מה זה גל קול?

מוזיקה היא חיינו. זה מובן. מוזיקה מורכבת מצלילים – גם זה מובן. אבל איך לכל כלי יש את הצליל שלו? בואו נדבר על זה.

מוזיקה מורכבת מצלילים שמופקים מתוך כלי נגינה או מהמחשב. בעצם, לכל דבר בעולם שזז יש צליל. בין אם הוא חלש וכמעט בלתי ניתן לשמיעה או בין אם הוא חזק – הוא קיים. בפשטות, צליל נוצר כשהרטיטות של אותו מקור הסאונד דוחפות את המולקולות של האוויר ויוצרות גלים שנקראים גלי קול.

אתם מוזמנים לחקור את עולם הסאונד דרך מגוון הקורסים של מכללת BPM בהם מוזיקאים מכל הרמות יכולים לחדד את כישרונותיהם ולהתעמק באמנות המוזיקה וההפקה החל ממסלול מסלול BSP: המסלול המקיף, המעשי והממוקד בישראל ללימודי סאונד והפקה מוסיקלית, עם אפשרות להמשך בתואר ראשון של האקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים! (B.Mus.) ועד מגוון קורסי תוכנה על אבלטון וקיובייס, וכמובן מסלול מיקס ומאסטרינג למתקדמים המוקדש כולו לסאונד.

 

איך מודדים גלי קול?

גלי קול נמדדים באמצעות המאפיינים הבאים:

 

עוצמת הצליל

לצלילים וקולות שונים יש עוצמות שונות. עוצמת הקול נמדדת ביחידות מידה בשם דציבל ומסומנת באותיות dB. טווח השמיעה של בני אדם מתחיל מ-0 דציבלים ומגיע עד לסף הכואב של 140 דציבלים. לחשתם? 10 דציבלים. ניהלתם שיחה? 60 דציבלים. צעקתם? בערך 110. העוצמה החזקה ביותר שבני אדם יכולים לשמוע בה מוסיקה מבלי לפגוע בעצמם היא 85 דציבלים. במופעי רוק העוצמה לא פעם עוברת את הגבול הזה ועוברת את ה-120 דציבלים.

 

תדירות / גובה הצליל (pitch)

גלי קול עושים תנועה מחזורית פעמים רבות בשנייה. התדירות (Frequency) היא מספר המחזורים השלמים שעושה גל קול במשך שנייה אחת.
התדירות נמדדת ביחידות הרץ (Hertz). בגל שתדירותו היא 100 הרץ, מתרחשים מאה מחזורים בשנייה. לעיתים התדירות היא באלפי הרץ ואז מציינים את התדירות בקילו-הרץ (KHz). כך יהיו למשל 30KHz שווים ל-30 אלף מחזורי גל בשנייה
האוזן האנושית יכולה לקלוט היא בין 20 הרץ ל-20 קילוהרץ, עם ההתבגרות טווח זה יכול לרדת עד ל-16 קילוהרץ. יש בעלי חיים שיכולים לשמוע אף מעבר לתחום זה (לדוגמא דולפינים.

 

גוון – Timbre

לצליל יש מרכיבים נוספים, מלבד העוצמה והגובה שלו. ניתן להגדיר את הגוון של הצליל.
גוון הצליל בעצם הוא בעצם מה שמבדיל בין צליל של גיטרה לצליל של פסנתר כאשר הם מנוגנים באותו תו באותה העוצמה. גוון הצליל של כלי נגינה נוצר על ידי הצלילים היסודיים שלו, שנקראים הרמוניות – אלו צלילים הנוספים לצליל היסוד (fundamental) ונשמעים תמיד איתו.

 

אבל למה בכלל יש הבדלים ביחסי העוצמות של ההרמוניות בין כלים שונים?

כל כלי נגינה עשוי מחומר שונה, בצורת עיבוד גימור ומבנה שונים – לכל אלו יש השפעה על כלי הנגינה והרטט שהוא הגורם ליצירת גלי הקול באוויר. אז בכל פעם שאתם מעצבים סאונד עם איקוולייזר – הוא משפיע על הצליל בכך שהוא משנה את עוצמת תדרי הצליל.