קונטרולרים לדיג’יי, מדריך מקצועי למתחילים

תחום התקלוט הפך בשנים האחרונות לנגיש מאי פעם, ובשביל להתחיל לתקלט כבר לא צריך ציוד יקר ובזכות האינטרנט מוזיקה הפכה לזמינה וקלה להשגה. תוכנות ואפליקציות התקלוט קיימות בשוק כבר למעלה מעשר שנים, ומאפשרות לכל אדם עם מחשב לתפעל עמדת DJ ברמה גבוהה ואפילו תקלוט בסטרימינג כבר עומד על הפרק. שלא כמו לפני 20 שנה, הסביבה האנלוגית כבר אינה מחייבת את ה-DJ המתחיל של הדור החדש, וגם לא את המקצוען – הוא בין כה וכה גדל לעולם דיגיטלי ורגיל למסך בכל גודל. משם הוא נחשף לתקלוט ולמוזיקה, ומשם הוא גם הופך ל-DJ פעיל שמייצר תוכן ומופיע מול קהל. במאמר זה נדבר על מהו קונטרולר דיג’יי, מה החשיבות שלו בסיטואציית תקלוט עכשיווית ונמליץ על סוגים שונים של קונטרולרים.

 

מה זה קונטרולר דיג’יי?

מה זה קונטרולר דיג'יי?

קונטרולר הדיג’יי הוא מכשיר שמאפשר לנו שליטה פיזית על תוכנת התקלוט הדיגיטלית שניתן להתקין כמעט על כל מחשב, טאבלט או סמארטפון, וכולל בתוכו פיצ’רים ומרכיבים שונים שהופכים את התקלוט לאפשרי בסטנדרט מקצועי ללא הצורך בעמדת תקלוט אנלוגית, אלא במחשב בלבד.

תוכנות הדיג’יי הדיגיטליות יכולות לכלול ולדמות את כל מה שקיים בעמדה פיזית מקצועית ואפילו מעבר. היא מתחברת לקונטרולר, שהוא במילים אחרות שלט פיזי שנראה בגודלו ובצורתו ומדמה בחלקיו עמדת תקלוט מקצועית הכוללת: מיקסר, נגנים, יחידות אפקטים, לופר, נגני סמפלים ועוד. בתוך המכשיר קיים גם כרטיס קול שיכול להגיע לרמה מקצועית מאוד ובמקרים מסוימים אפילו להתחבר ישירות לרמקולים כשהמוזיקה עצמה מאוחסנת על המחשב כקבצים דיגיטליים או משודרת בסטרימינג ישירות מהאינטרנט.

 

רוצים ללמוד לתקלט כמו מקצוענים? לפרטים על קורס דיג’יי במכללת BPM

 

איך בוחרים קונטרולר DJ?

איך בוחרים קונטרולר DJ?

כל קונטרולר שנרצה לקנות לא יעבוד ללא תוכנת DJ שאליה הוא מתחבר. לכן, בשלב שבו נחליט לקנות אחד, נצטרך להבין באיזו תוכנה נרצה להשתמש. כל התוכנות הקיימות היום מציעות את כל האלמנטים שמרכיבים עמדת DJ – ההבדלים ביניהן מזעריים וכולן מציעות את סביבת העבודה הסטנדרטית הכוללת נגנים ומיקסר. לכל תוכנה ניתן לחבר מגוון רחב של קונטרולרים, ברמות מחיר שונות וגודל, כאלו שמציעים יותר אפשרויות וכאלו שפחות, כאלו שמדמים סביבת עבודה מקצועית מורכבת או בסיסית למתחילים.

אז איך נדע להבדיל בין קונטרולר שמתאים לנו לכזה שלא? חשוב להגיע לבחירה בגישה שקונטרולר טוב הוא כזה שמקנה לנו שליטה נוחה בתוכנה שאליה הוא מחובר, ושמציע את כל הפונקציות הבסיסיות שתקליטן צריך (שני נגנים עם אפשרות לשינוי טמפו, Cue, הפעלה, ג’וג ויחידת לופ). יתר על כך, חשוב שיכלול מיקסר עם שליטה בשני ערוצים לפחות, Gain, EQ וויסות עוצמות וכניסת אוזניות עם אפשרות לשליחה נפרדת לאוזניות, כדי שיוכל להשמיע מידע שונה ממה שמתנגן לקהל.

בנוסף, כרטיס הקול יהיה איכותי ויאפשר פתרונות חיבור שונים להגברה בהתאם לרמתו, ומעטפת המכשיר תהיה עשויה חומר קשיח ולא בעל אופי “צעצועי”, והכפתורים והנובים לא יהיו רפויים, אלא יציבים במקומם.

 

קונטרולרים מומלצים לדי ג’יי

קונטרולרים מומלצים לדי ג'יי

ישנם קונטרולרים המיוצרים ע”י חברות שאינן מחזיקות בתוכנה רשמית משלהן, אך בכל הקשור לנוחות ושליטה אופטימלית, תמיד מומלץ להשתמש בקונטרולר התואם לתוכנה. לכן, כפי שציינו, חשוב שנתחיל בבחירת הקונטרולר דרך בחירה בתוכנת הדיג’יי קודם לכן. הנה כמה מהאפשרויות המרכזיות:

 

תוכנת הדיג’יי Traktor Pro 3

תוכנות DJ שאתם חייבים להכיר, Traktor Pro

טרקטור היא תוכנה של חברת Native Instruments הגרמנית. בחמש עשרה השנים האחרונות היא נחשבת לאחת מהמובילות בתחום התקלוט הדיגיטלי, והיא מציעה עמדת DJ חזקה ואמינה, מלאה באופציות ואפשרויות שבה כל DJ יכול לארגן לעצמו את סביבת העבודה לפי צרכיו.

Traktor מציעה סדרה של קונטרולרים מצויינים המתממשקים אוטומטית לתוכנה וכוללים נגנים נוחים ומיקסר המציע את כל האפשרויות הקיימות בעמדה מקצועית. הקונטרולרים המומלצים לתוכנת Traktor:

  • הקונטרולר הזול והמומלץ למתחילים הוא Traktor Kontrol S2 Mk3, הכולל שליטה בשני ערוצי מיקסר ושני נגנים.
  • הקונטרולר האופטימלי הוא Traktor Kontrol S4 Mk3, הכולל שליטה בארבעה ערוצי מיקסר, שני נגנים וגישה ליחידות אפקטים. קיימת יציאת קול מאוזנת המאפשרת חיבור ישירות להגברה.

 

תוכנת התקלוט Rekordbox

תוכנות DJ שאתם חייבים להכיר, Rekordbox

Pioneer היפנית היא השם השולט ברוב העמדות המקצועיות מסביב לעולם. נגני המוזיקה האייקונים שלה הפכו לסטנדרט של אמינות ונוחות, וגם היא מייצרת קונטרולרים שמתחברים לעמדה הדיגיטלית שבתוכנת רקורדבוקס. הקונטרולרים המומלצים לתוכנת Rekordbox:

  • הזול והמומלץ למתחילים הוא DDJ-400 הכולל שליטה בשני ערוצי מיקסר ושני נגנים.
  • האופטימלי הוא DDJ-1000 הכולל שליטה בארבע ערוצי מיקסר, שני נגנים וגישה ליחידות אפקטים. הנגנים והמיקסר זהים במראה ותחושה לאלו הקיימים בעמדות Pioneer המקצועיות, וקיימת יציאת קול מאוזנת המאפשרת חיבור ישירות להגברה.

 

תוכנת הדי ג’יי Serato DJPro

תוכנת התקלוט Rane Serato DJ Pro

RANE האוסטרלית נחשבת למוכרת מאוד בתחום ההגברה והתקלוט. תוכנת סראטו הותיקה פופולרית במיוחד בקרב תקליטנים שעובדים בעמדת Timecode (שליטה בתוכנת ה-DJ באמצעות פטיפון סטנדרטי ש”הופך” לקונטרולר). הקונטרולרים המומלצים לתוכנת Serato:

  • הקונטרולר המומלץ הוא Pioneer DDJ 1000SRT, הקונטרולר של חברת Pioneer בגרסתו המותאמת ל-Serato. שליטה בארבע ערוצים ושני נגנים.
  • הקונטרולר האופטימלי הוא Rane One, המותאם ל-Serato וכולל שליטה בשני ערוצים וג’וגים ממונעים המדמים תחושה של נגינה בתקליטים.

 

קונטרולרים נוספים

קונטרולרים נוספים לדיג'יי

מלבד האופציות שציינו, קיימים גם קונטרולרים המיוצרים ע”י חברות אחרות ומאפשרות שליטה בתוכנות שכבר הזכרנו, דוגמת היצרניות Denon, Reloop, Numark ו-Roland.