NFT בעולם המוזיקה, סקירת הטכנולוגיה החדשה שמשנה את התעשייה

NFT הוא הטרנד האחרון והסוחף של עולם האומנות, שלאחרונה הביא איתו כותרות ענק של אמנים המוכרים את היצירות שלהם בשווי של מאות אלפי דולרים פר יצירה (!). אז מה הם קבצי NFT? מה השינוי המהותי שנוצר בתעשיית המוזיקה בעקבותם והאם זה רלוונטי אלינו האמנים? במאמר זה נדבר על התופעה.

 

מה זה NFT?

יצירת NFT שנמכרה ע"י Grimes - מכללת BPM

Grimes/Nifty Gateway

NFT, ראשי תיבות של Non-Fungible Token (אסימון שלא ניתן לסחר-חליפין), הוא (בגדול) סוג של תעודת בעלות דיגיטלית על קובץ. בעולם בו קבצים דיגיטליים יכולים להיות מועתקים אלפי פעמים ולשוטט ברחבי האינטרנט, קבצי NFT מוצפנים בטכנולוגיה הנקראת Blockchain. הטרנד שנולד ב-2014 מהווה הוכחה אמיתית (ומשפטית) לבעלות על קובץ אשר מוצפן בדרך הזאת, מה שנותן את האפשרות לבעליו לדעת בוודאות כי הוא הקובץ המקורי, ללא דרך לגניבה או שכפול שיכולה להיעשות ללא ידיעת הבעלים, מה ששווה לערך אספני רב. למעשה, בצורה בה טכנולוגיית בלוקצ’יין עובדת, מתאפשר לבעלים לדעת דרך הקובץ על כל מי שהקובץ היה בבעלותו לאורך ההיסטוריה שלו. אפשרות הצפנה זו פתחה טרנד של מעין שוק דיגיטלי לקנייה ומכירה של יצירות אומנות, בין אם ויזואליות, מוזיקליות, או למעשה כל דבר הניתן להעברה כקובץ ויש לו ערך אספני בעיני המשקיע בו.

טכנולוגיית ה-NFT הולכת יד ביד עם טרנד המטבעות הקריפטוגרפיים (Cryptocurrency, דוגמת ביטקוין). ולרוב, המכירה של קבצי NFT מוצפנים תעשה באמצעות תשלום קריפטו. בצורה זאת מכר האמן Aphex Twin יצירה דיגיטלית שלו בסכום של כ-120,000$, וכך גם אמנים כמו Grimes ו-Steve Aoki, שמכרו יצירות (כמו זו שבתמונה) בעסקאות שגלגלו מיליוני דולרים בחודשים הראשונים של 2021.

 

למה טרנד ה-NFT כל כך פופולארי עכשיו?

אם נסתכל על ההקשר הרחב יותר, נראה ששוק ההשקעות באופן כללי נמצא במעין תקופת שיא, גם מחוץ למרחב הוירטואלי של המטבעות הקריפטוגרפיים והקבצים המוצפנים. ודאי שמעתם לאחרונה על קפיצות חסרות-תקדים בשוק המניות, שהביאו מניות של חברות כמו GameStop לשווי גבוה מאי פעם, עם הרבה מהן שהתרסקו בערך שלהן זמן קצר לאחר מכן.

הצמיחה בשוק ההשקעות, כמו גם הגלישה שלה לעולם המוזיקה הגיעה באופן לא מפתיע בגלל מגיפת הקורונה. המון אמנים נאלצו לבטל תוכניות לסיבובי הופעות חוצי-גלובוס, מה שחייב המון מהם להמציא את עצמם מחדש כדי להמשיך לשגשג כלכלית גם בתקופה הזו שמנעה מהמון אמנים להתפרנס בצורה הסטנדרטית שבה התפרנסו עד בוא התקופה.

אז בקיאי הטכנולוגיה שמבין האמנים, שגם זיהו את הצמיחה בטרנד המטבעות הקריפטוגרפיים, השכילו להשתלב בטרנד הזה דרך קבצי ה-NFT, שנתנו להם דרך אלטרנטיבית להתפרנס מהאומנות שלהם, מה שלפחות לחלק מהם נראה שהשתלם מאוד.

 

האם טכנולוגיית ה-NFT רלוונטית אליי כאמן?

עם עליית הטרנד והסכומים הגודלים שנראה שטמונים בו, עולה השאלה הטבעית לגבי הרלוונטיות שלו לאמנים מכל הסוגים והגדלים. אמנים כמו Kings of Leon כבר הספיקו להוציא אלבום חדש המוצע למכירה כ-NFT, מעבר להיותו מופץ לשאר רשתות הסטרימינג הדיגיטליות כמו ספוטיפיי. המפיק האלקטרוני Jacques Greene מכר את זכויות ההפצה לסינגל חדש שלו במכירה פומבית, גם בפורמט NFT.

אז האם לאמנים בסקאלה קטנה יותר פה בארץ או אפילו בחו”ל יש מה לעשות לגבי הטרנד? התשובה, נכון לאביב 2021, היא שככל הנראה מדובר כרגע בפריוויליגיה ששמורה לאמנים הגדולים בלבד. כלומר, יש לכל אחד את האפשרות ליצור NFT מכל קובץ שייבחר, דרך שימוש בידע תכנות בסיסי ובשילוב כל מיני פלטפורמות כמו Opensea או Mintible – אך הסיכוי להפיץ ולמכור בסכומים שבאמת יהפכו את המאמץ למשתלם לא מאוד גבוהים, במיוחד בהתחשב בכמה הטכנולוגיה בשלב חלוצי שלה כרגע.

 

NFT בעולם המוזיקה, סיכום

מה העתיד של קבצי ה-NFT למוזיקאים? לשאלה זו אין תשובה חד-משמעית. באותה מידה בה אנשים בוחנים בסקפטיות את טרנד הביטקוין, בעוד הוא ממשיך לצמוח לגבהים אסטרונומיים של ערך כספי, כך גם החלטתכם האישית לאיזה מחנה תשתייכו: זה שרואה את האבולוציה האינטרנטית האחרונה סביב טכנולוגיית בלוקצ’יין בתור הדור הבא של האינטרנט (או כפי שכונה ע”י מומחים בתחום, Web 3.0), או הצד שמאמין שהמטבעות הקריפטוגרפיים וכל היוצא בזאת הוא רק טרנד חולף שעתידו לקרוס.

בתרחיש האופטימי, יכול להיות שעידן ה-NFT יביא איתו דרך חדשה למוזיקאים ליצור לעצמם פרנסה בדרכים פחות מסורתיות מהופעות ומכירת מרצ’נדייז, ואולי אף יאזן חזרה את הקושי שעידן הסטרימינג יצר בכל הקשור לפרנסה ישירה מהמוזיקה. אנחנו מציעים לשמור על מעקב סביב הנושא ולמצוא הזדמנויות אפשריות להשתלבות בשוק הזה בעתיד.

 

רוצה ללמוד איך לנווט את דרכך כאמן בתעשייה? כל זאת ועוד בתוכניות הלימודים שתמיד נשארת עדכנית בקורס תעשיית המוזיקה