הדרך הנכונה לבנות אולפן ביתי

החלטת להקים לעצמך אולפן ביתי ,בו תוכל להגשים את שאיפותיך המוזיקליות. בראשך כבר ניצתת השאלה: איך מתחילים? לשם כך , אספנו עבורך את המידע הדרוש לסלילת הדרך הנכונה לבצע זאת , באופן גם יחסוך לך לא מעט כסף בדרך. במחשב ביתי ממוצע ,ניתן היום להקים אולפן שעד לפני כ- 15 שנים ,גבה כסף רב וגזל לא מעט מקום . המהפכה האמיתית היא ,שכל מוזיקאי באשר הוא , בין מתחיל ובין מקצוען , בין אם סגנונו המועדף הינו יצירת פופ ,טראנס ,רוק או מוזיקה קלאסית , יכול כיום ליצור בהצלחה וזאת ,ללא שיהיה מחויב ביציאה מפתח ביתו . מגוון הציוד הקיים ,לשם הקמה של אולפן ביתי ,הינו עצום לאין שיעור ומתאים לכל כיס ותקציב. מובן , שהשקעה נכונה בציוד המתאים ,תוביל אתכם להקמת אולפן ביתי ,אשר מסוגל לייצר הפקה מקצועית.

שימושי האולפן ויתרונותיו:

היות ומטרות שונות דורשות ציוד שונה, חשוב להגדיר מראש ,לאן פנינו מועדות. לדוגמא, הפקת מוזיקה אלקטרונית ,דורשת ציוד שונה, מזה שדורשת הפקת מוזיקת רוק. להקה שמבקשת להלחין , להקליט ולהפיק שירים שהינם בגדר סקיצות בלבד , נדרשת להשקעה שאינה גבוהה ביחס ללהקה , אשר מעניינה להקליט באופן מקצועי. על כך, נפרט בהמשך.
יתרונות העבודה באולפן הביתי הינם רבים . האפשרות לעבוד מספר רב של שעות מול המחשב ,מובילה להתמקצעות ,הן ביכולות ההלחנה וההפקה, הן בחיסכון לא מבוטל בכסף והן בכיווני ההתנסויות אין ספור הנפתחים בפנינו . על אף האמור לעיל, מספר לא מבוטל של מוזיקאים, רואים במחשב סוג של “אויב היצירה” , או נטל, בעיקר בשל הישיבה הממושכת מולו . בהקשר זה נדרשת מהם ההבנה ,כי הם אינם “יושבים” שעות כמתכנתים , אלא למעשה, יוצרים מוזיקה בעזרת המחשב . המחשב מהווה כלי יצירתי לכל דבר וההתמקצעות והשליטה בו ,חשובים לא פחות מההתמקצעות על כלי הנגינה בו הנך מנגן.
בין אם המוזיקה מהווה עבורך סוג של תחביב ובפרט במידה והמוזיקה ,הינה בגדר שאיפה לקרירה עבורך – האולפן הביתי הינו בגדר הכרח .

המחשב באולפן הביתי:

ניתן לומר, כי המחשב הוא למעשה ה”מארח” של האולפן הוירטואלי. יש לתת את הדעת על הקצעת מחשב  חזק ויציב ,אך אין צורך ב- בחירת המחשב המתקדם והמשוכלל ביותר, שזה עתה יצא לשוק . המעבדים הממוצעים כיום הינם חזקים דיים להרצת כל תוכנת הפקה וכמות נכבדת של אפקטים וכלים וירטואלים.  יחד עם זאת, יהיה נבון מצידכם להשקיע בזיכרון המחשב , היות ועלות ג’יגה זיכרון כיום, אינה יקרת המציאות וככל שהזיכרון גדול יותר ,כך ניתן להשתמש ביותר כלים וירטואלים מבוססי דגימה.

מומלץ ביותר, ליעד את המחשב לעבודה מוזיקלית בלבד ולהשתדל בעיקר להימנע מלחברו לאינטרנט . אם כן, הזכרנו את המושג – אולפן וירטואלי או DAW- digital audio workstation משמעותו היא : המחשב ותוכנת ההפקה.
תוכנת הפקה הינה התוכנה אשר בעזרתה מפיקים מלחינים ,עורכים ובונים את השיר או הטרק . מרגע שרכשתם שליטה מלאה בתוכנת הפקה , הרווחתם כוח עצום.

שליטה מלאה לא תוכלו לקבל מלמידה עצמית של התוכנה. זאת ,היות ומדובר במתכון בטוח לרכישת הרגלי עבודה לא נכונים, שברבות הימים יהוו עבורכם מכשול. זאת מהסיבה ,שיהיה כמעט בלתי אפשרי לשנותם והם יהוו מתכון בטוח לניצול מצומצם מאוד מיכולות ההפקה,ההלחנה ועבודת האולפן של התוכנה.
לכל תוכנת הפקה מתחברים plug-ins שהם למעשה תוכנות צד שלישי .  לרוב, מדובר באפקטים אולפניים וכלים וירטואליים . גם כאן , המגוון הוא  עצום : החל מהסינטיסייזרים המשוכללים ביות