סינתזה מודולארית, התנסות חינם עם VCV Rack

אחרי שנתנו הקדמה לעולם הסינתזה המודולרית, יכול מאוד להיות שהאינסטינקט הראשוני שלכם הוא לרוץ לחנות הקרובה לביתכם ולקנות המון מודולים. אז לפני שאתם מרוקנים את הארנק, יש לנו חדשות טובות, אפשר להתנסות בחינם! במאמר ניתן הקדמה ל-VCV Rack, סביבה יצירתית חינמית של סינתזה מודולרית שמעולה להתנסות ראשונית.

 

מה זה VCV Rack?

ה-VCV Rack הוא כלי חינמי להורדה (עם אפשרות להרחבות ומודולים נוספים בחינם ובתשלום) אשר מאפשר לכם להתנסות בסינתזה מודולארית במחשב האישי שלכם. ניתן להוריד את התוכנה מהאתר הרשמי שלו. ביכולתכם להרשם לאתר ובכך לשמור הגדרות אישיות כמו מודולים שהורדתם ולבצע מעבר אינטואיטיבי בין מחשבים.

 

סינתזת מודולאר, התחלת עבודה ב-VCV Rack

סינתזה מודולרית - מכללת BPM

אחרי שהורדתם את ה-VCV Rack פיתחו אותו. תפגשו במסך ריק אליו תצטרכו להוסיף מודולים בהתאם למה שאתם רוצים לייצר. חשוב לציין שעם המודולים הבסיסיים שמגיעים באופן מובנה עם ה-VCV לא נוכל להגיע מאוד רחוק מבחינת אפשרויות עיצוב הצליל שלנו, אבל תופתעו כמה אפשר לשחק עם זה בתוך הממשק ובאופן כללי ליהנות ממנו.

אז כמו שאמרנו במאמר ההקדמה – לכל פונקציה שתרצו שהסינת’יסייזר יבצע, נצטרך מודול שימלא את התפקיד הזה. במקרה הזה גם נצטרך מודולים אשר ינתבו את האודיו כך שנוכל לשמוע אותו במחשב ומודול שישלוט ב-MIDI לשליטה במה שמנוגן, במידה ונרצה.

כדי להכין את הקרקע, נלחץ על המשטח הריק עם הקליק הימני של העכבר, נבחר ב-Core ולאחר מכן ב-Audio. בשלב זה ייפתח לכם מודול האודיו, שעליו צריך להיות רשום כיצד מנותב האודיו במחשב שלכם (כלומר דרך תוכנת ה-ASIO של כרטיס הקול שלכם, או במידה ואין לכם, השתמשו ב-Generic Low Latency ASIO Driver או מומלץ להוריד את ASIO4ALL החינמי).

במידה ונרצה לשלוט בסינתיסייזר שלנו עם מקלדת MIDI כזו או אחרת, נלחץ שוב על קליק ימני, נלחץ על Core שוב ולאחר מכן על MIDI. שם נגדיר את מקלדת השליטה שלנו (אפשר להשתמש במקלדת המחשב שלנו במידה ונרצה). לאחר שהגדרנו את נתיב הוצאת האודיו, אפשר להתחיל בבניית הסינתיסייזר שלנו.

 

בניית סינת’יסייזר מודולארי, מודולים ב-VCV Rack בניית סינת'יסייזר מודולארי, מודולים ב-VCV Rack - מכללת BPM

כדי לבנות סינת’יסייזר בסיסי הכולל אוסילטור, פילטר, מעטפת ו-LFO, נצטרך לפתוח בהתאם את המודולים הבאים (ע”י לחיצה על קליק ימני ואז Fundamental):

  • VCO – ר”ת Voltage-Controlled Oscillator, וכמו שאולי כבר הבנתם, מדובר באוסילטור שלכם. הבסיסי ביותר יאפשר לכם 4 אוסילטורים ע”פ 4 צורות גל שונות.
  • VCA – ר”ת Voltage-Controlled Amplifier, והוא יחידת ההגברה של האוסילטור. הכרחי לשליטה בווליום שמוציא האוסילטור.
  • LFO – הלא הוא ה-Low-Frequency Oscillator אשר ישמש אתכם לשינוי פרמטרים לאורך זמן. שימו לב שגם פה מדובר באוסילטור שפשוט עובד בתדירויות נמוכות יותר מאוסילטור סטנדרטי, ואם ננתב אותו החוצה דרך מודול האודיו, נקבל אודיו בתדירויות מסוימות. גם כאן נוכל לבחור בין 4 צורות גל שונות.
  • ADSR – ר”ת Attack Decay Sustain Release, וכמובן ישמש כמעטפת.
  • VCF – ר”ת Voltage-Controlled Filter, היתפקד כפילטר. הבסיסי ביותר יאפשר פונקציות נוספות כמו Drive (העשרה הרמונית) ו-Res (רזוננס, הדגשה של תדר חיתוך הפילטר).

עכשיו בטח עולה לכם השאלה – מה עושים עם כל המודולים האלה כדי לקבל סינתיסייזר מתפקד? שימו לב כי לכל אחד מהמודולים יש מספר עיגולים שחורים הנראים כמו שקעים לחיבור של כבלים. מדובר באינפוטים/אאוטפוטים (ההבדלה במודולים הבסיסיים היא ש-Output יהיה מוקף ברקע של מלבן שחור ו-Input יהיה ללא רקע) אשר ביניהם אמור לעבור כבל. את הכבל ניתן לחבר דרך לחיצה ממושכת על אחד מהאינפוטים/אאוטפוטים ועזיבת הלחיצה על חיבור תואם אחר (אינפוט תמיד ייכנס לאאוטפוט וההפך).

מכאן בצעו את הצעדים הבאים:

  1. ביחרו צורת גל ב-VCO ע”י הוצאת כבל מהאאוטפוט מעליו רשום שם צורת הגל הרצויה, וחברו אותו לאינפוט של ה-VCA (רשום כ-In). עכשיו תוכלו לשלוט בווליום של האוסילטור.
  2. מהאאוט של ה-VCA (יסומן כ-Out או כחיבור עם מלבן שחור ברקע בסמוך ל-In), הוציאו כבל וחברו אותו ל-In של מודול הפילטר (VCF).
  3. ביכולתכם להשתמש במקלדת המחשב או מקלדת השליטה שלכם כדי לשלוט בפיץ’ ע”י חיווט אאוטפוט ה-CV ממודול ה-MIDI אל פרמטר ה-V/OCT במודול האוסילטור (VCO).
  4. ע”פ הפילטר הרצוי (High-Pass, המסומן כ-HPF, ו/או Low-Pass, המסומן כ-LPF), הוציאו כבל אל אחד האינפוטים במודל ה-Audio.
  5. מזל טוב! בשלב הזה אתם אמורים לשמוע אודיו בצד השמאלי או הימני (בהתאם לחיבור אליו חיברתם, מומלץ לחבר לאינפוטים 1 או 2).

 

סינתזה מודולארית, עיצוב סאונד ב-VCV

כעת מגיע שלב העיצוב. בהתאם למודולים שהזכרנו נפתחו כבר לא מעט אופציות לעיצוב. לדוגמה:

  • הוציאו Out מאחת מצורות הגל של ה-LFO אל אחד הפרמטרים שתרצו לעצב. נסו לדוגמה לנתב גל סינוס של ה-LFO ל-FREQ במודול הפילטר (VCF) לביצוע מודולציה על הפילטר. נסו לנתב אותו גם ל-V/OCT במודול האוסילטור לטובת מודולציות פיץ’ מעניינות.
  • הוציאו ממודול המעטפת (ADSR) אאוט ל-CV של ה-VCA לעיצוב מעטפת הווליום של הצליל. אל תשכחו לחבר את ה-Gate במודול המעטפת לגייט ה-MIDI כדי לתת את הטריגר להפעלת המעטפת מחדש בעת נגינת צליל. ניתן להוציא את המעטפת גם לחיבור ה-FREQ במודול הפילטר לטובת מעטפת פילטר.
  • השתמשו באחד האוסילטורים ממודול ה-VCO לביצוע מודולציה על פרמטר אחר, דוגמת ה-RES (רזוננס) במודול הפילטר, או פרמטר ה-FM/SYNC במודול האוסילטור.
  • הוסיפו מודולים מעניינים נוספים דוגמת ה-Delay ליצירת תחושת ספייסיות, השתמשו במודולציות על פרמטר ה-TIME בדיליי לטובת שינויי פיץ’ ותופעות מעניינות אחרות. מומלץ להתנסות גם עם מודול ה-Sequencer (ייקרא SEQ-3), שמאפשר לכם שינוי ריתמי ע”פ צעדים על פרמטר שתבחרו.
  • התנסו גם בחיבור מודולים ופרמטרים אחר לשני באופן אקראי ותראו מה קורה – שם נמצא הרבה מהכיף!

 

VCV Rack, סיכום

ה-VCV Rack מציג עולם שלם של כיף והתנסויות סינתזה מדהימות שגם ניתן בסופו של דבר לממשק עם תוכנת ה-DAW שלנו. מוזמנים להתנסות ואף לרכוש מודולים נוספים במידה ואהבתם, יכול להיות שה-VCV בסוף יהווה תחליף לסינתים המודולרים שרציתם לקנות!