פלאגין מומלץ לאסיד טראנס, Audiorealism ABL-3

אנחנו חוזרים במהדורה נוספת של פלאגין השבוע עם קריצה לחובבי ה-Acid! הפעם, אנחנו סוקרים את ה-ABL3, השחזור העוצמתי להפליא של חברת Audiorealism לסיקוונסר הבאס המפורסם, ה-Roland TB-303.

 

מה זה Step Sequencer ואיך הוא עובד ב-ABL3?

ה-ABL3, כפי שנגזר מה-303, הוא סינת’יסייזר שעובד כסיקוונסר צעדים (Step Sequencer). הכוונה היא כי בניגוד לסינת’יסייזר הרגיל, לו נשלח מידע MIDI בצורה של תווים, ה-ABL3 מבוסס על צעדים אשר מתבססים על טמפו, כאשר אנו מתכננים מה מנוגן ע”י המכשיר בכל אחד מהצעדים. הצעדים שנתכנת יחזרו בלופ בצורה הנאמנה לטמפו שקבענו לו, או במקרה של הפלאגין שלנו, בסנכרון לטמפו הפרויקט.

לדוגמה, אם נבחר שהמכשיר יעבוד בתצורה של 8 צעדים, אנחנו נעבור בין הצעדים האינדיווידואלים ונבחר את התו שינוגן בכל אחד מהם. בנוסף לגובה הצליל של התו המנוגן, יש לנו אפשרויות לבחור הדגשים מסוימים על כל תו, בין אם דעיכה בפיץ’ או הדגש שלו.

 

איך משתמשים ב-ABL3?


ה-ABL3 עובד כמיטב הסטפ סיקוונסרים שתראו, כדוגמת מכונות תופים דומות בתצורה של Roland (ע”ע TR-808 וחבריו), אך למען הסדר הטוב, נסביר את אופן הפעולה למי מכם שלא בקיאים בצורת העבודה.

 

יצירת לופ למוזיקת אסיד עם ABL3

בסקשן ה-Steps משמאל למטה, יש לבחור את מספר התווים שינוגנו ברצף. בתור התחלה, מומלץ להתאים את מספר הצעדים לכפולות של המשקל שלכם, לדוגמה במשקל של 4 רבעים, נסו לדבוק במספרי צעדים שהם כפולות של 4 (4, 8, 12, 16), בכדי שהלופ יהיה מסונכרן למתרחש בפרויקט שלכם. בשלבים מתקדמים יותר, ניתן ומומלץ ליצור לופים אסימטריים בכדי להוסיף אפקט ריתמי מעניין.

לאחר שבחרתם את מספר הצעדים, ניתן ללחוץ על כפתור ה-Run בצד השמאלי של הפלאגין. ברגע שתלחצו עליו, יתחיל הפלאגין לנגן את הסיקוונס. אם עוד לא בחרתם את התווים, הפלאגין ינגן את התו C. כברירת מחדל, העריכה שתעשו במסך הראשי תשפיע על הצעד הראשון בלבד. יש לברור בין הצעדים ע”י לחיצה על Next ו-Back בצד הימני של המסך, המספר המוצג הוא מספר הצעד שאתם עורכים.

 

ABL3, יצירת קו מלודי

בשלב הזה, ניתן לערוך מלודית את הצעדים בסיקוונס ע”י לחיצה על כל אחד מהתווים במרכז הפלאגין. לחיצות חוזרות על אותו תו ישנו את גובה הצליל המנוגן באוקטבות. ניתן גם להוסיף לתו את ההדגשים עליהם דיברנו בפתיחה. לחיצה על Slide לדוגמה, תוסיף עקומה משתנה לגובה הצליל של התו המנוגן. אפשרות נוספת היא לחיצה על Up ו-Down יחדיו בכדי ליצור אפקט וויבראטו. ניתן גם ללחוץ על Gate כך שבצעד הזה לא ינוגן תו.

 

אפקטים ומודולציה ב-ABL3

לאחר שיש לכם סיקוונס שעובד ומנגן, ניתן להגיע לאחד החלקים העיקריים שבזכותו גם התפרסם במקור ה-303 – האפקטים. חותמת הסאונד של ה-303 מגיעה מהשימוש בפרמטר Cutoff, שכמו EQ, מחיל פילטר Low-Pass על הצלילים, ובכך יוצר אפקט של פתיחה וסגירה של התכולה ההרמונית. בשילוב עם Resonance (הדגש בנקודת החיתוך של הפילטר) בערכים שונים, אפקט האסיד מושג בקלות.

בכדי להוסיף קצת תנועה ואקשן לפילטר, ניתן גם להוסיף את פרמטר Env Mod, שיוצר תנועה אוטומטית של הפילטר בכל תו שמתנגן.

 

אפשרויות נוספות ב-ABL3

קיימות מספר אפשרויות נוספות אשר מגוונות את צורת העבודה והסאונד של הפלאגין.

בחלק השמאלי העליון, תוכלו למצוא מתג אשר מעביר בין צורת גל שן מסור לצורת גל מרובעת, מה שמשפיע משמעותית על הסאונד שלו. (נשמע לכם סינית? קראו את המדריך למתחילים לסינתזה ועיצוב צליל).

גם אפשרות עריכת הסיקוונסים מגוונת בפלאגין הזה, שכן ניתן להשתמש בפרמטר Pattern בכדי להחליף את שיטות התצוגה והעבודה של המסך המרכזי בפלאגין.