עדי אולמנסקי על כתיבה, יצירה והצלחה בתעשייה

עדי אולמנסקי (ADI) היא זמרת, יוצרת, מפיקה, בייטמייקרית ומרצה במכללת BPM לתעשיית המוזיקה, אשר בזמן האחרון תופסת יותר ויותר זמן אוויר במצעדי המוזיקה השונים עם ‘Bombs Away’, הסינגל שלה שיצא לאחרונה, ו-‘Snow’ מתוך המיני-אלבום האחרון שלה, שהפך להיות אחד מהלהיטים הבלתי-נשכחים במוזיקה הישראלית בשנה שחלפה.

קיימנו ראיון עם עדי בכדי לשאול אותה כמה שאלות על ההתנהלות המוזיקלית והכלכלית שלה בקריירה שלה כמוזיקאית עצמאית, בכדי לנסות לתת למתחילים ומתקדמים כאחד לקבל מבט על העשייה.

 

רוצים ללמוד פיתוח קול, יצירה ופרפורמנס? לפרטים על מסלול זמר-יוצר במכללת BPM

רוצים ללמוד איך ליצור ולהפיק מוזיקה אלקטרונית? לפרטים על מסלול EMP המקיף ליצירה והפקה אלקטרונית

 

עדי אולמנסקי משתפת בראיון על תהליך היצירה והטיפים שלה ליוצרים מתחילים

 

איך את מתחילה לכתוב שיר?

“זה משתנה משיר לשיר, אבל יש את מה שלרוב עובד לי שזה להתחיל מהביט. בין אם תופים, קלידים, באס, כל פעם התהליך קצת שונה. אחרי שיש לי ביט בסיסי אני מתחילה לשיר עליו בג’יבריש כל מה שעולה לי לראש, ומקליטה המון ערוצים בצורה הזאת. לאחר מכן אני ממיינת את כל הערוצים שהקלטתי לפי צבעים בהתאם למה שאהבתי יותר ופחות, ודרך זה מגבשת רעיון מלודי לשירה, ורק בסוף אני יושבת לכתוב טקסט במטרה ליצוק אותו לתוך התבנית של התפקיד המלודי שיצרתי.

אבל למרות שזאת הנוסחה שאיתה אני בדרך כלל עובדת, אני כל הזמן מנסה לשנות את השיטה כדי לחדש את עצמי ואת המוזיקה עם הזמן. לא לתת לזה להפוך ל’שטיק’.”

 

לחצו כאן להגעה למדריך שלנו על 5 דרכים יצירתיות להתחלת טראק אלקטרוני

 

מה היו הטיפים שלך למישהו שרוצה להתחיל קריירה כזמר-יוצר?

“קצת מתקשר למה שאמרתי קודם, וזה לא להיצמד לחוקים ותבניות שמלמדים אותך. ידע זה כוח, ואפשר גם ללמוד את החוקים, אבל בסוף המטרה היא לא להיכנס לתוך קופסה כי המהות של יצירה היא העזה ושבירת החוקים לפיהם עשו מוזיקה עד היום.”

 

 

איך זמר יוצר יכול להתפרנס בישראל 2017?

“קודם כל, לא קל. מוזיקה היא לא התחום הכי מזמין בקטע הזה. אבל אני מאמינה שאם אתה עושה משהו טוב ואתה מאמין בו, אתה תצליח מספיק בשביל להתקיים ממנו.

הגישה שלפיה אני עובדת היא שאת המוזיקה צריך לקחת ברצינות ובמסירות, וזה מבחינתי אומר שאני בתוך זה במשרה מלאה ושאני מקדישה לה את כל חיי, גם אם זה אומר לא לחיות בתנאים הכי אידיאליים שכולנו מפנטזים עליהם.

אבל חשוב גם לא להיות נאיבי. אם תיכנס לעולם המוזיקה כיוצר במחשבה שתוכל להתקיים אך ורק מהופעות, ברוב המקרים כנראה שאתה טועה. חשוב לשמור על ספקטרום עשייה גדול, גם אם הוא כולל דברים שלא תכננת לעשות, רק בכדי לאפשר לעצמך להמשיך להתקיים כלכלית כאמן, כמו הפקה מוזיקלית של אמנים אחרים, כתיבת שירים לאמנים אחרים, לימוד והוראה של מוזיקה ועוד עשייה שיכולה לפתוח אפיקי פרנסה נוספים.”

 

כמה זמן את מקדישה לכתיבת שירים? קורה שאת ללא מוזה?

“אצלי זה לרוב בא בתקופות, אבל יש אלמנט ברור של משמעת עצמית. זה לא שאני קמה בבוקר ותוהה “אולי יש לי מוזה?”. אני קובעת לעצמי סשנים שבהם אני מקדישה זמן לכתיבה ויצירה, ואני כן מאמינה שהמוזה מגיעה כשאתה מכריח את עצמך לשבת, בדיוק כמו כל גדולי האמנים. הסיבה שאמנים נהיים גדולים זה כי הם פשוט יושבים הרבה ומקדישים המון זמן לעשייה.

אבל יש לי גם תקופות שבהם אני מרפה מהכתיבה. לא תמיד זה זורם, ובשלב זה מתחיל להרגיש מאולץ אני משחררת מזה לשבוע-שבועיים. בכל מקרה יש המון דברים אחרים שאני יכולה לעשות בזמן הזה לקידום המוזיקה, כמו הופעות, הפקות, קליפים וכו’. ויש בזה משהו מאוד בריא כי כשאתה חוזר, אתה עושה את זה עם המון אנרגיות שאתה רוצה להתפרק איתן על היצירות שלך.”

 

למדריך שלנו על מה עושים כשאין מוזה לחצו כאן

 

שמת לב להבדל באיכות השירים שאת כותבת מתוך משמעת ולא מוזה?

“אני לא חושבת שבאופן חד משמעי. יש שירים שמגיעים ממקום יותר שכלתני, שהגיעו מתוך רעיון שהתפתח לקונספט, ויש שירים שמגיעים ממקום יותר רגשי ועמוק שפשוט פתחתי מיקרופון וזה מה שיצא. אני משתדלת שבכל השירים המקום הרגשי הזה יבוא לידי ביטוי, גם אם הרעיון התחיל מאותו מקום שכלתני.

הרי תמיד קיימת האפשרות שאתיישב ליצור מתוך החלטה, ותוך כדי תהליך היצירה יתפרץ רגש שיסחף אותי אל תוך המקום היצירתי הרגשי הזה.”

 

את ‘Dreamin’ מה-EP האחרון של הפקת עם מפיק חיצוני. מה מביא אותך להחלטה להיעזר במפיק חיצוני?

“כמו הקו המנחה הכללי שלי במוזיקה, אין יותר מדי חוקיות. לפעמים אני מתחילה רעיון לבד, ותוך כדי אני מבינה שאין לי הרבה מה לתרום לו עוד בעצמי. ואז במצב כזה אחפש מפיק שמעניין אותי, לא בהכרח איזה שם גדול בתעשייה, אלא אם מישהו שאני חושבת שיוכל באמת לתרום משהו לקטע ברמה הכי אמיתית שיש, ושולחת לו ערוצים כדי לראות מה ייצא מזה. לפעמים גם דרך זה אני מבינה שעדיף להמשיך את הקטע לבד, שזה לא פחות טוב.”

 

 

מה את עושה כשיש לך רעיון מוזיקלי\טקסטואלי טוב ואת לא בסביבה טובה להקלטה?

“יש לי כל מיני דרכים. קודם כל אני שומרת מלא פתקים בטלפון של רעיונות, ואם הרעיון מוזיקלי אני אקליט אותו לטלפון.

אבל בסיטואציה כמו סיבוב הופעות אני אנסה לחפש את ה-Off Day כדי לקבוע אולפן, ולנסות להפוך את הרעיון לקטע כמה שיותר מהר. אני מאמינה שיש המון חשיבות לתשוקה הרגעית של הרעיון, כי אם עובר יותר מדי זמן מרגע שעלה רעיון חדש, הקסם קצת נעלם. חשוב לנצל את הרגע שיש עוד פאשן ולא לתת לרעיון “להתפייד”.

בגלל זה גם בטורים אני תמיד דואגת להיות עם לפטופ ואוזניות, כדי להשאיר את האופציה של יצירה תמיד פתוחה. לפעמים קורה שאני ביום שכולו שעות של נסיעות בלי אינטרנט וקליטה, וככה יוצא שהמחשב הוא המקום הבטוח שאפשר לחזור אליו.”