רעש בעוצמה גבוהה הוא חלק שגרתי מהמציאות המודרנית בה אנו חיים. כולנו נחשפים במידה כזו או אחרת לרעשים אשר עלולים ליצור (וביותר מקרים גם יוצרים בפועל) נזקים למערכת השמע שלנו, המגיעים בצורה של צמצום טווח התדרים השמיע, תופעות רפואיות קשות כמו טיניטוס (Tinnitus) ולפעמים אף אובדן השמיעה. במאמר זה נספר לכם על חלק מהסיטואציות היומיומיות בהן לרוב ניחשף לרעש בעוצמה אשר מהווה לנו סיכון, עם דגש על קהל המוזיקאים וה-DJs.
נזקי שמיעה בחיי היומיום
גם אם אינכם לוקחים חלק פעיל בעולם המוזיקה, אנו נחשפים באופן סטנדרטי לרעשים אשר באופן ממושך יכולים לחשוף את מערכת השמע שלנו לנזקים בלתי הפיכים. שימו לב לתמונה הנ”ל, אשר משווה רמות עוצמה ב-dB SP.
לכל עוצמה יש פרק זמן מסוים אשר אנו יכולים להיחשף אליה באופן ממושך עד שנגיע למצב של נזק למערכת השמע שלנו. לדוגמה, לעוצמה של 90dB SPL (רמת העוצמה שיוצאת מאופנוע לדוגמה, ע”פ התמונה), נותנת לנו חלון זמן בן 8 שעות של חשיפה ממושכת עד שייגרם לנו נזק. אך ככל שהעוצמה עולה, הזמן שמתאפשר לנו להיחשף לעוצמה מתקצר! אם נשווה לדוגמה הקודמת, חשיפה לרעש בעוצמה של רק 10dB יותר, מצמצמת את זמן החשיפה האפשרי שלנו לשעתיים בלבד, וב-110 dB רק 20 דקות.
הימנעות מפגיעה בשמיעה בחיי היומיום
קיימות מספר סיטואציות יומיומיות שסביר כי כולנו נוכחים בהן, והן בעלי סיכון ממשי למערכת השמע שלנו:
- תחבורה: זה לא סוד שאמצעי התחבורה שכולנו מכירים ומשתמשים בהם באופן יומיומי חושפים אותנו לעוצמות גבוהות מאוד של רעש. בין אם נסיעה באוטובוס או ברכבת, רכיבה על אופנוע, או אפילו הליכה בסמוך לכביש מהיר או כביש מרכזי בעיר הגדולה – חשיפה ממושכת לרעשים בעוצמה זו מהווים סיכון ממשי לשמיעה שלנו.
- רחובות: הליכה ברחוב עמוס ושאר מיקומים מרכזיים, לרוב מסיבות שקשורות גם הן לתחבורה, מהוות סיכון ממשי לשמיעה שלנו.
- מטווח: בין אם בצבא או באזרחות, להיות בקרבת ירי כלי נשק ללא הגנה על האוזניים הוא מתכון פשוט מאוד לנזקים וצפצופים באוזניים.
- עבודה: קיימות סביבות עבודה אשר חושפות את עובדיהן באופן יומיומי לרעשים מזיקים. אותן חברות ומפעלים מחויבות לספק לעובדיהן אמצעי הגנה למערכת השמע ע”פ חוק.
נזקים למערכת השמע בעולם המוזיקה
באופן לא מפתיע, האנשים שמנצלים את חוש השמיעה שלהם עד תום נוטים להיחשף יותר לסיטואציות רועשות, ולכן גם חלק ניכר מהמתלוננים על נזקי שמיעה יהיו אנשים אשר נכחו בסיטואציות קשורות לתחום.
- הופעות: עולם ההופעות, שגדל בסדר הגודל שלו בצורה דרסטית בעשורים האחרונים, ובכך נאלץ לתת מענה ליותר ויותר אנשים, נעשה גם חזק יותר בעוצמות אשר הוא חושף את הקהלים השונים אליהן. כיום, אנשים אשר נוכחים בהופעה חיה בשורות הראשונות, שמים את עצמם במצב של סיכון אמיתי בהיעדר אמצעי הגנה. סעיף זה גם נכון לצד המופיע – בין אם בשלב הסאונדצ’ק או תוך כדי ההופעה עצמה.
- מועדון: כולנו אוהבים את התחושה הזאת במועדון שמרגישים את הקיק דראם עמוק בבטן, והאוויר שזז סביבנו משתולל בגלל המוזיקה, אך לא הרבה לוקחים בחשבון כי גם כאן בדומה לעולם ההופעות החיות, יש נטייה להגזים ללא ביקורת עם העוצמות אליהן מגיעים. סעיף זה נכון במיוחד גם לקהל המתקלטים, שעל העמדה הינם חשופים מתמיד לעוצמות הללו.
- אולפן: מוזיקאים, מפיקים מוזיקליים ואנשי סאונד נמצאים המון בסיטואציות אולפניות. בין אם חזרות, הקלטות או מיקס ומאסטרינג – תתפלאו לאיזה עוצמות נוטים להגיע ללא תשומת לב מספקת.
כיצד ניתן למנוע נזקי שמיעה?
מעבר לסיטואציות אולפניות, בהן אתם לרוב תהיו בשליטה על העוצמה אליה תיחשפו, וקיימות מספר דרכים להימנעות מנזקי שמיעה בסיטואציות כאלו (כמו בקרת עוצמה אליה נחשפים דרך שימוש במד dB SPL), רוב הרעשים היומיומיים אשר מהווים לנו סיכון לא יהיו בשליטה מלאה שלנו.
אטמי אוזניים להימנעות מנזק שמיעתי
הדרך הפופולארית ביותר להימנעות מנזקי שמיעה היא שימוש באטמי אוזניים.
ניתן לחלק את אטמי האוזניים לשני סוגים מרכזיים:
- אטמים אוניברסליים – האטמים הסטנדרטיים שרובנו מכירים. לרוב יהיו מספוג, מיועדים לשימוש בודד או מספר שימושים בודדים, ואמורים להתאים לכל סוגי האוזניים שיפגשו. מדובר בפיתרון שהוא פרקטי וזול בסיטואציות כמו מטווחים או הליכה ברחוב עמוס, כאשר אין חשיבות ליכולת השמיעה שלנו כל עוד היא מוגנת. החסרון העיקרי באטמים מסוג זה הוא מצד אחד חוסר הנוחות בשימוש, שכן אטמים מסוג נוטים ליפול או לא להתאים במדויק, ומצד שני לרוב יעוותו את השמיעה עקב שינוי תגובת התדרים עקב הצורה האקראית יחסית בה האטם מתאים לאוזניים שלנו.
- אטמים מקצועיים בהתאמה אישית – לאחר ההבנה כי קיימות סיטואציות רבות בהן נצטרך להגן על השמיעה שלנו מצד אחד, ומצד שני להישאר עם היכולת לתקשר ולשמוע בצורה דומה לשמיעה הטבעית, החל השימוש באטמים שהינם מותאמים אישית. אטמים אלה לרוב יהיו עשויים מסיליקון, ויהיו בנויים מתבנית אשר בנויה ע”ב דגימה של תעלת האוזן של האדם אליו מיועדים האטמים, ומעוצבים בכדי לתת הנחתה לינארית, כלומר שווה בעוצמת ההנחתה לאורך כלל טווח התדרים, בצורה אשר לא מעוותת את מה שנשמע ומאפשרת לעשות פעולות שגרתיות כמו דיבור והאזנה למוזיקה, ומאפשרת ליהנות מאירועים כמו הופעות חיות ומועדונים בעוצמות גבוהות במיוחד וללא נזק פוטנציאלי לשמיעה!
כיצד ניתן להשיג אטמים מקצועיים בהתאמה אישית?
קיימות מספר חברות מרכזיות בשוק אשר מאפשרות ללקוחות יצירת אטמים מותאמים אישית ע”ב לקיחת דגימה של תעלת האוזן. אחת מהחברות המובילות בתחום היא חברת קול-רם, המייצרת אטמים יוקרתיים המיועדים למוזיקאים ואנשים הנחשפים לרעשים בעוצמה גבוהה כאחד.
מכללת BPM מציעה לסטודנטים והבוגרים של מכללת BPM הנחה ברכישת אטמים מדגם NEO – לפרטים ורכישה ליחצו על הכפתור (כניסה לעמוד המוצר לסטודנטים ובוגרי המכללה בלבד).