציע, אך לא כל המשתמשים מכירים את העומקים שניתן להגיע אליהם באמצעותו.

אז איפה העומק של סאטורייטור מגיע? בהתנסות עם מצבי הסאטורציה השונים שלו. סאטורייטור מצויד בלא פחות מ-7 אלגוריתמים שונים לביצוע הפעולה שלו, כאשר חלק האלגוריתמים, דוגמת ה-Waveshaper, מאפשרים פתיחה של פרמטרים נוספים כמו לינאריות (Lin), עומק (Depth), זווית עקומת הדיסטורשן (Curve) ועוד רבים, אשר יכולים לשמש אתכם ליצירת גוונים מאוד ייחודיים שמומלץ ליישם גם באינסרט וגם באופן מקבילי. בנוסף, חשוב להתנסות ב”דחיפה” של סאונדים באמצעות האלגוריתמים השונים כדי להכיר אותם לעומק. אנחנו ממליצים בתור התחלה להשוות בין ה-Digital Clip ל-Analog Clip, אשר משמשים כקליפרים אך בעלי צבע שונה אחד מהשני, כאשר הדיגיטלי שואף להיות שקוף ככל הניתן והאנלוגי צובע את הסאונד בצורה שמדמה דיסטורשן אנלוגי.

בנוסף, חשוב להתנסות באופן כללי בממשק ה-Color, שמאפשר דיוק מירבי של הסאונד, או שימוש ב-DC Offset שיכול למנוע רעשים אשר מצטברים לאורך שרשרת הסיגנל בדרכם לסאטורייטור.

 

אפקטים באבלטון, סיכום

לאבלטון יש מגוון רחב של אפקטים, שעם העמקה בהם נוכל לגלות אינספור אפשרויות לעיצוב סאונד, מיקס, ועוד רבים וטובים. אנחנו ממליצים תמיד על קריאת ההוראות של אבלטון לייב באתר הרשמי כדי לקבל עוד תובנות, הוא גם כתוב בצורה מאוד קריאה ומהנה, אז ההנאה מובטחת!