איך נכנסים לעולם התקלוט? מדריך דיג’יי למתחילים

הדיג’יי נשאר אחד מהמשרות הנכספות של עולם המוזיקה, אך תקליטנים מוצאים את עצמם כבר בשלב התחלתי מתמודדים עם דילמות שונות. חלקן מורכבות מהצד הטכני של התחום, כמו הציוד שבעזרתו מנגנים ואיך משתמשים בו, כשמנגד קיימות גם שאלות העוסקות בצד האמנותי יותר – אילו ז’אנרים וסגנונות אנו רוצים לנגן ואיך אנו בונים סט איכותי שיוכל להרקיד אנשים ברחבה או פשוט לייצר אטמוספירה / אווירה בחלל?

חשוב לציין שתחום התקלוט הוא תחום מורכב והוא לא תמיד דבר קל. העוסק במלאכה נדרש להשקיע את זמנו בהכרה ותרגולים על ציוד מסוגים שונים (במיוחד בתחילת הדרך), חיפוש וסידור של מוזיקה והיכרות עם אנשים ומקומות בתחום שבו הוא רוצה לנגן (פסטיבלים, מועדונים, ברים, אירועים וכו’).

במאמר ניתן הקדמה לעולם ה-DJ ונסביר על הבסיס הנדרש כדי להתחיל בעולם התקלוט.

 

מה זה די ג’יי?


לשאלה זו אין תשובה אחת בלבד והיא מכילה משתנים שונים בהתאם לטכניקות ודרכי עבודה שונות של תקליטנים, אך נתחיל מהפשוט: המונח עצמו הוא בעצם ראשי תיבות של המונח Disc Jokey – “רוכב תקליטים”. משמעות הדבר היא שתקליטנות היא קודם כל פלטפורמה אומנותית המתמקדת בניגון מוזיקה מוקלטת / מופקת מראש – תקליטים, דיסקים, קסטות וקבצים דיגיטליים.

במרוצת השנים התפתחו טכניקות נגינה שונות. הטכנולוגיה שמתקדמת כל הזמן מאפשרת ליותר ויותר תקליטנים לפתח דרכים יצירתיות לנגן קטעים מוזיקליים ולייצר חיבורים ביניהם. אנו יכולים לראות כאלה המשלבים כלים חיים או אלקטרוניים ואפקטים חיצוניים, בעוד יש המנגנים יותר משני קטעים בו זמנית או כאלו שמלווים זמרים חיים.

נציין גם שהתקליטן הוא לא בהכרח זה שיוצר את המוזיקה שהוא מנגן, אך קיימים הרבה דיג’יים שגם מפיקים קטעים מקוריים. אנו יכולים לראות המון תקליטנים שהחלו להפיק מוזיקה מקורית בשלבים שונים במהלך הקריירה, ומצד שני מפיקים שנכנסו לתחום התקלוט בזכות מוזיקה מקורית.

 

באיזה ציוד משתמש הדיג’יי? איך בוחרים ציוד בהתחלה?

איך נכנסים לעולם התקלוט? מדריך דיג'יי למתחילים - מכללת BPM

כדי שנוכל להתחיל לנגן אנו צריכים מוזיקה, לפחות שני התקנים שינגנו את המוזיקה ומיקסר שדרכו עובר הצליל כדי לאפשר לנו לעשות שינויים הקשורים לסאונד. ברוב המקומות הרגילים לארח תקליטנים, נמצא בעמדה נגנים ל-DJ ולעתים גם פטיפונים לאלו שמנגנים מוזיקה על תקליטים.

קיימות בימינו תוכנות ואפליקציות שונות המכילות נגנים ומיקסר ובעצם “מחליפות” את עמדת הדיג’יי. תוכנות אלו גם נותנות לנו את האפשרות לסדר פלייליסטים וספריות מוזיקה בצורה נוחה ונגישה. ניתן בעזרתן לתייג את המוזיקה שלנו, לאגד יחד קטעים מוזיקליים, לחפש קטעים לפי המהירות שלהם / האנרגיה / הסולם המוזיקלי ועוד. התוכנות הפופולריות ביותר כיום הן ‘טרקטור’ (Traktor) של חברת Native Instruments, ‘רקורדבוקס’ (Rekordbox) מבית Pioneer ו’סראטו’ (Serato) של חברת Rane.

באפשרותנו לשלוט במתנגן בעזרת המחשב והמקלדת, אך הדרך הנוחה והמומלצת ביותר היא באמצעות הקונטרולר (שלט). ישנם המון סוגים של קונטרולרים – מקונטרולרים קטנים שיכולים להיכנס לכל תיק בקלות ועד כאלו בגודל של עמדת DJ אמיתית. הצורה הפופולרית והמומלצת ביותר היא זאת המכילה שני נגנים ומיקסר. לכל התוכנות קיימים דגמים שונים של קונטרולרים התואמים לתוכנה ומיוצרים ע”י אותן חברות וע”י חברות שונות.

נציין מראש – אין תוכנה או קונטרולר הנחשבים לטובים ביותר. קביעה זו תלויה ברמת המיומנות ונוחות העבודה של הדיג’יי עצמו בלבד, כפי שאיכות מנה אינה נמדדת על פי כלי הבישול שבהם הוכנה.

 

איך מוצאים מוזיקה לתקלוט?

עד תחילת שנות ה-2000, לפני שהאינטרנט נכנס לחיינו, הדרך המקובלת להשיג מוזיקה חדשה הייתה ללכת לחנויות מוזיקה ולרכוש תקליטים, קלטות ודיסקים. הדבר אינו מבטל את העובדה שגם בימינו קיימים המון תקליטנים המעדיפים לרכוש בדרך זו ושוק זה רק מתרחב ומתפתח. אך כיום, קיימות חנויות מוזיקה וחברות סטרימינג רבות הפועלות בפורמט של אתרי אינטרנט ואפליקציות ומאפשרות לנו לחקור ולהיחשף למוזיקה חדשה מהבית או מהדרכים בכל רגע.

בין חנויות המוזיקה הפופולריות ביותר לקנייה של מוזיקה בפורמט דיגיטלי או פיזי נוכל למצוא את ביטפורט, ג’ונו, דיסקוגס ופלטפורמות הסטרימינג השונות דוגמת ספוטיפיי ואפל מיוזיק. חנויות אלו גם מעודדות את תרבות ה”דיגינג” ומאפשרות לקונה לחקור ולהגיע למוזיקה חדשה שעדיין לא שמע ע”פ חיפושיו הקודמים. ישנן גם פלטפורמות כמו סאונדקלאוד ובנדקמפ, המכילות בעיקר מוזיקה עצמאית שנמכרת או ניתנת להורדה בחינם ע”י האמן עצמו או החברה (לייבל) באופן ישיר.

 

איך מתחילים לתקלט?

לאחר שהשגנו לעצמנו תוכנה וקונטרולר או נגנים ומיקסר וכבר התחלנו לאסוף מוזיקה, נוכל להתחיל לעבוד על אוסף המוזיקה שלנו. סוג האירוע, המקום, הסגנון המוזיקלי, השעה, כמות האנשים, מהירות הקטע, הסולם המוזיקלי, רמת האנרגיה ומשתנים נוספים רבים יכולים להשפיע על הדרך שבה הדיג’יי יבחר וישלב את הקטע הבא.

בשלב הזה מומלץ למיין את המוזיקה שלנו תוך כדי שאנו שואלים את עצמנו שאלות שונות:

  • האם יש מבנה מסוים לקטע? (פתיחה, בית, פזמון, גשר, סולו, ברייק וכו….)
  • האם זהו קטע בעל פתיחה ארוכה (אינטרו) וסגיר ארוך (אווטרו) המיועדים למיקס של דיג’יי?
  • האם הקטע מתחיל מביט (אלקטרוני או תופים חיים) או ממלודיה/ הרמוניה/ זמר?
  • איפה הקטע יכול להתנגן? מועדון? בר? פסטיבל? חלל קטן או גדול?
  • באיזה שלב אנגן את הקטע? האם הוא מתאים לתחילת האירוע או לרגע השיא שלו?

 

הדיג’יי המתחיל, סיכום


זכרו – תקליטן נמדד לרוב ביכולת שלו לבחור את הקטע הנכון, בזמן הנכון ובמקום הנכון. היכולת הטכנית אינה בהכרח הדבר החשוב ביותר. לכן חשוב שנסדר את ספריות המוזיקה שלנו בצורה כזו שתאפשר לנו את הנוחות והיעילות המירבית ביותר בזמן הנגינה עצמה.

 

רוצים ללמוד תקלוט בצורה מקצועית? לפרטים על קורס DJ במכללת BPM