אודיו וסאונד למשחקי וידאו, מבוא מקצועי

כאשר יוצרים מוזיקה למשחקי וידאו, המון מהתהליך הטכני והיצירתי משתנה בהשוואה ליצירה של מוזיקה “סטנדרטית” – התהליך מתפרש על מספר מרובה של פלטפורמות, והחשיבה היצירתית מצריכה את המוזיקה להפוך לאמצעי מלווה יותר מאשר מרכז הפוקוס. במאמר נעשה היכרות עם התהליך של יצירת מוזיקה למשחקי וידאו, והפלטפורמות השונות איתן עובדים בתהליך.

 

 

יצירת מוזיקה למשחקי וידאו, מבוא

כאשר יוצרים מוזיקה “שגרתית”, מסיימים את התהליך בייצוא קובץ המוזיקה הסופי, הנקרא גם קובץ המאסטר, מתוכנת ה-DAW (תוכנות כמו קיובייס) עליה אנחנו עובדים. כאשר עובדים על מוזיקה למשחקי וידאו, התהליך מתחלק ל-3 שלבים מרכזיים, אשר ניתנים לחלוקה ע”פ הפלטפורמות השונות בהן תתבצע העבודה בכל שלב.

 

שלב 1: תוכנת DAW

תוכנת DAW להפקה ויצירת סאונד למדיה וויזואלית, Steinberg Nuendo - מכללת BPM

בתוכנה מסוג זה ישנם את כל הכלים ליצור, לערוך ולהקליט אודיו. תוכנות ה-DAW הן הכלי המרכזי ליצירה ועיצוב סאונד בכל התחומים, כולל תעשיית המוזיקה, סרטים ועוד. כאן ניצור ונערוך את קבצי המוזיקה והסאונד שלנו: Sound Effects (בקיצור: SFX, לדוגמא: קולות יריה, מכה, קפיצה, פיצוץ ועוד…), רחשי רקע (Ambience, לדוגמא: צרצרים, אנשים מדברים בבר ועוד…) ומוזיקה.

 

תוכנת DAW להפקה ויצירת סאונד למדיה וויזואלית, Steinberg Nuendo

תוכנת DAW להפקה ויצירת סאונד למדיה וויזואלית, Steinberg Nuendo - מכללת BPM

תוכנת ניואנדו, שנחשבת ה”אחות הגדולה” של קיובייס, היא תוכנת DAW המכוונת להלחנה ויצירת סאונד למדיה ויזואלית. ניואנדו מסוגלת לעשות את כל מה שקיובייס מציעה כתוכנה, אך יש בה פיצ’רים נוספים הייחודיים לעבודה מול משחקים (וגם סרטים), הכוללים:

VoiceDesigner – כלי יעיל ליצירת קולות “אקזוטיים” מקול אנושי: רובוטים, חייזרים, מפלצות וכו’.
Sound Randomizer – כלי ליצירת וריאציות רבות על בסיס מקור סאונד אחד, שימושי מאוד ל-Sound Effects.
● ערכת כלים ייעודית לעבודה מול משחקי מציאות מדומה (Virutal Reality – או בקיצור VR).

מומלץ ליצור בתוכנה זו תוך כדי מחשבה על ההתאמה לצורות ההתנהגות השונות שיקבלו בשלבים הבאים של התהליך.

 

שלב 2: תוכנת Audio Middleware


לסאונד ומוזיקה של משחקי וידאו מודרניים קיים מאפיין ייחודי – הם משתנים ומגיבים לאופן בו המשתמש משחק במשחק. ה-Middleware תשמש כתוכנת ביניים להגדרת התנהגות האודיו ביחס למתרחש במשחק. לדוגמה:

● מתחת למים: מכירים במשחקים את ההרגשה של צלילה מתחת למים? המוזיקה והסאונד נשמעים עמומים יותר. זאת מטלה קלאסית לתוכנה כזו: ברגע שהשחקן מתחת למים, היא עושה Lowpass Filter לכל הסאונד, וחותכת מהתדרים הגבוהים שלו.
● הקרב מול הבוס: כשנלחמים מול הבוס, כל פעם שחושבים שמנצחים אותו, הוא גדל והופך לחזק יותר. המוזיקה מגיבה בהתאם: ככל שרמת הקושי של הקרב עולה, המוזיקה נעשית דרמטית, מלאה ועוצמתית יותר. כדי לעשות זאת באופן מוזיקלי, כך שהמוזיקה לא תיחתך בפתאומית בכל פעם שהתהליך הזה מתרחש, נשתמש ב-Middleware.

ניתן לספק עוד המון דוגמאות שנעשו, לצד כאלה שלא – הגבול היחיד בין השניים הוא הדמיון!

 

תוכנת אודיו מידלוור למוזיקה אדפטיבית, Fmod


אף-מוד תוכנה ידידותית מאוד. היא חינמית לחלוטין לפרויקטים שמרוויחים פחות מ-100,000 דולר (נכון למועד כתיבת כתבה זו), ולכן היא נחשבת הבחירה הטבעית להכנס לעולם התוכנות הללו. רוב השימוש בה נעשה במשחקים קטנים ובינוניים, ובחלק מהמשחקים הגדולים.

 

תוכנת Audio Middleware מתקדמת, Wwise

תוכנת Audio Middleware מתקדמת, Wwise - מכללת BPM

וואייז תוכנה חזקה מאוד, עם ממשק עמוס וקשה משמעותית מ-Fmod. בגלל הכח שלה, מרבים להשתמש בה במשחקים הגדולים (AAA – או בשפת הדיבור: טריפל איי). מלחינים רבים שנמצאים ברמות הגבוהות של התעשייה מציעים לדעת לשלוט בתוכנה זאת.

 

לא מכירים מושגים כמו משחקי טריפל איי? קראו את המבוא לתעשיית משחקי הוידאו

 

שלב 3: מנוע משחקים / מנוע גרפי

המנוע הגרפי הוא הפלטפורמה בה משחק הוידאו נבנה. כל משחק בנוי ע”ג מנוע כלשהו, כאשר המנוע יכול להיות אחד שנבנה במיוחד למשחק הספציפי או למשחקים של אותה החברה, או מנוע צד-שלישי שפתוח לשימוש היצרניות השונות. למנוע הזה יתנקזו הקוד, שיקבע איך המשחק בנוי ופועל, הגרפיקה על כל משתניה (מודלים, אפקטים וכל מה שנראה כאשר משחקים במשחק) והסאונד.

בשלב הזה, יוצר המוזיקה צריך להטמיע את הסאונד במשחק, ולקבוע את הנקודות והפרמטרים שמפעילים ומשנים אותו. אופן עבודה זה יצריך לעיתים קרובות תקשורת עם מתכנתי המשחק – זאת על מנת להסביר להם את הפרמטרים וההתנהגות שייעד היוצר לאודיו. מסיבות אלה, מומלץ לרוב המלחינים והיוצרים בתחום המקצועי הזה ללמוד תכנות. הידע המקצועי בתכנות מוריד את התלות במתכנתים, מה שיקל עליהם ויביא בסופו של דבר לתוצאה טובה ומהירה יותר.

אז השאלה הטבעית היא כמובן מאיזה מנוע גרפי להתחיל? קיים ריבוי של מנועים גרפיים בתעשייה כיום, אך שניים (מהסוג שפתוח לכול) בולטים במיוחד:

 

מנוע גרפי למשחקי וידאו, Unity


יוניטי נחשב למנוע הפופולארי ביותר ליוצרים עצמאיים וצוותים קטנים / חברות משחקים קטנות, כנראה כי הוא נחשב קל ללימוד, גמיש מאוד ומאפשר יצירה של משחקים תלת-מימדיים ודו-מימדיים. המנוע מתעדכן באופן תדיר ומוסיף לעצמו פיצ’רים חדשים כל הזמן.

יתרון חזק נוסף של יוניטי הוא התמיכה שלו ברוב ככל הפלטפורמות האפשריות (הכוונה בפלטפורמה במקרה הזה ל-PC, Mac, Android, iOS וכו’). כאשר רוצים לבנות בקלות משחק שיתאים לרוב הפלטפורמות, לרוב פונים ליוניטי, שנחשב גם המנוע הפופולארי ביותר בישראל, ומומלץ ללימוד ברמה הבסיסית לטובת השתלבות בתעשיית משחקי הוידאו בארץ.

מנוע יוניטי מבוסס על שפת התכנות C# (בשפת הדיבור: סי שארפ).

 

מנוע ליצירת משחקי וידאו, Unreal Engine

מנוע ליצירת משחקי וידאו, Unreal Engine - מכללת BPM

אנריל נחשב לדעת רבים למנוע הגרפי החזק בעולם. מדובר במנוע ששובר את שיאי הריאליזם והאיכות כל פעם מחדש, ולרוב אליו פונים כאשר רוצים לבנות משחק מרשים מאוד ברמת הגרפיקה. המנוע הכי פופולארי בקרב חברות המשחקים הגדולות (יצרניות משחקי הטריפל איי), תומך בעיקר בפלטפורמות המרכזיות (PC, Mac, Xbox, Playstation ועוד).

מנוע אנריל מבוסס על שפת התכנות C++ (בשפת הדיבור: סי.פי.פי או סי פלאס פלאס).

 

מנוע גרפיקה למשחקי וידאו, Construct 3

מנוע גרפיקה למשחקי וידאו, Construct 3 - מכללת BPM

קונסטראקט 3 הוא מנוע גרפי קטן, ידידותי ופופולארי המתאים ליצירה אינטואיטיבית של משחקים דו-מימדיים, ומהווה הקדמה מעולה ועדינה לעולם יצירת המשחקים. המנוע תומך בפלטפורמת HTML5, כלומר משחקים אינטרנטיים שרצים בדפדפן האינטרנט, ואינו מצריך ידע בתכנות לטובת יצירת משחק דרכו (למרות שתכנות בשפת JavaScript יכול להרחיב את יכולות המנוע).

 

מבוא ליצירת מוזיקה למשחקי ווידאו, סיכום

יצירת סאונד למשחקי וידאו היא חוויה מורכבת ומיוחדת, והאפשרויות ליצירתיות וגיוון רבות יותר מבהמון מדיות אחרת. כדי להיות תחרותיים ורלוונטיים לשוק, מומלץ לשלוט בתוכנת DAW אחת או יותר, תוכנת Audio Middleware אחת או יותר (מומלץ להתחיל מ-FMOD) ומנוע גרפי אחד או יותר (מומלץ להתחיל מ-Unity).

 

איפה לומדים סאונד ויצירת מוזיקה למשחקי וידאו?


מכללת BPM מציעה למפיקים מוזיקליים מנוסים להיכנס ישירות לתעשיית משחקי הוידאו דרך מסלול לימודים קצר וממוקד, עם תוכנית לימודים שפותחה ע”י כמה מהמקצוענים בתחום, ומיועדת לתת את כל הכלים המקצועיים הדרושים כדי להתחיל ליצור ולערוך סאונד לעולם המדיה הוויזואלית בכלל ולמשחקי וידאו בפרט באופן מיידי.

 

רוצים ללמוד יצירה מקצועית של סאונד ואודיו למשחקי וידאו בתוכנות כמו Unity ו-Fmod?  לפרטים על קורס סאונד ומוזיקה למשחקי וידאו במכללת BPM