מוזיקה למשחקים, מההיסטוריה לעתיד

מוזיקה כבר הוכיחה את עצמה בתור אחד ממדיומי האומנות שהכי יוצרים קשר רגשי בקרב הצורכים אותה. מהסיבה הזאת מוזיקה הפכה למדיום שלא רק עומד בפני עצמו, אלא גם ניתן למצוא כליווי למדיומים אחרים ובכך להעצים את ההשפעה הרגשית שלהם על הצורך. במאמר נדבר על ההיסטוריה של מוזיקה במקביל לתעשיית משחקי הוידאו ההולכת ומתעצמת.

 

מוזיקה ואומנויות, רקע

משחר ההיסטוריה המוזיקה עברה והחליפה הרבה צורות. ממוזיקה דתית בכנסיות, למוזיקה חילונית בכיכרות. מיצירה מוזיקלית העומדת בפני עצמה למוזיקה המלווה יצירה אומנותית ויזואלית. במשך השנים נוספה המוזיקה לתיאטרון ולמחול ולעיתים כליווי לציורים, פסלים ומיצגים שונים. בשנים האחרונות, נכנסו לתודעתנו בסערה מדיומים חדשים של אומנות ויזואלית, הקולנוע שמוזיקה החלה להופיע בו בתחילת המאה הקודמת, ולמדיום החדש ביותר, משחקי וידאו.

 

תעשיית משחקי הוידאו

תעשיית משחקי הוידאו - מכללת BPM

משחקי הוידאו החלו לתפוס פופולריות רבה בשנות ה-70 וה-80 של המאה ה-20, כאשר מכונות ‘ארקייד’ וקונסולות משחק נכנסו לתודעת הקהל הרחב. המשחק הראשון שעשה שימוש בפסקול מלא הוא ‘פולשי החלל’ (Space Invaders) בשנת 1978, ומאז הפסקול של המשחק הוא חלק משמעותי ביותר מהצלחת המשחק עצמו. כיום, תעשיית משחקי הוידאו היא תעשיית הבידור הרווחית ביותר בעולם. נכון להיום, המשחק Grand Theft Auto V הוא מוצר הבידור המצליח ביותר בעולם עם 90 מיליון עותקים ורווח של 6 מיליארד דולרים לעומת זאת, הסרטים הרווחיים ביותר נכון להיום הם ‘אווטאר’ ו’הנוקמים: סוף המשחק’ שהגיעו למכירות של רק כ-2.7 מיליארד כל אחד.

 

כיצד תעשיית הגיימינג הצילה את תעשיית המוזיקה


אמנם הקרדיט על הצלת תעשיית המוזיקה מידי ההורדות הבלתי חוקיות נזקף לטובת שירותי הזרמת המוזיקה (סטרימינג, Streaming), אך ללא ספק תעשיית הגיימינג עזרה באופן משמעותי להישרדות זו. משחק הוידאו Guitar Hero של להקת אירוסמית’ למשל, הכניס יותר כסף ללהקה מכל שאר האלבומים שלה.

כיום, ישנו חיבור גדול יותר בין המשחק עצמו לפלטפורמות ההשמעה השונות. למשל משחק הכדורגל האקרובטי הנשלט על ידי מכוניות, Rocket League, עבר את 40 מיליון השחקנים. באופן קבוע יוצרי המשחק מוסיפים שירים לרשימת ההשמעה של המשחק, ומאפשרים לשחקנים לשמוע את המוזיקה מחוץ למשחק בספוטיפיי.

“לא רק שמשחקי וידאו עזרו לתעשיית המוזיקה לשרוד, הם גרמו לתעשייה לשגשג ברמות שלא נראו עד כה” – סטיב שנור, מנהל ונשיא חטיבת המוזיקה העולמית של מפיצת המשחקים הגדולה ביותר, ‘אלקטרוניק ארטס’ (EA Games).

 

הפסקול והחיבור לשחקן

סוגי פסקול למשחקי וידאו

בדומה לקולנוע, ישנם שני סוגי פסקולים למשחקי מחשב. פסקולים מקוריים ופסקולי אוספים. כל סוג פסקול מתאים לסוג משחק שונה. למשל פסקול אוסף יתאים יותר כמוזיקת ליווי למשחק ספורט כדוגמת FIFA, ומנגד פסקול מקורי מתאים מאד למשחק עם עלילה רבודה ועמוקה.

 

חווית הגיימינג, החיבור עם השחקן


משחקים רבים הפכו להיות ידועים בזכות הפסקול שלהם כפי שהם ידועים בזכות המשחקיות שלהם. למיליוני אנשים ברחבי העולם משחקי מחשב הם דרך לגלות להקות חדשות ודרך לגלות ז’אנרים חדשים של מוזיקה. אנשים שגילו מוזיקה חדשה בזמן שהם משחקים במשחק שהם אוהבים, החלו לפתח רגשות עזים וחיבור רגשי חזק לאותה המוזיקה. ההשפעה הנוצרת ממשחקי וידאו על השחקן כיום היא עצומה.

ישנם שחקנים אשר שיחקו במשחק מסוים כמות לא מבוטלת של שעות, עד שהמשחק עצמו וכל מה שהוא מכיל ומייצג הפך לחלק בלתי נפרד מאישיותם. לרבים מהם, פסקול המשחק הופך להיות גורם מרגש אשר מעצים את זיכרון החוויה ומעולם המשחק. יכולת ההשפעה של המלחינים על רגשותיהם של המאזינים מעולם לא הייתה כ”כ עוצמתית, כפי שהיא משפיעה כיום בעולם משחקי הוידאו.

 

המוזיקה חיה מחוץ למשחק המחשב

ביצועים תזמורתיים למוזיקה של משחקי וידאו - מכללת BPM

פסקולים שונים שנכתבו במיוחד עבור משחקי וידאו כבר לא נוכחים רק בעולם המשחק. כיום, המוזיקה חצתה את גבולות המשחק והמרחב הדיגיטלי ועברה אל העולם “האמיתי”. ישנו קהל רב בכל הגילאים שצמא לשמוע את המוזיקה עליה הוא גדל בהופעה חיה. תחום ההופעות החיות המבצעות מוזיקה ממשחקים שונים הוא תחום מתפתח מאד בשנים האחרונות. הופעות כאלו ממלאות אולמות של 5,000 אנשים ואף יותר. עם סיום ההופעה, אותם יוצרים ומלחינים שכתבו את המוזיקה, מתבקשים על ידי הקהל לחתום על קופסאות המשחק במקום על חולצות או כרטיסי ההופעה כמו במופע רגיל. המוזיקה מסמלת לאותם אנשים משהו הרבה יותר גדול מהמוזיקה עצמה.

דוגמה נוספת היא: התזמורת הפילהרמונית המלכותית של בריטניה. התזמורת ביצעה כמה קטעי מוזיקה מהמשחקים Crash Bandicoot, Resident Evil ו-The Last of Us בכמה הופעות. והופעות שונות המציגות מוזיקה מ-The Legend of Zelda ו- Final Fantasy מנוגנות ומוצגות ברחבי העולם. להרבה אנשים המשחקים משחקי וידאו, זאת הפעם הראשונה שהם חווים את חוויית אולם הקונצרטים.

 

מקומו של המלחין בתעשיית המוזיקה כיום


כיום, מוזיקאי שרוצה לקדם את הקריירה שלו יכול לפנות לכיוונים רבים. אחת מהאפשרויות שיקדמו את הקריירה שלו בצעדי ענק כמלחין, היא כניסה לעולם תעשיית משחקי הוידאו המתפתחת. תעשייה שנמצאת כיום במקום עם החשיפה והרווחים הגדולים ביותר.

 

מדיום חדש לחקור

מלחינים רבים רואים את עולם משחקי הוידאו כמדיום חדש לביטוי, ניסיוניות וחקירה. למשל, להקת 65daysofstatic לקחה על עצמה את הפרויקט השאפתני של הלחנת המשחק No Man’s Sky, משחק הרפתקאות מדע בדיוני אשר השחקנים חוקרים בו מיליארדי כוכבים שונים ומשונים. להקת Daughter הלחינה את המוזיקה למשחק Life Is Strange: Before the Storm משחק העוסק באבל, בהרס וקשיים סביב גיל ההתבגרות.

משחקי וידאו הם מדיום חדש שאופן כתיבת המוזיקה עבורו שונה בתכלית ממה שהורגלנו. תהליך יצירה כזה יכול להיות מאד מרענן ומספק אומרים מלחינים שונים.

 

התפתחות תעשיית המוזיקה למשחקי הוידאו

כיום, ישנן חברות תקליטים אשר מקדישות את זמנן לשחרור מוזיקה למשחקי וידאו. אותן חברות תקליטים עובדות צמוד לחברות משחקים כדוגמת Sega, Capcom ו-Konami. מעבר להפצת המוזיקה וביצוע תהליך רה-מאסטר לפסקולים שונים, הם מפיצים גם תקליטים פיזיים כחלק מהמגמה הפופולרית בשוק. זאת דרך נוספת המאפשרת למלחינים להתפרנס מעבודתם.

 

לא רק למלחינים צעירים

מוזיקה למשחקים, מההיסטוריה לעתיד - מכללת BPM

זה כבר לא נדיר לראות חלק מהמוזיקאים הגדולים מלחינים מוזיקה למשחקי מחשב. טרנט רזנור, פול מקרטני, אמון טובין, האנס זימר, בריאות, ניל דווידג’, סקרילקס, סולאר פילדס ועוד רבים אחרים עשו זאת.

 

מוזיקה למשחקי וידאו, לסיכום

תעשיית הגיימינג היא התעשייה הפורחת ביותר בעשורים האחרונים. המוזיקה שלה פורצת כל גבול אפשרי, וכמות המשחקים, הגדולים והקטנים, והסוגים השונים מאפשרים למלחינים רבים למצוא את מקומם במדיום החדש הזה, שלא היה קיים עד כה.

 

חולמים להיכנס לתעשייה המתפתחת של המוזיקה והסאונד למשחקי הוידאו? לפרטים על קורס מוסיקה למשחקי וידאו במכללת BPM