איך להקליט פסנתר, מדריך לטכנאי סאונד מתחילים

פסנתר אקוסטי הוא אחד מכלי הנגינה המהנים יותר להקלטה, שכן למרות שהשוק מוצף בפלאגינים של פסנתרים וירטואליים מעולים שהולכים ומשתפרים עם הזמן, נדיר שיצליחו לתפוס את הרגש והעוצמה שיכולה להתקיים בהקלטת פסנתר אותנטית. במאמר זה ניתן כמה דגשים וטכניקות למי שרוצה להקליט פסנתרים אקוסטיים.

 

הקלטת פסנתר, לפני שמתחילים

הקלטת פסנתר, לפני שמתחילים

פסנתר אקוסטי הוא כלי מאוד מגוון, בעקבות המנעד הרחב של הצלילים שהוא מספק, והאפשרויות הרבות שיש לנו לתעד אותו כדי להוסיף להקלטה אופי וצבע. חשוב שלפני שנתחיל בהקלטה, שנבין איזה אופי אנחנו רוצים להשיג מההקלטה, ומה המקום של הפסנתר בתוך היצירה אליה נקליט אותו.

כעיקרון כללי, ככל שהפסנתר יקח תפקיד משמעותי יותר בהפקה, כך נרצה להקליט אותו בצורה שתיתן לנו תוצאה יותר מפורטת, כך שכנראה נשתמש בטכניקות הקלטה עם דגש על שימוש במספר מיקרופונים רב יותר, והצבה פיזית קרובה יותר של המיקרופונים אל הסורס.

בנוסף, מומלץ לקחת בחשבון אפשרויות נוספות להעצמת סאונד הפסנתר, כמו הצבת מיקרופון בחדר בו נמצא הפסנתר אך מרחוק אליו להקלטת ההדהוד שלו בחדר, לצד שיקולים טכניים יותר כמו מנעד הצלילים של הפסנתר בו אנו מתכננים לנגן כדי למקם את המיקרופונים בצורה שתתאים לאותו טווח צלילים.

 

רוצים ללמוד איך להקליט פסנתר ועוד כלי נגינה כמו מקצוענים? לפרטים על לימודי סאונד במכללת BPM

 

הקלטת פסנתר פתוח מול סגור

הקלטת פסנתר פתוח מול סגור

אחד מהפקטורים החשובים בשלב הצבת המיקרופונים הוא ההדהוד של הפסנתר, שתהיה מושפעת מהנקודה בה המיקרופון יתפוס את הסיגנל. במידה ואנו מקליטים פסנתר עומד (Upright Piano), באפשרותנו לפתוח את המכסה העליון של הפסנתר, ולהכניס את המיקרופונים לגוף הפסנתר, מה שייצור סאונד מאוד מהדהד. בנוסף, באפשרותנו לפתוח גם את המכסה הקדמי של הפסנתר וליצור סאונד שפחות “כולא” את צליל הפסנתר בתוך הגוף שלו והתוצאה שתתקבל תהיה סאונד פתוח יותר.

בנוסף, חשוב לקחת בחשבון את קרבת המיקרופונים למנגנון הפטישים של הפסנתר. באפשרותנו ליצור סאונד אינטימי במיוחד דרך הצבת מיקרופונים בקרוב למנגנון (סאונד שהפך למאוד פופולארי בשנים האחרונות, במיוחד בפסנתרים בעלי שכבת לבד נוספת שיוצרת סאונד מאוד רך ועמום), לעומת הצבה מרחוק של המיקרופונים שלרוב תביא לסאונד קלאסי ומוכר יותר.

 

טכניקות הקלטת פסנתר

לאחר שהבנו איזה סוג של סאונד אנחנו רוצים להשיג מהקלטת הפסנתר שלנו, ניתן לגשת למלאכת הצבת המיקרופונים. במקרה הזה יש לנו מספר אפשרויות, בהתאם כמובן לאילו מיקרופונים קיימים ברשותנו:

 

הקלטת מונו

למרות שהקלטה סטריאופונית של לפחות 2 מיקרופונים נחשבת לרוב ברירת המחדל בהקלטת פסנתר, חשוב לציין כי הקלטה במיקרופון בודד הינה לגיטימית ולעיתים יכולה לספק תוצאה מדויקת יותר לצרכינו מאשר הקלטה סטריאופונית, שמביאה איתה אתגרים משל עצמה.

כאשר נקליט פסנתר במיקרופון בודד, חשוב לשים דגש על המיקום בו נציב אותו. לשם כך חשוב שננסה לזוז סביב הפסנתר בעודו מנגן במטרה להבין את הזווית הכי מעניינת להצבת המיקרופון. נוכל לבקש מחבר/ה לנגן בפסנתר בזמן שאנחנו נסתובב סביבו, נסתום אוזן אחת עם היד, ונחשוב על האוזן השנייה כמיקרופון. ברגע שנמצא את המיקום, נבקש מהחבר/ה להציב את ידו/ה במיקום המדויק ושם נציב אותו.

 

הקלטת סטריאו

הקלטת סטריאו

כאשר נקליט פסנתר בסטריאו, כלומר בשימוש של 2 מיקרופונים, חשוב להתנסות בטכניקות הקלטה סטריאופוניות שונות כדי להבין מה הסאונד האפקטיבי ביותר שביכולתנו להשיג. טכניקות שיכולות לשמש אותנו במקרה כזו יכולות להיות זוג מיקרופונים בסמוך לראש הנגן להקלטת סאונד שנשמע “מפרספקטיבת הנגן”, או טכניקות נוספות כמו X/Y (מיקרופונים המוצבים אחד מעל השני בזווית של כ-90 מעלות), או טכניקות ה-Spaced Pair, של שני מיקרופונים מסוג קונדנסר אשר מומלץ כי יהיו מוצבים בקצוות הטווח המנוגן של הפסנתר.

דבר נוסף שחשוב לקחת בחשבון (מעבר לתפיסת הסאונד הנכון ביותר לנו) גם עקרונות טכניים שימנעו בעיות בסיכום הפסנתר למונו. עיקרון מעולה לכך הוא עיקרון ה-3:1, לפיו המרחק בין זוג המיקרופונים יהיה פי 3 מהמרחק בין המיקרופונים לסורס המוקלט. בנוסף, חשוב להמשיך להתנסות בהוספה והסרה של המכסים השונים של הפסנתר על מנת להבין כיצד משפיעים על הסאונד המוקלט.

 

הקלטת חדר

לעיתים, בנוסף להקלטה הישירה של הפסנתר עצמו, נרצה ליצור סאונד אווירתי דרך הצבה של מיקרופון נוסף אשר יקליט את ההדהוד של הפסנתר בחדר. במקרה כזה, חשוב שנמצא נקודות בהן הפסנתר מהדהד בצורה שנעימה לאוזן ונשמעת סה”כ מאוזנת – חשוב לא להשאיר בעיות בסאונד במטרה לפתור אותן לאחר מכן בשלב המיקס – שימוש בריוורב טבעי של פסנתר בחדר יכול להוכיח את עצמו אפקטיבי פי כמה וכמה משימוש בפלאגין ריוורב מלאכותי.