פלאג-אין חינמי מומלץ: iZotope Vinyl

אנחנו שוב כאן עם פינת הפלאג-אין השבועית של מכללת BPM, והיום נסקור שוב פלאג-אין מגניב של iZotope, מדמה ה-Vinyl! הפלאג-אין נהיה מאוד פופולארי בקרב מוזיקאים בז’אנרים השונים של קטגוריית ה-Lo-Fi, ולא סתם.

 

מה ה-iZotope Vinyl מציע?

מדובר בפלאג-אין חינמי לחלוטין של אייזוטופ, אשר מיועד לעיצוב סאונד דרך פילטרים והוספת אפקטים מיוחדים, בין אם לנוסטלגיה, תחושת Lo-Fi (Low Fidelity, או אפקט של איכות ירודה) או סתם כי זה נשמע מגניב.

בפלאג-אין תמצאו אלגוריתמים, פילטרים ואפקטים שונים אשר תוכלו להחיל באופן מלא או חלקי על הסיגנל שלכם, ולתת לו תחושה כאילו הוא מנוגן על פטיפון, בין אם ישן או מודרני יחסית.

 

 

iZotope Vinyl, אופן השימוש

יש לשים את האפקט באינסרט של הערוץ הרצוי. הערוץ הנבחר יכול להגיע מרמת התפקיד הבודד ועד כלל המיקס, אך כמובן שהאפקט שלו על מיקס שלם יהיה מאוד קיצוני וישפיע מאוד על איכות הסאונד.

בחלק הימני העליון של הפלאג-אין תמצאו את שני הפיידרים המייצגים Input Gain ו-Output Gain, או במילים אחרות, באיזה עוצמה הסיגנל נכנס ויוצא מהפלאג-אין. בשלב הזה מומלץ להוסיף או להפחית במידת הצורך את האינפוט גיין, בצורה בה הסיגנל המתנגן מגיע לאורות הצהובים בתצוגה משמאל לפיידר. במידה והעוצמה המתקבלת לא לשביעות רצונכם, השתמשו באאוטפוט גיין בכדי לבצע איזון.

 

מדמה הויניל של אייזוטופ, פרמטרים

בחלק השמאלי העליון של הפלאג-אין תמצאו שורה של 6 פיידרים, אשר לכל אחד אפקט משלו שמתווסף על או משנה את הסיגנל.

 

Mechanical Noise, Electrical Noise, Dust, Scratch

פרמטרים אלה מטרתם תוספת של אפקטים מיוחדים לסיגנל שלכם. שימו לב כי גם אם הערוץ אינו מתנגן, האפקטים ימשיכו להתנגן באופן עצמאי, לכן יש לשים לב במידה ואינכם מעוניינים באפקט בשלבים מסוימים כי הערוץ עליו יש את האפקט מושתק באותם חלקים.

ה-Scratch וה-Dust, לעומת שני אפקטי ה-Noise, תלויים בנובים שנמצא מתחת לפיידרים שלהם. את האפקט שלהם תשמעו אך ורק כאשר תעלו את אותם נובים מתחת אליהם. בנוסף, פרמטר ה-Scratch מעוות את הסיגנל ויוצר בו עצירות, לעומת שלושת האחרים שפשוט מוסיפים סיגנל של רעש.

 

Wear

פרמטר ה-Wear בא לדמות התיישנות של התקליט עם הזמן. הדבר בא לידי ביטוי עם החלה של פילטר Band-Pass שנהיה יותר קיצוני ככל שתעלו את הפיידר. בנוסף, הוא מחיל עיוות של הסיגנל ע”י תוספת עיוות מסוג דיסטורשן. בשונה מאפקטי דיסטורשן רגילים, מדובר בדיסטורשן אקראי אשר דומה לדיסטורשן דיגיטלי ואינו “מוזיקלי”, כלומר מעשיר בצורה שמתאימה את עצמה לסיגנל אותו היא מעוותת.

 

Warp Model ו-Warp Depth

בדומה למכונת תקליטים אמיתית וישנה, לעיתים יווצר עיוות שבא לידי ביטוי במשחקי פיץ’ קלים בסיגנל העובר דרכו. החלה של האפקט תתבצע דרך הפיידר, ושינוי האלגוריתמים השונים לביצוע ה-Warp תמצאו בצד השמאלי התחתון של הפלאג-אין, סקשן המלווה בתצוגה ויזואלית של צורת הגל אשר נעשה בה שימוש לאלגוריתם.

 

Year, RPM ו-Spin Down

אולי החלק הכי קליל וכיפי במדמה הויניל הזה הוא אפקט ה-Spin Down. כולנו מכירים את האפקט המפורסם שנקרא Tape Stop, שמדמה עצירה הדרגתית ו”מריחה” של המוזיקה. לחיצה על Spin Down תביא לכם את האפקט בקלילות ובלחיצת כפתור, ויכול להיות אחלה תוספת ליצירה שלכם.

השנה תקבע את סוג הפילטר אשר ייחול באופן ישיר על הסיגנל, ומהר מאוד תשימו לב שעם החזרה אחורה בשנים מתקבל אפקט נוסטלגי יותר, ואיתו פילטר קיצוני יותר.

ה-RPM ייקבע, במידה והחלתם Scratch ו-Warp על הסיגנל, באיזה תדירות תשמעו אותם. מהירות סיבוב מהירה יותר תיתן לכם תדירות גבוהה יותר של תופעות הלוואי האלה.

 

סיכום

ה-iZotope Vinyl הוא אפקט מגניב במיוחד אשר יכול במהירות לקחת אתכם למחוזות נוסטלגיים ולתת לכם המון רעיונות אומנותיים לשימוש מתי שתרצו. בהתחשב בהיותו חינמי, רוצו להוריד ולהתנסות!

 

להורדה חינמית של הפלאג-אין

 

לצפייה בסקירות נוספות למוצרי iZotope:

Neutron 2 – ממשק מיקס

Ozone 8 – ממשק מאסטרינג

Nectar 2 – ממשק למיקס שירה

VocalSynth – ממשק יצירתי לקטעי שירה

Trash 2- ממשק לדיסטורשן

Vinyl – מדמה סאונד תקליטים